Taip pat skaitykite: Konservuoto maisto pavojai: daržoves geriau rauginti ar marinuoti?
- Agurkėlius nuplaukite ir nupjaukite galiukus. Sudėkite į didelį polietileninį, tvirtą maišelį.
- Agurkus apibarstykite druska, sudėkite trintas česnakų skilteles ir smulkintus krapus.
- Maišelį užriškite ir gerai pakratykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai.
- Po 4–5 valandų jau galėsite agurkus skanauti. Jeigu norite dar greitesnio rezultato, agurkus supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis.
1. Krapų, krienų, bazilikų lapus susmulkinkite. Česnakų skilteles supjaustykite nestorais griežinėliais, susmulkinkite krieno šaknį (jei dėsite) ir sumaišykite su lapais.
2. Ant stiklainio dugno dėkite ąžuolo ir serbentų lapus, ant jų – agurkus, vis apibarstydama susmulkintais žalumynais.
3. Kai stiklainis bus pilnas, suberkite visą druską, pripilkite šalto vandens, uždenkite keliagubu marlės sluoksniu ir trim paroms palikite įrūgti. Stiklainį retkarčiais krestelėkite, kad druska greičiau ištirptų.
4. Po 3 dienų sūrymą nupilkite, agurkus perplaukite švariu vandeniu (kelis kartus įpilkite vandens į stiklainį ir vėl nupilkite).
5. Galiausiai užpilkite švariu vandeniu, uždenkite dangteliu ir laikykite vėsioje vietoje.
Pastaba. Įrūgusius agurkus galima ir pasterizuoti, tuomet jie ilgiau neges, nereikės laikyti vėsioje vietoje.
(Produktų kiekis apskaičiuotas vienam trilitriniam stiklainiui)
- Agurkus nuplaukite ir palikite kelioms valandoms šaltame vandenyje.
- Česnakų skilteles, krieno šaknį, aitriąją papriką supjaustykite griežinėliais, krapus susmulkinkite.
- Dugną indo, kuriame raugsite agurkus, padenkite vienu sluoksniu prieskonių, o ant viršaus sudėkite agurkus.
- Viską susluoksniuokite, o viršų apdėliokite krieno šaknies griežinėliais.
- Paruoškite sūrymą: 1 l vandens reikia 2 valg. š. druskos. Galite užpilti šaltu sūrymu arba jį pakaitinti, kol užvirs.
- Uždenkite taip paruoštus agurkus, prislėkite sunkiu daiktu. Valgykite jau po 1–3 dienų.
- Grubiai sutrinkite pipirus, sumaišykite juos su cukrumi ir druska.
- Žaliąsias citrinas nuplaukite, nusausinkite ir nutarkuokite odelę.
- Ją sumaišykite su druskos, cukraus ir pipirų mišiniu. Iš žaliųjų citrinų išspauskite sultis, o krapus ir mėtas susmulkinkite peiliu.
- Agurkus nuplaukite, nupjaukite galiukus ir sudėkite į didelį indą.
- Apibarstykite juos druskos, cukraus ir pipirų mišiniu, sudėkite krapus, mėtas ir supilkite žaliųjų citrinų sultis.
- Viską gerai išmaišykite ir uždenkite. Po kelių valandų skanaukite!
- Agurkus pamerkite keturioms valandoms į šaltą vandenį. Nupjaukite jų galiukus ir sudėkite į rauginimui skirtą indą, prieš tai dugną padengusios puse visų prieskonių (krapų, serbentų lapų, česnakų ir pan.). Likusius prieskonius sudėkite ant agurkų viršaus.
- Vandens reikės tiek, kad jis apsemtų agurkėlius inde, kuriame juos raugsite. Vandenį pasūdykite, sudėkite cukrų ir pašildykite, kad ingredientai ištirptų. Atvėsinkite sūrymą iki 50 °C ir supilkite jį ant agurkų.
- Tuomet juos uždenkite ir prislėkite sunkiu daiktu, tarkime, akmeniu. Palikite 1–3 paroms ir tuomet skanaukite.
- Agurkus, obuolius ir žalumynus gerai nuplaukite, česnakų skilteles nulupkite.
- Obuolius supjaustykite į keturias dalis ir sudėkite kartu su visais prieskoniais ir agurkais į didelį indą.
- Vandens reikės tiek, kad apsemtų agurkėlius.
- Pasūdykite vandenį ir tuomet užvirinkite, gautą sūrymą supilkite ant agurkų ir palikite kambario temperatūroje.
- Kitą dieną galėsite mėgautis gardžiais agurkėliais.
- Druską ištirpinkite vandenyje. Nulupto česnako skilteles supjaustykite į keturias dalis, žirklėmis sukarpykite krieno ir juodųjų serbentų lapus.
- Agurkus sudėkite į didelį indą, ant viršaus suberkite susmulkintus lapus bei česnakus, sukiškite krapus ir užpilkite pasūdytu vandeniu.
- Neuždengtą indą parą palaikykite virtuvėje, tuomet penkioms–šešioms valandoms įdėkite į šaldytuvą – pietums ar vakarienei turėsite traškių šiek tiek paraugintų agurkų.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė