UŽKANDŽIAI
1. Alyvuoges nuvarvinkite ir sumeskite į gilų, sandariai užsukamą indą.
2. Česnakus susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, medumi, citrinų sultimis ir žievelėmis, visais recepte nurodytais prieskoniais.
3. Gerai išmaišytu marinatu užpilkite alyvuoges ir bent parą palaikykite.
4. Valgykite su mėgstama itališka duona.
- Nuo alyvuogių nupilkite skystį, jas suberkite į užsukamą indą.
- Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir raudonėliais.
- Smulkintą aitriąją papriką įmaišykite į česnakų ir raudonėlių mišinį.
- Sumaišykite jį su aliejumi ir skystu medumi.
- Gautu marinatu užpilkite alyvuoges ir per naktį palaikykite šaldytuve.
- Skirtingų spalvų alyvuoges ir fetą verkite ant medinių iešmelių ir dėkite į stiklines taureles.
Valgykite su pita.
Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
1. Varškę ir pelėsinį sūrį sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
2. Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus. Džiovintas spanguoles supjaustykite kuo smulkiau, saulėgrąžas ir sezamų sėklas galite šiek tiek apkepti. Visus produktus suberkite į atskirus indelius, kad juose būtų lengviau apvolioti sūrio rutuliukus.
3. Rankas sudrėkinkite vandeniu, į saują su šaukšteliu dėkite varškės masę, ant jos – alyvuogę, iš visų pusių apspauskite ir gautą rutuliuką apvoliokite pasirinktuose prieduose. Valandą arba kelias palaikykite šaldytuve, kad šiek tiek sustingtų.
Galite tiekti vienus arba su įvairiomis duonelėmis, trapučiais ar traškučiais.
Skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: sūrio rutuliukai su staigmena viduje
1. Raugintus kopūstus nusunkite ir smulkiai supjaustykite. Obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite šiaudeliais. Nulupkite ir supjaustykite apelsiną kubeliais. Sumaišykite raugintus kopūstus su supjaustytu obuoliu, apelsinu, riešutais, vynuogėmis.
2. Paruoškite padažą: svogūną nulupkite ir sukapokite. Sumaišykite su peletrūnu, citrinos sultimis ir aliejumi. Užpilkite padažą ant salotų ir patiekite. Raugintus kopūstus galite pakeisti ir šviežiais.
Šaltinis: 15min.lt
1. Kopūstą ir morką sutarkuokite. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais. Suberkite daigus, kapotas petražoles ir viską gerai permaišykite.
2. Dubenėlyje sumaišykite medų, alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, supilkite ant salotų ir išmaišykite.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Sumaišykite krabų mėsą, virtus lęšius, smulkintus bazilikus, svogūnų laiškus, riešutus, citrinos sultis.
- Gautą įdarą sumaišykite su jogurtu ir juo įdarykite pomidorus. Jiems prieš tai nupjaukite viršūnėles ir pašalinkite sėklytes bei minkštimą.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, sudėkite į kepimo indą, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir 5 minutėms šaukite į orkaitę.
2. Griežinėliais supjaustykite pomidorus. Dėkite po pomidoro griežinėlį ant kiekvieno cukinijos griežinėlio, pabarstykite keliais grūdeliais cukraus, druskos ir dar kepkite 5 minutes.
3. Sutarkuokite sūrį, juo pabarstykite pomidorus, šaukite atgal į orkaitę – padidinkite temperatūrą iki 210 laipsnių ir kepkite, kol sūris išsilydys – apie 5 minutes.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Į didelį puodą sudėkite pjaustytus kopūstus, supilkite balzaminį actą, suberkite cukrų, įtarkuokite česnako skiltelę bei imbierą. Užpilkite vandeniu ir virkite uždengę 25 minutes. Kartais pamaišykite, o jei išgaruos vanduo, įpilkite dar.
- Salotas galite tiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip atskirą patiekalą.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Ant stiklainio dugno storu sluoksniu pridėkite juodųjų serbentų lapų, ant jų – česnakų skiltelių ir vieno–dviejų centimetrų storio krieno šaknies griežinėlį.
- Agurkus nuplaukite ir kuo tankiau sukiškite į stiklainį. Į tarpus prikaišiokite krapų stiebų. Ant viršaus užberkite šaukštą druskos, šaukštą cukraus, įpilkite ir šaukštą acto.
- Šitaip užpildykite ir likusius du stiklainius, tuomet į visus iki viršaus pripilkite gazuoto mineralinio vandens.
- Stiklainius į puodą su vandeniu sudėkite taip, kad jų viršus maždaug apie du centimetrus liktų neapsemtas.
- Kaitinkite 80 laipsnių temperatūroje. Maždaug po 10–20 minučių (kai agurkų pusė paviršiaus pašviesės) stiklainius iškelkite.
- Iš karto sandariai uždarykite, apverskite ir palikite atvėsti.
Mineraliniame vandenyje marinuoti agurkai būna traškesni.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su smulkintais krapais.
- Užvirinkite vandenį, įmeskite citrinos griežinėlių, įberkite druskos, cukraus ir maišykite, kol ištirps. Supilkite actą.
- Marinatą atvėsinkite, užpilkite ant agurkų, parą palaikykite šaltai. Tada mišrainę supilkite į stiklainius, sandariai uždarykite ir padėkite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Druską ištirpinkite vandenyje. Nulupto česnako skilteles supjaustykite į keturias dalis, žirklėmis sukarpykite krieno ir juodųjų serbentų lapus.
- Agurkus sudėkite į didelį indą, ant viršaus suberkite susmulkintus lapus bei česnakus, sukiškite krapus ir užpilkite pasūdytu vandeniu.
- Neuždengtą indą parą palaikykite virtuvėje, tuomet penkioms–šešioms valandoms įdėkite į šaldytuvą – pietums ar vakarienei turėsite traškių šiek tiek paraugintų agurkų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Išsivirkite marinatą: į puodą įpilkite vandens, suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Užvirkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Palikite atvėsti.
- Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite, česnaką nulupkite, žalumynus nuplaukite. Į atvėsusį marinatą įpilkite acto ir išmaišykite. Į sterilius indelius sudėkite pomidorus pramaišiui su česnakais, krapais ir petražolėmis.
- Užpilkite marinatu (jis turi būti kiek tąsus) ir pridenkite dangteliais, bet neužsukite. Dėkite indelius į didelį puodą su vandeniu, užvirinkite ir kaitinkite 20–25 minutes. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Cukrų ir druską ištirpinkite citrinų sultyse. Kopūstus nuplaukite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Jei norite minkštesnės mišrainės, pjaustytus kopūstus sumeskite į sietelį, nupilkite verdančiu vandeniu, po to iš karto – šaltu.
- Aliejų sumaišykite su paruoštomis citrinų sultimis, apšlakstykite kopūstus, gerai išmaišykite. Kopūstus sukrėskite į indelius, uždaromus dangteliais.
Šią kopūstų mišrainę prieš valgydami parą turite palaikyti šaldytuve, tik indelius kartkartėmis pavartykite. Laikoma šaldytuve ji negenda apie dešimt dienų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pomidorus nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais. Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, apibarstykite džiovintais bazilikais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Dėkite į iki 60 laipsnių įkaitintą orkaitę praviromis durelėmis ir kelias valandas džiovinkite.
