15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italų virtuvės skonis: gardžiausių patiekalų receptai

Atostogos Italijoje? O jei jų dar tik laukiate, galite namuose surengti itališkų patiekalų degustacijos vakarą. Štai receptai, rinkitės.
Itališkos salotos su lašiša
Itališkos salotos su lašiša / Autorės nuotr.
Itališkas troškinys
Receptas: Itališkas troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.2 / 15
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g
Mėsa: 400.00 g (maltos)
Pievagrybiai: 200.00 g
Svogūnai: 3.00 vnt.
Pomidorų padažas: 500.00 g (indelio padažo su daržovėmis)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Maltos mėsos prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkyte sūdytame vandenyje, kaip nurodyta ant pakuotės. Pievagrybius supjaustykite griežinėliais, svogūną susmulkinkite.

2. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite faršą ir kepkite 5 minutes. Suberkite pievagrybius, svogūnus, pagardinkite druska, pipirais, maltos mėsos prieskoniais ir kepkite dar 10 minučių.

3. Nukoškite makaronus. Į puodą sudėkite pomidorų padažą, išmaišykite ir pakaitinkite dar minutę. Sudėkite makaronus, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Jei turite, troškinį pagardinkite šaukštu grietinės. Jei bus per tirštas padažas, įpilkite šiek tiek  nuoviro, kuriame virė makaronai.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Itališkas užkandis „Bruschetta“
Receptas: Itališkas užkandis „Bruschetta“
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (kepaliukas itališkos duonos "Ciabatta")
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 4.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (stambiai maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Supjaustykite duoną centimetro storio riekėmis, paskrudinkite jas iš abiejų pusių įkaitintame alyvuogių aliejuje.

2. Dar šiltas duonos riekes įtrinkite česnaku.

3. Į dubenį sudėkite kubeliais pjaustytus pomidorus ir svogūnus, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite smulkintus bazilikus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, atsargiai išmaišykite.

4. Gautą mišinį sudėkite ant duonos riekelių, papuoškite bazilikų lapeliais.

Suskleisti
Itališka užkandėlė su marinuotomis alyvuogėmis
Receptas: Itališka užkandėlė su marinuotomis alyvuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Duona: 2.00 vnt. (kelios riekelės mėgstamos itališkos)
Alyvuogės: 2.00 vnt. (po indelį juodųjų ir žaliųjų alyvuogių be kauliukų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Medus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotų žievelių ir šaukštas citrinų sulčių)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Alyvuoges nuvarvinkite ir sumeskite į gilų, sandariai užsukamą indą.

2. Česnakus susmulkinkite, sumaišykite su aliejumi, medumi, citrinų sultimis ir žievelėmis, visais recepte nurodytais prieskoniais.

3. Gerai išmaišytu marinatu užpilkite alyvuoges ir bent parą palaikykite.

4. Valgykite su mėgstama itališka duona.

Suskleisti
Makaronų apkepas
Receptas: Itališkas makaronų ir sūrio apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 31
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (mėgstami)
Svogūnai: 50.00 g (smulkinti)
Česnakai: 50.00 g (smulkinti)
Garstyčių milteliai 5.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Pomidorai: 100.00 g (savo sultyse konservuoti, smulkinti)
Čederio sūris: 100.00 g
Parmezano sūris: 50.00 g (tarkuotas)
Jogurtas: 70.00 g (liesas)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, smulkintus svogūnus ir česnakus apkepkite aliejuje su pipirais, suberkite tarkuotą čederį ir kaitinkite, kol jis išsileis. Nuimkite nuo viryklės ir supilkite jogurtą, garstyčių miltelius.

2. Padažą sumaišykite su makaronais ir smulkintais konservuotais pomidorais, pasūdykite, supilkite į kepimo formą ir užbarstykite parmezano (ar kito panašaus sūrio). Apie 15–20 min. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje.

P. S. Jei norite, kad patiekalas būtų mažiau kaloringas, rinkitės liesesnį sūrį.

Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“

Suskleisti
Itališkos salotos su lašiša
Receptas: Itališkos salotos su lašiša
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 39
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (mėgstamų)
Agurkai: 1.00 vnt.
Alyvuogės: 20.00 g (žaliųjų)
Lašiša: 150.00 g
Pomidorai: 1.00 vnt.
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Batonas 2.00 riekės
Kaip gaminti

1. Pomidorą ir agurką supjaustykite, susmulkinkite lašišos filė.

2. Batoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite keptuvėje be riebalų, kol apskrus.

3. Suplėšytas salotas gražiai išdėliokite lėkštėje, ant jų dėkite smulkintas daržoves, lašišos gabalėlius, alyvuoges. Apšlakstykite iš balzaminio acto, alyvuogių aliejaus ir Provanso žolelių sumaišytu padažu.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Itališki virtinukai su mėsa „Ravioliai“
Receptas: Itališki virtinukai su mėsa „Ravioliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 39
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (aukščiausios rūšies)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 15.00 g (1/2 arbat. š. tešlai ir 1arbat. š. įdarui)
Jautiena: 300.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Mėgstami žalumynai 10.00 g
Kaip gaminti

1. Miltus prasijokite ir iš jų suformuokite duobutę. Įmuškite į ją kiaušinius, suberkite druską, supilkite vandenį, alyvuogių aliejų. Viską gerai suminkykite ir iš tešlos suformuokite rutulį. Jeigu reikia – įberkite daugiau miltų ar įpilkite vandens.

