„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Violetinės daržovės valo kraują ir padeda lieknėti

Psichologai sako, kad violetinės spalvos produktai padeda atsikratyti atgyvenusių jausmų ir… nereikalingų kilogramų (beje, apetitą mažina ne tik maistas, bet ir violetinės spalvos indai).
Baklažanas
Baklažanas / Fotolia nuotr.

Baklažanai. Šiose daržovėse gausu kalio, kuris būtinas sklandžiam širdies darbui. Dar šios neįprastos spalvos ir formos daržovės yra geras vitaminų C, B1, B6 ir PP šaltinis. Specifinį baklažanų kartumą lengva panaikinti pasūdžius, o štai į kitą savybę – sugerti daug riebalų – reikėtų labiau atsižvelgti ir į patiekalus dėti mažiau sviesto ar aliejaus.

 

Fotolia nuotr. / Radicchio salotos
Fotolia nuotr. / Radicchio salotos

Radicchio salotos. Šios salotos panašios į raudongūžius kopūstus – rausvai violetinės spalvos lapus vagoja baltos gyslos. Salotos kiek kartokos (turbūt tai – visų violetinės spalvos daržovių savybė), tačiau gaivios. Jos yra geras vitamino C, kalcio ir fosforo šaltinis. Dažniau būtent šios rūšies salotų rekomenduojama valgyti turintiesiems antsvorio.

 

 

Fotolia nuotr. / Raudonieji svogūnai
Fotolia nuotr. / Raudonieji svogūnai

Raudonieji svogūnai. Nors vadinami raudonaisiais, jų lukštai – violetinės spalvos.Vidus taip pat tamsokas. Skonis saldus, švelnesnis už paprastų svogūnų. Raudonieji svogūnai labiausiai tinka salotoms. Kadangi jie dažniausiai valgomi termiškai neapdoroti, yra geras vertingų medžiagų šaltinis.

 

 

 

Fotolia nuotr. / Raudongūžis kopūstas
Fotolia nuotr. / Raudongūžis kopūstas

Raudongūžiai kopūstai. Kalcio, kalio ir beta karoteno šiuose kopūstuose gerokai daugiau negu baltagūžiuose jų giminaičiuose. Ryškią spalvą, kuri bjauriai nudažo rankas šiuos kopūstus pjaustant, suteikia flavonoidai – širdžiai ir visai kraujotakos sistemai reikalingos medžiagos.

 

 

 

 

Žvilgsnis į garsenybių lėkštes

Scanpix nuotr. / Atlikėja Mariah Carey
Scanpix nuotr. / Atlikėja Mariah Carey

Garsi amerikiečių popmuzikos atlikėja Mariah Carey dailias figūros linijas saugo paisydama maisto spalvų. Ji sako seniai įsitikinusi, kad violetinės spalvos produktai naikina riebalus. M. Carey prisipažino, kad kaskart, kai pajunta priaugusi bent kelis nereikalingus kilogramus, pradeda laikytis „violetinės“ dietos: kas antrą dieną valgo tik violetinės spalvos produktų.

 

Kas jas nuspalvina?

Violetinę spalvą daržovėms suteikia anticianinas – flavonoidas, arba, kitaip tariant, pigmentas. Ši medžiaga maitina galvos smegenų ląsteles, todėl turbūt nerastume žmogaus, kuriam jos nereikėtų. Svarbu žinoti, kad daržoves šaldant anticianinas žūva.

 

 

 

 

PARAGAUKITE!

Shutterstock nuotr. / Baklažanų košė
Shutterstock nuotr. / Baklažanų košė

Baklažanų košė

Fotolia nuotr. / Kepti baklažanai
Fotolia nuotr. / Kepti baklažanai

Kepti baklažanai

Fotolia nuotr. / Baklažanų užkandėlė
Fotolia nuotr. / Baklažanų užkandėlė

Baklažanų užkandėlė

Fotolia nuotr. / Rytietiškos raudonųjų kopūstų salotos
Fotolia nuotr. / Rytietiškos raudonųjų kopūstų salotos

Rytietiškos raudonųjų kopūstų salotos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“