Jei geriate kavą tik dėl įprasto ritualo, ją kuo puikiausiai galima pakeisti kitais – sveikesniais – gėrimais. Taigi pasidomėkime, kokių esama kavos alternatyvų…
♦ Arbata. Klasikine laikoma žalioji arbata geriama jau daugiau kaip 4000 metų! Tačiau visos arbatų rūšys: baltoji, geltonoji, žalioji ir juodoji yra išgaunamos iš to paties arbatmedžio, tik skirtingais būdais. Tinkamai paruošti žaliavą gardžiam arbatos pakeliui – tikras menas ir, be abejo, paslaptis. Taigi, jeigu jums būtinas kofeinas, galite rinktis žaliąją arbatą, kurioje gausu antioksidantų, apsaugančių nuo vėžio ir laisvųjų radikalų. O jeigu nemėgstate žaliosios arbatos skonio, paskanaukite, sakykime, su jazminais.
♦ Karštas šokoladas. Šiuo skanėstu galima puikiai pakeisti kavą, be to, jis pakelia nuotaiką, suteikia energijos ir yra gardus. Žinoma, tik nereikėtų per dažnai piktnaudžiauti – juk nė viena mūsų netrokšta papildomų kilogramų.
♦ Gėrimas Teeccino. Teeccino – tai puikus kavos pakaitalas be kofeino. Jis labai populiarus Amerikoje, dar vadinamas žolelių kava. Į jo sudėtį įeina pupmedžio ankštys, miežiai, cikorijos, datulės, figos, migdolai, natūralūs kvapai ir prieskoniai. Gali būti geriamas su pienu, sojų pienu, vandeniu ir medumi.
♦ Kiaulpienių šaknų kava. Ji verdama iš visiems gerai žinomų kiaulpienių šaknų ir pasižymi gydančiomis, organizmą valančiomis bei sveikatą stiprinančiomis savybėmis. Šiek tiek kartokas tamsiai rudas gėrimas gali būti pagardintas cukrumi, pienu, medumi. Beje, kiaulpienių šaknų kava puikiai stiprina imunitetą, o tai ypač aktualu šaltuoju metų sezonu.
♦ Raudonoji arbata Rooibos. Šis gėrimas – tai puikus pasirinkimas, mėgstantiesiems turtingą ir sodrų skonį. Arbatą galima sumaišyti su pienu, pagardinti medumi ar cukrumi. Ekspertai tvirtina, kad raudonoji Rooibos arbata turi daug naudingųjų savybių, stiprina organizmą, padeda įveikti stresą ir nervinę įtampą.
♦ Arbata iš kavamedžio lapų. Pasirodo, šis gėrimas gali būti pagrįstai tituluojamas kaip viena sveikiausių arbatų. Jame mažiau kofeino nei kavoje, be to, gausu medžiagų, apsaugančių nuo diabeto, širdies ligų. Mokslininkai tikina, kad kavamedžio lapai nebuvo tinkamai įvertinti, o juk jie esą gerokai naudingesni nei kavos pupelės.
♦ Morkų kava. Skamba keistai? O jūs pabandykite! Morkos sutarkuojamos, džiovinamos, kol paruduoja, truputėlį paskrudinamos. Į verdantį vandenį subėrus šias daržoves, pavirinamos kelias minutes ir, nukėlus nuo ugnies, „brandinama“ 10–20 minučių. Pateikiama maišant 2 dalis morkų kavos ir 1 dalį grietinėlės. Tokiu pačiu principu galima ruošti ir daržovių mišinio kavą (burokėliai su morkomis) arba maišyti su paskrudintais grūdais.
♦ Cikorijų kava. Kavos gėrimui naudojamos cikorijų šaknys, kurios kruopščiai nuplaunamos, išdžiovinamos, vėliau sumalamos ir šiek tiek apkepinamos keptuvėje. Užtenka poros šaukštelių ir stiklinės verdančio vandens, kad galėtumėte pasimėgauti išskirtiniu kavos skoniu. Cikorijų kava pageriną kraujotaką, suteikia energijos ir žvalumo.
♦ Miežių kava. Ją dažnai maišo su morkomis. Kelios morkos sutarkuojamos ir gerai išdžiovinamos. Tuomet pusė stiklinės miežių kruopščiai nuplaunama, išdžiovinama ir susmulkinama (pvz., kavamale). Morkos ir miežiai sumaišomi, apkepinami keptuvėje ir keli gautos masės šaukšteliai verdami 10–15 minučių. Gautas gėrimas apie 10 min. dar turi pastovėti. Miežiai puikiai veikia nervų ir imuninę sistemą, kepenis, padeda palaikyti gerą nuotaiką ir sveikatą.
♦ Gilių kava. Tam naudojamos prinokusios sveikos gilės. Jos nuplaunamos, išlukštenamos, padžiovinamos, skrudinamos, vėliau sumalamos. Gilių kava yra maloniai salsvo skonio, gerai tonizuoja, padeda esant virškinimo sutrikimams, širdies ir kraujagyslių ligoms ir pan. Ją skanu gerti su pienu ar grietinėle.
♦ Kas dar gali būti geriama vietoj kavos? Ogi galima vartoti daugybę pačių keisčiausių ir įdomiausių ingredientų: burokėlius, runkelius, bulvių lupenas, saldžiąsias bulves, įvairius grūdus, riešutus, kriaušių sėklas... Žodžiu, eksperimentuokite ir ieškokite naujų skonių!