„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis

Nors neseniai Lietuvoje viešėjęs garsus Čilės vyndarys Maxas Weinlaubas dega aistra vynui ir apie jį galėtų kalbėti valandų valandas, prisipažįsta, kad antroji jo aistra yra maistas. Taigi pasidomėkime ir pasisemkime patirties, ką ir kaip gamina šis čilietis.
Garsus Čilės vyndarys Maxas Weinlaubas
Garsus Čilės vyndarys Maxas Weinlaubas / Asmeninio archyvo nuotr.

– Gaminimas po vyno yra antroji jūsų aistra. Kokią virtuvę mėgstate? Ką dievinate gaminti?

– Toks paprastas klausimas, bet koks sunkus atsakymas! Taip, aš dievinu skanų maistą! Negalėčiau pasakyti, kad, tarkim, itališka ar prancūziška virtuvė yra mano mėgstamiausia. Iš visų pasiimu po truputį... Mėgstu ispanišką paelją, prancūzišką burgundišką jautieną, dievinu patiekalus, gardintus indiškais prieskoniais, kaip antai kariu, masala. Kiekvieną kartą kai keliauju, stengiuosi suprasti vietinę kultūrą ir būtinai pasmaguriauti jų patiekalų.

Prieš keletą metų lankiau kulinarijos kursus, skirtus tik vyrams. Tai buvo nuostabu – lyg koks džentelmenų klubas! Kartą per savaitę mes su virtuvės šefu susitikdavome kulinarijos mokykloje ir ruošdavome įvairius patiekalus, dalindavomės savo paslaptimis ir kalbėdavome apie gyvenimą.

Dabar aš gaminu ne tik remdamasis vienu ar kitu receptu, bet ir savo instinktais. Na, o jeigu būčiau visai atviras – tai laimingiausi mano gyvenimo momentai yra tuomet, kai ant grotelių kepu mėsą, kiaulieną ar dešreles savo šeimai ir draugams. Tiesiog dieviška stebėti besišypsančius aplinkinių veidus.

– Ar galėtumėte pasidalinti tradiciniais Čilės patiekalų receptais? Tikimės, kad mūsų skaitytojos mielai juos išbandytų!

– Vienu iš mano mėgstamiausių galėčiau pavadinti „Anticucho“ su „Pebre“ padažu ir „Chilena“ salotomis. „Anticucho“ – tai lyg dar viena kebabo versija su skirtingos mėsos gabaliukais (kiauliena, jautiena, vištiena), dešrelėmis ir daržovėmis (svogūnai, raudonoji arba žalioji paprika).

Čilietiški „Anticuchos“ kepsneliai
Receptas: Čilietiški „Anticuchos“ kepsneliai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (filė)
Jautiena: 1.00 kg (filė)
Dešrelės (po 1 kg paprastų ir Frankfurto): 2.00 kg
Svogūnai: 4.00 vnt. (4-5 dideli)
Paprikos: 8.00 vnt. (po 4 raudonąsias saldžiąsias ir 4 žaliąsias)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, grūsti)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite mėsą ir dešreles 4-5 cm gabaliukais. Nuo paprikų pašalinkite sėklas ir supjaustykite jas kartu su svogūnais kvadratėliais.
  2. Į didelį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, sudėkite druską ir grūstus juoduosius pipirus. Sumaišykite viską kartu su likusiais ingredientais. Geriausia šį darbą atlikti iš vakaro.
  3. Suverkite ant metalinių ar medinių iešmelių paeiliui alyvuogių aliejumi, grūstais juodaisiais pipirais ir druska pagardintą mėsą, svogūnus, paprikas, dešreles ir kepkite ant grotelių, kol dailiai apskrus.

Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo 

Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“

Suskleisti
Čilietiškas „Pebre“ padažas
Receptas: Čilietiškas „Pebre“ padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 3.00 vnt. (3-4 prinokę)
Česnakai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalia aitrioji)
Petražolės: 20.00 g (ryšelis)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Susmulkinkite visus ingredientus ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi bei žiupsneliu druskos.

Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo

Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“

Suskleisti
Čilietiškos „Chilena“ salotos
Receptas: Čilietiškos „Chilena“ salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg (prinokę)
Svogūnai: 2.00 vnt. (2-3)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 sauja (pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus supjaustykite stambesniais, o svogūnus smulkesniais griežinėliais.
  2. Pridėkite pagal skonį druskos ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
  3. Galite salotas apibarstyti smulkintomis žaliomis aitriosiomis paprikomis ir petražolėmis.  

Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo

Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“

Suskleisti
– Kaip, jūsų nuomone, reiktų derinti vyną su  maistu?

– Skirtingai nei tradiciškai manoma, raudonas vynas nebūtinai tinka tik prie mėsos, o baltas – tik prie žuvies, baltos mėsos ir vaisių. Pavyzdžiui, raudonasis vynas, kurio pagrindą sudaro Merlot vynuogės, puikiai tinka prie baltos mėsos.

• Iš esmės derinant svarbiausia balansas - tai siekiamybė. Toliau prasideda menas, derinant tekstūrą, saldumą, rūgštumą, kartumą. Pavyzdžiui, vynas prie saldumynų, turi būti saldesnis už desertą.

• Rūgštis vyne gali sumažinti riebumo pojūtį, taigi rūgštūs vynai puikiai derės prie riebių patiekalų.

• Stipresnis vynas visada išryškins patiekalo prieskonius (tik klausimas ar tai visada gerai), aromatingas  vynas dar labiau suintensyvins patiekalo aromatus ir t.t.

• Vynas tai ne šiaip sau gėrimas. Tai tikras mokslas ir menas išgauti jį tokį, kad sužavėtų visus pasaulio gurmanus...

– Įsikalbėjome apie maistą... Bet tikrasis jūsų pašaukimas juk yra vynas. Papasakokite, kaip susidomėjote vyndaryste?..

– Užaugau saloje, pietinėje Čilės dalyje. Ten gyvenančių žmonių pagrindinis užsiėmimas – lašišų fermos, bulvės ir karvės, skirtos pienui ir mėsai. 1992 metais pradėjau studijuoti agrokultūros inžineriją, o paskutiniais metais mokiausi dalykų, susijusių su vyndaryste - vynuogininkystės, mikrobiologijos, domėjausi vyno procesu. Akimirksniu įsimylėjau vyną! Nuo to laiko iškeičiau ir karves, ir pieną į vyną. Ir tikiu, kad tai buvo teisingas pasirinkimas...

Asmeninio archyvo nuotr. / Vynuogynai Maipo slėnyje
Asmeninio archyvo nuotr. / Vynuogynai Maipo slėnyje

– Kokiomis savybėmis išsiskiria jūsų kuriami vynai palyginti su kitomis šalimis (skonis, kvapas)?

– Mūsų vyninė „Vina Maipo“ įkurta 1948 m. garsiajame Čilės vyno regione - Maipo slėnyje. Šių vietų klimatas bei dirvožemis – idealūs vyno gamybai.

Kiekvieną kartą gamindamas vyną mąstau apie žmones iš viso pasaulio, kurie jį ragaus ir kaip vynas galėtų suteikti gyvenimo džiaugsmo. Tarkime, aš tikiu, kad vynai gali būti puikūs „kompanionai“ ypatingomis progomis. Vyne galima rasti skonio ir kvapo įvairovę, pilnumą, turtingą skonį, eleganciją. Būtent Syrah vynuogė leidžia vyne suderinti skirtingus potyrius ir patirtį.

– Ką vynas apskritai reiškia jūsų gyvenime?

– Tai yra kur kas daugiau negu mano profesijos leitmotyvas. Aš tiesiog apimtas aistros vynui ir visko, kas susiję su jo kultūra. Priežastis, dėl kurios apsisprendžiau tapti vyndariu – tai nesibaigiančios galimybės kurti šį nuostabų gėrimą, kuris būtų suprantamas ir vertinamas skirtingų šalių bei tautų.

Vynas – universali kalba ir žmogaus istorijos dalis prieš tūkstančius metų. Ir tuo pačiu vynas – tai tikras menas.

– Kiek vynas svarbus pas jus Čilėje?

– Kadangi mūsų šalis gamina vyną, natūralu, kad jis mums labai svarbus. Tai mūsų kultūros dalis – mes džiaugiamės gyvenimu ir visada randame progą švęsti su puikiu maistu ir vynu. Gimtadienis ar vestuvių vakarėlis? Mūsų futbolo komanda laimėjo? Naujas darbas? Naujas namas? Mes visada sakome: „Į sveikatą! Ir keliame vyno taurę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“