Teigiama, jog pirmieji dar prieš mūsų erą jogurtą ėmė naudoti klajokliai tiurkai, ir ilgainiui jis tapo vienu svarbiausių produktų Didžiosios Stepės virtuvėse.
Tikėtina, jog jogurto išradimas buvo atsitiktinis – jis buvo išgautas pienui surūgus natūraliai, ir tik vėliau jogurtas imtas kultivuoti, naudojant jogurto bakterijas ir vis paliekant dalį raugo ateičiai. Taip nenutrūkstama jogurto gamyba tęsėsi iš kartos į kartą.
Apie XI a. tiurkai atsinešė jogurto tradiciją į Artimųjų Rytų virtuves, o per ten jogurtas greitai plito ir į kitas šalis – į Indiją, Balkanus, kur tai tapo vienu svarbiausių produktų vietos virtuvėse.
Nors jogurtas įvairiose šalyse buvo vadinamas gana skirtingai, dabar pasaulyje žinomiausias tiurkų kilmės pavadinimu yoğurt, kuris greičiausiai kilęs iš būdvardžio yoğun – „tirštas, tankus“.
Lietuvoje – nuo tarpukario laikų
Įvairiose šalyse gaminamas jogurtas skiriasi ne tik pavadinimu, bet ir skoniu, konsistencija, aromatu. Vienur jis klampus, kitur – skystesnės konsistencijos ar geriamasis. Jogurtas gali būti gaminamas iš avių, ožkų, buivolių bei karvių pieno.
Pasaulyje žinomiausias tiurkų kilmės pavadinimu yoğurt, kuris greičiausiai kilęs iš būdvardžio yoğun – „tirštas, tankus“.
Europoje pramoninė jogurto gamyba suaktyvėjo XX a., po to, kai 1911 m. rusų mokslininkas I. Mečnikovas aprašė jogurto reikšmę gyventojų mitybai. Jis rašė: „Balkanų šalyse gaminamas skystas jogurtas iš natūralaus pieno ir vartojamas kaip gėrimas. Tai labai maistingas ir sveikas produktas, kurio mikroflora žmogaus organizme stabdo žalingus puvimo procesus ir gali prailginti žmogaus amžių.“
XX a. trečiame dešimtmetyje jogurtas pradėtas gaminti Šiaurės Amerikoje ir Australijoje, Europoje. Lietuvoje tai nėra naujas produktas. Kauno pieninė jogurtą gamino jau 1938 metais.
Kur slypi ilgametė jogurto vartojimo paslaptis?
Jogurtas – vienas iš sveikiausių fermentuotų pieno produktų. Tai maistingas, gerai organizme pasisavinamas produktas – jame gausu baltymų, pieno riebalų ir angliavandenių (cukraus – tai naudojamas papildomas priedas), taip pat mineralinių druskų bei vitaminų.
„Jogurte yra daug kalcio, ir mūsų organizmas pasisavina apie 80 proc. viso jogurte esančio kalcio. Taip pat jogurte nemažai kalio, magnio, natrio, cinko, B grupės, A, D, PP, E, C vitaminų, mineralinių medžiagų“, – teigia UAB „Rokiškio pieno gamyba“ technologė Vilma Deniušienė.
Jogurtas – vienas iš sveikiausių fermentuotų pieno produktų
Kai kurie jogurtai būna praturtinti probiotinėmis bakterijomis, dažniausiai – bifidobaketrijomis, kurios atlieka daug svarbių fiziologinių funkcijų. „Bifidobakterijų tarpusavio sąveika su žarnyno gleivine nulemia jų apsauginę funkciją. Jos prisitvirtina prie gleivinės epitelio ir taip sukuria mechaninį bakteriją žarnyno funkcijų sukėlėjams.
Šios bakterijos taip pat suardo kancerogenines medžiagas, susidariusias dėl kai kurių žarnyno mikrofloros atstovų veiklos azoto apykaitos metu, ir tarsi atlieka „antrųjų kepenų“ vaidmenį“, – pasakoja V.Deniušienė.
Taip pat svarbu išskirti ir jogurtus, praturtintus pieno baltymais, kurie gerina širdies ir kraujagyslių, smegenų veiklą, veikia kaip antioksidatoriai. Juos, V.Deniušienės pastebėjimu, dažniausiai renkasi tie, kurie mėgsta natūralaus jogurto skonį.
TAIP PAT SKAITYKITE: Neįtikėtina jogurto nauda jūsų grožiui ir sveikatai
Platus pasirinkimas
Į jogurtą priklausomai nuo receptūros neretai dedama įvairių aromatinių ir skoninių priedų: vaisių, uogų, daržovių, grūdų produktų, medaus, šokolado, kakavos, kavos, riešutų, prieskonių ir kitų natūralių ir nekenksmingų produktų.
Jogurtui taip pat skiriasi tiek savo sudėtimi, tiek skoninėmis savybėmis, tiek ir konsistencija – tai geriamieji bei valgomieji jogurtai.
„Pastebime, jog vartotojai labiausiai mėgsta lengvos konsistencijos geriamuosius jogurtus, kuriais galima ne tik atsigaivinti, bet ir iš jų ruošti desertus ar kokteilius“, – pastebi UAB „Rokiškio pieno gamyba“ technologė.
Jos teigimu, vis daugiau žmonių stengiasi mažinti cukraus, sukeliančio širdies ir kraujagyslių ligas, suvartojimo kiekį, kas privertė gamintojus pagalvoti apie sveikesnį jogurtą be cukraus.
„Vietoj jogurte įprastai naudojamo cukraus galima naudoti fruktozę bei gliukozę – natūralų vaisių cukrų, kurio yra meduje, vaisiuose, uogose ir daržovėse. Jos dėl daugelio savybių priskiriamos sveikam maistui. Tai tinkamas angliavandenis daugeliui vartotojų grupių (vaikams, sportininkams, linkusiems tukti ir t.t)“, – papildo maisto technologė.