Jeigu jau kada nors esate kepę namie keksiukus – o mes tikime, kad daugelis tikrai esate -, tikrai žinote, kokia rimta „liga“ yra keksomanija. Norisi kepti, kepti, kepti....
Iš tiesų tai, ką mes lietuviškai vadiname „keksiukais“, anglų kalboje turi du skirtingus pavadinimus: „muffins“ ir „cupcakes“. Pirmieji yra patys paprasčiausi saldūs arba nesaldūs keksiukai be jokių papuošimų – tokie, kokius ištraukiame iš orkaitės. Dažnai į pačią „muffins“ tešlą būna primaišyta įvairiausių priedų, o viršus nepuošiamas visiškai. „Muffins“ ideliai tinka jaukioms popietėms namuose, prie puodelio arbatos, taip pat juos drąsiai galima įsimesti į iškylos krepšį. Tuo tarpu „cupcakes“ – tradiciškai šiek tiek mažesni keksiukai, paprastai kepami be priedų pačioje tešloje. Jie, lyg maži tortukai, visuomet yra dekoruoti įvairiausiais kremais, cukrinėmis masėmis, pabarstukais ir kuo tik sugalvojate. Dėl to, kad yra tikrai labai gražūs, dažnai „cupcakes“ yra ruošiami įvairioms šventėms: gimtadieniams ar vestuvėms.
Keksiukai, kuriuos siūlome išsikepti jau šį savaitgalį, lyg „muffins“, yra pagardinti priedais (bananais ir šokoladu) ir kepami standartinio dydžio keksiukų formelėse. Tačiau tuo pačiu jie, lyg puošnieji „cupcakes“, yra dekoruoti kavos kremo kepurėle ir nubarstyti šokolado drožlėmis. Suvalgius šį keksiuką, išvadas padaryti tikrai lengva: vis tik svarbiausias yra ne pavadinimas, o skonis.
Bananiniai keksiukai su šokolado gabalėliais ir kavos kremo kepurėle tikrai patiks didžiausiems smaližiams. Iš karto įspėjame, jog jie tikrai labai saldūs. Nėra ko stebėtis: bananai, šokoladas, cukrus... Bet tas saldumas, susiliejęs su aiškiai jaučiamomis kavos skonio natomis, yra labai teisingas. Neįkyrus, tačiau malonus. Toks... bananais kvepiantis ir šokoladu nubarstytas smaližių rojus.
Keksiukus iškepti tikrai labai paprasta, tačiau kartais mažos smulkmenos gali būti itin reikšmingos. Visą pluoštą patarimų, kaip iškepti tobulą keksą ar keksiukus, rasite spustelėję šią nuorodą.
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 15 bananinių keksiukų (5 cm skersmens).
Bananiniai keksiukai su kavos kremo kepurėlėmis
Reikės:
• 1 2/3 puodelio (230 g) miltų,
• 1 arbat. š. kepimo miltelių,
• ½ arbat. š. cinamono,
• ½ arbat. š. druskos,
• 290 g trintų bananų tyrės (3 vidutinio dydžio bananai),
• ½ puodelio (100 g) rudojo cukraus,
• ½ puodelio (100 g) cukraus,
• ½ puodelio (110 g) aliejaus,
• 2 didelių arba 3 mažų kiaušinių,
• 100 g juodojo šokolado,
• ¼ puodelio paruoštos kavos (aptepimui).
Kavos kremui:
• 180 g kambario temperatūros sviesto,
• 235 g cukraus pudros,
• 2 valg. š. tirpios kavos,
• 4 valg. š. verdančio vandens,
• 1 arbat. š. vanilės ekstrakto (nebūtinai).
• šokolado drožlių, pabarstukų, perlinio cukraus ar kitų priedų (pasirinktinai).
Kaip gaminti:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų formeles.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite trintų bananų tyrę, rudąjį cukrų, cukrų ir aliejų. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakite.
4. Į paruoštą plakinį per du kartus suberkite miltų mišinį. Įmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite tešlos, nebijokite, jei matysite, kad joje dar yra likusių šiek tiek tešlos gumulėlių. Šokoladą susmulkinkite mažais gabalėliais ir lengvais judesiais įmaišykite į tešlą.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į paruoštas keksiukų formeles, užpildant tris ketvirčius formelių tūrio.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
7. Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir kelias minutes leiskite atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir išdėliokite ant grotelių. Dar šiltus keksiukus aptepkite paruošta kava, stengdamiesi, kad keksiukai sugertų kuo daugiau kavos. Atvėsinkite.
8. Pasiruoškite kremą keksiukų dekoravimui. Tirpią kavą užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite. Dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą. Palaipsniui, nenustodami plakti, pilkite kavą į sviestą. Plakite porą minučių, kol gausite purią masę. Sumažinkite plaktuvo greitį ir palaipsniui suberkite cukraus pudrą. Berkite ją po kelis šaukštus, vis lėtai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos. Masė turi būti pakankamai tvirta, laikyti formą – pakabinus šaukštą masės ir jį apvertus, masė neturi iš karto nukristi atgal į dubenį. Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite daugiau cukraus pudros – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją. Supilkite vanilės ektraktą, jei jį naudojate, ir dar kartą gerai išplakite.
9. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su specialiu žvaigždutės formos antgaliu. Dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus. Jei norite, apibarstykite keksiukus norimais pabarstukais, smulkintu šokoladu ar perliniu cukrumi.
Išbandykite skirtingų rūšių keksiukus ir atraskite savo mylimiausius:
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|