- Česnakus nulupkite, sutrinkite specialiu įrankiu. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Varškę sudėkite į dubenį. Suberkite smulkintus svogūnus, trintus česnakus, įmeskite kelias šakeles šviežių bazilikų ir viską sutrinkite elektriniu maišytuvu. Sudėkite atvėsusius džiovintus pomidorus, įpilkite šlakelį šviežių citrinų sulčių ir dar sykį viską sutrinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Įmaišykite šaukštą natūralaus jogurto.
- Druską ištirpinkite nurodytame kiekyje vandens. Dubenyje sumaišykite actą, druskos tirpalą, raudonėlius ir česnakus. Į sterilizuotus indelius suberkite alyvuoges.
- Užpilkite marinatu, jei norite, įdėkite citrinos griežinėlių. Ant viršaus užpilkite aliejaus – kad būtų maždaug centimetro sluoksnis. Sandariai užsukite indelius ir dėkite į šaldytuvą. Po keleto dienų galite skanauti.
- Šaldytuve taip marinuotas alyvuoges galima laikyti dvi–keturias savaites.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
PARUOŠKITE TEŠLĄ
- Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Sudėkite šaltą, gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
- Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matote, kad jie per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
- Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30–60 minučių.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
- Svogūnus susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite šlakelyje įkaitinto aliejaus. Kumpį supjaustykite riekelėmis, o šias – vidutinio dydžio gabalėliais.
- Pomidorus supjaustykite vidutinio storumo riekelėmis. Pasiruoškite visus produktus ir atidėkite į šalį, kol tešla bus atšalusi ir galėsite ją išimti iš šaldytuvo.
PARUOŠKITE GALETĄ
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Pasiruoškite lakštą kepimo popieriaus, šiek tiek pabarstykite jį miltais. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30–35 cm skersmens apskritimą.
- Tešlos apskritimą, palikdamos švarius, maždaug 5 cm kraštelius, aptepkite rikotos sūriu. Ant sūrio tolygiai užberkite kepintų svogūnų. Išdėliokite kumpio riekeles, o ant šių – pomidorų riekeles. Apibarstykite žiupsneliu šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos pagal skonį. Viršų apibarstykite tarkuotu kietuoju fermentiniu sūriu. Tešlos kraštelius užlenkite į vidinę pusę.
Astos Černės nuotr. / Gaminant pomidorų, kumpio ir sūrio galetą - Dubenėlyje išplakite kiaušinį ir aptepkite juo užlenktus tešlos kraštus.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol tešlos kraštai taps gražios aukso spalvos, o sūris gražiai apskrus. Jeigu matote, kad kepimo metu tešlos kraštai ima per daug ruduoti, uždenkite galetą lakštu folijos.
- Kelias minutes atvėsinkite, apibarstykite žalumynais ir iš karto patiekite. Skanaus!
- Saulėje džiovintus pomidorus užpilkite karštu vandeniu, trumpai pamirkykite, susmulkinkite ir sumeskite į gilesnį dubenį.
- Aitriųjų paprikų ankštis nuplaukite, perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes, jei nemėgstate labai aštriai, paprikų ankštis perplaukite šaltu vandeniu, susmulkinkite ir sumeskite į indą su pomidorais.
- Česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite, įmaišykite į paprikų ir pomidorų salotas.
- Aliejų sumaišykite su apelsinų ir citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gausiai užberkite kapotų čiobrelių. Salotas gerai išmaišykite ir per naktį marinuokite.
Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Nuo visų alyvuogių nupilkite skystį ir visas rūšis atskirai suberkite į užsukamus indus.
- Česnakus nulupkite, sukapokite. Apelsiną labai gerai nuplaukite šepetėliu po tekančiu vandeniu, išspauskite sultis.
- Citrinos žievelę nutarkuokite. Aitriąją papriką išvalykite, smulkiai sukapokite.
- Medų išlydykite dubenėlyje virš garų.
- Gilesniame dubenėlyje sumaišykite visus smulkintus prieskonius, suberkite raudonėlius, rozmarinus, nutarkuotą citrinos žievelę, apelsino sultis ir aliejų.
- Paruoštą marinatą labai gerai išmaišykite, po lygiai supilstykite ant alyvuogių ir bent parą palaikykite šaldytuve.
- Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Grubiai sutrinkite pipirus, sumaišykite juos su cukrumi ir druska.
- Žaliąsias citrinas nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite odelę.
- Ją sumaišykite su druskos, cukraus ir pipirų mišiniu. Iš žaliųjų citrinų išspauskite sultis, o krapus ir mėtas susmulkinkite peiliu.
- Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus ir sudėkite į didelį indą.
- Apibarstykite juos druskos, cukraus ir pipirų mišiniu, sudėkite krapus, mėtas ir supilkite žaliųjų citrinų sultis.
- Viską gerai išmaišykite ir uždenkite. Po kelių valandų skanaukite!
- Agurkus pamerkite keturioms valandoms į šaltą vandenį. Nupjaukite jų galiukus ir sudėkite į rauginimui skirtą indą, prieš tai dugną padengusios puse visų prieskonių (krapų, serbentų lapų, česnakų ir pan.). Likusius prieskonius sudėkite ant agurkų viršaus.
- Vandens reikės tiek, kad jis apsemtų agurkėlius inde, kuriame juos raugsite. Vandenį pasūdykite, sudėkite cukrų ir pašildykite, kad ingredientai ištirptų. Atvėsinkite sūrymą iki 50 °C ir supilkite jį ant agurkų.
- Tuomet juos uždenkite ir prislėkite sunkiu daiktu, tarkime, akmeniu. Palikite 1–3 paroms ir tuomet skanaukite.
- Agurkus, obuolius ir žalumynus gerai nuplaukite, česnakų skilteles nulupkite.
- Obuolius supjaustykite į keturias dalis ir sudėkite kartu su visais prieskoniais ir agurkais į didelį indą.
- Vandens reikės tiek, kad apsemtų agurkėlius.
- Pasūdykite vandenį ir tuomet užvirinkite, gautą sūrymą supilkite ant agurkų ir palikite kambario temperatūroje.
- Kitą dieną galėsite mėgautis gardžiais agurkėliais.
- Agurkėlius nuplaukite ir nupjaukite galiukus. Sudėkite į didelį polietileninį, tvirtą maišelį.
- Agurkus apibarstykite druska, sudėkite trintas česnakų skilteles ir smulkintus krapus.
- Maišelį užriškite ir gerai pakratykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
- Po 4–5 valandų jau galėsite agurkus skanauti. Jeigu norite dar greitesnio rezultato, agurkus supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis.
- Agurkus nuplaukite ir palikite kelioms valandoms šaltame vandenyje.
- Česnakų skilteles, krieno šaknį, aitriąją papriką supjaustykite griežinėliais, krapus susmulkinkite.
- Dugną indo, kuriame raugsite agurkus, padenkite vienu sluoksniu prieskonių, o ant viršaus sudėkite agurkus.
- Viską susluoksniuokite, o viršų apdėliokite krieno šaknies griežinėliais.
- Paruoškite sūrymą: 1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos. Galite užpilti šaltu sūrymu arba jį pakaitinti, kol užvirs.
- Uždenkite taip paruoštus agurkus, prislėkite sunkiu daiktu. Valgykite jau po 1–3 dienų.
- Reikės aštraus peilio, nes visi komponentai turi būti supjaustyti itin smulkiai. Labai plonais žiedais ar pusžiedžais supjaustykite svogūnus.
- Susmulkinkite aitriąją papriką, pomidorus, kalendrą ir baziliką.
- Pasūdykite ir viską gerai išmaišykite. Šios salotos puikiai tinka prie plovo ar mėsiškų patiekalų. Tai bene populiariausios salotos Uzbekijoje.
- Sumaišyti susmulkintus salotų ingredientus ir užpilti padažu.
SKANĖSTAI IŠ KEPSNINĖS
1. Mieles sumaišykite su vandeniu, druska, aliejumi ir, po truputį berdami miltus, užminkykite minkštą tešlą. Ją uždenkite ir palikite 40 min. pakilti.
2. Iš pakilusios tešlos suvoliokite volelius ir supjaustykite gabaliukais (kaip gaminant varškėčius). Juos suverkite ant medinių iešmelių ir ant nelabai karštų žarijų kepkite 3–4 min. Kad tešla nepriliptų prie grotelių, iešmus geriau laikyti rankose.
3. Iškepusius tešlos gabaliukus pramaišiui su pomidorais ir garbanotųjų kopūstų lapų gabaliukais suverkite ant švarių iešmelių ir apibarstykite susmulkintais krapais.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
- Žuvies filė supjaustykite didokais kubeliais (kad nenusprūstų nuo iešmo).
- Česnakus sugrūskite. Nuo citrinos nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, iš likusio vaisiaus išspauskite sultis. Jogurtą sumaišykite su citrinų sultimis, žievelėmis, česnakais ir pomidorų pasta. Šiuo marinatu aptepkite žuvį, sudėkite į indą, uždenkite ir mažiausiai 3 val. palaikykite šaldytuve.
- Porus kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite stambiais kvadratėliais. Žaliąsias citrinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir supjaustykite skiltelėmis.
- Iš marinato išimtą žuvį pramaišiui su porų kvadratėliais ir žaliųjų citrinų skiltelėmis suverkite ant iešmų, kiekvieną iešmą pavoliokite sezamų sėklose ir ant karštų žarijų kepkite 10 min. Apverskite ir dar truputį pakepkite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
- Patiekdami papuoškite krapų šakelėmis.
1. Mėsą supjaustykite į 16 vienodo dydžio gabaliukų. Sudėkite į dubenį.
2. Sumaišykite sojų, granatų, aitriųjų paprikų padažus, supilkite į mėsą ir išmaišykite mėsa. Užpilkite alyvuogių aliejaus, bet nebemaišykite. Aliejus apsaugos, kad iš mėsos neišsiskirtų sultys.
3. Dubenį su mėsa porai valandų dėkite į šaldytuvą, tada mėsą su aliejumi sumaišykite ir dar valandą palaikykite.
4. Svogūno roputę supjaustykite į keturias dalis. Kiekvieną išskirstykite dar į keturias dalis.
5. Ant iešmo verkite po keturis gabaliukus mėsos, atskirkite svogūnais. Kepkite reguliariai vartydami, pagardindami jūros druska.
1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.
2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.
3. Paruoškite marinatą: sugrūskite česnakus, susmulkinkite čiobrelius. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.
4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.
5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir kepkite dar 6–7 min.
Plačiau skaitykite: „Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams“
1. Kalakutienos krūtinėlę supjaustykite ir pamarinuokite.
2. Likus valandai iki kepimo, žiedinį kopūstą supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais, kaip ir mėsą, ir sumaišykite su marinuojama mėsa.
3. Tuomet ant medinių iešmelių (prieš tai išmirkytų vandenyje) pakaitomis suverkite kalakutieną ir žiedinį kopūstą.
4. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje grilio funkcija apie 20-30 min. arba ant grilio. Galima patiekti vienus arba su ryžiais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Vištienos faršą sumaišykite su grietinėle ar grietine, vištienos prieskoniais, pipirais, druska ir labai gerai išsukite. Šlapiomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kukulius ir apkepkite keptuvėje ant didesnės ugnies nuolat vartydami, kad gražiai apskrustų.
2. Vyšninius pomidorus, griežinėliais pjaustytą cukiniją ir smulkintą papriką pabarstykite žolelių mišiniu, pipirais, druska ir apšlakstykite aliejumi. Viską gerai išmaišykite ir leiskite 10 minučių pastovėti, kad įsigertų prieskoniai. Ant medinių pagaliukų paeiliui verkite kukulius ir daržoves. Vėrinukus kepkite 200 laipsnių orkaitėje ant grotelių 10–15 minučių.
3. Taip paruoštus vėrinukus galima kepti įjungus kepintuvo su ventiliatoriumi funkciją, tik kukulių nereikia apkepti.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę į stambius kvadratėlius. Taip pat stambiais kvadratėliais supjaustykite svogūnus. Svogūnus dėkite į dubenį kartu su supjaustyta kiauliena. Įberkite maltų pipirų ir druskos.
2. Rankomis pamaigykite mėsą su svogūnais, maltais pipirais ir druska. Kuo geriau maigysite svogūnus, tuo daugiau svogūnų sulčių išsiskirs ir mėsa iškepus bus traškesnė ir aromatingesnė.
3. Dubenį su mėsa uždenkite plėvele ir palikite per naktį pastovėti šaldytuve ar kokioje vėsioje vietoje.
4. Supjaustykite cukiniją stambiais griežinėliais, o saldžiąsias paprikas stambiais kvadratėliais. Apšlakstykite aliejumi, pasūdykite, užberkite žolelių prieskoniais ir bent valandą iki kepimo palikite pastovėti.
5. Prieš kepant, pasiruoškite mėsos iešmukus. Tam puikiai tiks metaliniai ar mediniai iešmukai. Verkite užmarinuotos mėsos gabaliuką ant iešmo, tada verkite cukinijos griežinėlį ir saldžiosios paprikos kvadratėlį. Tada vėl verkite mėsos gabaliuką ir taip iki galo.
6. Kepkite ant žarijų, kol gražiai apskrus ir pakvips. Skanaus!
V. Ramašauskaitės nuotr. / Spalvoti šašlykai |
Receptas Viktorijos Ramašauskaitės
1. Briuselinius kopūstus apvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Kopūstai turi būti vos minkšti.
2. Perdėkite juos į kitą indą ir apšlakstykite 30 ml alyvyuogių aliejumi, sudėkite trintą česnaką. Indą uždenkite ir palikite valandai.
3. Mėlynųjų pelėsių sūrį sutrinkite tarka, pridėkite grietinės, supilkite vyno actą ir likusį alyvuogių aliejų. Viską sumaišykite trintuvu iki vientisos masės, perpilkite gautą padažą į atskirą indą, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.
4. Ant iešmelio verkite briuselinius kopūstus, pjaustytus pievagrybius ir svogūnus. Kepkite apie 10–15 min. ir tiekite į stalą su paruoštu padažu.
Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams
1. Bulves supjaustykite stambesniais griežinėliais ir apvirkite, tik jokiu būdu nepervirkite.
2. Į didelį tvirtą plastikinį maišelį supilkite obuolių sultis, raudonojo vyno actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus bazilikus, Dižono garstyčias, sugrūstą česnaką, nepamirškite medaus ir įberkite juodųjų pipirų.
3. Į gautą masę sudėkite grybus, pjaustytas raudoną saldžiąją papriką, cukiniją, kukurūzų burbuolę ir apvirtas bulves. Gerai sukratykite, kad marinatas tinkamai pasiskirstytų tarp daržovių, ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.
4. Kepsninės groteles sutepkite augaliniu aliejumi, suverkite daržoves ant iešmelių ir sudėkite juos ant grotelių. Kepkite 10–15 min., nuolat pavartydami.
Skaitykite plačiau: Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams
1. Supjaustykite kepsniams jautieną ir įtrinkite druska bei pipirais.
2. Paruoškite marinatą: sumaišykite citrinų sultis su alyvuogių aliejumi ir medumi. Apliekite juo kepsnius. Palaikykite kelias valandas, o dar geriau per naktį.
3. Paruoštus kepsnius dėkite ant grotelių ir apkepkite iš abiejų pusių. Prieš baigdami kepti, uždėkite ant kiekvieno po gabalėlį sviesto ir apibarstykite mėgstamais žalumynais ir smulkinta aitriąja paprika.
4. Skanaukite su šviežiomis salotomis arba vyšniniais pomidoriukais.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
1. Supjaustykite moliūgą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu, pagardinkite druska, maltais pipirais, aitriąja paprika ir palikite pusvalandžiui.
2. Dėkite moliūgų riekeles ant grotelių ir kepkite, kol dailiai apskrus. Skanaukite su gražgarstėmis.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
1. Lašišų filė supjaustykite nedideliais gabalėliais. Citrinų ir apelsinų sultis sumaišykite su medumi, pagardinkite druska, pipirais, trintu česnaku ir gautu marinatu apliekite lašišos kubelius. Palikite pusvalandžiui pastovėti.
2. Ananasus supjaustykite kubeliais ir verkite ant iešmelių pakaitomis su lašiša. Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol dailiai apskrus.
3. Patiekite su mėgstamais žalumynais ir ryžių makaronais, apibarstykite sezamų sėklomis.
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
1. Sūrį aptepkite majonezu, apibarstykite prieskoniais ir suvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite ant grotelių 10–15 minučių iš abiejų pusių.
2. Tuomet nuimkite folijos viršų ir dar kuriam laikui palikite, kad apskrustų. Skanaus!
Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai
- Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais. Dubenyje sumaišykite saldų aitriųjų paprikų padažą, citrinų sultis, sojų padažą ir įspauskite česnaką. Viską gerai išmaišykite, sudėkite vištieną, nuplautas ir nusausintas krevetes ir pamarinuokite 10 minučių.
- Suverkite vištieną su krevetėmis ant iešmelių ir kepkite 4–5 minutes iš abiejų pusių. Tiekite su mangų salsa.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.
- Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
- Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
- Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
- Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
- Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
- Smulkiai sukapokite česnakus, svogūnus ir imbierą, viską dėkite į elektrinį trintuvą, suberkite ciberžoles, kalendrą ir kmynus.
- Viską susmulkinkite iki vientisos masės, pridėkite druskos, sviesto ir cukraus ir dar kartą gerai ištrinkite.
- Mėsą sumaišykite su marinatu ir leiskite pastovėti šaldytuve ne mažiau nei 1 val. (dar geriau per naktį).
- Kepkite ant bambukinių iešmelių grilyje.
Pagaminsite per 30 min., neskaičiuojant marinavimo ir kepimo laiko.
Receptą atsiuntė Kristina
- Išpjaustykite širdelių venas, gerai jas išplaukite.
- Atskirame inde paruoškite marinatą. Sumaišykite sojų padažą, aliejų, pipirą, citrinų sultis, pasūdykite, sudėkite pipirus ir prieskonius (druskos, pipirų, vištienos prieskonių berkite pagal skonį). Marinatą gerai išmaišykite.
- Šiuo marinatu užpilkite širdeles ir gerai išmaišykite, palikite vėsiai 4–6 val.
- Kepkite kepsninėje 15–20 min.
Pagaminsite per 25 min., neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptą atsiuntė Janina M., Alytus
- Česnaką sitrinkite, mėtas smulkiai supjaustykite ir suberkite į jogurtą, suberkite paprikų miltelius.
- Marinatą gerai išmaišykite ir užpilkite ant gabaliukais pjaustytos vištienos mėsos.
- Gerai išmaišykite ir palikite 6 val. pasimarinuoti.
- Tada nuluptą svogūną supjaustykite gabaliukais, cukiniją – ratukais, papriką – didesniais gabaliukais.
- Verkite viską iš eilės. Kepkite kepsninėje nuolat vartydami.
Receptą atsiuntė Janina M., Alytus
- Sparnelių petukus gerai nuplaukite, pasūdykite ir papipirinkite pagal skonį.
- Kivius ir svogūnus nulupkite, juos sumalkite ir šita mase užpilkite vištieną. Mėsą gerai išmaišykite.
- Padėkite šaltai 4–6 val. (bet ne ilgiau). Kepkite kepsninėje.
Receptą atsiuntė Janina M.
- Sumaišykite faršą su vandeniu ir prieskonių mišiniu.
- Suformuokite faršą į pailgus gabalus, suverkite ant iešmelių ir kepkite ant grotelių arba keptuvėje 2–3 minutes.
Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“
- Ruošimas: mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska.
- Dubenėlyje išmaišykite aliejų, persikų antpilą, sojų padažą ir prieskonius, pasūdykite pagal skonį.
- Sudėkite į marinatą viščiuko gabalėlius, pridenkite, įdėkite į šaldytuvą 3 val.
- Persikus supjaustykite.
- Mėsą išimkite iš marinato ir verkite ant iešmelių paeiliui viščiuką ir persikus.
- Kepkite grilyje vartant ir tepant marinatu.
- Skanaus!
Receptą atsiiuntė Janina M., Alytus
- Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
- Išspauskite sultis iš didelės citrinos, trintuvu sutrinkite 3 svogūnus iki vientisos masės ir viską gerai sumaišykite.
- Gautą masę supilkite ant šašlykų ir gerai permaišykite rankomis. Tuomet supilkite 0,5 l silpnai gazuoto vandens ir marinuokite 2-3 valandas arba parą. Druska pagardinkite prieš kepimą.
- Supjaustykite mėsą gabalėliais ir sudėkite į indą.
- Sumaišykite smulkiai supjaustytą imbierą, žaliąją citriną, smulkintą raudonąjį svogūną, aitriosios paprikos ankštį, česnaką, sojų padažą, augalinį aliejų.
- Gautą marinatą supilkite ant mėsos ir gerai išmaišykite. Marinuokite kelias valandas.
- Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
- Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
- Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
- Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
- Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
- Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
- Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
- Mėsos griežinėlius įtrinkite aliejaus, balzaminio acto, druskos ir pipirų mišiniu ir palikite šaldytuve marinuotis 12 val.
- Daržoves nuplaukite, virtuviniu kombainu sutarkuokite, sudėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų, pagardinkite druska bei pipirais ir pamaišydami kepkite ant vidutinio karštumo ugnies maždaug 20 min.
- Mėsą kepkite ant žarijų arba keptuvėje su grotelėmis, kiekvieną pusę po maždaug 8 min.
Patiekalą pagardinkite MAGGI kečupu ar padažu bei petražolėmis.
- Viščiuko blauzdeles nuplaukite ir pasūdykite.
- Į elektrinį trintuvą supilkite pipirus, pusę šaukštelio druskos ir apelsino žieveles, viską susmulkinkite.
- Tuomet sudėkite česnakus, aliejų, grietinę, supilkite vienos citrinos sultis ir vėl viską susmulkinkite, baigus sudėkite pusę smulkinto svogūno, kario prieskonius ir dar kartą pasidarbuokite trintuvu.
- Gautą masę supilkite ant viščiuko blauzdelių ir 4 val. įdėkite į šaldytuvą.
- Į metalinį indelį supilkite vandenį, išspauskite pusės citrinos sultis, sudėkite atšilusį sviestą, paskui indelį pastatyskite prie šašlykinės. Sviestas ištirps, o jūs šiuo mišiniu drėkinkite kepantį šašlyką.
- Šašlyką kepkite ant grotelių ar sumovę ant iešmelių.
- Taip pat sėkmingai galite iškepti gabalėliais supjaustytą viščiuką.
- Šašlyką patiekite su jums patinkančiomis daržovėmis, ryžiais ar duona. Skanaus!
Receptą atsiuntė Egidijus
- Krūtinėlę supjaustykite ir pamarinuokite marinate (česnakas, imbieras, kmynai, gelsvės, karis, citrinos sultys ir jogurtas) 2–3 val.
- Likus valandai iki kepimo, žiedinį kopūstą supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais kaip krūtinėlę ir sumaišykite su marinuojama mėsa.
- Tuomet ant medinių iešmelių (prieš tai išmirkytų vandenyje) pakaitomis suverkite krūtinėlę ir žiedinius kopūstus.
- Kepkite ant grilio, kol apskrus. Galima patiekti vienus arba su ryžiais.
Receptą atsiuntė Edita A.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, šviežiai maltus juoduosius pipirus, česnaką iki vientisos masės.
- Gautu marinatu užpilkite mėsą, gerai išmaišykite ir palikite marinuotis. Druska gardinkite prieš kepimą.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Trintuve sutrinkite ir sumaišykite petražoles, sojų padažą, medų, augalinį aliejų, česnaką, ryžių actą iki vientisos masės.
- Mėsą užpilkite gautu marinatu ir uždenkite plėvele. Marinuokite nuo 30 minučių, jeigu reikia greitai, iki paros.
- Baklažanus nuplaukite ir perpjaukite pusiau ir peiliu padarykite įpjovas minkštime.
- Dubenėlyje išmaišykite aliejų, juoduosius ir kajeno pipirus, druską, pusę susmulkinto rozmarino. Šiuo mišiniu įtrinkite baklažanų minkštimą ir palikite pasimarinuoti 30 min.
- Tada kepkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių, pjūvio puse į groteles. Iškeptus baklažanus pagardinkite likusiomis žolelėmis ir kečupo bei jogurto pagardu.
- Bulves nuplaukite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite maždaug 8 min. Tada nusunkite.
- Kai atvės, perpjaukite pusiau, sudėkite į dubenį, užpilkite aliejų, užberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
- Kepkite ant įkaitintų grotelių, kol gražiai apskrus.
- Tada ragaukite su majonezo ir kečupo padažu, žalumynais.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais, svogūnus – žiedais, prieskonius sutrinkite trintuvėje.
- Mėsą sudėkite į indą, suberkite prieskonius ir svogūnus bei viską gerai permaišykite.
- Supilkite į mėsą granatų sultis ir gerai viską permaišykite, tada supilkite aliejų ir dar kartą gerai sumaišykite. Marinuokite mėsą vieną parą, o druską suberkite likus kuriam laikui iki šašlykų kepimo.
- Supjaustykite mėsą vidutinio dydžio gabaliukais ir sudėkite į indą.
- Pomidorų sultis sumaišykite su aitriosios raudonosios paprikos milteliais, 1 trintuvėje trintu svogūnu bei 3 česnakų skiltelėmis.
- Gautu marinatu pagardinkite mėsą ir palikite kelioms valandoms. Druska skaninkite prieš kepimą.
- Nuplaukite vyšninius pomidorus. Svogūnų laiškus nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite 3 cm ilgio gabalėliais.
- Apdorokite karališkąsias krevetes: pašalinkite jų galvas ir kiautus iki uodegos. Nugarėles įpjaukite ir pašalinkite tamsią giją.
- Tada krevetes nuplaukite ir nusausinkite. Pakaitomis verkite jas ant iešmelių su pomidorais ir svogūnų gabalėliais. Apšlakstykite su aliejumi.
- Pagardinkite druska bei pipirais.
- Kepkite karštoje kepsninėje 5–7 min., keletą kartų apversdami iešmelius.
- Avokadą perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliuką, nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais.
- Sumaišykite su MAGGI česnakiniu kečupu ir jogurtu.
- Citriną nuplaukite karštu vandeniu, supjaustykite skiltelėmis ir patiekite prie vėrinukų su pagardu.
Patarimas: prie šio patiekalo puikiai tinka truputis MAGGI aštraus padažo.
GĖRIMAI
1. Uogas užšaldykite šaldiklyje vandens kubelių formelėse su vandeniu.
2. Mėtų šakeles ir tarkuotą imbierą užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pusvalandžiui. Nukoškite ir atšaldykite. 3. Pipirmėčių ir imbierų arbatą supilkite į ąsotį, sudėkite uogų ir ledo kubelius, supilkite sodos vandenį. Pridėkite mėtų lapelių ir iškart tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nektarinus ar persikus ir mangus nulupkite, susmulkinkite kubeliais ir užšaldykite. Tą geriau padaryti iš vakaro.
2. Sušalusius vaisius sudėkite į plaktuvą, supilkite sultis, saujelę ledukų ir plakite iki vientisos masės. Puoškite mėtų lapeliais ir tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš apelsinų (vieną palikite ir supjaustykite griežinėliais) išspauskite sultis.
2. Persikus sudėkite į plaktuvą, supilkite apelsinų sultis ir gerai išplakite. Paragaukite: jei norite saldžiau, pridėkite medaus ar apelsinų sirupo pagal skonį.
3. Į sultis supilkite gerai atšaldytą gazuotą vandenį, sumeskite apelsinų griežinėlius ir iškart tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vieną persiką supjaustykite skiltelėmis, o kitus du smulkiai. Smulkintus persikus sutrinkite su cukrumi ir citrinų sultimis.
2. Į puodą supilkite vandenį, sudėkite persikų tyrelę, persikų skilteles ir virkite apie 10 minučių. Gėrimą gerai atšaldykite ir tiekite su mėtomis ir ledukais.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Greipfrutą nulupkite, nuimkite baltas plėveles ir supjaustykite skiltelėmis.
2. Apelsiną ir luptą kivį supjaustykite griežinėliais, braškes perpjaukite pusiau (jei didelės, jei mažos – palikite sveikas).
3. Į ąsotį sudėkite vaisius, užpilkite obuolių sultimis, gazuotu vandeniu, įspauskite pusės citrinos sultis. Pridėkite ledukų. Tiekite su šiaudeliu ir šaukšteliu.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nulupkite ir susmulkinkite po vieną žaliąją ir geltonąją citriną, sudėkite į elektrinę trintuvę, įmeskite kelias žieveles ir sutrinkite su cukrumi, vaniliniu sirupu ar ekstraktu.
2. Masę sumaišykite su 2 stiklinėmis vandens. Gėrimą perkoškite ir supilkite į ąsotį, sudėkite likusias pjaustytus citrinas. Supilkite gazuotą vandenį, išmaišykite ir tiekite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Iš 2 geltonųjų, 2 žaliųjų citrinų ir 2 apelsinų išspauskite sultis. Likusius vaisius supjaustykite skiltelėmis.
2. Į ąsotį suberkite cukrų, supilkite vandenį, sultis ir gerai išmaišykite – cukrus turi ištirpti. Supilkite gazuotą mineralinį vandenį, pridėkite ledukų. Sumeskite vaisių skilteles, permaišykite.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sutarkuokite imbierą.
2. Supjaustykite agurkus griežinėliais.
3. Sudėkite į ąsotį ledukus, imbierą ir agurkus.
4. Išspauskite 2-jų citrinų sultis ir supilkite į ąsotį.
5. Supilkite cukraus sirupą ir išmaišykite.
6. Griežinėliais supjaustykite likusią citriną ir sumeskite į ąsotį.
7. Užpilkite gazuotu vandeniu.
- Pieną statykite ant ugnies ir kaitinkite iki 65 laipsnių. Tada elektriniu plakikliu išplakite iki putų.
- Į stiklinę krėskite tiek putų, kad liktų vietos kavai. Šokoladinius saldainius įmeskite į karštą kavą, gerai išmaišykite, pagal skonį berkite aitriosios paprikos, dar kartą gerai išmaišykite ir atvėsinkite.
- Kavos ir tirpintų saldainių mišinį plonytėlaite srovele (galima pilti ir į stiklinę įmerktu ilgo šaukštelio koteliu) pilkite ant putų, kad jos nesusidrumstų.
- Kavą patiekite labai atsargiai, kad nesusimaišytų sluoksniai. Ant viršaus galite užberti rudojo cukraus.
Kulinaro patarimas:
Rinkitės tirpią kavą – tokią daug greičiau ir paprasčiau paruošite.
- Iš keturių citrinų išspauskite sultis. Į didelį ąsotį supilkite dvi stiklines vandens, įberkite cukraus, pagardinkite citrinų sultimis ir citrinų žievelėmis. Permaišykite.
- Mėlynes arba šilaguoges pertrinkite ir gautą masėę supilkite į limonadą. Pagardinkite grūstu ledu, papuoškite citrinos griežinėliais.
- Pagal nurodymus ant pakuotės paruoštą kavą išpilstykite į ledukų formeles ir užšaldykite.
- Užšalusius ledukus išimkite iš formelių, suberkite į plakimo indą.
- Ten pat supilkite pieną, suberkite cinamonus, cukrų, sukrėskite grietinėlę ir viską išplakite elektriniu plakikliu.
- Į kiekvieną stiklinę dėkite grūsto ledo, pilkite kavos, užberkite cinamono ir cukraus.
Kulinaro patarimai:
Jeigu neturite elektrinio koktelių plaktuvo, gėrimą galite plakti rankiniu plakikliu arba omletui plakti skirtu įrankiu.
Cukrus greičiau ištirps, jei rinksitės ne stambiakristalį, bet labai smulkų cukrų.
- Paruoštą kavą gerai atvėsinkite.
- Atvėsusią supilkite į kokteilių plaktuvą, sumeskite ledo kubelius, supilkite pieną, karamelinį sirupą, suberkite visus prieskonius ir išplakite iki vientisumo.
- Paruoštą kavą pilkite į dailios formos taures, ant viršaus purkškite grietinėlės ir negailėdama užtarkuokite juodojo šokolado.
Kulinaro patarimai:
Jeigu nenorite pirkti purškiamos grietinėlės, jos išsiplakite namuose. Sukrėskite ją į konditerinį švirkštą arba susuktą popieriaus tūbelę ir užspauskite.
Jau paruoštų šokolado drožlių galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose arba specializuotose parduotuvėse.
- Nulupkite apelsinus ir citrinas, sudėkite viską į virtuvės kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Pagal skonį įberkite cukraus.
- Gautą masę praskieskite vandeniu. Skonio intensyvumą galite reguliuoti papildomai pridėdamos apelsinų ir citrinų sulčių ar cukraus. Labiausiai tiks rudasis cukrus.
- Papuoškite apelino ar citrinos griežinėliais, pagardinkite ledukais.
- Užplikykite žaliąją arbatą, perkoškite ir leiskite kiek atvėsti.
- Supilkite ką tik išspaustas citrinų sultis, sudėkite kapotas mėtas, supilkite vandenį ir palikite atvėsti.
- Galite pagardinti cukrumi, papuošti mėtų lapeliais, ledukais.
- Ananaso minkšimtą sutrinkite iki vientisos masės, sumaišykite su citrinų bei ananasų sultimis bei vandeniu.
- Jeigu reikia – pasaldinkite arba pagardinkite citrinų sultimis.
- Papuoškite citrinos griežinėliu ir ledukais.
- Sumaišykite visus ingredientus dideliame ąsotyje, atvėsinkite. Pagal skonį pridėkite ledukų.
- Galite įmaišyti ir žiupsnelį cinamono.
Įrankiai:
- Elektrinė kokteilinė/smulkintuvas ar trintuvas,
- Gabalėlis merlės arba sietelis.
Gaminimas:
- Arbūzo minkštimą išskobti, išrinkti sėklas ir elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės.
- Sutrintą arbūzą sudėti į medžiagos koštuvą arba sietelį. Išspausti visas sultis.
- Iš laimo vaisių išspausti sultis į atskirą dubenėlį. Sudėti į jas medų ir gerai išmaišyti, kol medus visiškai ištirps.
- Sumaišyti abejas sultis tarpusavyje ir supilti į paruoštą indą (pvz., ąsotį). Gautą gėrimą galima skiesti šaltu vandeniu, įmesti ledo kubelių. Jei mėgstate burbuliukus – įpilkite šiek gero mineralinio vandens (2 dalys limonado: 1 dalis mineralinio).
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
GAIVŪS DESERTAI
1. Nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite arbūzą.
2. Ant silpnos ugnies kaitinamame vandenyje ištirpdykite cukrų.
3. Į smulkintuvą suberkite arbūzo gabalėlius ir šiek tiek pasmulkinkite. Masę apliekite gautu sirupu ir citrinos sultimis.
4. Viską supilkite į dubenį ir 2 val. palikite šaldymo kameroje. Nepamirškite kas 30 min. pamaišyti, susmulkinti stingstantį ledą.
5. Stiklines, kuriose patieksite granitą, atšaldykite. Skanaus!
1. Melioną nulupkite, išimkite sėklas, o minkštimą sutrinkite elektrine trintuve.
2. Į puodą su vandeniu suberkite cukrų ir kaitinkite, kol ištirps. Nuolat pamaišydama, virkite, kol sirupas truputį sutirštės (apie 5-8 min.)
3. Į dubenį sukrėskite meliono masę, supilkite citrinos sultis ir atvėsusį sirupą. Išpaišykite. Masę dėkite į šaldytuvo kamerą ir šaldykite kas 20-30 min. pamaišydami šakute, kad granita būtų puri.
4. Granitą galėsite ragauti maždaug po 2 – 2,5 val.
1. Želatiną ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui ir nepamirškite nuolat ją pamaišyti.
2. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis.
3. Arbūzą, išėmę sėklas, supjaustykite gabaliukais, supilkite citrinų sultis, cukrų ir viską sutrinkite šakute arba maišytuvu.
4. Gautą tyrę šiek tiek pakaitinkite ant ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir kelias minutes pašildykite, bet neužvirinkite, kad želatina neištirptų.
5. Viską supilkite į norimo dydžio formeles, atvėsinkite ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
6. Želė lengviau išimsite, jei formeles trumpai pamirkysite karštame vandenyje.
7. Jei norite skaidrios želė, gautą tyrę perkoškite per sietelį.
8. Patiekite su plakta grietinėle ir mėtų lapeliais.
1. Želatiną užpilkite 100 ml vandens. Iš likusio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, ataušinkite.
2. Išbrinkintą želatiną ištirpinkite ir sumaišykite su sirupu ir vynu. Įpilkite citrinų sulčių ir išmaišykite.
3. Į desertinius indelius pridėkite uogų, įpilkite tirpalo, sustingdykite. Prieš patiekdama, puoškite plakta grietinėle, mėtų lapeliais.
1. Uogų granitą galite ruošti iš vienos rūšies arba skirtingų uogų. Iš puodelio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, atvėsinkite. Išspauskite citrinos sultis.
2. Uogas pertrinkite per sietelį, prieš tai galite sutrinti jas elektriniu maišytuvu. Sumaišykite uogų tyrę, citrinų sultis ir sirupą.
3. Supilkite į plastikinį ar metalinį indą, uždenkite ir porai valandų pastatykite į šaldiklį. Išimkite, suplakite elektriniu grūstuvu ir dar palaikykite šaltai bent 3 val., dar geriau – per naktį. Prieš patiekdama 10 min. palaikykite kambario temperatūroje. Patiekite atšaldytose stiklinėse.
Pagaminsite per 10 min. (šaldymo laikas 5 val.)
1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir tryniais. Sukant po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Kai masė pasidarys vienalytė, atsargiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus.
2. Paruoštą tešlą sukrėskite į riebalais pateptą skardą aukštais kraštais ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 20 min.
3. Pieną užvirinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, suberkite manus, išmaišykite, uždenkite ir nukelkite nuo ugnies. Į praaušusią ir sutirštėjusią košę įmaišykite grietinėlę, trynius, galiausiai – standžiai išplaktus baltymus.
4. Iškepusį tešlos paplotį aptepkite džemu, sukrėskite pieno masę, išlyginkite paviršių ir kepkite maždaug 25 min. Ataušinkite, sudėkite braškes ir užpilkite pradėjusiais stingti drebučiais (juos paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės, tik vandens imkite perpus mažiau).
5. Plokštainį bent kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą, kad gerai sustingtų.
- Sutrinkite braškes iki vientisos masės arba galite smulkiai supjaustyti, sumaišykite su jogurtu, sultimis, vanilės ekstraktu ir mėlynėmis.
- Tuomet supilkite į specialias formeles ir šaldykite šaldiklyje apie valandą. Ištraukite, įsmeikite medinius pagaliukus ir palikite dar 4 keturioms valandoms.
- Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Įmaišykite saldų sutirštintą pieną. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Pasiruoškite formeles, kuriose šaldysite ledus. Jei neturite specialių formelių, galite naudoti plastikinius puodelius, tinkamos formos indelius ar formeles, kurias galima dėti į šaldiklį.
- Į formelių dugną įberkite po nedidelę saujelę saldainių (ar kitų naudojamų priedų). Ant viršaus supilkite paruoštą kremą. Mediniu pagaliuku ar kitu įrankiu šiek tiek „pasklaidykite“ saldainius, kad pasiskirstytų.
- Dėkite paruoštas formeles į šaldiklį ir palaikykite mažiausiai 6 valandas ar per naktį. Tuomet išimkite iš šaldiklio. Formeles šiek tiek palaikykite rankose, kad sušiltų nuo delnų temperatūros. Tuomet labai atsargiai išimkite. Ledus patiekite nedelsiant. Skanaus!
* M&M‘s saldainius galite keisti kitais mėgstamais nedideliais saldainiais, kapotu šokoladu ar vaisių gabalėliais.
Ledus ruošė Asta Černė
- Visus produktus sudėkite į virtuvinį kombainą ir suplakite, supilkite į seklų indą ir padėkite į šaldytuvą.
Plačiau skaitykite: „Ruošiame šaldyto jogurto skanėstus“
- Uogas nuplaukite, perrinkite, gražesnes palikite sveikas, kitas suberkite į dubenį, apšlakstykite likeriu, palikite valandą, tada sutrinkite mediniu kočėlu.
- Maskarponę išplakite su milteliniu cukrumi, nutarkuotomis citrinų žievelėmis, supilkite trintas uogas ir viską dar kartą išplakite. Morengus sutrupinkit, suberkite į masę, sumeskite sveikas avietes ir viską labai atsargiai išmaišykite, kad avietės nesusitrintų.
- Ledų masę krėskite į sandariai uždaromą indą, dėkite į šaldymo kamerą, kas valandą kelis kartus pamaišykite ir palikite per naktį. Prieš tiekdami ledus apie pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad truputį suminkštėtų. Supjaustykite gabalėliais ir apliekite garuose ištirpintu šokoladu.
- Cukrų suberkite į puodelį su apelsinų sultimis ir ant labai mažos ugnies kaitinkite, kol cukrus ištirps. Sirupą atvėsinkite, įmaišykite žaliosios citrinos sultis.
- Vyšnias nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus, užpilkite migdolų likeriu ir palikite pusvalandį. Varškę kelis kartus pertrinkite per sietelį, sukrėskite į indą su vyšniomis, supilkite sirupą ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
- Ledų masę supilkite į indą ir įdėkite į šaldymo kamerą. Vis pamaišydami, kad ledai nesusikristalizuotų, šaldykite, kol masė taps standi ir lygi.
- Pasaldinkite vandenį ir jame išbrinkinkite avižinius dribsnius.
- Tada juos pakepinkite svieste iki auksinio atspalvio.
- Į ledaines išdėliokite ledus, apibarstykite dribsniais ir žemuogėmis.
- Puode užvirinkite vandenį, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite.
- Kai cukrus ištirps, į puodą iš lėto supilkite agarą.
- Kai skystis sutirštės, puodą nuimkite nuo viryklės ir į praaušusią masę supilkite apelsinų sultis.
- Į pasirinktą formą supilkite želę, ataušinkite kambaryje ir pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Norint išversti želę iš indo, jo šildyti nereikia.
- Tiesiog pirštais atkabinkite deserto kraštus, indą apverskite ir švelniai krestelėkite.
- Užpilkite želatiną 150 ml sulčių ir palikite 10–15 minučių išbrinkti.
- Ištirpykite ir sumaišykite su sultimis. Jeigu reikia, įberkite cukraus ir maišykite, kol ištirps.
- Įpilkite likerio ir skystį perkoškite.
- Supilstykite į 4 formeles, palikite sustingti. Prieš patiekdama įdėkite formeles į šiltą vandenį, uždenkite lėkštutėmis ir apverskite.
- Arba galite išpilstyti į taures. Tada želę jose ir patiekite.
- Pagaminsite per 30 min, neskaičiuojant šaldymo laiko.
- Iš pradžių iš cukraus ir vandens pasiruoškite sirupą. Supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį vandenį, suberkite cukrų ir kaitinkite, kol cukrus ištips ir sirupas užvirs.
- Išjunkite ugnį ir palikite, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet supilkite į sandariai užsidarantį butelį ar indelį, atšaldykite šaldytuve.
- Braškes maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Jei norite pašalinti sėklytes, pertrinkite per smulkų sietelį.
- Cukraus sirupui atšalus, dideliame inde sumaišykite sirupą, šviežiai spaustas citrinos sultis, vandenį, trintas braškes ir ledo kubelius.
- Gerai išmaišykite.
- Perpilkite limonadą į ąsotį, įmeskite kelias per pusę perpjautas šviežias braškes ir papuoškite mėtų lapeliais.
- Patiekite nedelsiant. Skanaus!
- Sudėkite kiaušinius, trynius ir cukrų į karščiui atsparų dubenį.
- Pastatykite dubenį virš vos verdančio vandens prikaistuvio ir plakite elektriniu plaktuvu 6–8 minutes arba kol mišinys taps šviesus ir sutirštės.
- Tada nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Suplakite grietinėlę.
- Atsargiai supilkite plaktą grietinėlę į kiaušinių mišinį ir sumaišykite iki vienalytės masės.
- Po truputį supilkite lydytą šokoladą, suberkite smulkintus riešutus, apelsino žievelę ir maišykite.
- Supilkite mišinį į 2 litrų skardą ar dvi mažesnes skardas ir užšaldykite (6 valandas arba per naktį).
- Prieš tiekdami truputį palaikykite kambario temperatūroje.
- Pagaminsite per 50 min., neskaičiuojant šaldymo laiko.
Receptas DANSUKKER
- Migdolus 6 valandas pamirkykite šaltame vandenyje. Tada sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Migdolų grietinėlę nusunkite – šiems ledams paruošti reikės tik riešutų masės.
- Spanguoles sutrinkite smulkintuvu ir sukrėskite į migdolų masę, įlašinkite truputį vanilės ekstrakto. Suformuokite rutuliukus ir dėkite į šaldiklį, kad sustingtų.
- Nukoštą migdolų grietinėlę supilkite į elektrinį smulkintuvą, suberkite smulkintą melioną, įlašinkite vanilės ekstrakto ir išplakite iki vientisos masės. Pastatykite į šaldiklį, kad apstingtų. Tada ištraukite ir specialiu ledų kaušeliu arba šaukštu suformuokite rutuliukus. Tada vėl dėkite juos į šaldiklį.
- Šiuos spalvingus gaivius ledų rutuliukus patiekite su trintomis spanguolėmis. Jei norite, kad būtų saldesni, apšlakstykite šlakeliu agavų sirupo.
Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. 100 žaliavalgiškų receptų“.
- Grietinėlę, kondensuotą pieną ir vanilės esenciją supilkite į vieną dubenį. Elektriniu plaktuvu plakite, kol masė taps puresnė, kaip beveik iki standumo plakta grietinėlė (akimirkai turi išlikti plakimo žymės). Tam gali prireikti šiek tiek kantrybės, bet verta laukti.
- Braškes sutrinkite grūstuve, šakute ar kitu įrankiu. Turėtų likti tiek didesnių, tiek mažesnių gabalėlių.
- Į grietinėlės masę įmaišykite braškes.
- Ledus supilkite į norimą indą arba tiesiog su visu dubeniu dėkite į šaldiklį sustingti per naktį. Labai nekantriems laukti per naktį, siūlau palaukti bent 4 valandas.
Patarimai:
- Jei neturite braškių – čia puikiai tiks kitos uogos. Ypač rūgštesnės. Pavyzdžiui serbentai, vyšnios. Jei norite dėti saldžias uogas, kaip trešnės, šilauogės ar pan., siūlau sumažinti kondensuoto pieno kiekį, kadangi nebus skonio, kuris atsvertų saldumą.
- Jei iš vis neturite jokių uogų, į grietinėlės plakinį galite įmaišyti šokolado, riešutų, citrininio kremo, vaisių ar ką mėgstate.
Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS
- Želatiną suberkite į 250 ml pieno ir palikite, kad išbrinktų.
- Skirtingų spalvų želė užpilkite karštu vandeniu ir supilstykite į atskiras formas. Atvėsusią sudėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Galite pilti kiek mažiau vandens, kad želė būtų standesnė ir tvirtesnė.
- Varškę, cukrų ir likusį pieną sutrinkite iki vientisos masės, taip pat supilkite likusį pieną su išbrinkinta ir ištirpina želatina.
- Varškės masę supilkite į formą ir sudėkite sustingusius ir nedideliais kubeliais supjaustytus želė gabaliukus.
- Varškės sūrį laikykite 3-4 valandas šaldytuve, kad sustingtų.
- Į maisto plaktuvą/trintuvą sudėkite bananus, atšildytas braškes ir išspaustas mandarinų sultis.
- Viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Likusį ½ banano supjaustykite skiltelėmis, jas prilipdykite ant ledų formalių sienelių (kaip kad matoma nuotraukose).
- Į ledų formeles supilstykite paruoštą trintą vaisių masę ir dėkite į šaldiklį pernakt arba bent 4–6 val., kol ledai bus visiškai sustingę.
- Grietinėlę išplakite iki standumo.
- Kondensuotą pieną sumaišykite su citrinos žievele ir sultimis.
- Į išplaktą grietinėlę lėtai įplakite kondensuotą pieną. Į gautą plakinį įmaišykite kepintas kokoso drožles ir pačią masę gerai išmaišykite, jog kondensuotas pienas ir grietinėlė tikrai taptų vientisa mase.
- Supilkite masę į norimą formą/indą ir dėkite į šaldiklį sustingti per naktį arba bent 6 val.
Pastabos
Kaip pakepinti kokoso drožles? Parduotuvėje tikriausiai nerasite kepintų kokoso drožlių, tad namuose gerai įkaitinkite keptuvę, suberkite kokso drožles ir vis pajudinant keptuvę/pamaišant, kepinkite, kol drožlės įgaus rudą atspalvį. Kepintos kokoso drožlės tampa traškesnės ir malonaus skonio. Baigus kepinti sudėkite į lėkštutę ir palikite pilnai atvėsti.
Kaip patiekti? Siūlau patiekti stikliniuose induose užbarščius dar daugiau kepintų drožlių ir su citrinos skiltele (vasariškai nuotaikai). Vienai porcija užtenka 2–3 ritulėlių.
- Gaivą sumaišykite su vandeniu ir gliukozės sirupu. Maišykite, kol viskas ištirps.
- Avietes sudėkite į ledų formeles ir užpilkite gaiva.
- Uždenkite aliuminio folija ir įstatykite pagaliukus.
- Šaldykite 3 valandas.
Receptas DANSUKKER
- Grietinėlę išplakite iki standumo.
- Į kondensuotą pieną įmaišykite atvėsusią/šaltą stiprią kavą (jei kavą plikėte paprastuoju būdu – prieš tai perkoškite visas nuosėdas).
- Lėtai plakant grietinėlę, supilkite kondensuoto pieno ir kavos masę. Plakite, kol masė taps vientisa.
- Į grietinėlės ir kondensuoto pieno plakinį mentele įmaišykite šokolado gabalėlius.
- Viską supilkite į norimą formą ir dėkite į šaldiklį per naktį arba bent 6 valandoms, kol ledai sustings.