Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo keisti tradicinę silkę? Žaliosios mitybos kulinarės Jurgitos Djakonovaitės receptai

Pabodo prieš šventes darinėti silkes? Žaliosios mitybos kulinarė Jurgita Djakonovaitė siūlo išmėginti augalinę alternatyvą – jūrų dumblius.
Žaliavalgiška „silkė“ pataluose
Žaliavalgiška „silkė“ pataluose / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

„Patiekalai su jūrų dumbliais gera silkės alternatyva ne tik vegetarams, veganams ar žaliavalgiams. Pastebėjau, kad jų paskanavę patenkinti lieka ir tradicinės silkės mylėtojai. Taigi kodėl gi nepaįvairinus šventinio valgiaraščio šiuo tuo netradiciška? Beje, pati seniau taip pat labai mėgau silkę. Tačiau perėjusi prie žaliosios mitybos, ieškodama ir eksperimentuodama atradau kitus vandenynų lobius – dumblių pasaulį. Netrukus mano kulinariniame repertuare atsirado žaliavalgiška „silkė“ pataluose ir panašūs patiekalai.

Taip pat skaitykite: Silkė pataluose: klasikinis receptas

Žinoma, pavadinimas „silkė“ šiuo atveju tėra tik simbolinis žodžių žaismas, tačiau vandenynu dvelkiantys jūrų augalų patiekalai išties verti būti įtraukti į valgiaraštį, – įsitikinusi kulinarė Jurgita. – Dumbliai organizmui gali suteikti nepaprastai daug naudos: praturtinti jį jodu, įvairiais mineralais bei vitaminais, skaidulinėmis medžiagomis. Taip pat jie valo organizmą nuo toksinų, gerina žarnyno veiklą, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį ir pan. Patrauklu dar ir tai, kad dumbliuose skirtingai nei kai kuriose silkėse nebūna parazitų.“  

Žaliosios mitybos kulinarė pataria rinktis termiškai neapdorotus, tik natūraliai džiovintus dumblius. Pamirkius ar apšlaksčius marinatu, jų skonis tuoj pat atgyja.

J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Dumblių pasaulis labai margas ir gausus. Valgomųjų rūšių taip pat yra daugybė. Man labiausiai patinka rudadumbliai, liaudiškai vadinami jūros kopūstais. Pastaruoju metu taip pat pamėgau raudondumblius „Dulse“. Pastarųjų laukinių jūrų daržovių skonis puikus – su švelniu vandenyno dvelksmu.

Šiuos raudondumblius galite valgyti tik pamirkytus – dėti jų į salotas, daržovių įdarus ir pan. Ypač skanūs šiek tiek pamarinuoti – įgauna pikantiško prieskonio ir skoniu iš tiesų truputį primena silkes,“ – patirtimi dalijasi Jurgita ir siūlo išmėginti keletą jos sukurtų receptų.

Taip pat skaitykite: Šventės su silke: 22 įvairiausi receptai

Daugiau netradicinių patiekalų receptų galite rasti neseniai knygynuose pasirodžiusioje – jau antrojoje – Jurgitos Djakonovaitės knygoje „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“. Šioje knygoje autorė ypač daug dėmesio skiria sezoniniams, termiškai neapdorotiems produktams.

Visi besidomintys sveika mityba ras daugybę idėjų, iš kur semtis vitaminų pavasarį, kaip gaivintis karštomis vasaros dienomis, kuo stiprinti ir šildyti organizmą šaltą žiemą. Na, o šventines vaišes paruošė Jurgitos draugės. Jų pristatytiems nuostabaus skonio tortams pagaminti nereikia nei orkaitės, nei miltų, nei kiaušinių...

Improvizacijos silkės tema. Išbandykite!

„Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
Receptas: „Silkių“ bokšteliai su džiovintais baravykais
2 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.4 / 39
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė geltona)
Grikiai: 1.00 st. (daigintų parą)
Morkos: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Pomidorai: 3.00 valg. š. (džiovintų)
Jūros kopūstai:(džiovintų) 2.00 valg. š.
Razinos: 2.00 valg. š.
Grybai: 2.00 valg. š. (džiovintų baravykų)
Porai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (sėmenų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Baravykus pamirkykite per naktį. Džiovintas morkas ir razinas (atskirai) pamirkykite 4 valandas.
  2. Mirkytas morkas, razinas, daigintus grikius ir pomidorus susmulkinkite S formos peiliuku.
  3. Pagal skonį pasūdykite. Pagardinkite džiovintais krapais ir pipirais. Suberkite smulkiai supjaustytus baravykus ir džiovintus porus, 15 min. pamirkytus jūros kopūstus, supilkite aliejų ir dar trumpai įjunkite smulkintuvą, kad viskas gerai susimaišytų.
  4. Cukiniją supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Suformuokite bokštelius ir įdarykite paruošta mase.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Įdarytos avokadų geldelės
Receptas: Įdarytos avokadų geldelės
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Avokadai: 3.00 vnt. (tamsūs)
Jūros kopūstai: 1.00 sauja
Morkos: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Aliejus: 2.00 valg. š. (sėmenų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų keturių pipirų mišinio)
Kaip gaminti
  1. Iš avokadų atsargiai, kad nepažeistumėte odelių, išskobkite minkštimą.
  2. Jūros kopūstus 30 min. mirkykite vandenyje. Nusunkite vandenį, užpilkite aromatingu marinatu ir palaikykite 2 valandas vėsioje vietoje.
  3. Fermentuotus jūros kopūstus sukrėskite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Tada paruoškite iš jų salotas: suberkite džiovintas mirkytas morkas, smulkintus svogūnų laiškus, įpilkite šlakelį citrinų sulčių, sėmenų aliejaus, pasūdykite ir pagardinkite maltais pipirais. Gerai išmaišykite ir patiekite avokadų geldelėse.

Aromatingas marinatas

Sumaišykite 1 laurų lapelį, žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų, kelis maltus gvazdikėlius, pusę šaukštelio kalendrų grūdelių, 1 šaukštą citrinų sulčių ir 2 šaukštus sėmenų aliejaus.

 

J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Jūros kopūstais įdaryti grybai
Receptas: Jūros kopūstais įdaryti grybai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Jūros kopūstai: 3.00 valg. š.
Pievagrybiai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 valg. š. (džiovintų)
Žiediniai kopūstai: 2.00 vnt. (keli žiedinėliai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (graikinių riešutų)
Svogūnai: 1.00 valg. š. (džiovintų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis - šaknies)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Pievagrybių galvutes valandą pamirkykite sūdytame vandenyje. Nusausinkite ir dėkite valandai į maisto džiovintuvą arba į nekaitrią orkaitę (apie 50 laipsnių).
  2. Morkas ir jūros kopūstus (atskirai) pamirkykite 15 minučių.
  3. Pasiruoškite įdarą: mirkytas morkas, jūros kopūstus, pievagrybių kotelius susmulkinkite S formos peiliuku. Žiedinį kopūstą smulkinkite S formos peiliuku atskirai iki rupios masės. Viską sumaišykite, pagardinkite pipirais, krapais, džiovintais svogūnais, labai smulkiai peiliu sukapota imbiero šaknimi. Pagal skonį pasūdykite. Įpilkite aliejaus ir gerai išmaišykite.
  4. Paruošta mase įdarykite ką tik iš maisto džiovintuvo ištrauktas šiltas pievagrybių kepurėles ir iškart patiekite.
 
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti
Žaliavalgiška „silkė“ pataluose
Receptas: Žaliavalgiška „silkė“ pataluose
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 1.00 vnt. (šviežias)
Morkos: 1.00 st. (džiovintų)
Jūros kopūstai: 1.00 st.
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (stiklinė smulkinto)
Dilgėlės: 1.00 sauja (džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Burokėlį sutarkuokite smulkiais šiaudeliais ir dėkite į indą – tai bus pirmasis sluoksnis. Užtepkite anakardžių majonezo. Jo receptas ČIA.
  2. Kubeliais smulkintas džiovintas morkas pamirkykite 12 valandų vandenyje. Krėskite morkas ant burokėlių sluoksnio ir tolygiai paskirstykite. Ant viršaus taip pat užtepkite majonezo.
  3. Jūros kopūstai atstos silkę. Juos išmirkykite, sutrinkite elektriniu smulkintuvu ir 2 valandas fermentuokite iš 1 smulkinto laurų lapelio, kelių kvapiųjų pipirų bei gvazdikėlių ir 2 šaukštų citrinų sulčių paruoštame marinate. Pagal skonį pasūdykite.
  4. Jūros kopūstus dėkite ant morkų sluoksnio ir užtepkite majonezo.
  5. Paskutinis sluoksnis – iki grūdelių susmulkintas žiedinis kopūstas. Jis atstos kiaušinius.
  6. Patiekalą apibarstykite džiovintomis dilgėlėmis ir pastatykite 2 valandoms į šaldytuvą.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.
J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“ viršelis.

Receptas iš J. Djakonovaitės knygos „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?