1 taisyklė: valgykite daugiau daržovių
Jeigu nemėgstate ar neturite laiko skaičiuoti kalorijų, paprasčiausiai valgykite daugiau daržovių. Taisyklė labai paprasta: kiekvieno valgio metu pusę jūsų lėkštės turėtų užimti šviežios daržovės ir žalumynai. Tokiu būdu, nemažindami porcijos, jūs galėsite kontroliuoti kalorijų skaičių. Be to, daržovėse daug ląstelienos, kuri aktyvina virškinimo sistemą.
2 taisyklė: neatsisakykite to, ką labai mėgstate
Mėgstate keptą vištą, šokoladą ar cepelinus su spirgučiais? Neatsisakykite šio malonumo. Dauguma dietų atneša tik laikiną svorio sumažėjimą tik dėl to, nes tenka atsisakyti mėgstamų patiekalų. Kas gi norėtų visą gyvenimą valgyti tai, kas jam neskanu? Būtinai valgykite tai, kas jums patinka. Svarbi taisyklė: darykite tai vieną kartą per savaitę ir stebėkite porcijos dydį.
Ingredientai
Varškė:
300.00 g (minkštos pusriebės - įdarui)
Konjakas:(įdarui) 50.00 ml
Kaip gaminti
- Sausainius sutrinkite iki trupinių ir sumaišykite su ištirpintu sviestu. Gauta mase išklokite torto formą.
- Šokoladą ištirpdykite karšto vandens vonelėje, suberkite miltelinį ir vanilinį cukrų. Į gautą masę įmaišykite varškę ir gerai ištrinkite iki vientisos masės. Atskirame inde išplakite grietinėlę iki purių putų.
- Želatiną išbrinkinkite ir ištirpinkite 4 valg. š. šilto vandens bei supilkite į varškės ir šokolado masę.
- Į įdarą taip pat supilkite išplaktą grietinėlę, konjaką ir gerai išmaišykite.
- Gautą masę supilkite į torto formą ant jau paruošto pagrindo ir dėkite į šaldytuvą. Galite papuošti šokolado drožlėmis, apelsinų griežinėliais ir įvairiomis uogomis.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
3.00 kg (ir 8 virtos bulvės)
Kaip gaminti
1. Žalias bulves sutarkuokite, nusunkite. Virtas pasūdykite, įpjaustykite svogūną ir sutrinkite. Jų masę sumaišykite su žaliomis, suberkite krakmolą ir kruopščiai išminkykite.
2. Mėsą pagardinkite pipirais, smulkintais laurų lapeliais, bazilikais, smulkiai supjaustytu svogūnu, smulkintomis petražolėmis, įmaišykite saujelę bulvių masės. Gerai išmaišykite.
3. Formuokite cepelinus: drėgnomis rankomis paimkite saujelę bulvių tešlos, suplokite, į vidų dėkite šaukštą mėsos. Didžkukulius galite formuoti apvalius arba pailgus.
4. Paruoštus cepelinus atsargiai sumeskite į verdantį, pasūdytą vandenį. Virkite, kol mėsa bus išvirusi. Stebėkite, kad nepervirtų.
5. Padažui pakaitinkite grietinę su sviestu, kol užvirs. Pasūdykite. Įberkite pjaustytų petražolių (nebūtinai).
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės:
12.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Krapai:
1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Bulves ir 1 svogūną sutarkuokite tarkavimo mašina. Norint, tąsaus ir minkšto kugelio, skysčio nupilti nereikia.
- Į tarkius įpilkite išplaktą kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir krapų, išmaišykite.
- Pieną, pakaitinkite iki užvirimo, pilkite ant tarkių ir dar kartą išmaišykite.
- Vištieną supjaustykite gabalėliais ir suberkite į tarkius.
- Kepimo indą gausiai ištepkite aliejumi arba sviestu, supilkite į jį masę.
- Kepkite 210 laipsnių orkaitėje 1 h 15 min.
- Keptuvėje pakepinkite susmulkintą antrą svogūną bei šoninę.
- Iškepusį kugelį valgykite su grietine bei šoninės ir svogūnų padažu.
Skanaus!
Recepto autorė: Eglė Savickaitė
Suskleisti
3 taisyklė: valgykite tada, kai išalkstate
Jeigu nejaučiate alkio, tai nevalgykite. Dažnai mes valgome iš nuobodulio, kai nerimaujame ar bijome, arba tam, kad pagerintume nuotaiką, atsipalaiduotume, palaikytume kažkam kompaniją. Tai vyksta automatiškai, ir mes net nepastebime, kaip suvalgome visą plytelę šokolado. Jeigu pastebite, kad griebiatės saldainių tada, kai jaučiatės pavargę arba nelaimingi, pabandykite susiimti ir surasti kitų atsipalaidavimo ir nerimo malšinimo būdų.
Taip pat skaitykite: Norisi ko nors saldaus ar sūraus? Sužinokite, kokių medžiagų trūksta jūsų organizmui
4 taisyklė: stebėkite porcijų dydį
Pabandykite kiekvieną valgį pradėti šviežiu vaisiumi. Vaisiuose daug skysčių ir ląstelienos, kurie suteikia sotumo jausmą, todėl suvalgysite mažiau pagrindinio patiekalo.
Pirmiausia, atsisakykite didelių lėkščių (daugiau negu 30 cm skersmens): juose bet kokia, netgi didelė porcija gali atrodyti gana kukliai. Beje, atsisakykite ir pernelyg mažų lėkščių (mažiau negu 20 cm skersmens): tokioje lėkštėje tilps per mažai maisto ir, tikėtina, jūs įsidėsite dar.
Antra, pabandykite kiekvieną valgį pradėti šviežiu vaisiumi. Vaisiuose daug skysčių ir ląstelienos, kurie suteikia sotumo jausmą, todėl suvalgysite mažiau pagrindinio patiekalo.
5 taisyklė: valgykite lėtai
Ar žinote, kad sotumo signalas iš skrandžio į smegenis ateina po 20 minučių? Stenkitės valgyti ir kramtyti lėtai. Jeigu pietaujate su bendradarbiais ar draugais, laikykitės tokios taisyklės: įsidėję į burną gabaliuką maisto, ant stalo padėkite įrankius ir padarykite pauzę, kad galėtumėte pasikalbėti.
6 taisyklė: nepamirškite vandens
Jeigu užėjo noras ko nors užkąsti, iš pradžių išgerkite stiklinę vandens. Mes labai dažnai troškulį painiojame su alkiu. Jeigu jums nepatinka paprasto vandens skonis, įlašinkite į jį šiek tiek citrinų, greipfrutų ar ananasų sulčių.
Taip pat skaitykite: Pribloškiantis eksperimentas: 3 litrai vandens per dieną moterį pakeitė neatpažįstamai
7 taisyklė: rašykite, ką valgote
Rašykite tam tikrą mitybos dienoraštį ir nemeluokite patys sau. Vienintelis objektyvus būdas įvertinti suvartojamo maisto kiekį – rašyti kiekvieną kąsnį, netgi apgraužtą vaiko sausainį ir kelis šaukštus bulvių košės, kurios jūs „tik paragavote“.
8 taisyklė: paprastus angliavandenius pakeiskite sudėtiniais
Ši taisyklė taikoma ne tik duonai ir makaronams, bet ir visiems kepiniams bei desertams, kurie gaminami iš aukščiausios rūšies miltų. Pirmenybę teikite viso grūdo gaminiams, o į naminius blynus dėkite rupių ruginių ar grikių miltų.
Ingredientai
Kiaušiniai:
13.00 vnt. (10 vnt. – lakštams ir 3 vnt. – kremui)
Cukrus:
650.00 g (300 g – lakštams, 200 g – glajui ir 150 g – kremui)
Kava:
1.00 st. (stiprios)
Likeris:
2.00 valg. š. (tinka ir konjakas)
Kaip gaminti
- Gerai išsukite 10 kiaušinių trynių su cukrumi.
- 200 g ruginių miltų persijokite keptuvėje ir pakepinkite, kol paruduos.
- Tada sumaišykite su krakmolu. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų ir viską atsargiai sumaišykite.
- Pilkite masę į torto formą ir kepkite 40 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Kremui: 3 kiaušinius suplakite su 150 g cukraus, dubenį įstatę į karštą vandenį. Sukite, kol masė ims tirštėti ir 2–3 kartus padidės.
- Paskui plakdami atšaldykite. 300 g sviesto išsukite atskirai. Į jį, toliau sukdami, dėkite po šaukštą trynių masės, kol sudėsite visą. Paskaninkite su citrinų rūgštimi ir vaniliniu cukrumi.
- Glajus: 200 g cukraus ir 50 ml vandens virinkite uždengtame puode, kol taip sutirštės, kad, įlašinus lašą į šaltą vandenį, jis neišnyktų.
- Tada skubiai supilkite citrinos sultis, uždenkite puodelį ir skubiai atšaldykite šaltame vandenyje.
- Sirupą supilkite į dubenį ir sukite mediniu šaukštu, kol taps baltas.
- Iškeptas biskvitas atvėsinamas formoje.
- Išėmus iš formos, horizontaliai perpjaukite į tris dalis. Sulaistykite stipria, saldžia kava su keliais šaukštais konjako ar likerio.
- Pertepkite sviestiniu kremu, viršų užpilkite glajumi.
Skanaus!
Torto gaminimo filmuotą medžiagą galima rasti ČIA.
Receptą atsiuntė Paulius Matvejevas
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
1.00 kg (po 500 g kvietinių (550 D tipo) ir grikių)
Kaip gaminti
1. Kiaušinius išplakite su pienu.
2. Mieles ištrinkite su cukrumi.
3. Sviestą išsukite iki purumo, į jį sukrėskite mieles, sukdami po truputį pilkite kiaušinių ir pieno plakinį, berkite miltus, druską ir saulėgrąžas.
4. Plakite, kol masės pasidarys puri. Minklę supilkite į riebalais išteptą skardą ir padėkite šiltai, kad pakiltų (apie 1–2 valandas).
5. Kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 valandą.
|
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Sviestas:
120.00 g (100 g - tešlai ir 1 valg. š. - įdarui)
Vanduo:
3.00 valg. š. (tešlai)
Druska:
2.00 arbat. š. (1 - tešlai ir 0,5 - įdarui)
Cukrus:
1.00 valg. š. (tešlai)
Miltai:
150.00 g (100 - grikių ir 50 kvietinių - tešlai)
Kiaušiniai:
3.00 vnt. (didelių arba 4 maži - įdarui)
Sūris:
150.00 g (kietojo fermentinio - įdarui)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
- Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
- Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
- Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
- Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
- Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
- Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
- Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
- Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
- Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
- Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius.
- Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
- Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
- Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Suskleisti