Kulinarinės gudrybės: kaip iškepti tobulą keksą

Keksai ir keksiukai, iš pradžių užkariavę Amerikos kulinarijos knygas, netrukus išpopuliarėjo visame pasaulyje.
Drėgnas šokoladinis cukinijų keksas
Drėgnas šokoladinis cukinijų keksas / saulėtavirtuvė.lt nuotr.

Keksai dažnai pristatomi kaip kepiniai, kuriuos gali iškepti kiekvienas. Tačiau, norėdami iškepti ne tiesiog dar vieną pyragą, o tikrai tobulą keksą, turite žinoti kelias pagrindines taisykles.

Koks iš tiesų turėtų būti keksas? Puikiai pavykusį kepinį atpažinsite pagal kelis požymius: keksas turi būti iškilęs ir minkštas, purus ir lengvas, šiek tiek maloniai drėgnas. Geras ženklas, jei kepimo pabaigoje kekso viršus įtrūksta ar suskilinėja. Vadinasi, kekso tešla buvo puikiai išmaišyta, ir kepinys neabejotinai bus labai purus, tirpstantis burnoje.

Taigi, ką turite žinoti, norėdami iškepti tobulą keksą ar keksiukus? Visos pagrindinės taisyklės labai lengvai įgyvendinamos, tačiau tikrai reikšmingos.

1. PRODUKTAI. Ruošdami keksą ar keksiukus, naudokite vienodos kambario temperatūros produktus. Geriausiai, jei porą valandų galite visus juos palaikyti vienoje vietoje (pvz., ant spintelės ar ant stalo virtuvėje).

2. KIAUŠINIAI. Visuomet atminkite, kad sudedamųjų dalių sąraše įvardijami tik dideli kiaušiniai (išskyrus tuos atvejus, kai recepte nurodoma, jog kiaušinių dydis mažas ar vidutinis). Kartais receptuose kiaušinių dydis būna pažymėtas, kartais – ne. Pastaruoju atveju pagal nutylėjimą visada naudokite didelius kiaušinius. Jei turite tik mažus, papildomai įmuškite dar vieną. Šios taisyklės paisykite ne tik kepdamos keksus, bet ir visus kepinius.

3. TRYS ETAPAI. Dažniausiai, kad ir kokį pasirinktumėte kekso ar keksiukų receptą, pastebėsite, jog, ruošiant tešlą, egzistuoja trys pagrindiniai etapai: pirmas žingsnis – viename dubenyje sumaišote „sausus“ ingredientus, antras – kitame dubenyje suplakate „šlapius“ ingredientus, trečias žingsnis – sumaišote „sausus“ ir „šlapius“ ingredientus, taip paruošdamos gaminio tešlą. Negriaukite šios tešlos ruošimo tvarkos.

4. TEŠLOS MAIŠYMAS. Kekso ar keksiukų ruošimo pabaigoje, kai supilsite „šlapių“ produktų plakinį į miltų mišinį, NEPERMAIŠYKITE tešlos! Tai vienas svarbiausių (o galbūt ir svarbiausias) momentų, jei norite iškepti tobulą keksą. Neleiskite, kad oras, kuris keksui suteiks purumo ir lengvumo, „išeitų“ iš tešlos. Šaukštu ar mentele (ne plaktuvu!) lengvai įmaišykite miltus į plakinį ir, vos tik nebematysite sausų miltų, nustokite maišyti. Tešla nebus vientisos konsistencijos, matysite šiek tiek tešlos gumuliukų, tačiau viskas gerai – taip turi būti. Jeigu tešlą permaišysite, keksas nebebus lengvos konsistencijos, bus sausesnis ir sprangesnis.

5. PRIEDAI. Jeigu kepate keksą ar keksiukus su priedais (pvz., šokolado gabalėliais ar kt.), įmaišykite juos  paskutinius. Jeigu ruošiate su šviežiomis uogomis ar vaisiais, prieš įmaišydami juos į tešlą, apvoliokite miltuose, nes tada kepant uogos ar vaisiai neištiš, išsaugos savo formą. Suberkite priedus į paruoštą tešlą ir šaukštu ar mentele įmaišykite per porą judesių (nepamirškite, kad negalite permaišyti tešlos – tai pats svarbiausias dalykas).

6. TEŠLOS KONSISTENCIJA. Paruošta kekso tešla turi būti vidutinio tirštumo. Pakabinus jos šaukštą ir apvertus, tešla turi lėtai išslysti ir nukristi nuo šaukšto. Jeigu matote, kad tešla per skysta, įberkite dar porą šaukštų miltų ir lengvai juos įmaišykite (nepermaišykite!), kad tešla būtų reikiamo tirštumo.

7. KEKSIUKAI. Jeigu kepate ne keksą, o keksiukus, tešla pripildykite ne daugiau kaip tris ketvirtadalius formelės tūrio. Kepdami keksiukai pakils ir užpildys visą formelės tūrį, tačiau „neišlips“ iš jos ribų.

8. ĮKAITUSI ORKAITĖ. Kepimo indą su tešla iš karto dėkite į jau įkaitusią iki reikiamos (recepte nurodytos) temperatūros orkaitę. Dėl šios priežasties būtų puiku, jei įjungtumėte orkaitę ir nustatytumėte reikiamą temperatūrą, vos tik pradėję maišyti kekso tešlą. Per tą laiką orkaitė įkais ir paruoštą kepinį galėsite iš karto įdėti į įkaitusią orkaitę. Taigi, tešla, laukdama, kol orkaitė įkais, nesukris.

9. VIETA ORKAITĖJE. Keksą ar keksiukus kepkite vidurinėje orkaitės pakopoje, nustatę kaitinimą iš viršaus ir apačios bei ventiliatoriaus funkciją. Nekepkite kelių keksų ar didelio kiekio keksiukų keliose orkaitės pakopose iš karto – tokiu atveju kepkite juos dalimis, tačiau visuomet tik vienoje, vidurinėje, orkaitės pakopoje.

10. KEPIMO LAIKAS. Nors recepte tikriausiai matote parašytą kepimo laiką, supraskite, kad kiekviena orkaitė turi savo „charakterį“. Todėl nepamirškite, jog retkarčiais reikėtų žvilgtelėti pro orkaitės durelių stiklą. Jeigu matote, kad keksas ar keksiukai jau atrodo iškepę, tuomet nekreipkite dėmesio, jog recepte parašytas kitoks kepimo laikas. Jis ne visada atitinka tą, per kurį iškeps jūsų keksas.

11. AR JAU IŠKEPĖ? Nedarinėkite orkaitės durelių vidury kekso kepimo laiko, kai matote ir žinote, kad jis tikrai dar  neiškepęs. Tik tuomet, kai matote, jog keksas gražiai iškilęs ir atrodo iškepęs, atidarykite orkaitės dureles ir patikrinkite švariu mediniu pagaliuku – įkiškite jį į kepinio centrą ir ištraukite. Jei pagaliukas švarus (neapsivėlęs tešla), vadinasi,  keksas jau iškepęs. Nebekepkite toliau, nes keksas perkeps ir bus sausas.

12. ATVĖSINIMAS. Išjungusios orkaitę, palikite dureles šiek tiek praviras ir leiskite keksui ar keksiukams pastovėti ir šiek tiek atvėsti – apie 10 minučių. Neimkite kepinio iš orkaitės iš karto, nes dėl didelio ir staigaus temperatūrų skirtumo jis gali sukristi. Praėjus 10 minučių, išimkite keksą ar keksiukus iš kepimo indo ir perdėkite ant grotelių, leiskite visiškai atvėsti. Ypač tai aktualu kepant keksiukus, mat jie, palikti atvėsti kepimo formoje, gali tapti nemaloniai klampios konsistencijos.

13. PUOŠIMAS. Jeigu keksą ar keksiukus ruošiatės puošti kremu, palaukite, kol kepinys visiškai atvės, ir tik tuomet papuoškite.

14. PATIEKIMAS IR LAIKYMAS. Patiekite ir valgykite keksą ar keksiukus šviežius, vos tik iškeptus ir atvėsusius. Skaniausias šis kepinys tą pačią dieną. Jei norite palaikyti ilgiau, atvėsusį kepinį laikykite sandarioje dėžutėje ar sandariai įvyniotą į maistinę plėvelę kambario temperatūroje.

Štai ir visos pagrindinės tobulo kekso ar keksiukų kepimo paslaptys. Jos nesudėtingos, bet labai svarbios, jei norite pasiekti geriausių rezultatų. Jeigu perskaitysite ir atsižvelgsite į visas jas, neabejotinai iškepsite tikrai tobulą, nuostabaus skonio keksą!

SIŪLOME PARAGAUTI!

sauletavirtuve.lt nuotr. / Moliūgų kavos keksiukai su prieskoniais
sauletavirtuve.lt nuotr. / Moliūgų kavos keksiukai su prieskoniais

 

 

Moliūgų kavos keksiukai su prieskoniais

sauletavirtuve.lt nuotr. / Marmurinis bananinis keksas su aokoladu
sauletavirtuve.lt nuotr. / Marmurinis bananinis keksas su šokoladu

 

 

Marmurinis bananinis keksas su šokoladu

sauletavirtuve.lt nuotr. / Marmurinis pieniako aokolado keksas
sauletavirtuve.lt nuotr. / Marmurinis pieniško šokolado keksas

 

 

Marmurinis pieniško šokolado keksas

sauletavirtuve.lt nuotr. / `okoladinis cukinijų keksas
sauletavirtuve.lt nuotr. / Šokoladinis cukinijų keksas

 

 

Drėgnas šokoladinis cukinijų keksas

sauletavirtuve.lt nuotr. / Ananasų ir bananų keksas
sauletavirtuve.lt nuotr. / Ananasų ir bananų keksas

 

 

Ananasų ir bananų keksas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų