Taigi šiandien pasidomėkime, kokias klaidas dažniausiai darome įsigydami ir laikydami alyvuogių aliejų bei gamindami patiekalus su juo.
- Alyvuogių aliejui labiausiai kenkia saulės šviesa, šiluma ir deguonis, todėl niekuomet nepirkite permatomo stiklo ar plastiko buteliuose supilstyto aliejaus. Žiūrėkite, kad pakuotė būtų tamsesnė, tarkime, tamsiai žalia, ruda ir panašiai. Antraip aliejus gali greičiau sugesti, apkarsti.
- Laikote šaldytuve arba šalia viryklės. Alyvuogių aliejui ne į naudą temperatūros svyravimai, ypač, jeigu jį pasiekia saulės spinduliai. Tuomet visa tai gresia prastomis skoninėmis savybėmis, aliejus praranda aromatą, greitai tampa nebetinkamas naudoti. Taigi verčiau aliejų laikyti spintelėje, tamsioje ir vėsioje vietoje.
- Alyvuogių aliejų naudojate kepti. Nerafinuotas, šalto spaudimo alyvuogių aliejus yra labai naudingas ir puikiai tinka gardinti salotoms ar jau pagamintiems patiekalams, tačiau kepimui nėra tinkamas arba tinkamas labai trumpai, nes aukštoje temperatūroje pradeda degti, dėl ko susidaro sveikatai itin kenksmingos medžiagos, sunaikinami antioksidantai.
- Įsigyjate didžiulės talpos alyvuogių aliejaus pakuotę, tačiau juo patiekalus gardinate vos kartą per mėnesį? Verta žinoti, kad skaniausias ir naudingiausias – šviežias alyvuogių aliejus, o laikui bėgant jo kokybė vis prastėja. Taigi šiuo atveju ekonomiškumo sąvokos vartoti nereikėtų. Geram aliejui išlaidauti negaila, tačiau jo kiekį rinkitės atsižvelgę į savo mitybos įpročius. Alyvuogių aliejus tinkamiausias naudoti 12–18 mėnesių.
- Apie aliejaus kokybę sprendžiate iš spalvos. Teigiama, kad spalva ne visada gali būti alyvuogių aliejaus kokybės rodiklis. Pasirodo, spalva gali skirtis, kadangi visa tai priklauso nuo to, kada ir koks derlius surinktas, ar aliejus fitruotas ir pan. Būtent todėl vertėtų atkreipti dėmesį į kitas detales: pakuotę, gamintoją, galiojimo laiką, gamybos būdą, rūgštingumą ir pan.