Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gaminame iš spanguolių

Šios ryškiaspalvės, vitaminų, mineralų ir organinių rūgščių turtingos rudens uogos, kurios puikiai išsilaiko iki pavasario, tinka ne tik imunitetui stiprinti ar kisieliui virti, bet ir pikantiškiems padažams bei valgiams ruošti. Paeksperimentuokite!
Spanguolės
Spanguolės / Fotolia nuotr.

Spanguolių džemai su svogūnais, užpilai su tarkuotomis apelsinų žievelėmis – nepamainomas pagardas paukštienos ir žvėrienos valgiams. Taigi papildykite kulinarinę knygelę naujais ir naudingais receptais. Beje, ar žinote, kad į spanguolių pagardus galima berti cinamono, gvazdikėlių, vanilės, apelsinų, citrinų žievelių ir pilti sulčių? Kaip ir kitos rūgščios uogos, spanguolės dera su saldžiais vaisiais: kriaušėmis, abrikosais, vynuogėmis...

Spanguolių actas
Receptas: Spanguolių actas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Actas: 1.00 l (baltojo vyno)
Spanguolės: 2.00 st. (šviežios)
Medus: 100.00 g
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes.
  2. Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų.
  3. Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.
  4. Palikite uždarytus butelius mažiausiai dviems savaitėms.
Suskleisti
Spanguolių tyrė
Receptas: Spanguolių tyrė
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 500.00 g
Spanguolės: 1.00 kg
Vanduo: 200.00 ml
Kaip gaminti
  1. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą.
  2. Į jį suberkite perrinktų sveikų spanguolių ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pasidarys vientisa.
Suskleisti
Padažas su svogūnais
Receptas: Padažas su svogūnais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 st. (smulkiai pjaustyti)
Spanguolės: 600.00 g
Apelsinai: 3.00 vnt. (1,5 stiklinės sulčių)
Citrinos: 1.00 vnt. (trečdalis stiklinės sulčių)
Cukrus: 400.00 g
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapieji)
Saliero šaknies milteliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnus išvirkite su spanguolėmis ir apelsinų sultimis.
  2. Masę pertrinkite per sietelį ir sukrėskite atgal į puodą.
  3. Supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, pagal skonį įberkite cinamono, kvapiųjų pipirų grūdelių, saliero šaknies miltelių, druskos ir pipirų.
  4. Masę ant mažos ugnies maišydama virkite apie 15–20 min., kol sutirštės.
Suskleisti
Spanguolių padažas
Receptas: Spanguolių padažas
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 120.00 g
Cukrus: 100.00 g
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Likeris: 1.00 valg. š. (apelsinų)
Kaip gaminti
  1. Spanguoles užplikykite verdančiu vandeniu, sutrinkite elektriniu plakikliu ir pertrinkite per sietelį.
  2. Tirščius pakaitinkite, supilkite cukrų ir nedideliame kiekyje vandens ištirpintą krakmolą.
  3. Galiausiai supilkite apelsinų likerį.
  4. Padažą atvėsinkite ir tiekite su ledais, varškės arba sūrio pyragu.
Suskleisti
Skrudintos spanguolės
Receptas: Skrudintos spanguolės
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (neriebi)
Cukrus: 50.00 g
Rozmarinai: 10.00 g
Kaip gaminti
  1. Spanguoles supilkite į formą.
  2. Jas užpilkite grietinėle, cukrumi, įmeskite kelias rozmarinų šakeles  ir skrudinkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tokį garnyrą gardu tiekti su paukštiena ar žvėriena.
Suskleisti
Aštrusis pagardas
Receptas: Aštrusis pagardas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Spanguolės: 2.00 st.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vynas: 100.00 ml (porto)
Spanguolių trauktinė: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 100.00 g
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Gvazdikėliai: 2.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelė)
Kaip gaminti
  1. Į puodą suberkite spanguoles, sumeskite nuluptą smulkintą apelsiną ir kito apelsino žievelę.
  2. Supilkite porto vyną, spanguolių trauktinę, suberkite rudąjį cukrų, įmeskite cinamonų lazdelę, kelis gvazdikėlius ir aitriąją papriką.
  3. Viską ant silpnos ugnies kaitinkite apie pusvalandį, po to išgriebkite prieskonius.
Suskleisti
Spanguolių kisielius
Receptas: Spanguolių kisielius
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 156
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Spanguolės: 200.00 g
Cukrus: 300.00 g (cukrų galite keisti medumi, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
  2. Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
  3. Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
  4. Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.
Suskleisti

DĖMESIO! Kviečiame dalyvauti RECEPTŲ KONKURSE „Šventinis patiekalas, kuriuo didžiuojasi mūsų šeima“ ir laimėti puikių prizų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?