Šaltos kavos gėrimai
Yra ne vienas šaltos kavos paruošimo būdas. Pats paprasčiausias – paruošti espreso kavą įprastu būdu ir atšaldyti ją. Atšaldytą kavą supienu paruošite kokteilinėje suplakę šaltą espresą, pieną ir ledukus. Visus šiuos gėrimus galite gardinti norimais priedais: sirupais, prieskoniais, plakta grietinėle, ledais. Galima mėgautis ir šalta latė (latte) arba kapučinu (cappuccino). Tačiau šiandien norime išsamiau pakalbėti apie kitokią – graikišką šaltą kavą.
Graikiška frapė
Kartais taip pavadinamas tiesiog kavos skonio pieniškas kokteilis. Kai kur šis gėrimas ruošiamas su espreso kava, tačiau tikrai graikiška frapė (frappé) ruošiama ne iš atvėsintos plikytos, bet tirpiosios kavos.
Ši kava išrasta visiškai atsitiktinai. Nestlé kompanijos atstovas Dimitris Vcondiosas, 1957-aisiais atvykęs į naujo produkto pristatymą Graikijoje, per pertraukėlę nerado karšto vandens savo įprastai tirpiajai kavai paruošti. Jis sumaišė kavą su šaltu vandeniu, ledukais ir suplakė ją. Šis improvizuotas kavos paruošimo būdas tapo labai populiariu Graikijoje ir Kipre. Nieko keista, turint omenyje tenykštį klimatą. Oficialų savo pavadinimą kava gavo maždaug 1979-aisiais ir tapo nacionaliniu Graikijos kavos gėrimu. Nors žodis frappé kilęs iš prancūzų kalbos žodžio, reiškiančio „pakratyti, maišyti“, graikų išradimas neturi nieko bendra su Prancūzijos atšaldytu gėrimu, pagamintu maišant plaktuve pieną ar sultis su ledukais.
Graikijoje galima paskanauti trijų saldumo rūšių frapės: saldžios (graikiškai – glykós, 2 arbat. š. kavos ir 4 arbat. š. cukraus), vidutinės (graikiškai – métrios, 2 arbat. š. kavos ir 2 arbat. š. cukraus) ir paprastos (graikiškai – skétos, 2 arbat. š. kavos be cukraus). Ji gali būti ruošiama su sutirštintu pienu, o kartais ir išvis be vandens. Pastaroji frapė populiaresnė yra Kipre.
Šis gėrimas gana stiprus, dedama daug kavos, tačiau ledukai, kaip ir kiti priedai, pavyzdžiui, plakta grietinėlė, pamažu tirpsta ir po truputį praskiedžia kavą.
Ruošiame namie
Tokią kavą nesudėtinga paruošti namuose. Ji gali būti ruošiama paprastu kokteilių plakikliu (coctail shaker) arba elektriniu plaktuvu. Galite plakti ir paprasčiausiu šaukštu, tik šiuo atveju teks energingai padirbėti ranka keletą minučių. Kad neužtruktumėte per ilgai, naudokite labai smulkų cukrų – jis ištirps greičiau.
Trokštantys tobulo rezultato gali įsigyti net specialųjį frapė kavai skirtą plaktuvą.
ebay.com nuotr. / Frapė kavos plaktuvas |
Į plakimo indą arba stiklinę storomis sienelėmis įberkite 2 arbat. š. tirpiosios kavos, cukraus pagal skonį ir įpilkite 2–3 valg. š. šalto vandens. Vanduo turi vos vos apsemti birius produktus. Plakti reikia, kol ištirps cukrus ir susidarys rusvos putos. Kuo daugiau putų – tuo skaniau.
Į stiklinę, kurioje patieksite kavą, įdėkite ledukų ir ant jų supilkite išplaktas putas. Įpilkite šalto vandens ir, jei norite, gerai atšaldyto pieno. Kurdami savo variacijas, galite gardinti kavą įvairiais sirupais ar ledais. Patiekite su šiaudeliu. Kava puikiai gaivina ir tonizuoja. Skanaus!
Graikiška frapė |
Tekstas Linos Tuskėnaitės