Arbūzai
Išsirinkti skanų arbūzą – viena iš sunkesnių užduočių. Stora žievė neleidžia suprasti, ar jis jau prinokęs, tačiau yra keletas kitų būdų tai išsiaiškinti.
Atkreipkite dėmesį ir į dryžius – jei jie arčiau vienas kito ir yra ryškesni, o tarpai tarp jų apačioje siauresni – arbūzas bus saldus.
Pavyzdžiui, jei mėgstate saldesnius arbūzus, rinkitės tuos, kurių žievė yra tamsesnė. Atkreipkite dėmesį ir į dryžius – jei jie arčiau vienas kito ir yra ryškesni, o tarpai tarp jų apačioje siauresni – arbūzas bus saldus, nepernokęs, nesuminkštėjęs ir sultingas. Apie jo sultingumą gali išduoti ir geltonos dėmės žievėje, jos susidaro kai prisirpęs arbūzas augdamas liečiasi su žeme – tose vietose būna susikaupę itin daug sulčių.
Prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen siūlo iš arbūzų pasigaminti blynelius.
Arbūzų blynelių receptas
Jums reikės: 2 stiklinių arbūzų tyrės, 1 stiklinės ryžių miltų, 2 arbat. šaukštelių rudojo cukraus, trupučio kardamono, druskos.
Gaminimas. Blynelių tešlai pagaminti sumaišykite vaisiaus tyrę, miltus bei sudėkite prieskonius. Jei masė per tiršta – įpilkite vandens, jei per skysta – įberkite dar miltų. Uždenkite ir viską palikite valandai pastovėti. Kai masė subręs, samteliu pilkite ant įkaitinto aliejaus ir kepkite, kol blyneliai taps purūs, o jų kraštai dailiai apskrus. Pagardinkite klevų sirupu ar vaniliniais ledais.
Melionai
Jie populiarūs gaminant desertus bei ruošiant gaivius kokteilius. Kita vertus, išsirinkti skanų melioną kartais gali būti sudėtinga, nes priešingai nei arbūzai, jie neturi jokių išskirtinių žymių žievėje. Tad pirkdami juos pirmiausia atkreipkite dėmesį į jų paviršių – ar jis nepažeistas. Taip pat kuo geltonesnis melionas, tuo jis bus labiau prinokęs bei saldesnis.
Kitas aspektas, pagal kurį vertėtų rinktis šį vaisių – jo sezoniškumas. Dažniausiai melionų derliaus pats pikas prasideda nuo liepos vidurio ir tęsiasi iki rugpjūčio pabaigos, tuomet tikrai išsirinksite jau prisirpusį vaisių.
Gaivaus melionų ir braškių kokteilio receptas
Dviem asmenims reikės: meliono, 10 braškių, stiklinės multivitaminų sulčių bei stiklinės ledo kubelių.
Gaminimas. Visus ingredientus susmulkinkite ir suplakite elektriniu plaktuvu. Gėrimą papuoškite mėtos lapeliu.
Uogos
Trešnės, braškės avietės, šilauogės, gervuogės... Prisirpusias uogas nesunku atskirti, jų kvapas ir spalva viską išduoda. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į vieną dalyką – kuo daugiau sulčių matote aplink jas, tuo greičiau turėsite nusipirkę suvartoti. Braškes rinkitės nenuskabytais koteliais ir „sijonėliais“, juos pašalinkite tik prieš valgydami. Braškes laikykite šaldytuve ir suvartokite per maždaug tris dienas.
Avietės – vienos iš trapiausių uogų, jas iškart, kai tik galėsite, dėkite į šaldytuvą, o suvartokite per 1–2 dienas. Mėlynes šaldytuve galite laikyti iki dviejų savaičių, jas kaip ir avietes rekomenduojama plauti tik prieš pat vartojimą ar gaminimą. Jei matote, kad uogos po truputį težta – sutrinkite jas su cukrumi ir laikykite šaldytuve. Avietės puikiai tinka džiovinimui, vėliau žiemą galėsite mėgautis jomis su avižine koše.
Braškių salotų su migdolais receptas
Dviem porcijoms reikės: 2 saujų jaunų špinatų lapelių, 0,5 stiklinės supjaustytų braškių, 0,5 stiklinės paskrudintų migdolų drožlių, 0,5 valg. šaukšto obuolių acto, 0,5 valg. šaukšto medaus ir 0,5 arbat. šaukštelio cukraus.
Gaminimas. Dubenyje sumaišykite špinatus, braškes ir migdolus. Kokteilių plaktuve gerai išplakite actą, medų ir cukrų. Apšlakstykite salotas ir nieko nelaukdami patiekite.