2. Tešlą plonai iškočiokite ir formele ar stikline išspauskite apskritimus.

3. Paruoškite įdarą: svogūną ir česnaką susmulkinkite, patroškinkite keptuvėje, kol gražiai apkeps, sumaišykite su jautienos faršu ir pagardinkite druska bei pipirais.

4. Atvėsusį įdarą dėkite ant tešlos skrituliukų ir sukite vamzdelius, bet neužspauskite – palikite virtinuko kraštelį neužlipdytą. Tuomet sujunkite skrituliuko galus ir gražiai juos užspauskite.

5. Itališkus virtinukus su mėsa virkite 8–10 minučių. Patiekite pabarsčiusios žalumynais, brandintu sūriu ar apliejusios mėgstamu padažu.

Plačiau skaitykite: Kulinarinė pamokėlė: gaminame „raviolius“ su mėsos įdaru

Suskleisti
Itališkas rizotas su voveraitėmis
Receptas: Itališkas rizotas su voveraitėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 28
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (rizoto ryžių - „Arborio“, „Carnaroli“ arba „Vialone Nano“)
Vynas: 100.00 ml (sauso)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l (naminio)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Grybai: 200.00 g (voveraičių)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintos smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai maltų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano)
Kaip gaminti

1. Voveraites išvirkite, nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys permatomi. Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi ir sugers visą svogūnų skystį.

3. Tada įpilkite kambario temperatūros sauso baltojo vyno. Kai ryžiai sugers vyną, po truputėlį pilkite karštą sultinį. Tik kiekvieną kartą įpylusi kiek sultinio, gerai išmaišykite, kad ryžiai neliptų prie dugno, ir palaukite, kol skystis susigers arba išgaruos. Tik tada pilkite kitą sultinio porciją. Taip „brinkinkite “ ryžius apie 15 min.

4. Kai ryžiai jau bus tirštos košės konsistencijos, suberkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite svieste apkeptus grybus, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą parmezaną.

Suskleisti
Itališkas baklažanų apkepas
Receptas: Itališkas baklažanų apkepas (Parmigiana di melanzane)
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Konservuoti pomidorai (2 skardinės) - pomidorų padažui 800.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis pomidorų padažui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (džiovintų pomidorų padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (pomidorų padažui ir apkepui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį pomidorų padažui)
Baklažanai: 2.00 vnt. (didesni apkepui)
Mocarelos sūris: 2.00 riekės (2 sūrio rutuliukai apkepui)
Sūris: 50.00 g (gabalėlis Parmezano („Džiugo“ arba kito mėgstamo puskiečio sūrio) apkepui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį apkepui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų apkepui)
Kaip gaminti

Parmigiana – mano mėgstamiausias baklažanų patiekalas, ruoštas tiek sykių, jog pagaminčiau ir užsimerkusi. Paprastai ji ruošiama pagal vieną daugiau mažiau panašų receptą visoje Pietų Italijoje, iš kurios yra kilusi, vis dėlto kai kurios šeimininkės, sluoksniuodamos apkepą, įpjausto kietai virtų kiaušinių. Nebandžiau, bet, tikiu, tiktų. Labai svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles – kepamos jos neturėtų skęsti aliejuje, atvirkščiai – vos vos apskrusti. Pomidorų padažas – paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas ruošiant daugelį Italija kvepiančių valgių. O jei įmaišysite kepintos maltos jautienos, paskaninsite puse stiklinaitės raudonojo vyno ir patroškinsite gerą valandą, gausite šauniausią mėsišką padažą.

Parmigiana skani ir karšta, ir atvėsusi.

1. Pirmiausia paruoškite baklažanus: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jas išdėliokite vieną šalia kitos ant plačių lėkščių arba didelių pjaustymo lentelių ir, apibarstę druska, palikite 15 min.

2. Ruoškite padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite, kol suminkštės ir pagels, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Neprideginkite! Supilkite pomidorus, paskaninkite bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišykite, keptuvę/puodą pridenkite ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių.

3. Nepamirškite retsykiais troškinamo padažo pamaišyti! Jei imtų per greitai tirštėti, įpilkite pusę stiklinės vandens. Paragaukite – konservuoti pomidorai gana rūgštūs, tad galite pagardinti trupučiu cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.

4. Baklažanų riekeles apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol lengvai pagels. Aliejaus naudokite visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas pavyks pernelyg riebus.

5. Kai baigsite kepti baklažanus, padažas turėtų būti paruoštas. Kepimo indo dugne paskirstykite kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos surikiuokite baklažanų riekeles. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite, pabarstykite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigęs dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilkite dar padažo, apibarstykite dalimi plėšytos mocarelos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartokite, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilikite šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui!

6. Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Šaltinis Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Pica Margherita
Receptas: Klasikinė itališka pica „Margherita“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Vanduo: 300.00 ml (tešlai)
Alaus mielės (tešlai) 25.00 g
Jūros druska (tešlai) 1.00 arbat. š.
Mocarelos sūris: 200.00 g (padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (aukščiausios kokybės, padažui)
Pomidorai: 6.00 vnt. (lupti švieži, padažui)
Bazilikai: 20.00 g (keli lapeliai padažui)
Kaip gaminti

1. Paruoškite tešlą: ištirpdykite alaus mieles vandenyje, gerai išmaišykite, paskui įberkite miltų, druskos, įpilkite vandens ir viską išminkykite. Gautą tešlą uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir 2 val. palaikykite šiltoje sausoje vietoje. Iškilusią tešlą padalykite į 4–6 dalis ir palikite kilti dar 4 valandoms. Praėjus šiam laikui, tešla turi būti suvartota per artimiausias 6 val. (jokiu būdu nepalikite jos šaldymo kameroje kitam kartui!).

2. Iš padalytos tešlos suformuokite apvalius plonus papločius.

3. Paruoškite pomidorus: gerai prinokusius pomidorus nulupkite, sutrinkite, nuvarvinkite sulčių perteklių ir į masę įmaišykite šiek tiek druskos.

4. Gautą pomidorų masę užtepkite ant tešlos papločių ir apie 15–20 min. kepkite iki 250 °C įkaitintoje orkaitėje.

5. Po 15–20 min. ant picos išdėliokite mocarelos riekeles ir alyvuogių aliejumi apšlakstykite picą.

6. Kai sūris išsilydys, uždėkite kelis lapelius baziliko, palaukite apie 2 min. ir traukite picą iš orkaitės. Valgykite neataušusią.

Suskleisti
Itališka užkandėlė su Parmos kumpiu
Receptas: Itališka užkandėlė su Parmos kumpiu
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Parmos kumpis: 100.00 g
Mocarelos sūris: 100.00 g
Pomidorai: 100.00 g (vyšniniai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 valg. š. (pagal skonį švieži lapeliai)
Itališkos traškios lazdelės su sezamais 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai malti)
Kaip gaminti

Kumpio griežinėliais apsukite duonos lazdeles ir dėkite į lėkštę šalia mocarelos gabalėlių bei pomidoriukų. 

Mocarelą apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bazilikų lapeliais.

 

Suskleisti
Itališka daržovių sriuba „Minestrone“
Receptas: Itališka daržovių sriuba „Minestrone“
12 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 27
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 400.00 g (konservuotų skardinė)
Jautiena: 500.00 g (pusantro puodelio virtos, kubeliais pjaustytos)
Bulvės: 4.00 vnt. (puodelis kubeliais supjaustytų)
Pomidorai: 200.00 g (puodelis konservuotų savo sultyse)
Svogūnai: 2.00 vnt. (pusė puodelio smulkiai sukapotų)
Morkos: 2.00 vnt. (pusė puodelio stambiai sutarkuotų)
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusė puodelio juostelėmis pjaustyto, baltagūžio)
Salierai: 1.00 vnt. (ketvirtadalis puodelio stambiai supjaustytų šakniagumbių)
Paprikos: 1.00 vnt. (ketvirtadalis puodelio kvadratėliais pjaustytų žaliųjų saldžių paprikų)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintų)
Itališkų žolelių mišinys: 1.00 arbat. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (šviežių lapelių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 2.00 vnt. (lapeliai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į didelį puodą supilkite sultinį, užvirinkite, sudėkite bulves, svogūnus, morkas, salierus, paprikas, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite 15 min.

2. Sudėkite kitus recepte nurodytus produktus, išskyrus mėsą, uždenkite ir virkite dar 15 min.

3. Sudėkite mėsą, kelias minutes pavirkite ir nukelkite nuo ugnies. Jei sriuba per tiršta, prieš nukedami nuo ugnies galite įpilti verdančio vandens ir dar kartą užvirinti.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Itališkas skanėstas „Struffoli“
Receptas: Itališkas skanėstas „struffoli“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (puodeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (didelės citrinos žievelė - tešlai ir 1 valg. š. sulčių - sirupui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio apelsino žievelė)
Cukrus: 3.00 valg. š. (ir 1/2 puodelio sirupui)
Druska: 5.00 g
Sviestas: 60.00 g (kambario temperatūros)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli)
Vynas: 1.00 valg. š. (baltas)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Aliejus: 500.00 ml (virimui)
Medus: 1.00 st. (sirupui)
Spalvoti pabarstukai: (papuošimui) 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Iš pradžių paruoškite tešlą. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, tarkuotas citrinos ir apelsino žieveles (nepamirškite, kad nutarkuoti reikia tik geltoną / oranžinę vaisiaus dalį, nes po ja esanti balta žievelės dalis yra labai karti), cukrų, druską ir kepimo miltelius.

2. Sudėkite į dubenį kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.

3. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vyno ir vanilės ekstrakto. Sumaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per lipni ir per minkšta, įberkite dar saują ar dvi miltų.

4. Suformuokite iš tešlos apvalų rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite paruoštą tešlą į šaldytuvą ir 30 min. palaikykite.

5. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalykite į keturias lygias dalis.

6. Ant miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į kelių milimetrų storio lakštą.

7. Iškočiotą tešlos lakštą supjaustykite 1–1,5 cm pločio juostomis, o kiekvieną iš šių juostų supjaustykite 1–1,5 cm pločio kvadratėliais.

