Mokslininkų atlikti tyrimai įrodė, kad maždaug 90 minučių trukmės treniruotei pakankamai energijos suteiks jūsų suvalgyti vos du vidutinio dydžio bananai. Nenuostabu, kad lyderiaujantys pasaulio atletai savo valgiaraščio neįsivaizduoja be bananų.
Vis dėlto energija – ne vienintelė bananų teikiama nauda. Šie vaisiai taip pat gali gerokai palengvinti kai kurių ligų simptomus ir yra nepaprastai sveiki mūsų organizmui. Kodėl į savo meniu tiesiog privalote įtraukti bananus, rašo tinklalapis worldobserveronline.com.
Bananai lengvina depresiją
Neseniai atlikto tyrimo metu pastebėta, kad depresija sergantys žmonės, suvalgę bananų, jautėsi šiek tiek geriau. Taip, anot tyrimo autorių, yra dėl to, kad bananuose gausu triptofano, kurį organizmas paverčia laimės hormonu (vadinamu serotoninu). Serotoninas padeda atsipalaiduoti, pakelia nuotaiką ir gerina bendrą savijautą – taigi, kai kitą kartą pasijusite prastai, į rankas čiupkite kekę bananų.
Mažina PMS simptomus
Ši žinia tikriausiai patiks visoms moterims – bananai puikiai mažina ir priešmenstruacinio sindromo simptomus, konkrečiau – nuotaikų kaitą. Šį poveikį daro bananuose esantis vitaminas B6, kraujyje sureaguliuojantis gliukozės lygį, nuo kurio ir kyla nuotaikų kaita.
Padeda sergantiems mažakraujyste
Jei kraujyje trūksta geležies, stenkitės kiek įmanoma dažniau mėgautis bananais, mat juose šios naudingos medžiagos yra itin gausu.
Bananai mažina kraujo spaudimą
Šiame unikaliame tropiniame vaisiuje yra ypač didelė kalio koncentracija ir mažas kiekis druskos – todėl bananai išties efektyviai gali sumažinti kraujo spaudimą. Šį faktą remia daug atliktų mokslinių tyrimų ir JAV maisto asociacija, viešai pareiškusi, kad bananai ne tik mažina kraujo spaudimą, bet ir padeda išvengti insulto.
JAV maisto asociacija yra viešai pareiškusi, kad bananai ne tik mažina kraujo spaudimą, bet ir padeda išvengti insulto.
Bananai gerina smegenų veiklą
200 mokinių „Twickenhamo“ mokykloje (Didžioji Britanija) kiek geriau pasirodė per šių metų egzaminus vien dėl to, kad bananus jie valgė per pusryčius, pietus ir per vakarienę. Atliktas tyrimas atskleidė, kad kalio prisotintas vaisius sukelia budrumą ir padeda lengviau įsisavinti visą mokymuisi reikalingą medžiagą.
Gydo pagirias
Norite greičiausio recepto, kuris padėtų išgyti nuo pagirių? Išbandykite šaukštu medaus pasaldintą pieno ir bananų kokteilį. Bananai ramina „audras“ keliantį skrandį, medus organizmą prisotina reikalingu cukraus kiekiu, o pienas organizmą dar pastiprina ir kalcio doze. Jei ryte labai pykina, vietoj kokteilio verčiau suvalgykite visą bananą, jis kraujyje sureguliuos cukraus kiekį ir padės pasijusti kiek geriau.
Bananai mažina uodo įkandimo skausmą
Jei poilsiaujant gamtoje ar vakarojant lauke netikėtai įkando uodas, skaudamą ir patinusią odos vietą pabandykite patrinti vidine banano žievele. Daugeliui žmonių šis būdas pakankamai efektyviai sumažina odos sudirginimą ir patinimą.
Vaisius rekomenduojama valgyti sergant opa
Dėl švelnios tekstūros bananai dažnai rekomenduojami valgyti žmonėms, turintiems skrandžio problemų ar sergantiems opa, mat šis vaisius neutralizuoja padidėjusį skrandžio rūgštingumą.
Obuolys ar bananas?
Bananai išties yra puikus vaistas nuo daugelio ligų ir yra gerokai sveikesni už obuolius, kadangi juose net keturis kartus daugiau baltymų, dvigubai daugiau angliavandenių, tris kartus daugiau fosforo ir penkis kartus daugiau vitamino A bei geležies. Ne veltui pasaulyje bananai ypač vertinami.
Na, o jei vienų bananų valgyti nesinori ar šiaip tiesiog svarstote, kaip paįvairinti savo racioną, siūlome jums išbandyti šiuos receptus:
Kaip gaminti
- Vanilės ankštį perpjaukite per pusę ir atsargiai peilio galu iškrapštykite sėklytes.
- Rudąjį cukrų ir medų krėskite į nedidelį puodelį, jį statykite virš garų ir maišykite, kol cukrus ištirps.
- Apelsiną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis. Šaukštelį žievelių ir 2 šaukštus apelsinų sulčių pilkite į medaus mišinį, ten pat berkite vanilės sėklytes.
- Viską gerai išmaišykite, supilkite likerį ir dar kartą pamaišykite. Bananus nulupkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir po vieną įmerkite į sirupą, kad karamelizuotųsi. Ištrauktus bananų gabalėlius iš karto apibarstykite kapotais riešutais ir dar kelias minutes pakepkite orkaitėje, kad bananai ir riešutai apskrustų.
- Tiekite persmeigusi mediniais iešmeliais.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Maskarponės sūrį gerai išmaišykite su kondensuotu ir kokosų pienu.
- Įmaišykite puodelį sumaltų bananų.
- Sumalkite sausainius ir išmaišykite juos su ištirpintu sviestu.
- Į švarius stiklainiukus berkite sausainių masę, uždėkite kelias bananų riekeles ir užpilkite maskarponės masę.
- Stiklainiukus užsukite ir padėkite į šaldytuvą arba valgykite iškart! Tokį desertą taip pat galėsite be vargo nusinešti paskanauti į darbą.
Suskleisti
Ingredientai
Bananai:
1.00 vnt. (nedidelis, gerai prinokęs)
Vanilė:
1.00 arbat. š. (keli lašeliai vanilės ekstrakto)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą.
- Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
- Atskirkite kiaušinio trynį ir baltymą. Trynį išplakite su cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite varškę ir gabalėliais sulaužytą bananą. Maisto smulkintuvu ar plaktuvu sutrinkite ir išplakite viską iki vientisos kreminės masės.
- Į varškės masę supilkite išbrinkusias manų kruopas, pagardinkite keliais lašeliais vanilės ekstrakto.
- Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su bananais ir klevų sirupu arba su jogurtu, uogiene, džemu, grietine ar bet kokiais kitais mėgstamais priedais.
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
400.00 g (250 g – „brownie“ ir 150 g – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Kiaušiniai:
4.00 vnt. (4 didelių – „brownie“ ir 2 tryniai – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Miltai:
210.00 g (140 g – „brownie“ ir 70 g – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Kakava:
2.00 valg. š. (tamsių miltelių – „brownie“)
Druska:
1.00 arbat. š. (0,5 arbat. š. – „brownie“)
Vanilė:
2.00 arbat. š. (1,5 arbat. š. ekstrakto – „brownie“ ir 0,5 arbat. š. – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Maskarponės sūris:
500.00 g (tinka bet kuris kitas kreminis sūris – bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Bananai:
2.00 vnt. (dideli arba 3 maži gerai prinokę bananiniam kreminio sūrio sluoksniui)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo folija išklokite 20 x 30 cm dydžio kepimo indo dugną ir sieneles. Foliją galite dar apipurkšti šlakeliu aliejaus.
- Į nedidelį prikaistuvį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą (230 g) ir kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydamos, kol masė taps lygi ir vientisa. Nuimkite nuo ugnies ir suberkite cukrų. Išplakite elektriniu plaktuvu. Tuomet įmuškite kiaušinius ir vėl plakite iki vientisos masės.
- Suberkite į plakinį miltus, kakavos miltelius, druską ir vanilės ekstraktą. Išmaišykite. Sudėkite šokolado gabalėlius ir dar kartą išmaišykite, kad jie pasiskirstytų masėje tolygiai.
- Paruoštą brownie masę tolygiai paskirstykite paruoštame kepimo inde.
- Į kitą dubenį sudėkite kreminį sūrį, kiaušinių trynius, cukrų ir vanilės ekstraktą. Išplakite iki vientisos masės. Bananus atskirame dubenėlyje maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite į kreminį sūrį.
- Paruoštą bananinę kreminio sūrio masę šaukštu paskirstykite ant brownie paviršiaus. Tuomet paimkite aštrų peilį ir perbraukite per paviršių, šiek tiek lengvai pamaišydamos, kartais iškeldamos brownie masę į paviršių.
- Paruoštą pyragą kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 min., kol skanėsto vidurys sutvirtės. Išjungę orkaitę, palikite atvėsti. Tuomet nuimkite foliją. Supjaustykite pyragą kvadratėliais ir patiekite.
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
100.00 g (80 g - keksiukams ir 1 valg.š. - maskarponės kremui)
Pienas:
120.00 ml (keksiukams)
Sviestas:
80.00 g (60 g lydyto - keksiukams ir 1 valg. š. - karameliniam įdarui)
Rududu: (0.5 skardinės - karameliniam įdarui) 1.00 vnt.
Kondenuots pienas: (3-4- karameliniam įdarui) 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
- Miltus sumaišykite su cukrumi ir kepimo milteliais.
- Sviestą sumaišykite su kiaušiniu ir pienu. Abu mišinius sujunkite, sudėkite sutrintą bananą.
- Tešlą sukrėskite į kepimo formą (užpildykite tik kiek daugiau ne pusę, nes keksiukai smarkiai kyla) ir viską kepkite ~20 minučių 180 laipsnių orkaitėje.
- Karamelinis įdaras: sviestą išsukite su kondensuotu pienu ir "Rududu".
- Maskarponės kremas: į maskarponę, pastoviai maišydami supilkite grietinėlė, suberkite cukrų.
- Į iškepusius keksiukus įpilkite šiek tiek karamelinio įdaro (konditerinio švirkšto pagalba). Keksiukus puoškite maskarponės kremu, kurį taip pat galima apšlakstyti karameliniu kremu.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Ingredientai
Bananai:
2.00 vnt. (nepernokę, tvirti)
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Bananus nulupkite ir supjaustykite nestorais griežinėliais. Iš abiejų pusių apvoliokite juos rudajame cukruje. Išdėliokite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių. Stebėkite kepančius bananų griežinėlius – jų krašteliai turi būti traškūs, o vidus – minkštas. Neperkepkite.
- Atvėsinkite ir iš karto patiekite.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Visus produktus suplakite kokteilinėje.
Suskleisti
Kaip gaminti
- Bananus nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, sudėkite juos į maišelį ar indelį ir dėkite į šaldymo kamerą.
- Palaikykite, kol bananai visiškai užšals.
- Užšalusius bananus išimkite iš šaldymo kameros ir sudėkite į maisto smulkintuvą.
- Įdėkite į smulkintuvą šaukštą riešutų sviesto, supilkite šaltą pieną.
- Plakite, kol gausite visiškai vientisą masę.
- Supilkite į taures ar stiklines. Apibarstykite graikiniais riešutais ir patiekite nedelsiant. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
325.00 g (260 - ryžių ir 65 - kvietinių)
Šokoladinis riešutų kremas „Nutella“ (120 - 150 - įdarui) 120.00 g
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
- Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
- Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
- Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
- Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
- Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
- Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
- Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
- Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
- Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.
Suskleisti
Daugiau receptų iš bananų rasite paspaudę ant šios nuorodos.