1. Arbata su medumi
Jeigu pajutote pirmuosius peršalimo simptomus, iš karto užplikykite puodelį nestiprios žaliosios arba juodosios arbatos. Kai gėrimas kiek atvės (po 5–7 min.), įmaišykite į jį 1 arbat. š. medaus ir įdėkite 1–2 citrinų griežinėlius. Atminkite: medaus negalima dėti į verdančią arbatą, nes aukštoje temperatūroje žūsta visos naudingosios medaus medžiagos.
2. Aviečių ir liepžiedžių arbata
Užplikykite liepžiedžių, aviečių uogų ir lapų mišinį. Leiskite pastovėti 30 min. Jeigu neturite džiovintų aviečių uogų, jas galite pakeisti aviečių uogiene ar džemu.
Taip pat skaitykite: Žalioji arbata: kokią rinktis, kad kristų svoris
3. Erškėtuogių arbata
Nuo seno žinoma, kad erškėtuogėse gausu vitamino C. Norėdami pasigaminti šią arbatą, paimkite termosą, įberkite 3 valg. š. smulkintų džiovintų erškėtuogių, užpilkite 0,5 l verdančio vandens ir palikite per naktį. Ryte nukoškite ir gerkite po 100 g 4 kartus per dieną, likus 30 min. iki valgio.
4. Bruknių ir spanguolių morsas
Šios uogos pasižymi puikiu antibakteriniu poveikiu. Sutrinkite bruknes ir spanguoles su cukrumi (santykiu 3:1). Naudojimas: 2 valg. š. šio mišinio užpilkite 0,5 l šilto vandens.
Taip pat skaitykite: Išradingi receptai su spanguolėmis – ir desertui, ir pietums
5. Karštas pienas
Prasidėjus kosuliui, pašildykite pieną ir įpilkite į jį šiek tiek gazuoto mineralinio vandens. Šis gėrimas padeda atsikosėti. Peršalimą veiksmingai gydo ir pienas su česnakais: į šiltą pieną įlašinkite 10 lašų česnakų sulčių ir išgerkite prieš miegą.
6. Džiovintų vaisių kompotas
Džiovintų vaisių kompotas stiprina imunitetą ir padeda įveikti kosulį. Paimkite 100 g džiovintų vaisių, stambesnius – susmulkinkite, kruopščiai nuplaukite. Iš pradžių, apie 30 min., virkite kriaušes ir obuolius, po to – džiovintas slyvas ir abrikosus, dar vėliau – razinas. Virkite, kol masė suminkštės. Į paruoštą kompotą galima pridėti citrinų arba apelsinų sulčių bei medaus.
7. Imbierinė arbata su citrina
Ši arbata puikiai sušildo, stiprina imunitetą, didina darbingumą. Stiklinėje karšto, bet ne verdančio vandens ištirpinkite 1 valg. š. medaus, įpilkite 1 valg. š. citrinų sulčių, 0,5 arbat. š. sutarkuotos imbiero šaknies. Skoniui pagerinti į arbatą galite įdėti kelis lapelius džiovintų mėtų.