8. Kiekvieną tešlos gabaliuką imkite ir tarp delnų suformuokite į mažą kamuoliuką (šio kamuoliuko dydis turėtų būti maždaug lazdyno riešuto dydžio). Suformuotus kamuoliukus apvoliokite miltuose.

9. Į prikaistuvį ar keptuvę įpilkite tiek aliejaus, kad apie 5 cm apsemtų dugną. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų iki 190 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti tokiu būdu: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.

10. Aliejui įkaitus iki reikiamos temperatūros, suberkite ketvirtadalį paruoštų tešlos kamuoliukų.

11. Lengvai pamaišydama, virkite apie 2–3 minutes, kol jie taps gražios aukso spalvos.

12. Kiaurasamčiu išimkite iš aliejaus ir suberkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius. Taip  išvirkite likusius tris ketvirtadalius tešlos kamuoliukų.

13. Kitame prikaistuvyje sumaišykite medų, cukrų ir citrinos sultis. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, nuolat pamaišydama, kol užvirs. Tuomet maišydama kaitinkite dar apie 3 minutes, kol cukrus ištirps.

14. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Į sirupą suberkite išvirtus tešlos kamuolėlius. Išmaišykite, kad visi apsiveltų sirupu.

15. Palikite viską prikaistuvyje 2 minutėms, leiskite šiek tiek atvėsti. Tačiau nepalikite per ilgai, nes sirupas sustings ir bus sunku suformuoti norimos formos desertą.

16. Pasiruoškite lėkštę ar dubenį aukštesniais kraštais ir stiklinę. Stiklinės išorinę dalį apipurškite ar aptepkite šlakeliu aliejaus ir dėkite į lėkštės centrą. Aplinkui stiklinę ant lėkštės sudėkite tešlos kamuolėlių ir sirupo masę, suformuodami kuo taisyklingesnį apskritimą (kai vėliau iš vidurio išimsite stiklinę, gausite žiedo formos desertą su skyle viduryje).

17. Desertą iš karto, kol sirupas nesustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais ir, jei norite, milteliniu cukrumi.

18. Suformuotą desertą palikite pastovėti ir sustingti mažiausiai 1 valandai (galite palaukti ir visą parą, iki kitos dienos). Praėjus šiam laikui, iš vidurio atsargiai išimkite stiklinę. Patiekite. Skanaus!

Itališką skanėstą struffoli gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė.

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: itališkas skanėstas „struffoli“ (Italija)

Suskleisti
Itališka sriuba „Minestrone“
Receptas: Itališka daržovienė su kalakutiena ir skrebučiais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kalakutiena: 200.00 g (filė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Batonas: 8.00 vnt. (riekelės prancūziško batono)
Sviestas: 1.00 valg. š. („Šeimininkės“)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepkite svogūną, česnaką ir morką. Apkepus daržoves, įdėkite supjaustytą kalakutienos filė ir kepkite su daržovėmis.

2. Kai mėsa iškeps, sudėkite saulėje džiovintus pomidorus ir toliau truputį pakepkite. Puode užvirkite vandenį ir sukrėskite į jį visą keptą masę.

3. Pavirus 6–7 min., dėkite supjaustytą cukiniją, įberkite susmulkintų norimų žalumynų. Palaukite, kol  sriuba užvirs, ir tada pagardinkite juodaisiais pipirais bei druska.

4. Prancūzišką batoną supjaustykite 1 cm pločio riekelėmis, aptepkite sviestu ir apkepkite keptuvėje. Skrebučius patiekite prie sriubos.

Suskleisti
Itališka vištiena parmezano trupiniuose
Receptas: Itališka vištiena parmezano trupiniuose
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Pesto padažas: 3.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 1.00 st. (0,5 stambiai maltų)
Parmezano sūris: 1.00 sauja (tarkuoto)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 žievelės ir 1 arbat. š. - sulčių - marinatui)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Visus marinatui skirtus ingredientus sumaišykite ir gautu marinatu ištrinkite vištienos krūtinėlę. Palikite marinuotis, geriausiai nakčiai.
  2. Vištienos krūtinėlės kraštelyje įpjaukite, kad susiformuotų „kišenė“ ir į jos vidų dėkite po šaukštą pesto padažo, jį gerai paskirstykite.
  3. Pagaminkite trupinius: džiūvėsėlius sumaišykite su parmezanu ir likusiu šaukštu pesto padažo.
  4. Krūtinėles sudėkite į kepimo skardą, ant jų suberkite džiūvėsėlius ir viską dėkite kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~20–25 min.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Itališka minestronė
Receptas: Itališka minestronė
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 15
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Pupelės: 200.00 g (skardinė konservuotų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tyras)
Vynas: 100.00 ml (baltas sausas)
Pomidorai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Makaronai: 100.00 g (smulkūs)
Vanduo: 1.00 l
Parmezano sūris: 2.00 valg. š. (tarkuotas)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (švieži)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Nuluptus svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, nuskustą morką ir saliero stiebą – vidutinio stambumo griežinėliais, papriką – juostelėmis.
  2. Į puodą storu dugnu dėkite sviestą, pilkite aliejų, berkite svogūnus ir minutę kitą pakepinkite. Sudėkite paruoštas daržoves ir retsykiais pamaišydama apie 5 minutes patroškinkite.
  3. Supilkite vandenį ir vyną. Kai užvirs, imkitės pomidorų: kiekvieną perpjovusi per pusę, stambia trintuve minkštimą nutarkuokite į puodą su sriuba taip, kad odelė liktų rankoje.
  4. Sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 minučių. Suberkite makaronus, konservuotas pupeles ir virkite, kol suminkštės makaronai. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir šviežiais smulkintais bazilikais. Tiekdama į kiekvieną sriubos lėkštę įberkite po žiupsnį tarkuoto parmezano.

Skaitykite daugiau: Garsiausios pasaulio sriubos. Verta paragauti!

Suskleisti
Itališkas desertas – tiramisu
Receptas: Itališkas desertas tiramisas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 10.00 vnt. („Damų piršteliai“)
Kava: 100.00 ml (stipri)
Kavos likeris: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 250.00 g (natūralus)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Juodasis šokoladas: 1.00 valg. š. (tarkuotas šokoladas arba kakava)
Kaip gaminti

1. Paruoškite kavą, pasaldinkite ją šaukšteliu cukraus, atvėsinkite ir įpilkite kavos likerio.

2. Dubenyje maskarponę išsukite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įmaišykite nurodytą kiekį jogurto.

3. Sulaužykite sausainius į 2–3 dalis, apšlakstykite juos kava ir palaukite, kol įsigers.

4. Į stiklines sluoksniais dėkite sausainių gabalėlius ir sūrio kremą. Ant viršaus užbarstykite tarkuoto šokolado arba kakavos. Uždenkite ir, prieš tiekdami, bent 30 min. palaikykite šaldytuve.

Receptą atsiuntė Nina Balinskienė

Suskleisti
Itališkos salotos
Receptas: Itališkos salotos
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 150.00 g (kaspinėlių)
Pomidorai: 4.00 vnt. (nedideli)
Salierai: 1.00 vnt.
Vištiena: 250.00 g (virtų viščiukų krūtinėlių filė)
Bazilikai: 100.00 g (saujelė šviežių)
Fetos sūris: 150.00 g (arba riebaus varškės sūrio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių užpilui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (užpilui)
Grūdėtosios garstyčios (užpilui) 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį užpilui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių užpilui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis užpilui)
Kaip gaminti

1. Makaronus su šlakeliu aliejaus išvirkite ir atvėsinkite.

2. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pomidorus – skiltelėmis, varškės arba fetos tipo sūrį sutrupinkite šakute.

3. Makaronus dėkite į gilesnę salotinę, ant viršaus berkite vištieną, smulkintą salierą, dailiai išdėliokite pomidorų skilteles.

4. Salotas apliekite pasūdytu ir cukrumi pagardintu padažu, paruoštu iš aliejaus, citrinų sulčių, garstyčių, raudonėlių, smulkintų česnakų.

5. Tiekdama salotas papuoškite bazilikais.

Suskleisti
Itališki testaroli su pesto padažu
Receptas: Itališki testaroli su pesto padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 125.00 g
Vanduo: 250.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - kepimui)
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, vandens ir druskos išmaišykite tešlą.
  2. Visą keptuvę kruopščiai suvilgykite aliejumi (kad blynas neprisviltų), įkaitinkite, supilkite į ją tešlą ir tolygiai paskirstykite po visą keptuvę. Kitaip tariant, tai bus tarsi lietinis blynas, tik storesnis. Apkepkite blyną iš abiejų pusių.
  3. Puode užvirkite vandens, iš keptuvės išimtą blyną supjaustykite rombo formos gabalėliais ir dėkite į sūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 5 minutes.
  4. Karštus testaroli apibarstykite tarkuotu parmezanu, patiekite su pesto padažu.
  5. Kaip pasigaminti naminį pesto padažą, galite sužinoti ČIA .
Suskleisti
Žuvis itališkai su "salsa verde" padažu
Receptas: Žuvis itališkai su „salsa verde“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (kuojos arba kita mėgstama)
Pipirai: 5.00 arbat. š. (mišinio - marinatui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (2 - marinatui ir 1 - salsa verde padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros - marinatui ir žiupsnelis paprastos - salsa verde padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (marinatui)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (džiovinto arba šakelė šviežio - marinatui)
Bazilikai: 1.00 vnt. (šakelė šviežio - marinatui ir ryšulėlis - salsa verde padažui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (2 - 3 valg. š. - marinatui ir šlakelis - salsa verde padažui)
Sviestas: 25.00 g (marinatui)
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių - salsa verde padažui)
Raudonėliai: 2.00 g (šakelė šviežio - salsa verde padažui)
Mėtos: 1.00 vnt. (šakelė - salsa verde padažui)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (salsa verde padažui)
Kaip gaminti
  1. Pipirus sutrinkite, česnakus susmulkinkite, nuo citrinos nutarkuokite žievelę, baziliką susmulkinkite.
  2. Visus ingredientus sumaišykite, supilkite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis.
  3. Žuvį apipilkite gautu marinatu ir palikite bent valandai marinuotis.
  4. Užmarinuotą žuvį kepkite į kiekvienos žuvies vidų įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto (ją galite kepti kur norite, arba keptuvėje, arba orkaitėje ar ant laužo).
  5. Salsa verde padažui viską sutriname elektriniu trintuvu po truputį pildami aliejų, kol gausis tinkama konsistencija.

Receptas Lauros Kanevičiūtės, http://virtuvesuzrasai.blogspot.com

Suskleisti
Itališkos salotos su tunu
Receptas: Itališkos salotos su tunu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 65
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (spiralių)
Salotos: 1.00 vnt. (gūžė garbanotų)
Tunas: 2.00 vnt. (dvi nedidelės skardinės konservuoto savo sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pomidorai: 5.00 vnt.
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Vermutas: 150.00 ml (sauso baltojo - užpilui)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šviežios šakelės - užpilui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaparėliai: 3.00 valg. š. (konservuotų, pagal skonį - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, palikite atvėsti.
  2. Kiaušinius išvirkite. Kai atvės, nulupkite, supjaustykite riekelėmis. Nuplautas, popieriniu rankšluosčiu nusausintas salotas suplėšykite.
  3. Nuo tunų gabaliukų nupilkite marinatą, šakute juos kiek pasmulkinkite.
  4. Nuplautus pomidorus supjaustykite griežinėliais, petražoles susmulkinkite. Dubenyje sumaišykite makaronus ir plėšytas salotas.
  5. Sudėkite pomidorus, kiaušinius, atsargiai išmaišykite. Ant viršaus sudėkite tunus, suberkite smulkintas petražoles. Paruoškite užpilą: dubenyje sumaišykite vermutą ir aliejų.
  6. Sudėkite trintus česnakus, dar sykį viską sumaišykite.
  7. Pagal skonį įberkite rudojo cukraus, druskos, maltų juodųjų pipirų, gerai išsukite. Įmaišykite kaparėlius.
Suskleisti
Itališkos kukurūzų juostelės
Receptas: Itališkos kukurūzų juostelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 750.00 ml
Kukurūzai: 125.00 g (kruopos)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sūris: 1.00 sauja (brandintas tarkuotas)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite vandenį, pagal skonį įberkite druskos ir užvirinkite. Į verdantį vandenį maišydama, kad nesušoktų į gumulėlius, suberkite kukurūzų kruopas.

2. Kai viskas užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite 30–45 minučių. Nuolatos maišykite, kad neprisviltų.

3. Plokščią kepimo skardą kruopščiai ištepkite aliejumi, į ją supilkite masę ir mentele tolygiai paskirstykite. Palaikykite 2 valandas, kad gerai atauštų.

4. Ataušusią kukurūzų masę supjaustykite norimo dydžio ir formos juostelėmis, sudėkite jas ant aliejumi ištepto kepimo popieriaus ir apibarstykite tarkuotu brandintu sūriu.

5. Kukurūzų juosteles kepkite iki 200 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių. Kukurūzų juosteles valgykite vienas arba, apibarsčiusi tarkuotu sūriu, tiekite kaip garnyrą.

Suskleisti
„Panna cotta“ - itališkas desertas
Receptas: „Panna cotta“ - itališkas desertas
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 100.00 ml (šalto)
Želatina: 15.00 g ("Dr. Oetker")
Grietinėlė: 420.00 ml (35 % riebumo)
Cukrus: 70.00 g (70-120 g)
Kaip gaminti

1. Vandenyje išbrinkinkite želatiną.

2. Puode ant vidutinės ugnies pakaitinkite grietinėlę su pienu, cukrumi ir vanile, kol užvirs. Nukelkite nuo ugnies, šluotele plakant įmaišykite ištirpintą želatiną ir paplakite, kol ištirps.

3. Išpilstykite į formeles ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. Tada dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Recepto autorė ant šio deserto siūlo dar užpilti želė putėsių sluoksnį. Imkite vieną "Dr. Oetker" želė pakelį ir pagaminkite, kaip parašyta ant pakelio. Kai pilnai atvės, supilkite želė į plakiklį ir plakite iki putų. Gautas želė putas užpilkite ant jau apstingusio grietinėlės deserto ir palikite pilnai sustingti.

"Labai skanu... gaivu... ir kažkas tokio... nepaprasto skonio... Rekomenduoju pasigaminti ir nustebinti savo artimuosius... Labai greitai ir lengvai pasidaro... Skanaus..."

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti
Itališka  duona  fokačija
Receptas: Itališka duona fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 35 min.
3.5 / 21
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai (550 D tipo))
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š. (arba medaus)
Druska: 2.00 arbat. š. (ir žiupsnelis jūros druskos apibarstyti)
Kaip gaminti

1. Miltus išsijokite ir supilkite į dubenį. Viduryje padarykite duobutę Į ją sutrupinkite mieles, užpilkite 250 ml šilto vandens, įkrėskite medaus arba cukraus, pasūdykite ir maišykite su miltais iš kraštų kol tešla pasidarys grietinės tirštumo.

2. Minklę apiberkite šonuos likusiais miltais, uždenkite švariu audiniu ir palikite šiltai apie 10 minučių.

3. Pakilusią tešlą išminkykite, suvoliokite į rutulį, uždenkite ir leiskite pastovėti apie valandą.

4. Tuomet tešlą dar kartą išminkykite ir padalykite į dvi dalis.

5. Iš abiejų gabalų iškočiokite maždaug 1 cm storio ovalus. Juos dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir leiskite pastovė apie 15 minučių.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Papločiuose pirštais įspauskite nedidelių duobučių, patepkite likusiu alyvuogi aliejumi, apibarstykite jūros druska.

