Šiandien jūsų dėmesiui – šaltos ir labai gardžios kavos receptai. Išbandykite!
1. Į indą sudėkite visus prieskonius ir užpilkite tik ką išvirta karšta kava.
2. Palikite pastovėti valandą. Kavą perkoškite.
3. Įdėkite į kiekvieną stiklinę ledukų, pripilkite kavos. Ant viršaus pabarstykite tarkuotų citrinų žievelių.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sudėkite į indą prieskonius.
2. Užpilkite ką tik pagaminta karšta kava.
3. Palikite atvėsti 1 val.
4. Kavą perkoškite.
5. Į indelius įdėkite ledukų ir užpilkite kava.
6. Ant viršaus pabarstykite tarkuotų citrinos žievelių.
- Į plakimo indą arba stiklinę storomis sienelėmis įberkite 2 arbat. š. tirpiosios kavos, cukraus pagal skonį ir įpilkite 2–3 valg. š. šalto vandens. Vanduo turi vos vos apsemti birius produktus. Plakti reikia, kol ištirps cukrus ir susidarys rusvos putos. Kuo daugiau putų – tuo skaniau.
- Į stiklinę, kurioje patieksite kavą, įdėkite ledukų ir ant jų supilkite išplaktas putas. Įpilkite šalto vandens ir, jei norite, gerai atšaldyto pieno. Kurdami savo variacijas, galite gardinti kavą įvairiais sirupais ar ledais. Patiekite su šiaudeliu. Kava puikiai gaivina ir tonizuoja.
Kavą ruošė Lina Tuskėnaitė
Plačiau skaitykite: Karštos kavos? O gal šaltos?
- Pagal nurodymus ant pakuotės paruoštą kavą išpilstykite į ledukų formeles ir užšaldykite.
- Užšalusius ledukus išimkite iš formelių, suberkite į plakimo indą.
- Ten pat supilkite pieną, suberkite cinamonus, cukrų, sukrėskite grietinėlę ir viską išplakite elektriniu plakikliu.
- Į kiekvieną stiklinę dėkite grūsto ledo, pilkite kavos, užberkite cinamono ir cukraus.
Kulinaro patarimai:
Jeigu neturite elektrinio koktelių plaktuvo, gėrimą galite plakti rankiniu plakikliu arba omletui plakti skirtu įrankiu.
Cukrus greičiau ištirps, jei rinksitės ne stambiakristalį, bet labai smulkų cukrų.
- Paruoštą kavą gerai atvėsinkite.
- Atvėsusią supilkite į kokteilių plaktuvą, sumeskite ledo kubelius, supilkite pieną, karamelinį sirupą, suberkite visus prieskonius ir išplakite iki vientisumo.
- Paruoštą kavą pilkite į dailios formos taures, ant viršaus purkškite grietinėlės ir negailėdama užtarkuokite juodojo šokolado.
Kulinaro patarimai:
Jeigu nenorite pirkti purškiamos grietinėlės, jos išsiplakite namuose. Sukrėskite ją į konditerinį švirkštą arba susuktą popieriaus tūbelę ir užspauskite.
Jau paruoštų šokolado drožlių galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose arba specializuotose parduotuvėse.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Išdėliokite ant švaraus padėkliuko ir dėkite į šaldymo kamerą. Palaukite, kol visiškai užšals.
- Į kokteilių plaktuvą sudėkite šaldytus bananų gabalėlius, supilkite pieną, stiprią kavą ir vanilinius ledus.
- Išplakite iki visiškai masės.
- Išpilstykite į stiklines ir patiekite nedelsiant. Skanaus!