TAIP PAT SKAITYKITE: Marinuojame pomidorus, cukinijas, paprikas ir kitas daržoves. 15 receptų
- Agurkus nuplaukite ir sudėkite į švarų litrinį stiklainį.
- Įmeskite česnako skiltelę ir užpilkite verdančiu vandeniu.
- Po 10–15 minučių vandenį nupilkite į puodą, įberkite druskos, cukraus (galima vartoti ir kitų prieskonių). Užvirusį vandenį vėl užpilkite ant agurkų.
- Ant viršaus užberkite citrinų rūgšties. Sandariai uždarykite. Pavartykite, kad rūgštis ištirptų. Kai atvės, padėkite šaltai.
Ingredientai pateikti vienam litriniui stiklainiui!
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Agurkus nuplaukite, didelius, jei reikia, nulupkite ir supjaustykite storesniais griežinėliais, tada sukiškite į stiklainius.
- Jei mėgstate, į stiklainius galite įdėti česnakų, krapų, pipirų. Iš likusių recepto produktų užvirkite marinatą, atvėsinkite ir užpilkite ant agurkų.
- Stiklainius pridenkite dangteliais, bet neužsukite, dėkite į puodą ir kaitinkite 80 laipsnių temperatūros vandenyje (0,7 l talpos stiklainius – 10–15 minučių, didesnius ilgiau). Sandariai užsukite.
- Galite daryti ir kitaip. Nuplautus agurkus sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius.
- Pirmą kartą užpilkite verdančiu marinatu, palaikykite apie dešimt minučių ir skystį nupilkite. Antrą kartą užpilkite karštu marinatu ir užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Ant stiklainio dugno storu sluoksniu pridėkite juodųjų serbentų lapų, ant jų – česnakų skiltelių ir vieno–dviejų centimetrų storio krieno šaknies griežinėlį.
- Agurkus nuplaukite ir kuo tankiau sukiškite į stiklainį. Į tarpus prikaišiokite krapų stiebų. Ant viršaus užberkite šaukštą druskos, šaukštą cukraus, įpilkite ir šaukštą acto.
- Šitaip užpildykite ir likusius du stiklainius, tuomet į visus iki viršaus pripilkite gazuoto mineralinio vandens.
- Stiklainius į puodą su vandeniu sudėkite taip, kad jų viršus maždaug apie du centimetrus liktų neapsemtas.
- Kaitinkite 80 laipsnių temperatūroje. Maždaug po 10–20 minučių (kai agurkų pusė paviršiaus pašviesės) stiklainius iškelkite.
- Iš karto sandariai uždarykite, apverskite ir palikite atvėsti.
Mineraliniame vandenyje marinuoti agurkai būna traškesni.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į stiklainius.
- Užpilkite iš likusių recepto sudedamųjų dalių pagamintu verdančiu marinatu ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Burokėlius nuplaukite ir išvirkite. Nulupkite ir sutrinkite stambia trintuve arba supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Nulupkite ir supjaustykite svogūnus. Susmulkintas daržoves sumaišykite, sukrėskite į stiklainius. Į puodą supilkite marinato produktus, kaitinkite, kol ištirps medus.
- Užpilkite ant daržovių stiklainiuose. Sandariai uždarykite, laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Nuplautus burokėlius išvirkite, nulupkite ir supjaustykite (arba stambiai sutarkuokite).
- puodą supilkite vandenį, actą, suberkite visus prieskonius ir užvirinkite.
- Suverskite burokėlius, vėl užvirinkite. Iš užkaitinto mišinio išgriebkite laurų lapus ir pipirų žirnelius.
- Išpilstykite į sterilizuotus stiklainius, sandariai uždarykite.
Taip paruošti burokėliai labai tinka sriuboms, šaltibarščiams, garnyrui.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nuvalykite ir nuplaukite grybus, didesnius perpjaukite išilgai.
2. Puode užvirinkite 400 ml vandens, suberkite druską, įmaišykite actą, sumeskite grybus ir virkite 15–20 min. ant silpnos ugnies. Vis pamaišykite ir nugraibykite putas. Iki virimo pabaigos likus 5 min., į marinatą įberkite žiupsnelį citrinų rūgšties ir šaukštelį cukraus, sumeskite prieskonius.
3. Kai marinatas nustos putoti ir taps skaidrus, o grybai nusės ant dugno, nukelkite puodą nuo ugnies. Nusunkite grybus, leiskite atvėsti, sudėkite į švarius stiklainius ir užpilkite marinatu, kuriame virė. Užsukite metaliniais dangteliais, laikykite vėsioje patalpoje.
Sumaišykite 3 šaukštus citrinų sulčių ir 100 ml aliejaus, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir peletrūnų, 2 šaukštus kapotų petražolių. Šiuo marinatu užpilkite 250 g nedidelių pievagrybių ir laikykite šaldytuve. Marinuotais pievagrybiais puoškite patiekalus, tiekite kaip garnyrą ar užkandį.
- Grybus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į švarius stiklainius.
- Vandenį marinatui užvirkite, suberkite prieskonius, druską, cukrų, įpilkite acto. Nuluptus svogūną, česnako skilteles, nuplautą paprikos ankštį susmulkinkite ir sudėkite į marinatą.
- Į stiklainius įmeskite nuplautų krapų, petražolių ir užpilkite karštu marinatu. Stiklainius pridenkite dangteliais ir dėkite į puodą su vandeniu.
- Užvirkite ir kaitinkite 20–30 minučių. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Grybus nuplaukite, nuvalykite ir virkite 15-20 minučių pasūdytame vandenyje.
- Po virimo palikite grybus nuvarvėti ir apdžiūti, kol gaminsite marinatą.
- Suberkite į vandenį druską, cukrų, pipirus, krapus ir užvirinkite. Tada supilkite actą ir gautame marinate virkite grybus, kol jie nusileis ant dugno.
- Viską supilstykite į stiklainius, užsukite ir apverskite.