Įdomiausiomis istorijomis iš kavos pasaulio dalinasi įmonės „Kavos draugas“ atstovas Ignas Dombrauskis.
1. Kažkada kava buvo naudojama maisto pavidalu
Senovėje kavos uogos būdavo maišomos su riebalais ir taip pagaminamas energijos suteikiantis užkandis. Įdomus faktas ir tai, jog kavos uogos būdavo naudojamos net vyno gamybai.
2. Per visą istoriją buvo net 5 bandymai uždrausti kavą
Išgėrus puodelį kavos, kofeinas itin greitai, bene per 10 minučių, pasiekia kraują.
Pirmą kartą kava buvo uždrausta 1551 m. Mekoje. Tuo metu jos vadovai galvojo, kad kava stimuliuoja radikalų požiūrį. XVI a. pradžioje italų kunigai taip pat bandė uždrausti kavą, nes tikėjo, kad pastaroji turi „šėtoniškumo“. Į šiuos bandymus atsiliepė tuometinis popiežius Klemensas VII, kuris šį draudimą pašalino, nes pats be galo mėgo šį gėrimą. Įdomus faktas: popiežius kavą vėl legalizavo, 1600 m. ją pakrikštydamas. Osmanų imperijos galva kavos draudimų istorijoje paliko ryškų ženklą, nes atėjęs į sostą, už kavos gėrimą skirdavo bausmes, tarp kurių būdavo mušimas bei išmetimas į jūrą.
1746 m. švedų gubernatorius, negana to, kad uždraudė kavą, bet draudė turėti net indus, skirtus kavai gaminti ir gerti. 1777 m. Prūsijos vadovas Frederikas Didysis, manydamas, kad kava kenkia šalyje suvartojamam alaus kiekiui, paskelbė dekretą, kuriame pripažino alaus viršenybę prieš kavą.
3. Kavos galima ir padauginti
Tiesa, norint pasiekti mirtiną dozę kofeino, reikėtų išgerti bene 100 puodelių kavos.
4. Kava yra vaisius
Kava, tokia, kokią mes pažįstame kasdienybėje, iš tikrųjų yra kavamedžio vaisiaus sėkla. Nors kavos pupelė iš tikrųjų yra sėkla, galima ją vadinti ir pupele, dėl savo pastebimo panašumo į tikras pupas.
5. Kavos mėgėjai turi mažiau galimybių susirgti Alzheimerio liga
Atlikti tyrimai parodė, jog žmonės, kurių kraujyje randamas didesnis kiekis kofeino, turi didesnę galimybę išvengti Alzheimerio ligos.
Tyrimų metu nustatyta, kad kava padidina šansus išvengti antro lygio diabeto ir Parkinsono ligos. Nustatyta, būtent moterims kava turi teigiamos įtakos, siekiant apsisaugoti nuo odos vėžio.
Taip pat skaitykite: Mėgstate kavą? 8 būdai ją gerti sveikai
6. Kava ilgiau išlaiko šilumą, jei į ją įpilame grietinėlės
Kava su grietinėle vėsta net 20 proc. lėčiau nei paprasta juoda kava.
7. Į kavą įpylus pieno, sumažėja kofeino poveikis
Žmogaus kūnas kofeiną pasisavina žymiai lėčiau, kai į kavą įpilama riebaus pieno.
8. Didžiausias kada nors pagamintas kavos puodelis – Pietų Korėjoje
„Tai buvo daugiau nei 14 000 litrų talpos kavos puodelis. Didžiausias šaltos kavos puodelis buvo pagamintas Las Vegase 2010 m. – 5600 litrų“, – pasakoja Ignas Dombrauskis.
9. Tirpią kavą išrado George'as Washingtonas
Tiesa, tai nebuvo JAV prezidentas, o chemikas, su tuo pačiu vardu. Ilgą laiką eksperimentuodamas su sausa kava, jis galiausiai sukūrė „Red E Coffee“ – tai buvo pirmasis tirpios kavos prekės ženklas.
10. Vien kavos kvapas gali padėti atsibusti žvalesniam
Grupė mokslininkų atliko tyrimą ir nustatė, kad vien kavos aromatas ryte suaktyvina smegenis bei sumažina rytinį stresą bundant iš miego. Išgėrus puodelį kavos, kofeinas itin greitai, bene per 10 minučių, pasiekia kraują.
11. Tamsaus skrudinimo kavoje kofeino yra mažiau nei šviesaus skrudinimo
Nors tamsiai skrudintos kavos aromatas yra pastebimai stipresnis, skrudinimo metu kaitra iš tiesų sunaikina dalį kofeino ir kuo ilgiau vyksta skrudinimas, tuo mažiau kofeino lieka.
12. Kava be kofeino nereiškia, kad jo visai ten nėra
200 g kavos iš tiesų galima rasti iki 12 mg kofeino. Palyginimui, tokiame pačiame kiekyje paprastos kavos kofeino kiekis siekia iki 200 mg.
13. Pavadinimas „kava“ iš tiesų reiškia „vynas“
„Iš senovės jemenų kalbos kildinamas kavos pavadinimas gahwah reiškia „vynas“. Turkijoje šis gėrimas buvo įgavęs vardą kahveh ir gyvavo iki to laiko, kai vokiečiai ją pavadino šiuolaikinio kavos pavadinimo pirmtaku – koffie, kuris vėliau buvo pervadintas coffee (angl.)“, – pastebėjimus apie kavą užbaigia I. Dombrauskis.