„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Žiemos maistas

Trūksta energijos? Nejaučiate gyvenimo džiaugsmo? Dėl to gali būti kalta ir netinkama mityba. Ar žinote, kokius produktus rinktis žiemą, kad būtumėte energingi ir linksmi?
Ruošiant maistą
Ruošiant maistą / Fotolia nuotr.

Nuo to, ką valgote, labai priklauso jūsų savijauta. Jei ant stalo per dažnai puikuojasi sunkus maistas arba nuolat persivalgote, tuomet nereikia toli ieškoti, kas dėl to kaltas, kad nuolat patiriate stresą ir įtampą. Maistas tiesiogiai veikia jūsų savijautą: jis lemia cheminių medžiagų išsiskyrimą smegenyse. Viena žinomiausių – serotoninas, arba laimės hormonas, kurio labai trūksta, kai vargina depresija. Šios medžiagos išsiskiria valgant produktus, kuriuose yra baltymų ir angliavandenių. Nuotaiką taip pat veikia neuropeptidai ir endorfinai.

Geros nuotaikos valgiaraštis

7–10 val.

Maistas protui

Normaliai smegenų veiklai užtikrinti būtina gliukozė. Miegant ji padeda palaikyti normalią organizmo būseną: optimalų pulsą, kraujo spaudimą ir kvėpavimą, taip pat skatina atsinaujinti organizmo ląsteles. Prabudus organizmui reikia  gliukozės, todėl iš ryto taip svarbu pusryčiauti. Nepavalgę pusryčių, visą dieną jausite alkį, net jei ir užkandžiausite, pietausite. Taip pat būsite kur kas nervingesni už tuos, kurie valgo rytais, nes tinkamai papusryčiavus gerėja apetitas,  atmintis, mažėja nerimas ir baimė.

Geriausias pasirinkimas

Kruopos, visagrūdė duona

Avižų košė: 1 st. avižų suberkite į 1,5 st. vandens (išeis dvi porcijos). Maišydami užvirkite, įberkite šaukštelį cinamono, saujelę džiovintų slyvų ir razinų, po kelis smulkintus migdolus ir kitokius riešutus. 5 min. pavirkite, kol kruopos suminkštės. Košę galite gardinti druska arba jau išvirusią apipilti skystu medumi.

10 val. – iki pietų

Gera nuotaika

Tokiu laiku retas nori valgyti, tai ir nebūtina, tačiau geriausia taip susiplanuoti valgiaraštį, kad išeitų  valgyti po nedaug  5 kartus per dieną. Toks mitybos režimas padėtų išvengti nuovargio ir nervingumo, palaikytų gerą nuotaiką. Protingai užkandžiaudami ne tik nepriaugsite nereikalingų kilogramų, bet ir greičiau numesite nepageidaujamus.

Geriausias pasirinkimas

Vaisiai ir daržovės. Paprastai vaisių suvalgome gerokai daugiau nei daržovių, juk retam šauna į galvą vietoj obuolio ar banano į darbą pasiimti skustų morkų ar salierų. Keiskite įpročius. Saldžiais vaisiais nereikėtų piktnaudžiauti, o štai morką tikrai galite nusiskusti ir taip pratinti kolegas prie sveikos mitybos.

IŠBANDYKITE

Fotolia nuotr./Daržovės su padažu
Fotolia nuotr./Daržovės su padažu

Daržovės su padažu

Pietų laikas

Šiais laikais nemažai žmonių ne tik nepusryčiauja, bet ir nepietauja – jie gausiai prisivalgo vakare grįžę iš darbo. Kitaip sakant, pavalgo už visą dieną.

12–17 val. išeikvojama daugiausia energijos, taigi ir kalorijų poreikis būna didžiausias. Vidurdienis – geriausias laikas gauti daug energijos teikiančio maisto. Tačiau neskubėkite prisikimšti bet ko. Gerai pasvarstykite, koks maistas jūsų organizmui būtų naudingiausias. Apskritai reikėtų įprasti valgyti tik vitaminingą ir sveiką maistą. Geriau jau valgyti mažiau nei prisikirsti bet ko.

Geriausias pasirinkimas

Jei darbe jaučiate įtampą, lėkštė makaronų su daržovėmis ne tik pasotins, bet ir padidins serotonino kiekį. Taigi lengviau atsipūsite, pagerės nuotaika. O jeigu jaučiate apatiją ir mieguistumą, rinkitės patiekalus, kuriuose būtų ir riebalų, ir angliavandenių, ir baltymų. Tačiau riebalų turėtų būti tiek, kad suteiktų pakankamai energijos, ne daugiau. Gyvūninius riebalus geriau keiskite į augalinius, pavyzdžiui, rinkitės įvairų aliejų. Svarbu keletas dalykų: aliejus turėtų būti nerafinuotas, nedezodoruotas, spaustas šaltuoju būdu, neturėti priedų. Geriausi alyvuogių, sėmenų, saulėgrąžų ir kiti. Aliejaus kasdien vertėtų suvartoti po šaukštą (geriausia su salotomis).

IŠBANDYKITE

Fotolia nuotr./`vieži makaronai
Fotolia nuotr./Švieži makaronai

Švieži makaronai

15 val.–18 val.

Nuo streso

Po sočių ir nelabai sveikų pietų darbingumas paprastai gerokai sumažėja. Tokiu atveju tikrai nebereikėtų nieko valgyti iki vakarienės ir dar labiau apsunkinti organizmą. Tačiau jei apie 12 val. pavalgėte lengvus pietus, apie 15 val. jau galite pajusti alkį. Be to, šiuo metu maistas tiesiogiai veikia nuotaiką, nes daugėja streso hormonų. Kad neprarastumėte gero ūpo, smegenims būtina gauti reikiamų medžiagų. Specialistai nustatė, kad riebalai ir cukrus padeda išvengti streso. Iš tiesų šiuo metu dažniausiai norisi saldžios kavos su šokoladu ar pyragėliu, tačiau tai nėra geriausias pasirinkimas.

Geriausias pasirinkimas

Įpraskite saldumynus ir kavą pakeisti džiovintais vaisiais ir žaliąja arbata. Iš vaisių organizmas gaus daug naudingų medžiagų, o žalioji arbata žvalina ne prasčiau nei kava.

IŠBANDYKITE

Fotolia nuotr./Gyvasis tortas
Fotolia nuotr./Gyvasis tortas

Gyvasis tortas

18–20 val.

Atsipalaidavimas

Daug prisivalgę vakare prastai miegosite naktį, o ryte jausite nuovargį. Kad taip neatsitiktų, vakarais valgykite lengvus ir maistingus patiekalus. Geriausia paskutinįkart užkąsti likus 2 val. iki miego. Vakare organizmas gerai virškina baltymus ir angliavandenius (vertėtų rinktis sudėtinius, pavyzdžiui, kruopų košes).

Geriausias pasirinkimas

Lengvas žuvies patiekalas ne tik skanu, bet ir naudinga, nes žuvyje gausu naudingų riebiųjų Omega 3 rūgščių. Nustatyta, kad žmones, gaunančius pakankamai nesočiųjų riebiųjų rūgščių, gerokai rečiau vargina depresija.

IŠBANDYKITE

Fotolia nuotr./Žuvis su garstyčiomis
Fotolia nuotr./Žuvis su garstyčiomis

Žuvis su garstyčiomis

Prieš miegą galite išgerti šilto pieno, virto su kardamonu ir cinamonu: greičiau užmigsite, ramiau miegosite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų