1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite pailgais maždaug 10 cm ilgio ir 4–5 cm pločio gabalais.
2. Į prikaistuvį supilkite sultinį, sojų padažą, suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus ištirps. Kiek pravėsusiu mišiniu apliekite vištos gabalėlius, palikite valandą.
3. Išgriebusi iš marinato, į kiekvieną paukščio gabalėlį išilgai įsmeikite po ilgą šaltame vandenyje išmirkytą konditerinį iešmelį. Išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis ir šaukite į iki 200laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį.
5. Tiekite su biriai virtais ryžiais, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
1. Aliejų išsukite su citrinų sultimis, medumi, sutrinta česnakų skiltele ir rozmarinais. Sudėkite mėsą ir palikite marinuotis.
2. Mėsos gabalėlius iš abiejų pusių apkepinkite įkaitintame aliejuje. Supilkite obuolių sultis ir kepkite 5–7 minutes.
3. Kepsnelius patiekite su marinuotomis aitriosiomis paprikomis ir salotomis su ridikėliais.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mėsą supjaustykite kepsniais, išmuškite, įtrinkite prieskoniais.
2. Kiekvieną mėsos gabaliuką įdarykite gabalėliu mėlynojo pelėsinio sūrio ir žiupsneliu smulkintų datulių bei persiko. Perlenkite pusiau, apvoliokite džiūvėsiuose ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Iš kiaulienos sprandinės suformuokite kepsnius. Įtrinkite juos prieskoniais, druska ir apie 15 min. palikite pastovėti.
2. Kepkite keptuvėje. Kai kepsniai bus jau beveik iškepę, sudėkite ant jų smulkintus persikus, paprikas ir svogūnus ir dar truputėlį patroškinkite.
3. Tiekite su ryžiais ir daržovėmis.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Kalakuto kumpį įtrinkite smulkiai kapotu česnaku, druska, pipirais, žolelėmis, apšlakstykite sojų padažu ir alyvuogių aliejumi ir palikite pasimarinuoti bent porai valandų.
- Daržoves nuskuskite, nuvalykite ir supjaustykite stambiais gabalėliais: smulkesnes bulves – pusiau, stambesnes – į keturias dalis, morkas, petražoles, pastarnokus – į 3–4 dalis, maždaug 5 cm ilgio gabaliukais, salierą irgi panašaus dydžio gabalėliais. Daržoves reikia supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, kad keptų tolygiai.
- Supjaustytas daržoves dėkite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žolelių (ar kitų savo mėgstamų prieskonių), apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite. Atskirame dubenėlyje apibarstykite prieskoniais pievagrybius.
- Į kepimui skirtą indą dėkite kalakuto kumpį, daržoves, viską pridenkite folija, įpilkite truputį vandens ir apie 1,5 val. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. (Priklausomai nuo kumpio dydžio, galima pridėti dar 10–15 min. kepimo laiko).
- Likus 30 min. iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją, kad kumpis ir daržovės truputį apskrustų, ir sudėkite pievagrybius.
- Viskas! Patiekalas paruoštas. Kumpį dėkite į didelį serviravimo lėkštę, aplink išdėliokite visas daržoves. Šalia galima patiekti ir šviežių daržovių salotų.
Tai... ar jau nešti kalakutą?
Skanaus!!!
Receptą atsiuntė Vita Klišaitienė
1. Kiaulienos nugarinę supjaustykite kepsniams, išmuškite, apibarstykite mėgstamais prieskoniais.
2. Į keptuvę sudėkite pjaustytus žiedinius kopūstus, sutarkuotą morką ir patroškinkite daržovių sultinyje.
3. Kai daržovės bus minkštos, sudėkite jas į indą.
4. Toliau keptuvėje kepkite džiūvėsėliuose apvoliotą mėsą. Kai viena pusė apkeps, apverskite ir ant viršaus sudėkite troškintas daržoves bei užberkite tarkuoto sūrio. Uždenkite dangtį ir kepkite, kol kepsniai apskrus.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Garstyčias sumaišykite su kmynais, pipirais ir mairūnais.
2. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite, įtrinkite prieskoniais, druska. Morkas, svogūnus, česnakus stambiai supjaustykite.
3. Troškintuve įkaitinkite aliejų, sumeskite smulkintus svogūnus, morkas ir vis pamaišydama kepkite kelias minutes, pabaigoje suberkite česnaką ir dar minutę pakepinkite.
4. Mėsą uždėkite ant daržovių ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180°C temperatūros. Kepkite apie valandą vis pašlakstydama alumi ir sultiniu. Paskui temperatūrą padidinkite iki 200°C ir kepkite dar pusvalandį. Išimtą uždenkite folija ir palaikykite 10 minučių. Kepant išsiskyrusiais sultis supilkite į puodelį ir ant viryklės trumpai pavirkite.
5. Krakmolą ištirpinkite nedideliame kiekyje vandens, įmaišykite į padažą ir šiek tiek pavirkite. Padažą perkoškite per sietelį, paskaninkite druska ir pipirais. Mėsą supjaustykite gabaliukais ir tiekite su daržovėmis bei padažu.
1. Viename inde sumaišykite krakmolą, kiaušinį, išspaustas česnakų skilteles, majonezą ir prieskonius. Vištieną supjaustykite juostelėmis ir sudėkite į paruoštą masę. Viską gerai sumaišykite ir palaikykite 30 min. šaldytuve.
2. Įkaitinkite keptuvę, šaukštu dėkite paruoštą masę ir formuokite blynelius. Apkepkite kepsnelius iš abiejų pusių.
3. Šį patiekalą galite tiekti su ryžiais, bulvių koše ar gruzdintomis bulvytėmis.
Kulinaro patarimas: galima kepti ne tik vištienos, bet ir kitos mėsos kepsnelius. Taip pat galite rinktis ir krabų lazdeles,žuvies gabalėlius.
1. Visą tuno gabalą įtrinkite druska, pipirais, susmulkintais česnakais, užpilkite vynu ir 24 val. laikyti šaldytuve. Išimkite iš marinato, supjaustykite porcijomis ir iškepkite aliejuje (kepti po 5 min. kiekvieną pusę).
2 Paruoškite padažą: likusį marinatą virtkite, kol pusė kiekio išgaruos, nukelkite nuo ugnies ir maišydami sudėkite sviestą. Pasūdykite, įberkite pipirų.
3. Padažu užpiltus tuno kepsnius apibarstykite petražolėmis ir patiekite su ryžiais ir troškintomis daržovėmis.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, papriką – juostelėmis, o česnaką sutraiškykite. Kiaulienos gabaliukus šiek tiek pamuškite, iš abiejų pusių pabarstykite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą, suberkite svogūnus ir česnakus. Kepkite 5 minutes, maišydami, kad nepridegtų. Kepsnius apverskite, suberkite paprikas, uždenkite ir kepkite dar 5–8 minutes. Sudėkite mėsą su daržovėmis į lėkštę ir uždenkite, kad neatvėstų.
- Į keptuvę supilkite „Vorčesterio“ padažą, vandenį arba sultinį, vyną, suberkite čiobrelius. Kaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Į keptuvę vėl sudėkite mėsą su daržovėmis, išmaišykite ir dar kepkite apie minutę.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Jis itin mėgstamas pietinėse JAV valstijose. Vištieną galite pakeisti veršiena ar kalakutiena, o padažui panaudoti graikišką jogurtą – tuomet patiekalas nebus pernelyg riebus.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.
2. Vištų krūtinėles šiek tiek lengvai pamuškite mėsos plaktuku, apšlakstykite iš abiejų pusių citrinos sultimis, įtrinkite druska, pipirais, čiobreliais, galiausiai abi puses ištepkite aliejumi.
3. Sudėkite ant folija apvyniotų grotelių ir apie 10 min. kepkite orkaitėje.
4. Per tą laiką gerai įkaitintame aliejuje apkepkite faršą. Maišykite jį, kad nesukristų į gabalus. Po kelių minučių supilkite sultinį, į kurį įmaišytas krakmolas. Kai padažas sutirštės, supilkite jogurtą ir nukelkite nuo viryklės.
5. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, įberkite trinto česnako. Tokiu padažu užpilkite vištienos kepsnius.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“
- Mėsą švariai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite į keturias dalis.
- Česnaką ir svogūną nulupkite. Česnaką supjaustykite griežinėliais, svogūną – šiaudeliais ir išmaišykite su 4 šaukštais aliejaus, žiupsniu druskos, pipirų ir saldžiąja paprika. Mišiniu įtrinkite mėsos gabalus, sudėkite juos į kepimo maišelį ir per naktį laikykite šaldytuve. Likusius svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais.
- Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Svogūnus ir rozmarinų šakeles sumaišykite su likusiu aliejumi, žiupsniu druskos, pipirų ir užpilkite ant bulvių. Jas dėkite į kepimo indą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
- Mėsą išimkite iš marinato. Pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, pasūdykite. Sudėkite į kepimo maišelį, užriškite ir dėkite į kepimo skardą su trupučiu vandens. Troškinkite orkaitėje 20–25 minutes žemiau bulvių. Kepsnį patiekite su keptomis bulvėmis.
- Vištienos krūtinėlėse padarykite kišenėles.
- Paruoštas krūtinėles pabarstykite druska ir pipirais.
- Šviežius špinatus apvirkite 1–2 min., nuspauskite vandenį ir susmulkinkite.
- Pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną su „Persilado“ prieskoniais.
- Kai svogūnai ir špinatai atvės, viską sumaišykite su tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Įdaru prikimškite vištienos krūtinėles, jas apvoliokite kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
- Paruoštus kepsnius apkepkite keptuvėje nedideliame kiekyje aliejaus po 2 min. iš abiejų pusių, sudėkite į kepimo formą aukštesniais kraštais.
- Sumaišykite grietinėlę su „Maggi“ prieskonių mišiniu, užpilkite paruoštus kepsnius, pridenkite folija ir kepkite apie 20 min. iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Patiekti su šviežiomis daržovėmis ir apkepta bulvių koše.
Receptą atsiuntė Laima K.
- Mėsą nuplaukite, negražias vietas išpjaustykite, perpjaukite per pusę, kad gabalėliai tilptų į keptuvę, tada ant didelės liepsnos labai trumpai apkepkite be riebalų iš visų pusių, kad jautiena įgautų dūmų skonį.
- Taip paruoštus jautienos gabalėlius dėkite į kepimo skardą be riebalų ir iki 60 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 1,5 val.
- Tinkamai iškepta jautiena viduje turi būti rožinės spalvos. Kol jautiena kepa, paruoškite kukurūzų burbuoles: jas nuvalykite, išvirkite sultinyje, supjaustykite gabalėliais ir, pabarsčiusi druska bei pipirais, apskrudinkite iš abiejų pusių karštame svieste.
- Iškeptą mėsą supjaustykite gabalėliais ir išdėliokite į lėkštes. Šalia tiekite svieste skrudintų kukurūzų.
- Krienų padažui sumaišykite iš mėsos išsiskyrusį skystį su šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, įmaišykite tarkuotus krienus ir gerai atšaldytą išplaktą grietinėlę.
- Padažą saikingai pasūdykite ir patiekite salotų lapeliuose. Šalia dėkite orkaitėje keptų pomidorų su šakelėmis ir svieste keptų grybų.
Šventinis kepsnys
- Kiaulienos nugarinėje padarykite „kišenę“, įpilkite šaukštą sojos padažo.
- Supjaustykite šiaudeliais saulėje džiovintus pomidorus ir slyvas.
- Slyvas ir pomidorus įdėkite į „kišenę“.
- Smeigtukais ją „užsiūkite“. 2 šaukštais sojos padažu suvilgykite visą mėsą.
- Į kepimo indą įdėkite folijos lakštą, į jį įpilkite šaukštą aliejaus, įdėkite kepsnį ir užlankstykite kraštus.
- Kepkite 1 val. įkaitintoje orkaitėje iki 200 C. Tada praverkite folgą ir kepkite apie 10 min., kol apskrus.
- Orkaitėje įkaitintoje iki 180C kepkite obuolius.
- Kepsnį tiekite su bulvėmis, keptais obuoliais ir spanguolių padažu.
Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė