Be visų jau minėtų privalumų spanguolėse dar apstu medžiagų, kurios naikina bakterijas ir virusus, slopina uždegimus. Naujausiais moksliniais tyrimais nustatyta, kad spanguolės padeda atsinaujinti ir žarnyno mikroflorai. O kuo ji sveikesnė, tuo atsparesni esame ir ligoms.
Spanguoles galite valgyti trintas ir sumaišytas su alavijų sultimis bei medumi – peršalimo ligų profilaktikai nerasite geresnio vaisto. Vis tik spanguolės tinka ne tik imunitetui stiprinti ar kisieliui virti, bet ir pikantiškiems padažams bei valgiams ruošti. Tereikia nebijoti eksperimentuoti ir savo kulinarinę knygelę galėsite papildyti naujais ir naudingais receptais!
Taip pat skaitykite: 30 populiariausių pasaulio saldumynų receptų
Tiesa, pasak gastroenterologų, spanguolių nepatartina vartoti sergant ūminiu skrandžio ir žarnyno uždegimu, sergant inkstų akmenlige, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, ar esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui.
Portalas Ji24.lt pateikia išradingiausius receptus su spanguolėmis. Vadovaudamiesi jais savo šeimą galėsite pradžiuginti ir gardžiais pietumis, ir seilę varvinančiais desertais arba tiesiog pasiruošti atsargų žiemai.
Taip pat skaitykite: Gardžiausi obuolių pyragų receptai
Patiekalai su spanguolėmis
1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Jos rutulį suvyniokite į foliją ir dėkite į šaldytuvą. Už 1 val. iškočiokite iš tešlos skritulį, aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar pusvalandį palaikykite šaldytuve.
2. Kopūstą susmulkinkite ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinkite aliejuje. Pagardinkite druska, cukrumi bei krapais, uždenkite ir troškinkite, kol suminkštės.
3. Atšąlusia tešla apspauskite kepimo indą ir šonus. Tolygiai paskirstykite įdarą, apibarstykite tarkuotu sūriu ir uogomis.
4. Kiaušinius sumaišykite su grietine ir užpilkite ant viršaus. Kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Vištiena pamuškite, kad taptų panaši į plonus kepsnelius. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir gautu marinatu užpilkite mėsą, palikite marinuotis (galite per naktį).
- Špinatus trumpai pakaitinkite verdančiame pasūdytame vandenyje (~2min.), gerai nuvarvinkite. Ant kiekvieno kepsnelio dėkite špinatų ir džiovintų spanguolių, susukite į suktinuką ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~20 min.
- Prie šių suktinukų labai tinka balzaminio acto padažas:
- 100ml balzaminio acto sumaišykite su 100g cukraus ir viską pavirkite kol padažas ims tirštėti.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Laura Kanevičiūtė
1. Džiovintas spanguoles apšlakstykite romu ir palikite 20 minučių pastovėti. Gerai nuspauskite.
2. Lazdynų riešutus paskleiskite kepimo skardoje ir kelioms minutėms paskrudinkite orkaitėje. Kai atvės, pirštais nutrinkite odeles, branduolius sumalkite kavamale.
3. Į plakimo indą sudėkite virtus avinžirnius, skystą medų, smulkintus nuluptus bananus, suberkite maltus riešutus, įmuškite kiaušinius, supilkite apelsinų sultis ir viską sutrinkite elektriniu plakikliu.
4. Įmaišykite kepimo miltelius, penkių grūdų dribsnius, rome mirkytas spanguoles.
5. Gautą masę sukrėskite į stačiakampę riebalais pateptą kepimo skardą. Kepkite 180 C karštumo orkaitėje 60–80 minučių.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių keptuvo su ventiliatoriumi režimu. Sudėkite duoną ant grotelių ir skrudinkite 4–5 minutes. Apverskite ir ant paskrudusios pusės tepkite spanguolių džemą, dėkite po griežinėlį sūrio, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
2. Vėl šaukite į orkaitę ir kepkite 5–8 minutes arba kol ims lydytis sūris. Ant kiekvienos riekelės dėkite kelias gražgarstes ir pašlakstykite balzaminiu actu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Spanguoles supilkite į formą.
- Jas užpilkite grietinėle, cukrumi, įmeskite kelias rozmarinų šakeles ir skrudinkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tokį garnyrą gardu tiekti su paukštiena ar žvėriena.
- Smulkintuvu susmulkinkite migdolus su cukrumi.
- Sviestą ir apelsino žievelę plakite tol, kol sviestas taps purus ir pabals.
- Įmuškite kiaušinį, supilkite citrinos sultis, išmaišykite.
- Suberkite miltus, džiovintas susmulkintas spanguoles, gerai išminkykite.
- Susukite į plėvelę ir porai valandų padėkite į šaldytuvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Iš iškočiotos tešlos išpjaustykite norimų formų sausainius.
- Kepkite, kol sukietės ir apskrus – apie 12-15 min.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Elina Skaržinskienė
1. Obuolius nuplaukite, viršūnėles nupjaukite, išskobkite sėklalizdžius ir šiek tiek minkštimo.
2. Iš vandens, cukraus ir citrinos sulčių paruoškite sirupą ir jame troškinkite obuolius iki suminkštės. Tada išgriebkite ir palikite atvėsti.
3. Graikinius riešutus sukapokite, sumaišykite su javainiais, nuplautomis spanguolėmis ir medumi.
4. Mase įdarykite obuolius ir sudėkite į karščiui atsparų kepimo indą.
5. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, atvėsinkite ir išplakite iki standžių putų, tada po truputį suberkite miltelinį cukrų ir plakite, kol baltymų masė pasidarys standi ir blizgi.
6. Konditeriniu švirkštu ant obuolių išspauskite kūgio formos morengus, berkite migdolų drožlių.
7. Obuolius kepkite iki 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite su vaniliniais ledais ir kremu.
1. Supilkite į prikaistuvį 150 ml pieno ir užvirinkite.
2. Likusiame piene išmaišykite miltus (turi nelikti gumuliukų) ir supilkite į užvirusį. Pakaitinkite, kol masė sutirštės, tada palikite atvėsti.
3. Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi.
4. Sudėkite smulkintus sūrelius, supilkite spanguolių sultis ir elektriniu plakikliu suplakite vientisą masę. Sumaišykite su tiršta pieno mase.
Konditerio patarimas. Jei kremas skystokas, įmaišykite į jį žiupsnį brinkintos ir karšto vandens vonelėje ištirpintos želatinos.
1. Sutrupinkite sausainius ir sumaišykite su ištirpintu sviestu, spanguolių uogiene, kondensuotu pienu ir džiovintomis spanguolėmis.
2. Sausainių mišinį sudėkite į plėvele išklotą indą ir palaikykite per naktį.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Palikite atvėsti.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Tada supilkite šokoladą su sviestu ir suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
3. Tešlą gerai išmaišykite. Obuolius supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.
4. Spanguoles nuplaukite, nusausinkite ir su obuoliais suberkite į tešlą bei gerai išmaišykite.
5. Kepimo formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-50 min.
Facebook kepinių konkurso receptas
Autorė Nina Balinskienė
1. Sviestą palaikykite kambaryje, kad sušiltų, ir stambia trintuve įtarkuokite į gilų dubenį. Į jį suberkite cukrų ir plakite, kol pasidarys šviesi, puri masė.
2. Džiovintas spanguoles nuplaukite verdančiu vandeniu, suberkite į stiklinę, užpilkite romu ir apie pusvalandį brinkinkite. Tada spanguoles gerai nusausinkite.
3. Į sviesto ir cukraus plakinį po vieną įmuškite kiaušinius ir trynį, supilkite apelsinų sultis ir žieveles. Viską vėl išplakite.
4.Galiausiai suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius, sausoje keptuvėje paskrudintas migdolų drožles. Gautą masę lengvai išplakite ir šaukštu įmaišykite mirkytas spanguoles.
5.Į silikonines kepimo formeles dėkite dekoratyvius popierinius krepšelius, į juos išpilstykite tešlą. Keksiukus kepkite apie 50 min. vidutinio karštumo orkaitėje.
1. Spanguoles sutrinkite mediniu šaukštu ir pro tankų sietelį nuvarvinkite sultis (arba išspauskite sultis sulčiaspaude).
2. Sumaišykite su cukrumi, įpilkite truputį gazuoto vandens ir maišykite, kol cukrus ištirps. Supilkite likusį gerai atšaldytą mineralinį vandenį. Pridėkite iki viršaus ledukų ir griežinėliais pjaustytą citriną.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Elektriniu plaktuvu išsukite sviestą ir cukrų. Maišykite, kol masė taps puri, po vieną įmuškite kiaušinius. Suberkite vanilinį cukrų ir tarkuotas citrinos žieveles, sukrėskite grietinę. Dalimis įmaišykite miltus. Tešla turi būti tiršta.
3. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu pateptą skardą, tolygiai paskirstykite.
4. Ant tešlos berkite su dviem šaukštais miltų sumaišytas spanguoles. Pašaukite į 190 °C temperatūros orkaitę, kepkite 30 min.
5. Uždenkite folija, kad uogos nesuskrustų, ir kepkite dar 30 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas iškepė. Palikite atvėsti. Prieš tiekdama pabarstykite miltiniu cukrumi.
1. Paruoškite apelsininį cukrų: dubenėlyje išsukite apelsino žieveles su cukrumi, paskleiskite ant sviestinio popieriaus, kad kiek apdžiūtų.
2. Aštriu peiliu susmulkinkite spanguoles (peilio ašmenis patepkite aliejumi – nelips prie uogų).
3. Dubenyje sumaišykite cukrų ir kiaušinius, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, plakite elektriniu plaktuvu, kol ištirps cukrus.
4. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, tarkuotas apelsino žieveles ir smulkintas spanguoles. Išmaišykite.
5. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą imkite šaukštu ir dėkite tarsi blynelius, tarp jų palikite maždaug 5 cm tarpus. Viršų pabarstykite apelsininiu cukrumi, paspauskite šaukštu.
6. Kepkite 180°C temperatūros orkaitėje 10–12 min.
- Spanguoles nuplaukite, suberkite į sietelį, palikite nuvarvėti ir nudžiūti.
- Ryžių manus užpilkite pienu, palikite išbrinkti. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius gerai išsukite su milteliniu cukrumi.
- Varškę sudėkite į gilų dubenį, ištrinkite šakute. Sudėkite saldintus kiaušinių trynius, maišykite, kol masė taps gelsva. Sukrėskite ryžių manus, gerai išsukite. Įmaišykite kėlimo miltelius, vanilinį cukrų.
- Kiaušinių baltymus išplakite ir atsargiai įmaišykite į varškės ir manų masę.
- Sukrėskite į sviestu išteptą kepimo indą. Viršų apibarstykite spanguolėmis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.
- Tiekdami apibarstykite milteliniu cukrumi.
- Užpilkite želatiną 150 ml sulčių ir palikite 10–15 minučių išbrinkti.
- Ištirpykite ir sumaišykite su sultimis. Jeigu reikia, įberkite cukraus ir maišykite, kol ištirps.
- Įpilkite likerio ir skystį perkoškite.
- Supilstykite į 4 formeles, palikite sustingti. Prieš patiekdama įdėkite formeles į šiltą vandenį, uždenkite lėkštutėmis ir apverskite.
- Arba galite išpilstyti į taures. Tada želę jose ir patiekite.
- Pagaminsite per 30 min, neskaičiuojant šaldymo laiko.
- 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
- Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
- Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
- Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.
Ruošiame spanguolių atsargas
2 l padažo.
1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, sutarkuokite imbiero šaknį.
2. Į puodą storu dugnu sudėkite pjaustytus obuolius, svogūnų griežinėlius, suberkite cukrų ir pipirus, supilkite actą, nuolat maišydama kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol ištirps cukrus.
3. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite neuždengtą maždaug 50 min., kol obuoliai ir svogūnai suminkštės ir išgaruos skystis. Nepamirškite vis pamaišyti.
4. Suberkite spanguoles ir pavirkite dar 10 min., tik nelaukite, kol spanguolių žievelė ims trūkinėti.
5. Sudėkite padažą į iškaitintus stiklainius, užsukite metaliniu dangteliu, laikykite vėsioje tamsioje vietoje. Tiekite atšaldytą.
Kulinaro patarimas. Šis padažas ypač tinka prie karšto ir šalto kiaulienos kepsnio, keptos paukštienos, įvairių rūšių sūrio.
1. Svogūnus nulupkite, perpjaukite per pusę, supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Česnakus nulupkite, sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite sviestą, suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus, česnako skiltelę, čiobrelius, trumpai vermute pamirkytas spanguoles.
2. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 10 min., kol svogūnai suminkštės. Tada suberkite cukrų, supilkite balzaminį actą ir vermutą.
3. Pagardą vis pamaišydama troškinkite ant mažos ugnies apie 20 min., kol skystis išgaruos. Nukėlusi nuo ugnies įmaišykite skrudintus kapotus riešutus ir gerai atvėsinkite šaldytuve. Skanu tiekti su paukštienos ar žvėrienos paštetu aptepta traškia itališkos duonos riekele.
- Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
- Supakuokite. Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu. Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
- Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
- Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės. Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
- Skanu tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.
- Kopūstus nestambiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite.
- Tuomet sluoksniuokite kopūstus, morkas, su nuluptais ir perpus perpjautais obuoliais bei spanguolėmis į indą.
- Kaskart po sluoksniavimo užberkite pagal skonį druskos, cukraus, kmynų. Kad atsirastų daugiau sulčių, galite šį turinį nestipriai pastuksenti. Kuo? Paprasčiausias įrankis, kurį pasigaminsite per kelias minutes: šampano ar kitokį butelį ilgesniu, patogiu į ranką paimti kakleliu pripilkite vandens ir užsukite.
- Nepamirškite taip paruoštų kopūstų prislėgti ir pastatyti į šiltą vietą, kad pradėtų rūgti.
- Kartkartėmis pamaišykite juos ar pabadykite peiliu, kad išeitų susidaręs oras.
- Po 4-5 dienų jau galėsite skanauti. Arba jei pasigaminsite daugiau (4 žmonėms nurodytą ingredientų kiekį dauginkite iš 4), sandariai sudėkite į stiklainius ir laikykite vėsioje vietoje.
- Actą ir 1 stiklinę spanguolių užvirkite ir sumažinus ugnį, pavirkite dar 2 minutes.
- Nuimkite nuo ugnies ir ištirpinkite jame medų.
- Likusias uogas padalinkite į norimo dydžio buteliukus, įdėkite į juos po cinamono lazdelę, porą gvazdikėlių ir supilkite nukoštą, šiltą actą.
- Palikite uždarytus butelius mažiausiai dviems savaitėms.
- Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą.
- Į jį suberkite perrinktų sveikų spanguolių ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol pasidarys vientisa.
- Spanguoles užplikykite verdančiu vandeniu, sutrinkite elektriniu plakikliu ir pertrinkite per sietelį.
- Tirščius pakaitinkite, supilkite cukrų ir nedideliame kiekyje vandens ištirpintą krakmolą.
- Galiausiai supilkite apelsinų likerį.
- Padažą atvėsinkite ir tiekite su ledais, varškės arba sūrio pyragu.