Savo knygoje „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ autorė, pasikonsultavusi su dietologe Laura Romeraite, maisto produktus suskirstė į tris zonas, kiekvienos jų spalva atskleidžia ir rekomenduojamą šių produktų vartojimo dažnumą:
- Žalioji zona – šios zonos produktai yra sveikiausi ir suteikia sotumo jausmą. Ilgesnį laiko tarpą vartojant šios zonos produktus maistas gali tapti skanesnis – visa skonio sistema tarytum persitvarko ir pajautrėja.
- Geltonoji zona – šiuos produktus valgyti reikėtų saikingai. Jei valgysite šį maistą dažnai svoris gali visiškai nustoti kritęs.
- Raudonoji zona – ši zona dar kitaip vadinama „NE“, šios zonos produktai labai kaloringi, bet tuo pat metu ir labai greitai suvirškinami, todėl netrukus vėl pasijusite alkani. Šių produktų reikėtų kaip įmanoma vengti. Visgi nederėtų sau visko kategoriškai drausti, retkarčiais netgi rekomenduojama nukrypti nuo taisyklių ir paskanauti kažko uždrausto, jei labai norisi. Tačiau tokiu atveju jau kitą dieną reikėtų sugrįžti prie sveiko maisto.
Trijų produktų zonų mitybos lentelė
Daržovės
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Daržovės (šviežios, šaldytos ir marinuotos) | ||
Agurkai | Kukurūzai | Bulvių košė |
Alyvuogės* | Bulvių traškučiai | |
Avokadai* | Keptos bulvytės | |
Baklažanai | Riebluose keptos daržovės | |
Brokoliai | ||
Burokėliai | ||
Cukinijos | ||
Grybai | ||
Įvairios salotos | ||
Įvairūs kopūstai | ||
Moliūgai | ||
Morkos | ||
Pomidorai | ||
Paprikos | ||
Vegetariškos daržovių sriubos** | ||
Porai | ||
Pupelės, pupos | ||
Ridikėliai | ||
Salierai | ||
Šparagai | ||
Špinatai | ||
Virtos bulvės | ||
Žirneliai |
Vaisiai
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Vaisiai (šviežūs, šaldyti, konservuoti) | ||
Arbūzai | Bananai | Saldinti džiovinti vaisiai |
Abrikosai | Džiovinti nesaldinti vaisiai | Visi konservuoti saldinti vaisiai |
Ananasai | Konservuoti vaisiai savo sultyse | |
Apelsinai | ||
Avietės | ||
Braškės | ||
Citrinos | ||
Gervuogės | ||
Greipfrutai ir didieji greipfrutai (pomelo) | ||
Kiviai | ||
Kriaušės | ||
Mandarinai | ||
Melionai | ||
Mangai | ||
Mėlynės | ||
Obuoliai | ||
Papajos | ||
Persikai | ||
Šaldytos uogos | ||
Slyvos | ||
Vynuogės | ||
Vyšnios ir kitos uogos |
Grūdai ir kruopos
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Grūdų ir kruopų gaminiai | ||
Avižų sėlenos | Baltieji poliruoti ryžiai | Smulkintos kviečių sėlenos |
Grikiai | Piene virtos sviestu gardintos košės | Kviečiai |
Kruopų košė | Kruopų dribsniai | Kuskusas |
Rudieji laukiniai, ilgagrūdžiai ryžiai | Sausi pusryčiai | Bandelės |
Ryžių/grikių miltų makaronai | Ryžių, grikių, avižų duoniukai ir trapučiai | Konditerijos gaminiai |
Bemielė natūralaus raugo ruginė pilnagrūdė duona | Javainiai | |
Sėklos | Kviečių grūdai | |
Praturtinta šviesi duona ir batonas |
Mėsa
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Mėsa ir jos gaminiai | ||
Liesa jautiena, veršiena** | Ėriena** | Dešrainiai |
Kumpis** | Kiauliena** | Įprasta šoninė |
Triušiena** | Kalakutiena be odelės | Dešros, lašiniai |
Viščiuko krūtinėlė be odelės | Vištiena be odelės | Mėsainiai |
Žvėriena | Mėsos gaminiai | |
Visos baltosios riebiosios žuvys | Paštetai | |
Pramoniniai subproduktai* (širdys, kepenys, plaučiai, inkstai, liežuviai, skrandžiai) | ||
Šaltiena |
Pieno produktai
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Pienas ir jo gaminiai | ||
Jogurtas** (<3,5%) | Fermentiniai sūriai (45%) | Fermentiniai ir kiti sūriai (>45%) |
Pasukos (<3,5%) | Grietinė (15–20%) | Grietinė (>25%) |
Pienas ir kefyras (<2,5%) | Jogurtai (3,5%) | Grietinėlė |
Rūgpienis (<3,5%) | Neriebūs ledai | Jogurtai (>3,5%) |
Sūris** | Pienas ir kefyras (3,5%) | Riebūs ledai |
Varškė** (<5%) | Varškė (5–9%) | Pienas ir kefyras (>3,5%) |
Varškės sūriai (<13%) | Liesi varškės sūreliai | Varškės sūreliai |
Jogurtinė grietinė (10%) | Tepūs lydyti sūreliai |
Gėrimai
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Gėrimai | ||
Arbata**** | Kava | Alkoholiniai gėrimai |
Negazuotas vanduo | Kompotai**** | Energiniai gėrimai |
Mažai gazuotas vanduo | Gazuotas vanduo | |
Nesaldintos sultys | Kava sugrietinėle ir cukrumi | |
Natūralios sultys | Alus, taurė vyno | |
Gaivieji gėrimai | ||
Saldintos sultys |
Užkandžiai
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Įvairūs užkandžiai | ||
Šviežios daržovės*** | Bananai | Bulvių traškučiai |
Šviežūs vaisiai*** | Dauguma riešutų rūšių* | Gruzdintos bulvytės |
Varškė (1% ar liesa) | Juodasis šokoladas (70 % kakavos) | Įprasta duona |
Jogurtai** | Neriebūs kukurūzų spragėsiai | Razinos |
Neriebūs ledai | Saldinti džiovinti vaisiai | |
Konservuoti vaisiai (savo sultyse ar vandenyje) | Saldainiai | |
Nesaldinti džiovinti vaisiai | Sūrūs ir saldūs sausainiai | |
Spurgos | ||
Šerbetas | ||
Bandelės |
Riebalai ir aliejai
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Riebalai ir aliejai | ||
Alyvuogių aliejus* | Dauguma riešutų | Aitrūs užpilai |
Linų sėmenys | Kiti augaliniai aliejai | Atogrąžų augalų aliejus |
Rapsų aliejus* | Kukurūzų aliejus | Įprasti salotų užpilai |
Saulėgrąžų aliejus | Įprastas majonezas | |
Sezamų sėklų aliejus | Įprastas margarinas | |
Žemės riešutų aliejus | Kiaulės taukai | |
Lazdynų riešutų aliejus* | Kokosų aliejus | |
Sviestas | Palmių aliejus | |
Visų rūšių žemės riešutų sviestas | ||
Pirktiniai salotų užpilai | ||
Tepūs riebalų mišiniai |
Pagardai
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Įvairūs pagardai | ||
Česnakai | Actas | Kečupas |
Svogūnai | Mažai sūdytas sojų padažas | Majonezas |
Garstyčios | Pomidorų padažas be sintetinių priedų (žymimų E) | |
Krienai | Namuose gamintas majonezas | |
Pomidorų pasta | Pesto padažas | |
Prieskoninės žolelės ir prieskoniai |
Kita
Žalioji zona | Geltonoji zona | Raudonoji zona |
---|---|---|
Kiti produktai | ||
Kiaušinio baltymas | Kiaušiniai | Cukrus |
Visos neriebios naminės sriubos*** | Naminės uogienės**** | Dešrainių bandelės |
Medus | Šokoladas* | |
Mišrainės | ||
Pica | ||
Prancūziški rageliai | ||
Pusgaminiai | ||
Pyragai ir tortai | ||
Saldainiai | ||
Sausainiai | ||
Skrebučiai | ||
Spurgos | ||
Sušių ryžiai | ||
Tortilijos | ||
Vafliai |
* Ribokite kiekį; ** liesas; *** tik žaliosios zonos; **** mažai saldinta
Remtasi knyga „Slaptas sulieknėjusios merginos dienoraštis“ (autorės: Modesta Žukauskaitė ir Anželika Liauškaitė), 2014 m.