Populiarūs produktai, kurių geriau nevalgyti pusryčiams

Sakoma, kad pusryčiai – tai svarbiausia dienos dalis, todėl jie turi būti kokybiški, sotūs, ir subalansuoti taip, kad organizmas žvaliai ir energingai pradėtų darbo dieną. Tačiau...
Kas netinka pusryčiams?
Kas netinka pusryčiams? / Fotolia nuotr.

Ar visuomet renkamės tinkamus produktus? Dėl skonio, žinoma, nesiginčijame, kadangi kiekvienas mūsų turi savo įpročių, kurių net ir norėdamas neišmuši. Tačiau faktas, kad vieni produktai yra geresni, maistingesni ir liesesni už kitus.

Bene didžiausi baubai – cukrus ir druska, todėl pusryčių patiekalams verčiau rinkitės baltymų turinčius produktus ir juos gardinkite prieskoninėmis žolelėmis.

Kokie didžiausi pavojai tyko pusryčių meniu?

  • Lydytas sūris. Jis riebus, kaloringas ir tikrai nepriskiriamas prie maistingiausių patiekalų. Nekoks pasirinkimas, jeigu ryte suvalgysite sūriu, dešra ir dideliu sviesto sluoksniu suteptą karštą sumuštinį. Gal ir gardu, tačiau apkrausite organizmą ir patys jausitės apsunkę. Keiskite sūrį rupia duona, salotų lapais, špinatais, pomidorais, varškės sūriu.
  • Saldūs pusryčių dribsniai. Jų rūšių yra gyva galybė, ir juos dievina vaikai. Tačiau jau seniai įrodyta, kad be didelio kiekio cukraus, kuriuo su malonumu minta vėžinės ląstelės, daugiau nieko „gero“ šiame patiekale nerasi. Mitybos specialistai sako, kad pienu užpilti saldūs dribsniai yra vienas prasčiausių pasirinkimų. Tinklalapyje responsibletechnology.org rašoma, kad šie skanėstai su GMO, todėl gali sukelti alergiją, virškinamojo trakto sutrikimus, pakenkti kepenims ir netgi vaisingumui. Ir nors ant pakuotės galite išvysti, jog dribsniuose gausu vitaminų ir mineralų, iš tikrųjų jie menkaverčiai, kadangi organizmas jų neskuba įsisavinti. Be to, išpūsti dribsniai nėra šviežias, gyvas maistas.
  • Atvežtiniai vaisiai ir daržovės. Be jų sunku išsiversti, tačiau būkite protingi ir atsižvelkite į sezoniškumą. Jeigu braškes pirksite vasario mėnesį, kažin ar jos bus sveikos, neapdorotos chemikalais ir kitomis nuodingomis medžiagomis. Galite sakyti, kad ir mūsų šalyje negailima nuodingųjų kokteilių, tačiau saulėje prinokusi, rausvumu viliojanti įraudusi braškė, nuskinta birželio mėnesį, tikrai nepadarys tokios žalos mūsų organizmui.
  • Įvairios virtos ir rūkytos dešros. Visa tai – greitas būdas pasisotinti ir apkrauti savo organizmą. Jau seniai aišku, kad pieniškose dešrelėse mėsos aptikti sunku, kad ir kaip mus bandytų įtikinti gamintojai. Žinoma, kiekvieno reikalas rinktis, ką dėti į lėkštę. Tačiau dešrelėse gausu krakmolo, sojos, skonio ir kvapo stipriklių, kurie kenkia sveikatai. Na, o jeigu kalbėtume apie rūkytus gaminius, verta atsiminti, kad skrandis tokius ilgai ir sunkiai virškina, o nuolatinis jų skanavimas kenkia kepenims, odai, be to, juose gausu druskos. Tinklalapyje besthealtmag.ca teigiama, kad tokie patiekalai gali turėti įtakos vėžio formavimuisi.
  • Dar vienas mėgstamas pusryčių patiekalas – varškės sūreliai. Įsimeti į skrandį ir leki? Ogi sustokite ir pamąstykite. Vienas sūrelis turi apie 150–200 kcal (atsižvelgiant į jo sudėtį). Be to, tai nėra pagrindinis patiekalas, o veikiau desertas. O kas pradeda dieną nuo deserto? Pridėkime riebalų, cukraus bei visų kitų sudėtinių dalių analizę ir gausime nekokią išvadą. Tą patį galima pasakyti apie bandeles, keksiukus, pyragėlius ir riebius blynus.
  • Sultys pakeliuose. Didžiausia bėda, slypinti tokiose sultyse, – tai didžiulis cukraus kiekis. Dėl jo sensta mūsų oda, prastėja sveikata, sukeliama didžiulė įvairių ligų rizika. Geriausias pusryčių meniu – tai trintas kokteilis, kuriam puikiai tiks bananai, obuoliai, žalėsiai, ispaninių šalavijų sėklos ir pan. Šis maistingas gėrimas kur kas geresnis pasirinkimas nei sultys iš parduotuvės!
  • Greito paruošimo košės, makaronai ir kt. Grūdai perdirbami ne vieną kartą, todėl tokios košės sutaupo laiko, tačiau tikrai nepagerina jūsų sveikatos. O jeigu jos pagardintos kvepiančiomis medžiagomis ar kitais priedais, savaime aišku, kad nėra puikiausia dienos pradžia.
  • Ir dar šis tas. Kaip teigia mokslininkas Dr. Toddas Andersonas iš Kanados, nesveikiausia pusryčių nevalgyti visai. Tad kad ir kaip vengtumėte ryte pamaloninti savo skrandį, verčiau užkąskite nors truputį. Nes nevalgę ryte, iki pietų išalkstame, o tuomet persivalgome. Rezultatas – augantis svoris... O štai tinkami pusryčiai greitina medžiagų apykaitą, suteikia energijos, saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto.  O ką valgyti pusryčiams? Visi atsakymai straipsnyje „Tobuli pusryčiai: išvenkime klaidų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis