Viso grūdo kruopos
Jūsų organizmas sudegins dvigubai daugiau kalorijų virškindamas viso grūdo dalių turinčius maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų. Pavyzdžiui, avižinius dribsnius ar ruduosius ryžius.
1. Išlydykite margariną keptuvėje ir suberkite dribsnius. Maišydamos kepkite, kol dribsniai pakeis spalvą, t. y., apie 15-20min. Galite tuo pačiu pakepinti ir saulėgrąžas.
2. Iškeptus dribsnius atvėsinkite, į juos suberkite sezamo sėklas, razinas (sausas) ir išmaišykite.
3. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir supilkite ant atvėsintų dribsnių. Sumaišykite ir formuokite sausainukus ant sviestinio popieriaus.
4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje, kol sausainukai gražiai apskrus.
Liesa mėsa
Baltymai pasižymi termogeniniu efektu. Tai reiškia, jog virškinimo metu bus sudeginta 30 proc. visų porcijos kalorijų. Pavyzdžiui, virškindamas 300 kcal turinčią vištienos krūtinėlę, organizmas sudegins net 90 kcal.
1. Paruoškite žaliąjį aptepą: kokosų drožles pamirkykite truputyje vandens, mėtų ir petražolių lapelius suplėšykite, svogūnėlį ir papriką sukapokite, česnaką sugrūskite, imbierą smulkiai sutarkuokite, kuminus sugrūskite arba sumalkite kavamale. Paruoštus produktus sudėkite į elektrinio maišiklio indą, supilkite citrinų sultis ir sutrinkite.
2. Ryžius biriai išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Mėsą aptepkite aliejumi ir iškepkite ant grotelių (kepkite po 8 min. kiekvieną pusę).
3. Virtus ryžius išdėliokite į lėkštes, uždėkite po vištienos kepsnelį, ant viršaus – po kauburėlį žaliojo aptepo.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Mažo riebumo pieno produktai
Tokie produktai yra praturtinti vitaminu D ir kalciu. Šios medžiagos savo ruožtu padeda gamintis raumenų masei, kuri reikalinga greitai medžiagų apykaitai. Kuo daugiau raumenų, tuo spartesnis bus metabolizmas.
- Į sietelį, įdėtą į indą, įklokite dvigubai sulenktą marlę. Supilkite jogurtą ir palikite jį persikošti 4–8 valandoms.
- Praėjus nurodytam laikui, jogurtas sutirštės ir bus paruoštas skanauti. Skanaus.
Kaip patiems pasigaminti natūralų jogurtą, skaitykite straipsnyje KAM PIRKTI, JEI GALITE PASIGAMINTI.
Žalioji arbata
Atliktas tyrimas parodė, jog keturi žalios arbatos puodeliai per dieną padėjo žmonėms atsikratyti beveik 3 kg per 8 savaites. Arbatoje esantys antioksidantai ilgam laikui pagreitina medžiagų apykaitą.
1. Į 2 stiklines verdačio vandens sudėkite 3 pakelius pipirmėčių arbatos, su cukrumi sutrintas mėtas ir 10 minučių palaikykite, kad gerai pritrauktų. Atvėsinkite ir nukoškite.
2. Į arbatą supilkite obuolių ir ką tik išspaustas citrinos sultis, sudėkite ledukus ir pjaustytą obuolį. Puoškite pipirmėčių ar mėtų šakelėmis.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Lęšiai
Vienas puodelis lęšių turi net 35 proc. dienos normos geležies. Kuomet trūksta geležies, sutrinka ir medžiagų apykaita, nes organizmas negauna medžiagų, reikalingų darniai jo veiklai.
1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.
2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.
3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.
4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.
5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.
Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.
1. Lęšius 30 min. pamirkykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nepervirkite!
2. Išvirkite ir supjaustykite kiaušinius.
3. Papriką ir svogūnus supjaustykite stambiau ir pakepinkite aliejuje.
4. Visus produktus pagardinkite prieskoniais ir sumaišykite su majonezu.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Į prikaistuvį suberkite lęšius, užpilkite dviem stiklinėmis negazuoto mineralinio vandens, statykite ant ugnies. Kai užvirs, virkite 10–15 minučių. Palikite atvėsti.
2. Nuplautą saliero stiebą supjaustykite smulkiais griežinėliais, nuluptus svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje ištirpinkite pusę nurodyto kiekio sviesto. Sudėkite svogūnus, suberkite kmyninius kuminus ir kepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite likusį sviestą, smulkintus salierus, tarkuotas morkas ir maišydama kepinkite ant silpnos ugnies apie 5 minutes.
3. Gautą masę sumaišykite su virtais lęšiais, pagal skonį pasūdykite. Giliame dubenyje kiaušinių trynius išsukite su grietine ir tarkuotu sūriu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų pipirų. Sudėkite kepintas daržoves, virtus lęšius, išmaišykite. Atsargiai įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
4. Stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite paruoštą daržovių, kruopų ir kiaušinių masę, paviršių gražiai išlyginkite medine mentele. Apibarstykite sezamų sėklomis, apšlakstykite lydytu sviestu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paviršius gražiais apskrus. Puoškite šviežiais žalumynais.
Aitriosios paprikos
Aitriosios paprikos turi daug kapsaicino, kuris užkaitina kūną ir priverčia organizmą deginti nereikalingas kalorijas. Valgykite žalias, keptas ar džiovintas paprikas, taip pat dėkite aitriųjų pipirų į ruošiamą maistą: padažus, sriubas, mėsą ar kiaušinius.
- Sumaišykite maltą vištieną su svogūnais, česnakais, aitriąja paprika bei druska ir suformuokite kukuliukus.
- Sumaišykite sezamų sėklas ir džiūvėsėlius.
- Pavoliokite kukuliukus kiaušinio plakinyje ir sezamų sėklų bei džiūvėsėlių mišinyje.
- Įkaitinkite aliejų ir apie 2–3 min. kepkite kukuliukus, kol jie gražiai paruduos.
- Tada sudėkite kukuliukus ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
Mirkomasis padažas:
- Užvirkite vandenį su razinomis.
- Sumažinkite ugnį ir kaitinkite apie 2–3 min., kol razinos suminkštės.
- Sudėkite kitus produktus, išskyrus valgomąjį svogūnėlį, ir gerai juos sumaišykite.
- Puodą nukaiskite ir įdėkite svogūnų.
- Pagardinkite druska ir sumaišykite, kad konsistencija būtų vientisa. Šiek tiek palaukite.
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir ištirpinkite virš garų.
- Kiaušinius nušveiskite, baltymus atskirkite nuo trynių. Į kitą dubenėlį suberkite cukrų, supilkite kiaušinių trynius, apelsinų likerį ir viską išplakite.
- Neriebią grietinėlę pakaitinkite ant mažos ugnies, atvėsinkite ir pamažėle įplakite į kiaušinių ir cukraus masę. Ją ant silpnos ugnies kaitinkite, kol sutirštės.
- Į paruoštą masę palengvėle įplakite šokoladą, berkite aitriosios paprikos, viską išmaišykite ir palikite pravėsti. Baltymus išplakite iki purios masės.
- Riebią grietinėlę išplakite iki purumo. Į atvėsusią šokolado masę įmaišykite grietinėlę, tada baltymus – turi išeiti labai puri masė.
- Ją dar kartą lengvai išmaišykite, krėskite į desertinius dubenėlius ir bent 3 val. laikykite šaldytuve. puoškite mėtos šakele.
- Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojat šaldymo laiko).
- Svogūnus supjaustykite kubeliais, apkepkite su faršu.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles. Sudėkite juos į smulkintuvą.
- Taip pat dėkite česnakų, prieskonių, kakavos ir aitriųjų paprikų. Viską gerai susmulkinkite.
- Sukrėskite į puodą gautą masę, keptą faršą ir pupeles. Viską sumaišykite ir užvirus pavirkite dar 10 minučių.
- Pilkite į lėkštes ir užtarkuokite kietojo sūriu.
- Tiekite su formine duona.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Lina M.