Dietos privalumai:
- stiprina imunitetą bei didina organizmo atsparumą rudens ir žiemos šalčiams;
• gerina odos būklę, stiprina nagus bei padeda išvengti sezoninio plaukų slinkimo;
• gerina nuotaiką, didina darbingumą;
• išvalo šlakus bei toksinus, gerina virškinimą;
• stiprina raumenis, padeda numesti svorio ir sumažinti riebalinį sluoksnį.
Taip pat skaitykite: Vaistininkė Vaida Poškaitienė: „Dvi taisyklės padės apsisaugoti nuo peršalimo“
SVARBU. Nepaisant to, kad ši dieta neturi didelių trūkumų, jos negali laikytis žmonės, sergantys lėtinėmis skrandžio ir žarnyno ligomis.
Dietos racioną sudaro šie produktai:
• daržovės, žalumynai, vaisiai, džiovinti vaisiai, uogos, riešutai;
• mažo riebumo rūgštaus pieno produktai;
• augalinis aliejus (minimaliai);
• nesaldi arbata (iškyrus juodąją), namuose gaminami gėrimai: kompotai, sultys, nuovirai;
• grūdai: ryžiai, kukurūzų kruopos, avižos, grikiai;
• ankštinės kultūros: lęšiai, žirniai, pupelės;
• jūrų gėrybės: krevetės, jūros kopūstai, menkės, plekšnės;
• liesa vištiena ir jautiena (minimaliai).
Draudžiami produktai:
• kiaušiniai;
• pieno produktai;
• konditerijos gaminiai;
• riebi mėsa;
• miltiniai gaminiai;
• rūkyti gaminiai;
• juoda arbata, gazuoti gėrimai, alkoholis.
Pagrindinės dietos taisyklės:
1. Cukrus pakeičiamas medumi;
2. Patiekalų porcijos:
• sriubos, košės – 300 g
• troškiniai, salotos – 250 g
• žuvis, mėsa – 100 g
• gėrimai – 250 ml
Taip pat skaitykite: Pagrindinės klaidos, kurios neleidžia sulieknėti
3. Laikantis šios dietos, reikia maitintis dažnai, bet nedidelėmis porcijomis. Per dieną turėtų būti suvartojamos 5–6 porcijos.
Norėdami ne tik numesti svorio, bet ir sustiprinti imunitetą, į racioną įtraukite daugiau:
• vitamino C turinčių produktų: citrinų, apelsinų, saldžiosios paprikos, kivių, šaltalankių, kopūstų, ridikų, petražolių;
• vitamino C ir geležies turinčių granatų;
• jūrų gėrybių – jodo ir omega–3 šaltinis;
• grikių;
• jautienos, veršienos – baltymų, seleno ir cinko šaltinis.
Pavyzdinis dietos valgiaraštis
1 ir 5 diena
Pusryčiai: imbiero arbata su medumi, grikių košė, jūros kopūstų salotos su svogūnų laiškais;
Priešpiečiai: pusė granato;
Pietūs: tarkuotų ridikų ir šviežių morkų salotos su juodos duonos skrebučiais ir sojų padažu, troškinti kopūstai su ryžiais, saldžiąja paprika ir česnakais, erškėčių nuoviras;
Pavakariai: pusė granato;
Vakarienė (18 val.): orkaitėje keptos bulvės su grietinės ir žalumynų padažu, alyvuogių aliejumi pagardintos obuolių ir morkų salotos, žalioji arbata;
2 vakarienė (20 val.): pora kivių.
2 ir 6 diena
Pusryčiai: varškės užkepėlė su džiovintais vaisiais, pora apelsinų;
Priešpiečiai: šaltalankių kompotas (galima pagardinti medumi);
Pietūs: obuolių ir kriaušių sultys, garuose troškinta jautiena, daržovių troškinys;
Pavakariai: šaltalankių kompotas (galima pagardinti medumi);
Vakarienė (18 val.): šviežių kopūstų ir morkų salotos, bulvių košė, žolelių gėrimas ;
2 vakarienė (20 val.): apelsinų, persikų, kivių salotos.
3 ir 4 diena
Pusryčiai: granatų sultys, saldžiųjų paprikų, pekininių kopūstų ir alyvuogių salotos, avižinė košė;
Priešpiečiai: saujelė graikinių riešutų;
Pietūs: garuose troškintos bulvės su menke, morkų sultys;
Pavakariai: saujelė graikinių riešutų;
Vakarienė (18 val.): grybais įdaryta paprika, šviežias agurkas;
2 vakarienė (20 val.): abrikosų ir apelsinų kokteilis.
7 diena
Pusryčiai: grikių arba moliūgų košė, burokėlių salotos su morkomis ir džiovintomis slyvomis, kefyras;
Priešpiečiai: varškė su vaisiais;
Pietūs: vegetariški barščiai, erškėtuogių nuoviras, duona ir sūrio gabaliukas;
Pavakariai: varškė su vaisiais;
Vakarienė (18 val.): morkų, obuolių, kopūstų salotos, virta vištiena;
2 vakarienė (20 val.): granatas.
Rudeninė organizmą valančioji dieta
Šis dietos variantas puikiai išvalo organizmą bei suteikia galimybę numesti 4–6 kg. Dietos racioną sudaro 60 proc. vaisių bei daržovių, 20 proc. gyvūninių ir augalinių riebalų, 20 proc. angliavandenių, gaunamų iš pilno grūdo produktų. Draudžiama vartoti žuvį, konservus, mėsą ir cukrų.
Taip pat skaitykite: Bestselerių autorė Modesta Žukauskaitė: „Jei norite sulieknėti, išsiugdykite 10 įpročių“
Pavyzdinis dietos valgiaraštis
1 ir 4 diena
Pusryčiai: obuolių ir kriaušių salotos su jogurtu, 10 vnt. migdolų riešutų, kriaušių kompotas;
Priešpiečiai: 3 riekelės sūrio;
Pietūs: uogų morsas, daržovių sriuba, pilno grūdo duonos riekelė;
Pavakariai: 50 g džiovintų abrikosų;
Vakarienė: lęšių košė, morkų salotos, arbata.
2 ir 5 diena
Pusryčiai: orkaitėje keptas moliūgas, kefyras, agurkų salotos su grietine;
Priešpiečiai: „Brinzos“ gabaliukas, pienas;
Pietūs: burokėlių salotos su grietine, rūgpienis, kopūstų salotos;
Pavakariai: obuolių ir morkų sultys;
Vakarienė: garuose troškintos daržovės, pilno grūdo duonos riekelė, obuolių kompotas.
3 ir 6 diena
Pusryčiai: kiaušinių salotos su šviežiomis morkomis, grietine ir skrebučiais, avižinė košė, jogurtas;
Priešpiečiai: pora agurkų;
Pietūs: obuolių sultys, pupelių sriuba (be mėsos), pilno grūdo duonos riekelė;
Pavakariai: pora agurkų;
Vakarienė: citrinų sultimis pagardintos kopūstų, pomidorų ir žalumynų salotos, pilno grūdo duonos riekelė, apelsinų kompotas.