„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Spalvingieji sausainėliai – iš migdolų ar kokosų?

Prancūziškieji „macaron“ šiuo metu yra ypač madingi. Jei esate saldumynų mėgėjai, žinote, kad iš tiesų kalbame visai ne apie makaronus, o apie gardžius sausainėlius.
Makarons - tradiciniai prancūziški morenginiai sausainiai
„Macarons“ – tradiciniai prancūziški morenginiai sausainiai. / Shutterstock nuotr.

Tačiau manome, kad tikrai bent kartelį jau turėjote susipainioti, kaip tuos spalvinguosius skanėstus teisingai pavadinti. Tad nesuklyskite – pavadinime pakeitę vos vieną raidę, kalbėsite jau visai apie kita. Ir skirsis ne tik rašyba, tarimas ar saldumyno išvaizda, bet ir sudėtis bei skonis iš esmės.

Taigi macaron (tarti ma-ka-ron) – mums puikiai žinomi prancūziški migdolų pyragaičiai. Tai jie puikuojasi įvairiausiomis tiek ryškiomis, tiek pastelinėmis spalvomis ir būtent juos vežame draugams lauktuvių, apsilankę Paryžiaus Pierre Hermé ar Ladurée saldumynų salonuose.

Shutterstock nuotr./Prancūziški morenginiai sausainiai
Shutterstock nuotr. / Prancūziški morenginiai sausainiai

Šie skanėstai, gaminami iš kiaušinių baltymų, miltelinio cukraus, migdolų miltų, dažomi maisto dažais ir pertepti įvairiausiais kremais, reikalauja nemažos juos gaminančiojo kulinarinės patirties ir kantrybės. Tobulai lygus paviršius ir elegantiškas „sijonėlis“ – klasika ir elegancija mažame kąsnelyje. Daugiau apie šių sausainėlių istoriją skaitykite čia. O jei įkvėpėme išbandyti savo jėgas, receptą rasite čia:

Prancūziški skanumynai „Macarons“
Receptas: Prancūziški skanumynai „Macarons“
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 65
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio kiaušinių baltymai)
Cukrus: 40.00 g
Miltelinis cukrus: 180.00 g
Migdolai: 110.00 g (skaldyti migdolai arba galima naudoti migdolų esenciją)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Maistiniai dažai 10.00 ml
Juodasis šokoladas: 100.00 g (šokoladiniam įdarui)
Grietinėlė: 4.00 valg. š. (šokoladiniam įdarui)
Sviestas: 20.00 g (šokoladiniam įdarui)
Vanilinis cukrus: 4.00 g (šokoladiniam įdarui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir, prieš pradėdami gaminti, palaikykite kambario temperatūroje apie 24 valandas.

2. Jei naudosite migdolus, sumalkite juos iki miltelių ir kelis kartus persijokite per smulkų sietelį. Migdolų miltus sumaišykite su milteliniu cukrumi, dar kartelį sumalkite ir persijokite per sietelį. Miltai turi būti be gumuliukų, antraip Macarons paviršius bus nelygus ir gali susidaryti kauburėliai ar kiti nelygumai.

3. Kiaušinių baltymus plakite įbėrę žiupsnelį druskos. Vėliau suberkite cukrų ir plakite, kol susidarys standžios putos.

4. Į išplaktus baltymus suberkite migdolų miltus (arba įlašinkite porą lašų migdolų esencijos) ir gerai sumaišykite. Nereikia ilgai sukti. Rekomenduojama iki 30 apsukimų.

5. Jei naudosite maistinius dažus, paskirstykite baltymus po lygiai į tiek dubenėlių, kiek norėsite spalvų. Į kiekvieną dubenėlį įlašinkite po porą maistinių dažų lašų, atsargiai ir kruopščiai sumaišykite.

6. Sukrėskite spalvotą baltymų masę į konditerinį maišelį. Jei neturite po ranka, galite naudoti paprastą šaukštelį.

7. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite maždaug 3 cm skersmens skritulėlius. Stenkitės, kad jie gautųsi vienodi. Pirštu užlyginkite sausainio paviršių, kad būtų lygus ir be išspaudimo žymės. Palikite tarp jų nedidelius tarpus, nes kepdami sausainukai pučiasi.

8. Palikite juos gerai vėdinamoje ir šiltoje patalpoje apie 30–45 min., kad sausainių paviršius apdžiūtų, mat kitaip kepant jis gali sutrūkinėti.

9. Kol sausainiai džiūna, įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Kepkite skanėstus apie 12–15 min., kol jų viršus taps sausas. Macarons kepimas labai subtilus, todėl atidžiai stebėkite kepimo procesą, nes sausainiai kepa nevienodai ir gali pradėti ruduoti, o tai negerai. Iškepusius Macarons palikite vėsti kambario temperatūroje. Nuo kepimo popieriaus imkite tik gerai atvėsus!

10. Kol sausainiai vėsta, pasigaminkite įdarą. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje. Įdėkite sviestą, vanilinį cukrų ir supilkite grietinėlę. Viską sumaišykite.

11. Padėkite įdarą į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų (iki tokios masės, kad būtų patogu tepti). Macarons atvėsus, atsargiai imkite po vieną ir pertepkite šokolado mase. Prieš valgydami palaikykite bent parą, kad pastovėtų ir sustingtų įdaras. Tiekite kambario temperatūros.

Pakavimas

Spalvoti ir gardūs Macarons sausainukai puikiai tiks šventinėms dovanoms. Apriškite spalvotu kaspinėliu ar įdėkite į dėžutę – dovana paruošta! Nustebinkite Kalėdų rytą artimuosius gardžia dovanėle!

Gardžiuosius sausainius kepė, ragavo ir pakavo šaunioji Pūsta Suknelė

Suskleisti

Kita saldi nuodėmė – macaroon (tarti ma-ka-rūn). Tai ne mažiau skanus, tačiau daug žemiškiau atrodantis skanėstas, neišgąsdinsiantis ir mažiau patyrusių kepėjų. Šie sausainukai gaminami ne su migdolais, o kokosais. Gaminant irgi prireiks kiaušinių baltymų. Gelsvi ir traškūs iš išorės bei maloniai tąsūs viduje... Jie turbūt tik tuo ir panašūs į garsiuosius savo bendravardžius. Macaroon galite mirkyti šokolade ir taip jiems suteikti puošnesnę išvaizdą. Galbūt kažką panašaus netgi jau esate kepusios, tik vadinote paprasčiau – kokosiniais sausainėliais?

Kokosiniai sausainiai
Receptas: Kokosiniai sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 192
Receptas
Ingredientai
Kokosų drožlės: 200.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 120.00 g
Miltai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba keli lašeliai romo esencijos)
Kaip gaminti

1. Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Elektriniu plakikliu suplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos. Plakite, kol susidarys standžios putos. Toliau plakdama dalimis suberkite cukrų, baigdama plakti įmaišykite kiaušinių trynius.

2. Suberkite į kiaušinių masę kokosų drožles, miltus ir vanilinį cukrų. Vietoj vanilinio cukraus galite įlašinti kelis romo esencijos lašelius. Atsargiai išmaišykite.

3. Išklokite popieriumi kepimo skardą. Šaukštu arba drėgnomis rankomis suformuokite iš paruoštos masės nedidelius sausainukus, išdėliokite ant skardos.

4. Kepkite 160°С temperatūros orkaitėje apie 15 min., kol paruduos. Ištraukite skardą iš orkaitės, palaukite, kol sausainiai atvės. Tiekite prie kavos ar arbatos.

Suskleisti

Tad kuo prie arbatos gardžiuositės šiandien – jaukiais kokosiniais ar madingais migdoliniais  sausainėliais? Spalvingos ir skanios dienos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs