Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Garstyčių panaudojimo būdai virtuvėje: ir kopūstams rauginti, ir sriubai gaminti

Pirmąjį rugpjūčio šeštadienį visame pasaulyje minima Garstyčių diena. Tai puiki proga prisiminti, pasak kulinarų, nuvertintą ir skurdžios virtuvės pagardo etiketę nepelnytai užsitarnavusį prieskonį. Klaidingai manoma, kad garstyčios dera tik su pieniškomis dešrelėmis – jomis gardinama įvairi mėsa, sūriai, sriubos.
Kepsnys su garstyčiomis.
Kepsnys su garstyčiomis. / Fotolia nuotr.

Kad kepta mėsa būtų minkšta

Garstyčiomis pagardinti tinka beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Kaip teigia Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas, gardinti ne tik užpilant garstyčių ant jau iškeptos ar išvirtos mėsos, tačiau jas naudoti dar tik ruošiant mėsą.

Skonio meistras Algis Kairys.
Skonio meistras Algis Kairys.

„Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią reikia gerai įtrinti garstyčiomis. Jos mėsai suteiks nepakartojamo aromato bei sulaikys jos sultis. Be to, garstyčiose galima mėsą ir troškinti“, – sako skonio meistras.

Ieškantiems pikantiškumo, skonio meistras siūlo išbandyti garstyčias su įvairiais sūriais. Puskiečiams ir kietiesiams sūriams ypač tiks pagardas su garstyčiomis, medumi ir citrinų sultimis. Drąsiausiems rekomenduojama paskanauti garstyčių su juodųjų serbentų uogiene bei įvairiais džemais.

Daržovėms konservuoti, kopūstams rauginti

Šaukštelis garstyčių puikiai tinka marinuojant bei konservuojant daržoves ir grybus, rauginant kopūstus. Italijoje garstyčios naudojamos net konservuojant vaisius.

„Garstyčios yra labai universalus prieskonis. Tačiau nereiktų jų padauginti – garstyčios aitrios ir aštrios, todėl skanauti reiktų nedideliais kiekiais. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – nekarčias ir nerūgščias, be augalui būdingo kvapo. Kokybiškos garstyčios neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos“, – pabrėžia skonio meistras.

Iš sėklų spaudžia aliejų

Garstyčių sėklose yra iki 35 proc. aliejaus. Jo skonis būna aitrus, pasižymi šildančiomis savybėmis. Šiuo aliejumi rekomenduojama šlakstyti salotas, gardinti sriubas. Azijoje ant šio aliejaus troškina daržoves, juo paskanina žuvį. Pasak A.Kairio, juodųjų garstyčių sėklomis galima puošti ir įvairius patiekalus.

„Jūs nustebsite, kaip pasikeičia paprasti ryžiai ar pabodęs padažas į juos įbėrus šaukštą juodųjų garstyčių sėklų. Tiesa, prieš dėdami sėklas į patiekalą, paskrudinkite jas karštuose riebaluose, kol pakeis spalvą – iš juodų taps pilkomis. Tik nepamirškite skrudindami jas uždengti, kad įkaitusios nepradėtų sproginėti“, – pataria pagardų gamintojas.

Mėgstantiems pasisukioti virtuvėje ir pasigaminti kažką gurmaniško, A.Kairys siūlo išbandyti aromatingą sriubą su garstyčiomis.

Garstyčių sriubos receptas (4 porcijoms)

Garstyčių sriuba.
Garstyčių sriuba.

Jums reikės:

  • 1 morkos,
  • 1 poro,
  • 3 šaukštų sviesto,
  • 3 šaukštų miltų,
  • 1 litro vandens arba daržovių, vištienos ar žuvies sultinio,
  • 2 šaukštų lietuviškų garstyčių,
  • 200 g grietinėlės,
  • 100 g šaltai rūkytos lašišos filė be odos,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio,
  • grūstų penkių pipirų mišinio,
  • smulkintų petražolių,
  • druskos pagal skonį.

Gaminimas: lašišą supjaustykite kubeliais. Į įkaitintą sviestą suberkite miltus ir pakepinkite, kol pagels. Į užvirintą vandenį arba sultinį supilkite pakepintus miltus, sudėkite kubeliais supjaustytą morką ir porą, smulkintą česnaką ir kubeliais supjaustytą lašišą. Įdėkite du šaukštus garstyčių, paskaninkite pipirais bei druska ir virkite, kol suminkštės porai ir morkos.

Kai sriubą nukelsite nuo ugnies, supilkite į ją grietinėlę ir smulkintas petražoles. Į kiekvieną lėkštę įberkite tarkuoto sūrio. Patiekite su balta duona.

Ji24 receptai – pačių garstyčių bei patiekalų su jomis:

Garstyčių padažas
Receptas: Naminės garstyčios su medumi
8 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.0 / 9
Receptas
Ingredientai
Garstyčios: 4.00 valg. š. (miltelių)
Vanduo: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Kaip gaminti
  1. Garstyčių miltelius sumaišykite su vandeniu ir actu.
  2. Supilkite alyvuogių aliejų, medų ir išsukite.
  3. Pastatykite kambario temperatūrje.
  4. Tinka valgyti po 2–3 dienų.

 

Suskleisti
Grietinės padažas su garstyčiomis
Receptas: Grietinės padažas su garstyčiomis
5 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.9 / 18
Receptas
Ingredientai
Grietinė: 200.00 ml (liesa)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (kupini)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (mėgstami, švieži)
Kaip gaminti
  1. Sumaišykite liesos grietinės indelį su keliais šaukšteliais garstyčių. Rinkitės įprastas arba grūdėtąsias, supilkite šviežiai spaustas citrinų sultis.
  2. Pagal skonį pagardinkite druska ir šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.  
Suskleisti
Vištienos krūtinėlė garstyčių ir medaus marinate
Receptas: Vištienos krūtinėlė su garstyčių ir medaus marinatu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.3 / 74
Receptas
Ingredientai
Garstyčios: 3.00 valg. š. (marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (marinatui)
Druska: 2.00 arbat. š. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 šviežiai maltų - marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 2.00 valg. š. (baltojo - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Česnakus sutarkuokite arba išspauskite.
  2. Stikliniame dubenyje išmaišykite produktus.
  3. Keturias vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, aptepkite bei apvoliokite marinatu bei palikite šaltai marinuotis per naktį.
  4. Kepkite ant grilio arba orkaitėje 10–15 minučių. Skanaus!

Receptą atsiuntė Indrė B., Gargždai

Suskleisti
Silkė, marinuota garstyčių padaže
Receptas: Silkė, marinuota garstyčių padaže
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 44
Receptas
Ingredientai
Silkė: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (sėklų)
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Actas: 50.00 ml (obuolių)
Aliejus: 50.00 ml
Morkos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Silkę nuplaukite, išvalykite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Svogūną ir morkas supjaustykite žiedeliais, sutrinkite kalendros sėklas.
  3. Į indą sudėkite garstyčias, druską, cukrų ir viską gerai išmaišykite. Tada supilkite aliejų, ir, gerai išmaišę, actą. Kai padažas taps vientisos masės, supilkite ir sutrintas kalendros sėklas. Padažo paragaukite, ar užtenka prieskonių, ar priimtinas jo skonis.
  4. Dabar sluoksniuokite silkę su morkomis ir svogūnais ir apliekite gautu padažu. Marinuokite 1-2 dienas.
Suskleisti
Žuvis su garstyčiomis
Receptas: Žuvis su garstyčiomis
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 62
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 500.00 g (menkės ar jūros lydekos filė)
Grūdėtos garstyčios 2.00 valg. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys ir nutarkuotos žievelės)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Vynuogių kauliukų aliejus 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Žuvies prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį rytietiškų)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (kelios šakelės papuošimui)
Kaip gaminti

1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, įtrinkite žuvų prieskoniais, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į plokščią gilų dubenį.

2. Paruoškite marinatą: sumaišykite garstyčias ir medų, išspauskite česnako skilteles, įmaišykite nutarkuotas citrinos žieveles, citrinų ir apelsinų sultis, gautu mišiniu tolygiai įtrinkite žuvį ir bent dviem valandoms palikite pasimarinuoti.

3. Marinuotus žuvų gabalėlius nuvarvinkite, suvyniokite į foliją, jos kraštelius užlankstykite ir kepkite karštoje orkaitėje apie 15 min.

4. Valgykite su mėgstamu padažu ir žaliomis salotomis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko)

Suskleisti
Pomidorai, marinuoti su garstyčiomis
Receptas: Pomidorai, marinuoti su garstyčiomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 83
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 10.00 vnt. (kvapniųjų žirnelių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (1 - 2 sėklų)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Actas: 150.00 ml (marinatui)
Druska: 2.00 valg. š. (marinatui)
Cukrus: 5.00 valg. š. (4,5 - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Iš nurodytų marinato produktų išvirkite marinatą.
  2. Laurų lapelius, kvapiuosius pipirus ir garstyčių grūdelius sudėkite į stiklainius.
  3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir taip pat sudėkite į stiklainius.
  4. Užpilkite karštu marinatu, pridenkite dangteliais, statykite į puodą su karštu vandeniu ir neužvirdami kaitinkite 25–30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
Receptas: Burokėliai su kriaušėmis ir garstyčių užpilu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 24
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (lapelių)
Burokėliai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kriaušės: 2.00 vnt. (didelės labai gerai prinokusios)
Grietinėlė: 100.00 ml
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Vynuogių kauliukų aliejus (užpilui) 2.00 valg. š.
Grūdėtos garstyčios (užpilui) 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (užpilui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, tada suvyniokite į foliją ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol suminkštės.

2. Iškeptus burokėlius atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

3. Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.

4. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, tada sudėkite kriaušių skilteles, apvelkite jas karamelizuota mase, užpilkite grietinėlės ir apie 8 min. patroškinkite, kol kriaušės suminkštės.

5. Salotų lapus nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.

6. Ant viršaus dėkite burokėlių ir nuvarvintų kriaušių gabalėlių.

7. Paruoškite užpilą: vynuogių kauliukų aliejų sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir kapotais česnakais, užpilkite ant salotų, šalia berkite skrudintų graikinių riešutų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti
Keptos žuvys su garstyčių padažu
Receptas: Keptos žuvys su garstyčių padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 6.00 vnt. (filė po 100g)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5 ir 0,5 - padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 1.00 puodelis (1/4 - padažui)
Sojų pieno milteliai: (padažui) 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 st. (šalto - padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (padažui)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų lapelių - padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltųjų maltų - padažui)
Kaip gaminti

1. Žuvų gabalėlius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į folija išklotą skardą.

2. Nedideliame inde sumaišykite aliejų, citrinų sultis, maltą papriką ir pusę šaukštelio druskos. Šiuo mišiniu aptepkite žuvų filė ir kepkite 160 °C orkaitėje 30–40 min. (nelygu, kokios rūšies žuvys).

3. Paruoškite padažą: puode išlydykite sviestą, suberkite miltus, sojų pieno miltelius, druską ir ant labai mažos ugnies maišydami kepinkite, kol miltai vos parus. Tada, visą laiką maišydami, supilkite vandenį ir kaitinkite, kol padažas pasidarys vienalytis ir sutirštės. Sudėkite garstyčias, petražoles, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Patiekite su keptomis žuvimis.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Agurkai, marinuoti su garstyčiomis
Receptas: Agurkai, marinuoti su garstyčiomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 152
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 3.00 kg
Actas: 250.00 ml (9 proc. įprasto, obuolių arba baltojo vyno)
Cukrus: 250.00 g
Druska: 3.00 valg. š. (nubraukti)
Garstyčios: 6.00 valg. š. (kaupinų šaukštų - tyrės)
Kaip gaminti
  1. Agurkus nuplaukite, didelius, jei reikia, nulupkite ir supjaustykite storesniais griežinėliais, tada sukiškite į stiklainius.
  2. Jei mėgstate, į stiklainius galite įdėti česnakų, krapų, pipirų. Iš likusių recepto produktų užvirkite marinatą, atvėsinkite ir užpilkite ant agurkų.
  3. Stiklainius pridenkite dangteliais, bet neužsukite, dėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje (0,7 l talpos stiklainius – 10–15 minučių, didesnius ilgiau). Sandariai užsukite.
  4. Galite daryti ir kitaip. Nuplautus agurkus sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius.
  5. Pirmą kartą užpilkite verdančiu marinatu, palaikykite apie dešimt minučių ir skystį nupilkite. Antrą kartą užpilkite karštu marinatu ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Nugarinės kepsniai su garstyčiomis
Receptas: Nugarinės kepsniai su garstyčiomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 2.00 vnt. (nugarinės kepsniai su kaulu, gali būti ir su oda)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (prancūziškos)
Alus: 3.00 valg. š. (šviesusis)
Grietinėlė: 200.00 ml
Svogūnai: 1.00 vnt.
Makaronai: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Išvirkite makaronus, kaip nurodyta ant pakuotės.
  2. Nugarinės kepsnius pamuškite ir pabarstykite pipirais. Kepkite su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių po 3 minutes. Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite dar kelias minutes. Kepsnius išimkite ir padėkite šiltai.
  3. Į keptuvę, kurioje kepė kepsniai, sudėkite plonais pusžiedžiais pjaustytą svogūną, apkepkite apie 2 minutes, įdėkite garstyčių, supilkite alų, leiskite nugaruoti ir supilkite grietinėlę, įberkite druskos. Kai padažas ims tirštėti, sudėkite virtus makaronus ir kelias minutes pakaitinkite. Kepsnius tiekite ant makaronų.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Daržovių mišrainė su garstyčiomis
Receptas: Daržovių mišrainė su garstyčiomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (išvalytos - saldžiosios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt. (mažas)
Agurkai: 2.00 vnt. (ilgavaisiai)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (grūdelių)
Vanduo: 1300.00 ml (300 ml - marinatui)
Actas: 100.00 ml (24 proc. - marinatui)
Cukrus: 300.00 g (marinatui)
Druska: 1.00 valg. š. (marinatui)
Krapai: 1.00 sauja (2 vnt. - žiedynų - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus papriką, svogūną, porą ir agurkus supjaustykite. Sudėkite į puodą, įmaišykite garstyčias.
  2. Užpilkite verdančiu vandeniu. Kai vanduo atvės, nupilkite jį.
  3. Iš nurodytų produktų išvirkite marinatą, sumeskite daržoves, dar virkite apie dešimt minučių. Išvirusią daržovienę sukrėskite į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite.

Mišrainė idealiai tinka prie žvėrienos.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Pjausnių suktinukai su garstyčiomis ir šonine
Receptas: Pjausnių suktinukai su garstyčiomis ir šonine
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Šoninė: 6.00 vnt. (juostelės)
Jautiena: 600.00 g (3 vnt (po 200g) - pjausniai)
Padažas:(garstyčių ir medaus padažo) 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Iešmeliai:(trumpų medinių) 12.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Šoninę perpjaukite pusiau išilgai.
  2. Pjausnius nuplaukite, nusausinkite ir šiek tiek pamuškite.
  3. Tada kiekvieną jų perpjaukite pusiau ir išilgai taip, kad iš viso išeitų 12 mėsos juostelių.
  4. Ant jų paskirstykite garstyčių  ir medaus padažą ir ant kiekvieno uždėkite po šoninės juostelę.
  5. Viską suvyniokite ir kiekvieną suktinuką sutvirtinkite iešmeliais.
  6. Aptepkite suktinukus aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais.
  7. Kepkite kepsninėje 10–​15 min., nustačius vidutinę kaitrą, iš visų pusių, kaskart apversdami.

Patarimas: patiekite su MAGGI Chilli padažu.

 

 

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas