„Įprastuose blynuose, be kalorijų ir skonio, nelabai daugiau ko yra – daugelis grūdo maistingųjų medžiagų pašalinamos kartu su sėlenomis ir gemalais. Įprasta manyti, kad visadalių grūdų miltai skaniems blynams netinka, todėl vengiama juos naudoti, tačiau toks įsitikinimas – visiškai nepagrįstas. Pasirinkus kokybiškus miltus, puikius blynus galima iškepti ir iš nesijotų pilno grūdo miltų, o vienas geriausių pasirinkimų – spelta“, – sako V. Kurpienė. Anot jos, speltą gali vartoti kai kurie ir kviečiams alergiški bei glitimui jautresni žmonės, nes didelė dalis speltos glitimo kaitinant suyra.
Taip pat skaitykite: Dietologė: dėl anstvorio nesuverskime kaltės bulvėms
„La Crepe“ technologas Valdemaras Vaitulevičius namuose siūlo pasigaminti speltos blynų su organizmui naudingomis ir gardžiomis daržovėmis: „Palyginti su kviečiais, spelta turi daugiau skaidulinių medžiagų ir baltymų, be to, pilnas grūdas yra visapusiškai naudingesnis negu šlifuotas. Grybai – puikus baltymų, sėlenų ir vitamino D šaltinis, jie neturi riebalų, tad puikiai tinka sveikuoliško blyno įdarui“.
Speltos blynų receptas
Tešlai reikės (6 blynams):
- 4 kiaušinių,
- 436 ml avižų pieno,
- 130 g lydyto sviesto,
- 40 g karotino aliejaus,
- 312 g speltos pilno grūdo miltų,
- 10 g nerafinuoto cukranendrių cukraus,
- 2 g Himalajų druskos.
Gaminimas:
- Į maišymui skirtą indą sudėkite kiaušinius, nerafinuotą cukranendrių cukrų ir Himalajų druską. Viską gerai suplakite iki vientisos masės (didžiausiu greičiu užtruksite apie 5 min.).
- Supilkite avižų pieną, plakite apie 2 min. Į suplaktą masę berkite persijotus speltos pilno grūdo miltus ir plakite mažiausiu greičiu, kol išsimaišys miltai.
- Sumaišę, supilkite tirpintą (ne užvirintą) sviestą ir vėl didžiausiu greičiu plakite apie 5–10 minučių, priklausomai nuo tešlos kiekio. Kai masė bus išmaišyta, supilkite aliejų ir plakite dar apie 10–15 sekundžių.
- Tam, kad tešloje neliktų gumuliukų, ją galima perkošti per sietą ir likusius gumuliukus pertrinti. Vienam blynui ant keptuvės pilkite apie 150 g tešlos, ją gerai išskirstykite ant keptuvės paviršiaus. Kepkite apie minutę, tuomet blyną apverskite ir kitą jo pusę kepkite apie 30–40 sekundžių.
Taip pat skaitykite: Maisto produktai, kurie padės geriau išsimiegoti
Įdarui reikės:
- 145 g morkų,
- 275 g pievagrybių ,
- 275 g cukinijos,
- 5 g Himalajų druskos,
- 5 g grūstų juodųjų pipirų,
- 20 g šalto spaudimo alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
- Į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi suberkite 2–3 mm žiedais supjaustytas morkas, nuolat maišykite. Kai morkos apkeps, sudėkite pievagrybius (jei pievagrybiai maži – nepjaustykite, jei vidutiniai – supjaustykite puselėmis, o jei dideli – pjaustyti galima skiltelėmis į 4 ar 6 dalis).
- Viską sumaišykite ir kepkite, kol paskrus pievagrybiai. Tuomet sudėkite 5 mm storio pusžiedžiais supjaustytą cukiniją, sumaišykite ir viską trumpai apkepkite. Kepimo pabaigoje suberkite druską ir juodus grūstus pipirus.
- Viską kepkite ne žemesnėje nei 80 laipsnių temperatūroje. Paruošę įdarą, pilkite jo ant blyno, blyną sulankstykite trikampėliu. Paskaninimui galima užpilti graikiško jogurto, sumaišyto su mėgstamomis žolelėmis. Skanaus!