Maisto produktai, sukeliantys alkio jausmą

Jaučiatės išalkę? Turėtumėte pavalgyti. Tačiau kas, jei maistas, kurį valgote, priverčia jus jausti dar alkanesniems? Toks reiškinys yra kur kas labiau įprastas nei galėtumėte pagalvoti.
Pica
Pica / „Shuterstock“ nuotr.

Mitybos ekspertas Sue Decotiis portalui time.com tikina, kad tam tikri produktai nesukelia sotumo jausmo, kaip tik atvirkščiai – juos valgydami veikiau pajusite, kad jūsų skrandis tiesiog „prakiuro“ ir nė kiek nepilnėja, o ant kūno nereikalingi riebalai vis tiek kaupiasi. Taigi, jei norite išties kokybiškai pavalgyti ir nepriaugti nereikalingų kilogramų, ekspertas pataria vengti šių maisto produktų.

Šviesi duona

Miltai, naudojami kepti šviesiai duonai, gerokai apdorojami, todėl juose nebelieka sotumo jausmą suteikiančių skaidulų. Negana to, anot mitybos eksperto, šviesi duona didina insulino kiekį jūsų organizme.

Neseniai Ispanijoje atliktame tyrime mokslininkai stebėjo daugiau kaip 9 tūkst. savanorių valgymo įpročius ir jų svorį. Buvo pastebėta, kad žmonėms, kurie per dieną bent kartą ar du suvalgydavo baltos duonos, kilo net 40 proc. didesnė tikimybė maždaug per 5-erius artimiausius metus turėti antsvorio problemų.

Sultys

Šviežiai spaustos sultys išties turi daug naudingųjų medžiagų ir vitaminų, tačiau nepamirškite, kad jose apstu ir cukraus. Tai reiškia, kad išgėrus stiklinę šio gėrimo jūsų kraujyje staigiai pakyla cukraus lygis ir taip pat greitai jis nusėda – būtent dėl to netrukus galite pajusti alkio jausmą. Dėl šios priežasties vietoj sulčių, verčiau rinkitės trintų vaisių kokteilį; taip jūsų organizmas gaus ne tik visą vaisiuje esantį cukrų, bet ir kitas jo teikiamas naudingąsias medžiagas.

Sūrūs užkandžiai

Yra priežastis, kodėl suvalgę pakelį sūrių bulvių traškučių, bėgate prie šaldytuvo ieškoti šio to saldaus. Įvairūs sūrūs užkandžiai, kaip ir šviesi duona, pakelia insulino kiekį jūsų organizme ir staigiai jį nusodina, o kadangi žmogaus skonio pojūčiai ir jo smegenys energiją sieja su saldžiu maistu, visiškai normalu po sūrių užkandžių norėti šio to saldaus.

Greitas maistas

Beveik kiekviena greito maisto sudedamoji dalis yra sukurta taip, kad ją suvalgęs norėtumėte dar ir dar. Štai, pavyzdžiui, tokiam maistui naudojami riebalai, anot Sue Decotiis, potencialiai mažina organizmo gebėjimą gaminti apetitą kontroliuojančius neurotransmiterius: dopaminą ir serotoniną. Negana to, greitojo maisto sudėtyje apstu druskos, kuri sukelia organizmo dehidrataciją.

Alkoholis

Remiantis tyrimu, publikuotu žurnale „Alkoholis ir alkoholizmas“, vos trys alkoholinio gėrimo porcijos net 30 proc. organizme sumažina leptino rezervus, dėl to galite itin greitai pasijusti alkani. „Alkoholis taip pat išeikvoja didžiąją dalį angliavandenių rezervo iš organizmo, todėl išgėrus nepaprastai norisi papildyti tai, ko netekote“, – tikina mitybos ekspertas.

Makaronai

Makaronai alkio jausmą sukelia dėl tos pačios priežasties, kaip ir šviesi duona. Kadangi makaronuose gausu paprastųjų angliavandenių, jų prisisotinęs organizmas prigamina nepaprastai daug cukrų kontroliuojančio insulino, dėl kurio kraujyje staigiai nukrinta cukraus kiekis, ir netrukus jūs vėl pasijuntate alkani.

Mononatrio glutamatas (E621)

Didesnėmis koncentracijomis jis natūraliai aptinkamas įvairiuose maisto produktuose: bręstančiame sūryje, piene, pomidoruose, sardinėse, jūržolėse ir kt. Mononatrio glutamatas buvo atrastas 1908 m. japonų mokslininko Kikunae Ikeda, kuris jį išskyrė iš jūržolės Saccharina japonica. Ikeda mononatrio glutamato suteikiamą unikalų skonį pavadino umami. Naujai atrasta medžiaga buvo užpatentuota ir kitais metais Japonijoje pradėta jos komercinė gamyba. Glutamo rūgštis ir glutamatai sustiprina daugelį kitų skonių, tuo pačiu sumažindami druskos poreikį produktuose. Jis naudojamas įvairių produktų pagardinimui. Vartojimo paros norma nėra nustatyta, nors kai kuriems žmonėms mononatrio glutamatas gali sukelti šalutinį poveikį ir jo neigiama įtaka žmonių sveikatai kol kas dar yra ganėtinai prieštaringas klausimas.

Mononatrio glutamatas dažniausiai naudojamas kinų virtuvėje, taip pat aptinkamas įvairiuose konservuotuose produktuose, sriubose, perdirbtoje mėsoje, aluje ir netgi leduose. Ispanijoje neseniai su gyvūnais atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad mononatrio glutamatas net iki 40 proc. padidina alkio jausmą.

Sušiai

Manydami, kad valgydami sušius organizmą prisotinsite vien tik naudingosiomis žuvų ir kitų jūros gėrybių medžiagomis, klystate, mat šiose japoniškose gėrybėse ryžių yra gerokai daugiau. O juose, kaip ir šviesioje duonoje ar makaronuose, apstu paprastųjų angliavandenių.

Dirbtiniai saldikliai

Nesvarbu, kaip juos vartojate, – ar beriate tik į kavą ar išgeriate su pirktomis sultimis, įvairūs dirbtiniai saldikliai tik be reikalo sužadina ir apgauna smegenis, mat jos tikisi, kad gaus saldžios energijos (taigi ir kalorijų), galiausiai to negavusios, smegenys vers jus visą dieną norėti ko nors saldaus. Pernelyg piktnaudžiaujant šiais saldikliais, galima apskritai pažeisti už alkio reguliavimą atsakingas smegenų sritis.

Pica

Tikriausiai ne kartą pajutote, kaip sunku atsispirti antram picos gabaliukui, kad ir kokio dydžio buvo pirmasis. Taip yra dėl to, kad picai gaminti naudojama tešla, aliejai, perdirbti sūriai ir įvairūs konservantai sukelia tikras audras tiek kalbant apie cukraus lygį jūsų kraujyje, tiek apie už sotumo jausmą atsakingus smegenų regionus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų