Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio skoniai: peruietiška sevičė („ceviche“)

Sevičė („ceviche“) – tai bene garsiausias jūrų gėrybių peruietiškas patiekalas (užkanda), paplitęs po visą pasaulį.
Pasaulio skoniai: peruietiška „Ceviche“
Pasaulio skoniai: peruietiška „Ceviche“ / Viktorijos Ramašauskaitės nuotr.

Archeologiniai kasinėjimai parodė, kad panašus patiekalas jau buvo valgomas prieš daugelį šimtų metų, ir, greičiausiai, pasak istorikų, į Peru jį atvežė maurė moteris iš Grenados (Ispanijos), keliavusi su Ispanijos konkistadorais ir kolonizatoriais. Dažniausiai sevičė ruošiama iš šviežios žalios ir užmarinuotos žaliųjų ar įprastų citrinų sultimis žuvies, pridedant pomidorų, agurkų, svogūnų ir kalendrų lapų. Citrinų sultys ne tik suteikia skonio, bet ir sultyse esanti rūgštis apdoroja žalią žuvį taip, kad ji atrodo, lyg būtų neseniai pagaminta. Mėgstantieji aštrų maistą drąsiai į šį patiekalą gali dėti ir aitriųjų paprikų.

Viktorijos Ramaaauskaitės nuotr. / Peruietiaka Ceviche su kukurūzų traakučiais
Viktorijos Ramašauskaitės nuotr. / Peruietiška Ceviche su kukurūzų traškučiais

Ceviche paprastai valgoma su salotomis, saldžiosiomis bulvėmis, kukurūzais, avokadais. 

Kadangi šis patiekalas negaminamas ant ugnies (kaip ir japonų sušis), reikia būti tikriems, kad žuvis tikrai yra šviežia, antraip gali kilti bėdų dėl skrandžio. Nenorintiems rizikuoti siūlome žaliųjų citrinų sultyse marinuotą žuvį trumpai pakepinti ant keptuvės.

Pasaulio skoniai: peruietiška „Ceviche“
Receptas: Peruietiška sevičė („ceviche“)
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.4 / 24
Receptas
Ingredientai
Menkė: 400.00 g (šviežia žalia arba kita baltoji jūros žuvis)
Citrinos: 12.00 vnt. (12-15 žaliųjų)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Agurkai: 150.00 g (pusė ilgo agurko)
Kalendros: 20.00 g (mažas ryšulėlis šviežių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt.
Kukurūzų traškučiai 10.00 vnt.
Majonezas: 1.00 valg. š. (atskiroms užkandėlėms paruošti)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite mažais kvadratėliais menkę ir sudėkite į dubenį.

2. Išspauskite citrinų sultis ir užpilkite ant menkės kvadratėlių. Visi menkės kvadratėliai turi būti paskendę sultyse, priešingu atveju, žuvis neišsimarinuos. 3–4 val. padėkite marinuotis į šaldytuvą.

3. Gerai užmarinuota žuvis turi pabalti. Jei nenorite rizikuoti, galite pakepti užmarinuotą žuvį ant keptuvės. Tik nepilkite jokio aliejaus. Kepama žuvis praras dalį citrinų sulčių ir nebebus tokia sultinga, bet žaliųjų citrinų skonis žuvyje vis tiek išliks.

4. Supjaustykite kvadratėliais pomidorus, svogūnus ir nuluptą agurką. Viską sudėkite į dubenį. Stambiai sukapokite kalendrų lapelius ir dėkite į dubenį su daržovėmis ir marinuota žuvimi. Įberkite druskos, pipirų ir sumaišykite. Jūsų patiekalas paruoštas!

5. Galite patiekalą pateikti dubenėlyje su avokadais, skrudintomis tortilijomis ir žaliųjų citrinų skiltelėmis. Kitas variantas – kukurūzų traškučius aptepkite majonezu ir ant viršaus uždėkite mažą šaukštelį jūsų paruoštos sevičės. Bus puiki užkandėlė.

Patarimas: egzistuoja įvairiausių sevičės receptų su įvairiomis jūrų gėrybėmis. Nepatarčiau šio patiekalo gaminti su lašiša, nes ši žuvis turi labai stiprų skonį ir dėl to paprasčiausiai užgoš kitus ceviche aromatus.

Skaitykite daugiau:  Pasaulio skoniai: peruietiška sevičė („ceviche“)

Suskleisti

Patarimas: egzistuoja įvairiausių sevičės receptų su įvairiomis jūrų gėrybėmis. Nepatarčiau šio patiekalo gaminti su lašiša, nes ši žuvis turi labai stiprų skonį ir dėl to paprasčiausiai užgoš kitus ceviche aromatus.

Peruietišką užkandėlę ruošė, ragavo ir aprašė Viktorija Ramasauskaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais