Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 10

Šašlykų puota lieknėjantiems ir vegetarams

Tęsiant šašlykų temą…
Bulvių šašlykai
Bulvių šašlykai / Shutterstock nuotr.

Vasarą neįmanoma jų nepaskanauti, tačiau ne visiems priimtini įprasti mėsos kepsneliai, kad ir kaip gardžiai jie atrodytų. Būkime atviri, jautresniam skrandžiui – tai nemenkas išbandymas. Taigi, jei jūsų skrandis netoleruoja tikrųjų šašlykų, kodėl gi nepabandžius kitokių, t. y. kur kas lengvesnių ir sveikesnių kepinių ant iešmo? Šie daržovių šašlykų receptai puikiausiai tiks tiek lieknėjantiems, tiek vegetarams, o ir skonis jų bus tikrai puikus!

Bulvių šašlykai

Ingredientai:

• 8 nedidelės raudonosios bulvės,

• 3 valg. š. obuolių sulčių,

• 3 valg. š. raudonojo vyno acto,

• 2 valg. š. šviežių smulkintų bazilikų,

• 1 valg. š. Dižono garstyčių,

• 1 valg. š. skysto medaus,

• 1 valg. š. sojų padažo,

• 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,

• ¼ arbat. š. juodujų pipirų,

• 12 vnt. šviežių pievagrybių,

• raudona saldžioji paprika,

• 3 česnako skiltelės,

• cukinija,

• kukurūzų burbuolė (nebūtinai).

Kaip gaminti:

1. Bulves supjaustykite stambesniais griežinėliais ir apvirkite, tik jokiu būdu nepervirkite.

2. Į didelį tvirtą plastikinį maišelį supilkite obuolių sultis, raudonojo vyno actą, sojų padažą, alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus bazilikus, Dižono garstyčias, sugrūstą česnaką, nepamirškite medaus ir įberkite juodųjų pipirų.

3. Į gautą masę sudėkite grybus, pjaustytas raudoną saldžiąją papriką, cukiniją, kukurūzų burbuolę ir apvirtas bulves. Gerai sukratykite, kad marinatas tinkamai pasiskirstytų tarp daržovių, ir padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

4. Kepsninės groteles sutepkite augaliniu aliejumi, suverkite daržoves ant iešmelių ir sudėkite juos ant grotelių. Kepkite 10–15 min., nuolat pavartydami.

Vegetariški šašlykai

Fotolia nuotr. / Vegetariniai aaalykai
Fotolia nuotr. / Vegetariniai šašlykai

Ingredientai:

• 600 g žalių, geltonų, raudonų saldžiųjų paprikų,

• 2 dideli svogūnai,

• cukinija,

• 400 g fermentinio sūrio,

• 150 g pievagrybių,

• 2 česnako skiltelės,

• 1 stikl. aliejaus,

• 1 valg. š. saldžiosios paprikos miltelių,

• 1 valg. š. daržovių prieskonių,

• kelios šakelės čiobrelių.

Kaip gaminti:

1. Paprikas, išėmę sėklas, supjaustykite gabalėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Cukiniją supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Sūrį supjaustykite 2–3 cm dydžio kubeliais. Pievagrybius nuvalykite.

2. Daržoves, pievagrybius ir sūrį pramaišiui suverkite ant iešmų.

3. Paruoškite marinatą: česnakus sugrūskite, čiobrelius susmulkinkite. Aliejų sumaišykite su daržovių prieskoniais, čiobreliais, saldžiųjų paprikų milteliais ir česnakais.

4. Šašlykus sudėkite į dubenį, užpilkite marinatu, uždenkite ir 12 val. palaikykite šaldytuve.

5. Daržovių šašlykus sudėkite ant grotelių ir 6–8 min. kepkite. Paskui apverskite ir dar 6–7 min. kepkite.

Duonos šašlykai

Fotolia nuotr. / Duonos aaalykai
Fotolia nuotr. / Duonos šašlykai

Ingredientai:

• 25 g mielių,

• 4 stikl. miltų,

• 1 valg. š. aliejaus,

• 300 g vyšninių pomidorų,

• keli garbiniuotojo kopūsto lapai,

• 2 valg. š. šviežių smulkintų krapų,

• 350 ml vandens (37 °C temperatūros),

• 1 arbat. š. druskos.

Kaip gaminti:

1. Mieles sumaišykite su vandeniu, druska, aliejumi ir, po truputį berdami  miltus, užminkykite minkštą tešlą. Ją uždenkite ir palikite 40 min. pakilti.

2. Iš pakilusios tešlos suvoliokite volelius ir supjaustykite gabaliukais (kaip gaminant varškėčius). Suverkite juos ant medinių iešmelių ir 3–4 min. kepkite ant nelabai karštų žarijų. Kad tešla nepriliptų prie grotelių, iešmus geriau laikykite rankose.

3. Iškepusius tešlos gabaliukus pramaišiui su pomidorais ir garbiniuotojo kopūsto lapų gabaliukais suverkite ant švarių iešmelių ir apibarstykite susmulkintais krapais.

Vegetariški kepsniai

Fotolia nuotr. / Vegetariaki kepsniai
Fotolia nuotr. / Vegetariški kepsniai

Ingredientai:

• 350 g sojų varškės,

• 200 g sojų kubelių,

• 500 ml pomidorų sulčių,

• 2 saldžiosios paprikos (geltona ir raudona),

• 2 raudonieji svogūnai,

• cukinija,

• baklažanas,

• 100 g pievagrybių.

Marinatui:

• 4 valg. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių,

• 1 valg. š. sojų padažo,

• 1 valg. š. alyvuogių aliejaus,

• 1 sutrinto česnako skiltelė,

• žiupsnelis juodųjų pipirų,

• 1 valg. š. prieskoninių žalumynų.

Kaip gaminti:

1. Sojų kubelius užpilkite pomidorų sultimis ir ant labai mažos ugnies virkite, kol suminkštės.

2. Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite.

3. Sojų varškę išimkite iš pakuotės ir nesusmulkintą užpilkite marinatu. Uždenkite ir palikite porai valandų. Marinuotą varškę supjaustykite stambiais kubais. 

4. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite dideliais kvadratais, baklažanus ir cukinijas – gana storais griežinėliais, svogūnus – maždaug 4 cm dydžio kvadratais. Nulupkite pievagrybius.

5. Paruoštas daržoves pramaišiui su sojų ir sojų varškės kubeliais suverkite ant iešmų.

6. Vartydami ir vis apšlakstydami marinatu, 5–8 min. kepkite ant vidutinio karštumo žarijų. Patiekdami apibarstykite susmulkintais prieskoniniais žalumynais.

► Briuselinių kopūstų šašlykai

Shutterstock nuotr. / Briuselio kopūstų aaalykai
Shutterstock nuotr. / Briuselio kopūstų šašlykai

Ingredientai:

• 500 g briuselinių kopūstų,

• 3 česnako skiltelės,

• 2 svogūnai,

• 10 pievagrybių,

• 120 ml alyvuogių aliejaus,

• 50 g mėlynųjų pelėsių sūrio,

• 2 valg. š.  grietinės,

• 2 valg. š. baltojo vyno acto,

• pagal skonį druskos ir mėgstamų prieskonių.

Kaip gaminti:

1. Briuselinius kopūstus apvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Kopūstai turi būti vos minkšti.

2. Perdėkite juos į kitą indą ir apšlakstykite 30 ml alyvyuogių aliejumi, sudėkite trintą česnaką. Indą uždenkite ir palikite valandai.

3. Mėlynųjų pelėsių sūrį sutrinkite tarka, pridėkite grietinės, supilkite vyno actą ir likusį alyvuogių aliejų. Viską sumaišykite trintuvu iki vientisos masės, perpilkite gautą padažą į atskirą indą, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais.

4. Ant iešmelio verkite briuselinius kopūstus, pjaustytus pievagrybius ir svogūnus. Kepkite apie 10–15 min. ir tiekite į stalą su paruoštu padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais