Pikantiška saldžiarūgštė kopūstų sriuba
Aitrioji paprika – puikus pasirinkimas, kadangi greitina medžiagų apykaitą, o obuolių actas padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Vištienoje gausu baltymų, o kopūstuose – skaidulų.
- Svogūną, morką, kopūstą ir aitriąją papriką susmulkinkite ir dėkite į didelį puodą storu dugnu. Supilkite alyvuogių aliejų ir patroškinkite 5-7 minutes.
- Sudėkite pomidorų tyrę, smulkintą vištienos krūtinėlę, suberkite druską, juoduosius pipirus, rudąjį cukrų, supilkite obuolių actą, daržovių sultinį. Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies 30-40 minučių. Jeigu sriuba per tiršta, galite įpilti daugiau vandens.
Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
Išbandykite šią švelnaus skonio sriubą, kurioje gausu augalinių baltymų ir skaidulų. Be to, lapiniai kopūstai vertinami kaip vertinga daržovė. Jie gana maistingi – 100 g yra net 70 kcal. Kopūstuose daug vitamino C, beta karoteno, kalcio, geležies.
- Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes.
- Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių.
- Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes.
- Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus. Patiekalą patiekite karštą!
Avinžirnių sriuba
Tahini, arba sezamo sėklų pasta, turi daug baltymų ir kalcio. Avinžirniai taip pat puikus pasirinkimas dėl to, kad juose gausu augalinių baltymų, be to, pasotina tikrai ilgam. Na, o citrinų sultys suteiks pikantiško skonio ir padės sudeginti riebalus.
- Sudėkite kuminus į alyvuogių aliejų ir pakaitinkite kelias minutes storadugniame puode. Pridėkite svogūnų bei česnako ir troškinkite 5-7 minutes.
- Suberkite mirkytus avinžirnius, sudėkite sezamų sėklų pastą ir gerai išmaišykite. Virkite 30-40 minučių.
- Kai sriuba baigs virti, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis, pagardinkite druska ir pipirais. Skanaukite į sveikatą.
Imbierinė pomidorų ir lęšių sriuba
Lęšiai kaip avinžirniai ilgam suteikia sotumo jausmo, turi daug skaidulų, padeda kontroliuoti apetitą. Imbieras – puikus žiemos prieskonis, degina riebalus, greitina medžiagų apykaitą, kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje.
- Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, supilkite alyvuogių aliejų ir sudėkite į puodą storu dugnu. Troškinkite 5-7 minutes.
- Sudėkite trintas česnakų skilteles, imbierą, pomidorų pastą, prieskonius ir palikite dar kelioms minutėms.
- Į sriubą supilkite lęšius, trintus pomidorus, daržovių sultinį, pagardinkite pipirais ir druska. Virkite 45 minutes. Galite paskaninti liesu jogurtu.
Vištienos ir bolivinių balandų sriuba
Tai maistinga, vitaminų gausi sriuba. Bolivinių balandų kruopose daug baltymų, aminorūgščių, gerųjų riebalų, ląstelienos, todėl patiekalai su jomis ilgam suteikia sotumo ir idealiai tinka vegetarams, žaliavalgiams.
- Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, tarkuotas morkas. Troškinkite 5-6 minutes.
- Sudėkite smulkintą vištieną, salierų stiebus, česnaką ir virkite 5 minutes. Į gautą masę supilkite vištienos sultinį, vandenį, suberkite bolivines balandas, čiobrelius.
- Virkite 30 minučių. Pagardinkite druska, pipirais, papuoškite šviežiomis petražolėmis.
Morkų sriuba
Šios paprastos daržovės ne tik saugo nuo vėžio, gražina odą, išsaugo jaunystę, sergsti nuo širdies ligų, bet ir išvalo organizmą. Išbandykite!
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sumaišykite su kario prieskoniais. Po kelių minučių suberkite tarkuotas morkas, pjaustytus salierus, smulkintus svogūnus. Troškinkite 10 minučių ir tuomet supilkite sultinį.
- Virkite, kol daržovės suminkštės, pagardinkite druska ir pipirais. Išvirusią sriubą palikite kiek atvėsti ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Papuoškite žalumynais.
Moliūgų ir kukurūzų sriuba
Moliūguose galime rasti daugybę vitaminų (A, K ir C), mineralų (cinko, magnio, kalio), kurie puikia veikia mūsų odą, ją drėkina, maitina. Be to, skatina ir plaukų augimą. Beta karotenas ir antioksidantai, slypintys šiame daržo karaliuje, gelbsti mus nuo saulės ir kenksmingo aplinkos poveikio.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus. Troškinkite 1 min. Sudėkite į puodą pjaustytą moliūgą, suberkite žoleles. Virkite iki kol sriuba sutirštės.
- Suberkite saldžiuosius geltonuosius kukurūzus ir virkite, kol jie suminkštės.
- Sriubą iki vientisos masės sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagardinkite citrinų sultimis, druska ir patiekite su šviežiais žalumynais.
Pomidorų sriuba
Pomidorai lengvai virškinami, juose gausu vitamino C, geležies, kalio, karoteno ir fosforo.
- Puode įkaitinkite sviestą, suberkite trintą česnaką, smulkintus svogūnus ir salierus. Patroškinkite kelias minutes.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir pašalinkite odelę.
- Į puodą supilkite daržovių sultinį, pomidorų tyrę, sudėkite pjaustytus pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais. Virkite 15-20 minučių.
- Kai sriuba išvirs, patiekite ją su šviežiais kapotais čiobreliais.
Geltonųjų paprikų sriuba
Paprikose daug vitaminų, mineralų, antioksidanto likopeno, karoteno, vitaminų B ir C. O ir sriuba tikrai neapsunkins jūsų skrandžio.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paprikas nuplaukite, nusausinkite, dėkite ant kepimo popieriaus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 20 minučių. Tuomet palaukite, kol atvės, išimkite sėklalizdžius, nulupkite.
- Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, salierus, česnaką, morkas, raudonėlius, bulves, paprikas ir supilkite daržovių sultinį. Virkite iki kol daržovės suminkštės, pasūdykite. Patiekite su šviežiais bazilikais.
Kreminė špinatų ir grybų sriuba
Špinatai – gausus geležies bei kalcio šaltinis. Šios lapinės daržovės sriubai suteiks nepakartojamo, švelnaus skonio.
- Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus.
- Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių.
- Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta – sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
- Paskaninkite druska, pipirais, citrinos sultimis bei jogurtu.