Smagus pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių šašlykų. Kad nereikėtų tenkintis prekybos centruose parduodamais jau paruoštais, galime šašlykų priruošti patys.
♦ Skaniausi šašlykai neturėtų būti per daug riebūs ar per daug sprangūs, geriausia – aukso viduriukas. Taigi rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į mėsos riebumą, šviežumą, spalvą. Šašlykų mėsą supjaustykite maždaug 3–5 cm kubeliais arba tokio dydžio, koks jums patogiausias valgyti. Šašlykams ruošti jokiu būdu nesirinkite šaldytos mėsos!
♦ Sūdyti ar nesūdyti – spręsti jums patiems, tačiau verta atminti, kad per didelis druskos kiekis kietina ir sausina mėsą, nes druska šalina skysčius. Taigi nepersistenkite. Galite daugiau jos užberti prieš marinavimo pabaigą.
♦ Marinatui naudoti galima pačius įvairiausius prieskonius, tarkime, svogūnai minkština mėsą ir suteikia itin gardų aromatą, pikantiško skonio suteiks česnakai, sojų padažas, majonezas, pomidorų padažas, vynas, alus, vaisių ir uogų sultys (pomidorų, obuolių), rauginti pieno produktai, citrusiniai vaisiai, šviežios prieskoninės žolelės... Žinoma, tikras šašlykų raugimo žinovas greičiausiai sakys, kad visi šie priedai tikram šašlykui nereikalingi. Kodėl gi nepaeksperimentavus ir nepaieškojus naujų skonių?!
► VYNO MARINATAS (1 kg mėsos)
Dažnai pačiu geriausiu marinatu pavadinamas paprasčiausias baltasis sausas vynas. 1 kg šašlykų užtenka 300 ml vyno. Galima išbandyti štai tokį receptą:
Ingredientai:
• 1 kg šašlyko,
• 800 g svogūnų,
• 300 ml vyno,
• druska, pipirai ir prieskoninės žolelės (pagal skonį).
Kaip gaminti:
1. Supjaustykite svogūnus žiedeliais ir išklokite jais indo dugną. Tuomet dėkite kubeliais supjaustytą mėsą. Sluoksniuokite viską taip, kad ant viršaus galiausiai būtų svogūnai.
2. Vyną sumaišykite su prieskoniais ir užpilkite ant šašlykų. Tuomet dėkite lėkštę ir prislėkite. Laikykite apie parą laiko šaldytuve.
Kulinaro patarimas: vietoj baltojo vyno galite naudoti raudonąjį, tik rinkitės sausą. Įdomų skonį suteiks raudonojo vyno ir džiovintų tamsių slyvų dermė. Kartais vynas keičiamas actu, tik tokiu atveju mėsa būna kietesnė. Tačiau kiekvienas turi atrasti savo skonį.
► ACTO MARINATAS (1 kg mėsos)
Ingredientai:
• ½ stikl. acto,
• 1 stikl. vandens,
• 1 arbat. š. druskos,
• keli laurų lapeliai,
• ½ arbat. š. cukraus,
• pagal skonį maltų ir žirneliais juodųjų pipirų.
Kaip gaminti:
1. Actą sumaišykite su vandeniu ir likusiais prieskoniais.
2. Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį stovėti vėsiai pridengtus lėkšte ir prislėgtus.
► OBUOLIŲ ACTO MARINATAS (1 kg mėsos)
Ingredientai:
• ½ stikl. obuolių acto,
• 1 stikl. vandens,
• 2 valg. š. druskos,
• keli laurų lapeliai,
• ½ arbat. š. gvazdikėlių,
• ½ arbat. š. muskato,
• 1 arbat. š. šviežių petražolių,
• kmynai (pagal skonį).
Kaip gaminti:
1. Supjaustykite svogūnus žiedeliais, obuolių actą sumaišykite su vandeniu ir prieskoniais.
2. Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų. Palikite per naktį pridengtus lėkšte ir prislėgtus.
► KEFYRO MARINATAS (1 kg mėsos)
Ingredientai:
• 1 l kefyro,
• 4 svogūnai,
• 1 valg. š. druskos,
• 10 g šviežių petražolių,
• 10 g šviežių mėtų,
• 10 g šviežių bazilikų,
• 10 šviežių krapų.
Kaip gaminti:
1. Supjaustykite svogūnus žiedeliais, kefyrą sumaišykite su likusiais prieskoniais.
2. Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus. Jeigu manote, kad marinatui trūksta skonio, galite įdėti smulkintos citrinos arba pagardinti pomidorų sultimis.
► CITRINŲ ARBA APELSINŲ MARINATAS (1 kg mėsos)
Ingredientai:
• 3 citrinos arba 3 apelsinai (puikų skonį suteiks ir žaliosios citrinos),
• keli laurų lapeliai,
• 4 svogūnai,
• 1 valg. š. šviežios trintos imbiero šaknies (galima ir daugiau),
• 1 valg. š. ciberžolių.
Kaip gaminti:
1. Svogūnus supjaustykite žiedeliais, citrinas ar kitus pasirinktus citrusinius vaisius su žievelėmis sutrinkite ir sumaišykite su likusiais prieskoniais.
2. Svogūnus ir mėsą sudėkite sluoksniais, o gautą marinatą užpilkite ant mėsos ir gerai sumaišykite. Palikite per naktį šaldytuve pridengtus lėkštute ir prislėgtus.
► AŠTRUS MARINATAS (1 kg mėsos)
Ingredientai:
• 200 ml majonezo,
• 200 ml mėgstamo pomidorų padažo,
• citrina,
• 2 arbat. š. garstyčių,
• aitrioji paprika,
• 2 valg. š. šviežių petražolių,
• 5 česnako skiltelės.
Kaip gaminti:
1. Citriną susmulkinkite, česnakus sutrinkite, aitriąją papriką supjaustykite žiedeliais.
2. Majonezą sumaišykite su pomidorų padažu, garstyčiomis ir likusiais ingredientais.
3. Gautą marinatą užpilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite. Palikite pridengtus parai šaldytuve.