Mažiau riebalų – sveikesnė širdis. Ar tikrai?

Daugelis yra girdėję, kad, norint turėti sveiką širdį, reikia vengti tokio riebaus maisto kaip raudonoji mėsa, pieno produktai ir sūris. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai pabrėžia, kad širdies sveikatai užtikrinti reikia vartoti daugiau sveikųjų riebalų.
Mėsa, pagardinta druska
Mėsa, pagardinta druska / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Transriebalai Mėsa

Per pastaruosius dešimtmečius sveikatos specialistai stengėsi įteigti, kad riebalai yra kenksmingi žmogaus sveikatai. Daugelis žino, kad gyvuliniai riebalai gali nusėsti ant kraujagyslių sienelių ir sukelti įvairias širdies ligas, infarktą bei insultą.

Tačiau ne visi riebalai yra kenksmingi sveikatai. Šiuo metu daugėja mokslinių tyrimų, kurie atskleidžia sveikųjų riebalų reikšmę žmogaus organizmui.

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistas pataria, kaip tinkamai šaldyti ir atšildyti mėsą

Augaliniai riebalai, aptinkami žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose bei žuvyje, dar kitaip vadinami polinesočiaisiais riebalais, – iš tiesų gali žymiai sumažinti riziką susirgti širdies ligomis. JAV širdies asociacijos žurnale (Journal of the American Heart Association) buvo pateikta informacija apie kiekvienos riebalų rūšies įtaką mirtingumui nuo širdies ligų.

Dr. D.Mozafarianas kartu su kitais mokslininkais atrado, kad nepakankamas augalinių riebalų vartojimas širdžiai kenkia daug labiau nei per didelis sočiųjų riebalų kiekis. Iš tiesų tik 3,6 proc. visų mirčių nuo širdies ligų lemia per didelis sočiųjų riebalų vartojimas. Tuo tarpu 10 proc., beveik trigubai daugiau, visų tokio tipo mirčių įvyksta dėl per mažo augalinių riebalų vartojimo. Šios išvados buvo padarytos detaliai išanalizavus 3,8 mlrd. žmonių 186 šalyse duomenis.

Dr.Mozafarianas pabrėžia, kad siekiant širdies ligų prevencijos yra būtina skirti daugiau dėmesio sveikųjų riebalų vartojimui. Jo teigimu, yra svarbu ne tik vengti nesveikų riebalų vartojimo savo maiste, bet dar svarbiau – papildyti savo racioną sveikaisiais riebalais.

Pastaraisiais metais JAV yra rekomenduojama, kad kasdieninėje mityboje sotieji riebalai sudarytų ne daugiau nei 10 proc. suvartojamų kalorijų. Tačiau praktika rodo, kad sumažintą suvartojamų riebalų kiekį žmonės yra linkę kompensuoti angliavandeniais, kurie virsdami trigliceridais kaupiasi kaip riebalinis sluoksnis.

Tyrimai atskleidė, kad 20 metų laikotarpiu (nuo 1990 iki 2010 m.) mirčių skaičius, lemtas sočiųjų riebalų vartojimo, krito 21 proc., o mirtys dėl per mažo augalinių riebalų vartojimo krito tik 9 proc. Mirtys, kurias sukėlė padidėjęs transriebalų vartojimas, išaugo 4 proc.

Dr.Mozafariano teigimu, svarbu peržiūrėti dietologų rekomendacijas ir pabrėžti ne tik riebalų pavojus, bet ir teigiamą jų poveikį sveikatai. Be abejonės, žmones būtina šviesti apie transriebalų (esančių stipriai keptame maiste, traškučiuose, spurgose, pyragėliuose) žalingą poveikį sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų