Artėjant Motinos dienai, siūlome pamiršti daiktus ir neieškoti dovanų parduotuvėse: to, kas pasaulyje svarbiausia, ten tikrai nenusipirksime. Dovanokime mamoms nuoširdų dėmesį, o pačius didžiausius ir nuoširdžiausius „ačiū“ sudėkime į apkabinimus ir mažas dovanėles, padarytas savomis rankomis ir iš širdies. Meilė, kurios dosnų žiupsnį įbersime į šias saldžias dovanas, bus pati geriausia ir tikriausia dovana.
Naminis sausainių mišinys stikliniame birių produktų indelyje atrodo tiesiog žaviai! Paruoškite asmeninę sveikinimo kortelę su tolesnėmis gaminimo nuorodomis, ir jūsų mamai tereikės keliolikos minučių, kad galėtų mėgautis kvapiais ir gardžiais sausainiais.
Astos Černės nuotr. / Sausainių mišinys stiklainėlyje – pakuotė |
Reikės:
• 1 1/3 puodelio (185 g) miltų,
• 1 arbat. š. kepimo miltelių,
• ½ arbat. š. druskos,
• 1/3 puodelio (70 g) rudojo cukraus,
• 1/3 puodelio (70 g) cukraus,
• ½ puodelio (75 g) avižinių dribsnių,
• 1/3 puodelio (40 g) kokosų drožlių,
• ¼ puodelio (50 g) šokolado gabalėlių,
• ¼ puodelio (50 g) smulkintų graikinių riešutų.
Kaip gaminti:
1. Iš pradžių paruoškite stiklainėlį (0,75 l talpos), kuriame sluoksniuosite produktų mišinį sausainiams. Išplaukite jį ir labai gerai iššluostykite – turi būti visiškai sausas.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Supilkite viską į stiklainėlį. Ant viršaus tolygiai berkite rudąjį cukrų, cukrų, tuomet avižinius dribsnius, kokosų drožles, smulkintus šokolado gabalėlius ir, galiausiai, smulkintus graikinius riešutus. Stiklainėlis turėtų užsipildyti iki pat viršaus. Uždarykite jį.
Dekoravimas. Paruoškite etiketę (galite atsispausdinti) ir priklijuokite ją prie stiklainėlio dvipuse lipnia juostele. Etiketėje būtinai nurodykite tolesnę gaminimo instrukciją.
Astos Černės nuotr. / Sausainių mišinys stiklainėlyje |
Sausainiams papildomai reikės tik:
• 125 g tirpinto sviesto,
• didelio kiaušinio,
• 1 arbat. š. vanilės ekstrakto.
Sumaišykite visus produktus su tirpintu sviestu, plaktu kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Iš paruoštos sausainių masės suformuokite nedidelius apvalius kamuolėlius ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Palikite tarp sausainių 5 cm tarpus. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Atvėsinkite ir gardžiuokitės puikiais sausainiais!
Iš šio kiekio iškepsite apie 20–25 sausainius.
► NAMINIS MOLIŪGŲ KREMAS KAVAI
Jeigu jūsų mama neabejinga kavai, neabejojame, kad ši dovana tikrai ją sužavės. Naminis moliūgų kremas yra puikiausias kavos pagardas. Paprasta juoda kava, šliūkštelėjus į ją šio kremo, akimirksniu įgaus nuostabų prieskonių aromatą ir skonį.
Astos Černės nuotr. / Moliūgų kremas kavai – pakuotė |
Reikės:
• 1 puodelio (250 ml) moliūgų sirupo,
• 1 puodelio (250 ml) pieno,
• 1 puodelio (250 ml) riebios grietinėlės,
• ½ puodelio (125 ml) sutirštinto pieno (nebūtinai).
Moliūgų sirupui (250 ml):
• 150 g cukraus,
• 180 ml vandens,
• 3 cinamonų lazdelės,
• 1 arbat. š. malto cinamono,
• 7 gvazdikėliai,
• 10 kvapiųjų pipirų,
• ¼ arbat. š. malto muskato,
• ¼ arbat. š. malto imbiero,
• 1 arbat. š. vanilinio cukraus,
• 4 valg. š. moliūgų tyrės.
Astos Černės nuotr. / Moliūgų kremas kavai |
Paruoškite moliūgų sirupą:
1. Iš pradžių pasiruoškite moliūgų tyrę. Jos šiam sirupui prireiks nedaug, tačiau likusią dalį galėsite panaudoti moliūgų blynams, sriuboms ar pyragams. Taigi supjaustykite moliūgą gabalais, išimkite sėklas. Sudėkite jo gabalus ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C ir apie 45 min. kepkite moliūgus, kol šie taps minkšti, tačiau nepraras savo formos. Išimkite juos iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite.
2. Tuomet nuimkite odeles, o pačius moliūgo gabalėlius sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Paruoštą moliūgų tyrę atvėsinkite ir supilstykite į sandariai užsidarančius indelius. Šaldytuve moliūgų tyrę galite laikyti iki poros savaičių, o jei norite – užšaldykite ją.
3. Moliūgų sirupui skirtas visas sudedamąsias dalis sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, nuolat maišykite, kol masė užvirs. Tuomet sumažinkite ugnį ir, retkarčiais pamaišydami, virkite apie 10 minučių. Tada nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite sirupui atvėsti iki kambario temperatūros.
4. Atvėsusį sirupą perkoškite per sietelį. Supilkite į sandariai užsidarantį stiklainėlį ar indelį. Moliūgų sirupą šaldytuve galite laikyti iki dviejų mėnesių.
Paruoškite moliūgų kremą kavai:
1. Sumaišykite moliūgų sirupą, pieną ir grietinėlę iki vientisos masės. Jei žinote, kad mama mėgsta labai saldžią kavą, įmaišykite ir pusę puodelio sutirštinto pieno. Supilkite į sandariai uždaromą buteliuką ar stiklainėlį.
2. Moliūgų kremą kavai laikykite šaldytuve. Prieš kiekvieną naudojimą pakratykite stiklainėlį, tuomet pagardinkite puodelį kavos.
Iš šio kiekio paruošite 750 ml buteliuką arba tris mažesnius buteliukus po 250 ml kremo kavai.
Dekoravimas. Buteliuką apriškite gražia medžiagine juostele ar virvute, suriškite kaspinėlį. Prie pastarojo prikabinkite ir paruoštą etiketę su sveikinimu bei linkėjimu (galite atsispausdinti).
► ŠOKOLADINIS LAZDYNO RIEŠUTŲ KREMAS
Mamos smaližės neliks abejingos šiam šokoladiniam lazdynų riešutų kremui. Jis saldus, nuodėmingas ir sodraus skonio. Pasiūlykite mamai šaukštą šio kremo užsitepti ant pusryčių skrebučio arba... tiesiog pasiduoti saldžiai pagundai ir valgyti šaukšteliu tiesiai iš indelio, tirpstant iš malonumo.
Astos Černės nuotr. / Šokoladinis lazdynų riešutų kremas – pakuotė |
Reikės:
• 250 g lazdynų riešutų,
• 150 g juodojo šokolado,
• 150 g pieninio šokolado,
• 1/3 puodelio miltelinio cukraus,
• 1 valg. š. kakavos,
• 2 valg. š. lazdynų riešutų aliejaus,
• 1 arbat. š. vanilės ekstrakto,
• ½ arbat. š. druskos.
Astos Černės nuotr. / Šokoladinis lazdynų riešutų kremas |
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Lazdynų riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 min., kol riešutai taps tamsiai rudos spalvos, o jų odelės atšoks. Kepimo laikas priklauso ir nuo jūsų orkaitės, todėl atidžiai stebėkite kepančius lazdynų riešutus, kad šie neperkeptų ir nesudegtų. Riešutams tinkamai apskrudus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti – tiek, kad galėtumėte riešutus laikyti delnuose.
2. Riešutams šiek tiek atvėsus, patrinkite juos tarp delnų ir nuimkite odeles. Visiškai atvėsinkite riešutus.
3. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
♦ Jei ruošiate garų vonelėje. Pasiruoškite garų vonelę: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens. Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat maišykite dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį, ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps. Neperkaitinkite jo ir neleiskite jam užvirti.
♦ Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pieninį šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai matote, kad šokoladas beveik ištirpo, intensyviai maišykite, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
Palikite šokoladą šiek tiek atvėsti.
4. Sudėkite riešutus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite juos nuo 2–5 min., kol riešutai išskirs aliejų ir pavirs į vientisą masę.
5. Suberkite į smulkintuvą miltelinį cukrų, kakavą, lazdynų riešutų aliejų, vanilės ekstraktą ir druską. Vėl įjunkite smulkintuvą ir smulkinkite, kol gausite vientisą masę. Supilkite tirpintą šokoladą ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos kremo.
6. Jeigu matote, kad paruoštoje masėje liko šiek tiek riešutų gabalėlių, perkoškite ją per sietelį ir pašalinkite juos. Paruoštas šokoladinis lazdynų riešutų kremas bus gana skystas, tačiau nesijaudinkite dėl to – vėsdamas kremas sutirštės. Jeigu iš pradžių kremas yra tirštokas, įmaišykite dar šiek tiek lazdynų riešutų aliejaus.
7. Paruoštą šokoladinį lazdynų riešutų kremą perpilkite į dailų 375 ml talpos stiklainėlį ar sandariai užsidarantį indelį. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet uždenkite. Laikyti galite kambario temperatūroje arba šaldytuve iki 2-3 savaičių, tačiau jeigu laikote šaldytuve, prieš patiekdami išimkite iš jo anksčiau ir palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Iš šio kiekio paruošite 375 ml šokoladinio lazdynų riešutų kremo.
Dekoravimas. Stiklainėlį papuoškite gražia medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Kaspinėliu prie stiklainėlio pririškite ir šaukštelį. Ant dangtelio dvipuse lipnia juostele priklijuokite paruoštą etiketę (galite atsispausdinti).
Tekstas Astos Černės