Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkė Danguolė Mieldažienė ir prekės ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha atrinko kelis gerai žinomus ir dantims naudingus maisto produktus, kuriuos vertėtų įtraukti į savo racioną:
1. Vanduo. Vanduo padeda palaikyti burnoje reikiamą seilių kiekį. Seilės atlieka labai svarbų vaidmenį, nes jose yra baltymų, mineralų, fermentų, neutralizuojančių dantims žalingas rūgštis. Be to, vanduo yra natūralus būdas burnos ertmei išvalyti – ypač po kavos, gazuotų gėrimų ir raudonojo vyno, nes padeda išvengti pigmentinio apnašo dėmių atsiradimo ant dantų.
Per dieną derėtų išgerti bent 2 l vandens – ne tik dantys, bet ir visas jūsų kūnas bus už tai dėkingas.
Ingredientai
Citrinos:
3.00 vnt. (1 citrinos sultys ir 2 citrinos, supjaustytos griežinėliais)
Mėtos:
2.00 sauja (lapeliai)
Kaip gaminti
- Visus ingredientus sumaišykite dideliame ąsotyje.
- Leiskite pastovėti šaldytuve bent porą valandų, kad mėtos ir citrinos atskleistų savo skonius.
Suskleisti
2. Pienas. Seniai žinoma, kad pienas yra naudingas žmogaus kaulams. Mokslininkai teigia, kad dantų sveikatai – taip pat. Rekomenduojama gerti liesą arba nugriebtą pieną – to tikrai pakaks gauti paros kalcio normai.
Ingredientai
Vaniliniai ledai 400.00 g
Kaip gaminti
1. Išimkite vyšnių kauliukus.
2. Bananus supjaustykite, sudėkite į maišytuvo indą su vyšniomis, suberkite kakavos miltelius, supilkite pieną ir gerai suplakite.
3. Pabaigoje įmaišykite ledus.
Suskleisti
Nepamirškite ir labai naudingo pieno produkto – sūrio. Jo sudėtyje yra didelis kiekis kalcio ir fosfato – elementų, kurie padeda subalansuoti burnos ertmės pH, saugo ir atstato danties emalį, dalyvauja seilių gamyboje.
Taip pat skaitykite: Pienas: tai vis dėlto sveika gerti ar ne?
Galbūt jau esate pastebėję ir dar vieną puikią šios arbatos savybę – ji padeda kovoti su blogu burnos kvapu.
3. Žalioji arbata. Žaliosios arbatos sudėtyje yra naudingų antioksidantų, be to, yra tyrimų, rodančių, kad ši arbata gali sumažinti ėduonies ir periodonto ligų atsiradimo tikimybę.
Daugumos žaliųjų arbatų sudėtyje yra fluorido, apsaugančio danties emalį nuo ėduonies.
Ingredientai
Mėtos:
1.00 sauja (½ stiklinės šviežių lapelių)
Vanduo:
2.00 st. (natūralaus arba gazuoto)
Cukrus:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Užplikykite žaliąją arbatą, perkoškite ir leiskite kiek atvėsti.
- Supilkite ką tik išspaustas citrinų sultis, sudėkite kapotas mėtas, supilkite vandenį ir palikite atvėsti.
- Galite pagardinti cukrumi, papuošti mėtų lapeliais, ledukais.
Suskleisti
Žalioji arbata taip pat padeda sustabdyti bakterijų dauginimąsi burnoje. Galbūt jau esate pastebėję ir dar vieną puikią šios arbatos savybę – ji padeda kovoti su blogu burnos kvapu, todėl patariama arbatos be cukraus išgerti po kiekvieno valgio.
4. Lašiša. Žuvis – puikus vitamino D šaltinis. Tiesa, patartina rinktis būtent riebią žuvį. Vitaminas D yra būtinas organizmui tam, kad šis įsisavintų kalcį ir gautų iš jo daugiausiai naudos.
Ingredientai
Lašiša:
4.00 vnt. (filė kepsniai po 200 g)
Vynas:
100.00 ml (baltas)
Kaip gaminti
1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus, česnaką ir pakepinkite apie 2 minutes.
2. Cukiniją supjaustykite plonais griežinėliais, dėkite į keptuvę su svogūnais. Kepkite 5 minutes. Supilkite vyną ir sojų padažą, užvirkite. Supilkite grietinėlę, dar kartą užvirkite, sumažinkite ugnį ir dar troškinkite 5 minutes.
3. Kol troškinasi daržovės, kitoje keptuvėje iškepkite lašišos kepsnius: žuvį pabarstykite druska, pipirais ir kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių. Lašišą tiekite su grietinėle ir cukinijų padažu.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
5. Apelsinai. Citrusiniai vaisiai – vienas iš vitamino C šaltinių. Vitaminas C padeda gerinti kraujagyslių ir jungiamojo audinio būklę, taip apsaugodamas dantenas nuo įvairių ligų.
Ingredientai
Smidrai:
10.00 vnt. (t. y. apvirti smidrai)
Kaip gaminti
1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.
2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.
3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.
4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Vitaminas C taip pat padeda kovoti su uždegiminiais procesais. Jeigu nemėgstate citrusinių vaisių, vitamino C atsargas galite papildyti valgydami juoduosius serbentus.
Taip pat skaitykite: 10 maisto produktų, kurie natūraliai balina dantis
6. Braškės. Kaip ir apelsinai, braškės turi daug vitamino C, be to, padeda gauti burnos ir dantenų sveikatai itin reikalingo baltymo kolageno. Braškėse taip pat yra malio rūgšties – natūralaus „baliklio“. Ji nėra žalinga ir gali padaryti jūsų dantis baltesnius!
Ingredientai
Abrikosai:
1.00 vnt. (mažas indelis konservuotų abrikosų puselių)
Apelsinai:
1.00 vnt. (1 arbat. š. nutaruotų žievelių)
Kaip gaminti
1. Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, perliekite verdančiu ir smulkia trintuve nutarkuokite žievelę.
2. Migdolus nuplikykite, nulupkite žieveles, riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
3. Abrikosus labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumulkinkite. Abrikosų gabalėlius ir maskarponę sukrėskite į plakimo indą, suberkite vanilę, nutarkuotas apelsinų žieveles, supilkite klevų sirupą ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
4. Į masę šaukštu įmaišykite riešutus ir 2 val. padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
5. Braškes gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, kiekvienos viršų dailiai įpjaukite. Į braškių taureles konditeriniu švirkštu įspauskite po šiek tiek kremo. Tiekite kaip desertą dailiose lėkštelėse.
Suskleisti
7. Juodasis šokoladas. Norint turėti sveikus dantis, saldumynais piktnaudžiauti tikrai nederėtų. Tačiau juoduoju šokoladu kartais pasimėgauti ne tik galima, bet ir verta! Kakava šokolade turi daug tanino – ši medžiaga užkerta kelią dantų erozijai bei dantenų uždegimui. Kakava taip pat naudinga kovojant su ėduonimi, nes mažina rūgštingumą burnos ertmėje.
Ingredientai
Brendis (šlakelis) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Kiaušinio trynį su cukrumi išplakite iki baltumo. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol matysis vagelė. Svarbiausia – neperplakti, kad nevirstų sviestu. Jei grietinėlė nesiplaka, įlašinkite citrinos sulčių
2. Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje. Paskui supilkite jį į plaktą grietinėlę, išmaišykite, įpilkite šlakelį brendžio, kuriame mirko slyvos, ir paruoštus putėsius dėkite į šaldytuvą 2–4 val., kad sustingtų. Slyvas susmulkinkite ir apipilkite brendžiu.
3. Baltymus išplakite su cukrumi iki purumo. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo plonu sluoksniu tepkite išplaktą masę. Kepkite 90–110°C laipsnių karštumo orkaitėje 1–1,5 valandos. Putėsius sluoksniuokite su morengu ir apibarstykite smulkintomis slyvomis. Bon appetit!
Alaus someljė rekomenduoja: Šis desertas puikiai dera su karamelinio salyklo turinčiu alumi.
|
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas |
Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko
Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia
Suskleisti
Be to, juodasis šokoladas stimuliuoja kraujotaką, jame gausu antioksidantų. Rinkitės juodąjį šokoladą, kuriame mažiausiai 80 proc. kakavos ir kuo mažiau cukraus.
Visi išvardyti produktai ne tik padeda išlaikyti sveikesnius dantis, bet ir yra naudingi bendrai jūsų kūno būklei ir sveikatai, nes padeda gauti organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. Be abejo, dantų ir tarpdančių valymas bei skalavimas yra pagrindinės priemonės burnos sveikatai palaikyti, tačiau stebėti, kaip ir ką valgome, taip pat būtina.