7. Fokačijos papločius kepkite 30–35 minutes, kol gražiai pagels, ištrauktus iš orkaitės atvėsinkite.

 

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

Suskleisti
Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
Receptas: Itališki bulvių virtinukai „Gnocchi“ su namine pomidorų pasta
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 48
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (virtų - virtinukams)
Miltai: 250.00 g (virtinukams)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (virtinukams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (virtinukams ir pomidorų pastai)
Pomidorai: 3.00 vnt. (pomidorų pastai)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis - pomidorų pastai)
Bazilikai: 1.00 vnt. (sauja šviežių - pomidorų pastai)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pomidorų pastai)
Kaip gaminti
  1. Bulves sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniu ir druska, po truputį įminkykite miltus. Jei tešla gaunasi skystoka, galite įdėti daugiau miltų.
  2. Iš tešlos padarykite ploną ritinėlį ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Virtinukus palikite ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus ~10 minučių.
  3. Virtinukus sudėkite į verdantį vandenį ir ~3–4 minutes virkite kol pakils į paviršių. (Tik svarbu juos virti atskiromis porcijomis, po nedaug, kad jie nesuliptų.)

Ruošiame pomidorų pastą:

  1. Pomidus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nuo jų nulupkite odelę.
  2. Svogūnus supjaustykite ir apkepkite, sudėkite supjaustytus pomidorus, viską porą minučių pašildykite, pagardinkite bazilikais, druska ir pipirais.
  3. Viską sutrinkite elektriniu trintuvu ir dar porą minučių pašildykite.
  4. Virtinukus sudėkite į keptuvę, užpilkite padažu ir šiek tiek pašildykite.

Skanaus!

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Itališka pica
Receptas: Itališka pica
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.9 / 1169
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 200.00 ml (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 20.00 ml (tešlai)
Miltai: 200.00 g (tešlai)
Cukrus: 10.00 g (tešlai)
Druska: 2.00 g (tešlai)
Mielės: 5.00 g (sausų – tešlai)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovintų – tešlai)
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Pomidorai: 50.00 g (vyšninių)
Pomidorų pasta (picos padui) 2.00 valg. š.
Pievagrybiai: 100.00 g
Kumpis: 60.00 g (vytinto)
Vištiena: 60.00 g (marinuotos filė)
Alyvuogės: 1.00 sauja
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
Pica
Pica
  1. Į kambario temperatūros vandenį suberkite cukrų ir mieles, pamaišykite ir palikite keletą minučių ramybėje.
  2. Suberkite džiovintus bazilikus, druską ir miltus, minkykite tešlą iki vientisos masės. Ji turi būti šiek tiek lipni. Sufomuokite kelis rutuliukus.
  3. Padalytą tešlą apipurškite vandeniu, aptraukite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje 4 valandoms. Vėliau tešlą bent porai valandų dėkite į šaldytuvą (jei kepsite iš karto) arba palikite per naktį.

Picos kepimas:

  1. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, apibarstykite miltais ir suformuokite blyną.
  2. Iškočiokite maždaug 30 cm. skersmens padą, tolygiai aptepkite jį pomidorų pasta.
  3. Ant viršaus barstykite tarkuotą fermentinį sūrį, dėkite plonai supjaustytus pievagrybius, kitus priedus ir galiausiai vytintą kumpį, supjaustytą vištienos filė.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 270 °C temperatūros ir kepkite picą 6–8 minutes. Iškeptą picą paskaninkite pjaustytais vyšniniais pomidoriukais.
  5. Pagaminsite per valandą, neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko.

Skanaus!

Pica
Pica

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptą atsiuntė Dominykas Sutkus

Suskleisti
Itališkas ryžių apkepas
Receptas: Itališkas ryžių apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 275.00 g (rudųjų)
Kumpis: 115.00 g (liesos rūkytos mėsos, geriausia kiaulienos kumpis "Pancetta")
Svogūnai: 2.00 vnt.
Salierai: 3.00 vnt. (lapkočiai)
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusė gūžės garbanotų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 25.00 g
Mairūnas: 3.00 valg. š. (susmulkintų, šviežių)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (malti)
Aliejus: 1.00 valg. š. (šlakelis)
Kaip gaminti

1. Užvirinkite keturis puodelius sultinio, įmeskite laurų lapą, suberkite nuplautus ryžius, sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite 30 min. Išvirusius ryžius sukrėskite į dubenį, laurų lapą išmeskite.

2. Dideliame puode išlydykite sviestą, sudėkite kubeliais supjaustytą mėsą, susmulkintus svogūnus, griežinėliais supjaustytus salierus ir kepinkite 8 min. Sudėkite juostelėmis supjaustytus kopūstus, suberkite mairūnus ir troškinkite dar 5 min. retkarčiais pamaišydami.

3. Kopūstų troškinį sukrėskite į dubenį su ryžiais, suberkite susmulkintus riešutus, supilkite išplaktus kiaušinius, likusį sultinį, gausiai pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.

4. Apkepo indą patepkite aliejumi, sukrėskite visą masę. Uždenkite folija ir kepkite 180 °C orkaitėje 30 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Itališkas omletas „frittata“
Receptas: Itališkas omletas „frittata“
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 8.00 vnt. (dideli)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Špinatai: 35.00 g
Pievagrybiai: 135.00 g
Kumpis: 135.00 g (karštai rūkytas kalakutienos kumpis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Džiovintų itališkų žolelių mišinys: 1.00 arbat. š.
Parmezano sūris: 75.00 g (arba kitas kietasis tarkuotas sūris)
Kaip gaminti

1. Prieš kepdami frittata, iš pradžių pasiruoškite visas naudojamas daržoves ir kumpį. Svogūną susmulkinkite mažais gabalėliais. Kuo smulkiau sukapokite česnaką, špinatus. Pievagrybius perpjaukite į keturias dalis, o ketvirčius supjaustykite plonais griežinėliais. Kumpį susmulkinkite mažais kvadratėliais.

2. Į keptuvę supilkite alyvuogių aliejų ir įkaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Suberkite smulkintą svogūną ir pakepinkite apie 4 min., kol suminkštės ir taps gražios aukso spalvos. Tuomet į keptuvę suberkite kapotą česnaką, paruoštus pievagrybius ir kumpio kubelius ir pakepinkite dar apie 5 min., kol pievagrybiai suminkštės ir gražiai apskrus. Galiausiai suberkite smulkintus špinatų lapus. Maišydami pakepinkite maždaug minutę, kol špinatai suminkštės ir praras savo formą.

3. Išimkite daržoves iš keptuvės, perdėkite į lėkštę ir atvėsinkite.

4. Pasiruoškite kiaušinių plakinį. Dubenyje šakute energingai išplakite kiaušinius. Sumaišykite juos su puse tarkuoto sūrio, džiovintų itališkų žolelių mišiniu, druska ir pipirais.

5. Daržovėms atvėsus, prieš jas įmaišydami į kiaušinių plakinį, įjunkite orkaitę ir nustatykite 180 °C temperatūrą, „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Taip pat kepuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus.

6. Tik tuomet, kai keptuvėje aliejus bus įkaitęs, atvėsusį kepintų daržovių ir kumpio mišinį įmaišykite į kiaušinių plakinį. Paruoštą masę nedelsiant supilkite į įkaitintą 22 cm skersmens keptuvę su nuimama rankena ar be rankenos. Ugnį sumažinkite ir ant silpnos ugnies kepkite apie 5–7 min., kol kiaušinių masė po truputį ims tirštėti. Su mentele patikrinkite, ar apačia jau iškepusi. Stebėkite, ar ji nepradės svilti. Pajudinkite keptuvę ir įsitikinkite: jeigu matote, kad itališko omleto viršus jau tvirtesnis (t. y. nėra visiškai skystas, bet dar nėra ir tvirtas), nuimkite keptuvę nuo ugnies.

7. Apibarstykite itališko omleto viršų likusia sūrio dalimi. Jeigu naudojate keptuvę su nuimama rankena, nuimkite ją. Dėkite keptuvę į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, nustatę „Grill“ funkciją ir kaitinimą iš viršaus. Kepkite apie 5 min., kol omleto viršus gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir leiskite kepiniui kelias minutes pastovėti. Tuomet išimkite ir patiekite.

8. Frittata gali būti valgoma tiek šilta, tiek šalta. Patiekite ją ant stalo su visa keptuve, pjaustykite trikampio formos gabalėliais ir išdalinkite į lėkštes.

Skanaus!

Frittata gamino, ragavo ir aprašė Asta Černė

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: itališkas omletas („frittata“)

Suskleisti
Itališka fokačija
Receptas: Itališka fokačija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (džiovintų)
Vanduo: 1.00 st. (šilto)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Miltai: 4.00 st.
Druska: 1.00 valg. š. (rūpios)
Alyvuogių aliejus: 80.00 ml (60 ml - tešlai ir 2 valg. š. - aptepimui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (smulkintų)
Parmezano sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje, suberkite cukrų, išmaišykite, palikite 3 min. pastovėti.
  2. Pamažu įmaišykite pusę kiekio miltų, supilkite aliejų.
  3. Druską ištirpinkite 2 šaukštuose šilto vandens, supilkite į tešlą. Dalimis sudėkite likusius miltus, iškrėskite tešlą ant miltais pabarstyto stalo, minkykite, kol tešla nebelips prie rankų.
  4. Suformuokite rutulį, patepkite paviršių alyvuogių aliejumi, įdėkite į aliejumi išteptą dubenį, uždenkite švaria šluoste ir pastatykite šiltai maždaug valandai.
  5. Tešla turi pakilti dvigubai. Kai tešla pakils, iškočiokite iš jos stačiakampį maždaug 1,5 cm storio paplotį, įklokite į aliejumi išteptą skardą, uždenkite, kildinkite 15 min.
  6. Išspauskite skiltelę česnako, sumaišykite su 2 šaukštais alyvuogių aliejaus. Subadykite paploti mediniu pagaliuku, aptepkite česnakiniu aliejumi, pabarstykite rupia druska, smulkintais rozmarinais ir tarkuotu parmezano sūriu.
  7. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 15–20 minučių.

 

Suskleisti

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais