Maždaug prieš 50 m. Romoje, Abalongo gatvėje, duris atvėrė mažutė kavinukė, pavadinta šeimininkų vardu „Pompi“. Lankytojai čia rasdavo įvairiausių skonių tiramisu, ruošiamo čia pat, už sienos. Ilgainiui nedidelė įstaigėlė išaugo į erdvią kavinę, kurios lankytojai tebevaišinami tuo pačiu gardėsiu. Ar gali būti geresnis įrodymas, kad tiramisu buvo ir tebėra populiarus?! Ne veltui šalia iškabos „Pompi“ atsirado lentelė „Il Regno del Tiramisu“ („Karalius tiramisu“). Kai būsite Romoje, būtinai užsukite paragauti tikrojo tiramisu. Mat nors šis itališkas desertas gaminamas ir kitose šalyse (o pagal mūsų siūlomus receptus jo galite pasigaminti ir pati), tikrojo tiramisu iš maskarponės sūrio, pagaminto iš Apeninų pusiasalyje besiganančių karvių pieno, galite paragauti tik Italijoje.
Truputis istorijos
Yra dvi tiramisu atsiradimo versijos, viena kasdieniška, kita – romantiška. Romantiškoji įdomesnė, tad nuo jos ir pradėsime. 17 a. vienas Italijos hercogas Sienoje rengė savo gimtadienio šventę. Vaišes ruošę Toskanos konditeriai sumanė nustebinti svečius: desertui patiekė dieviško skonio skanėstą, kuris visiems jo ragavusiems svečiams suteikė jėgų šėlti iki ryto. Hercogas buvo sužavėtas ir paprašė recepto. Vėliau visiems suprantamomis aplinkybėmis receptas pateko į kurtizanių rankas... Jos mokėjo įvertinti stiprios kavos ir švelnaus kremo poveikį! Argi nuostabu, kad tada garsas apie tiramisu ėmė sklisti žaibišku greičiu? Beje, pagal šią versiją net ir pavadinimas tira mi su (tikslus vertimas iš italų kalbos – “kelk mane aukštyn”) skamba gana dviprasmiškai...
Kita versija – kasdieniškesnė, bet irgi įtikima. Deserto receptas esą gimė I pasaulinio karo metais, kai skurdo verčiamos šeimininkės sugalvojo būdą panaudoti sužiedėjusio pyrago likučius ir atvėsusią kavą. Esą moterys šiuo gardėsiu palepindavo į karą išeinančius vyrus.
Apie produktus
Kava. Tai – nepakeičiamas tiramisu ingredientas. Geriausia – stiprus espresas.
Sausainiai. Dažniausiai naudojami „Damų piršteliai“ („Savoiardi“). Jie lengvučiai, trapūs ir sugeria drėgmės būtent tiek, kiek reikia, niekada neištyžta. Šių sausainių beveik visada galite rasti mūsų didžiuosiuose prekybos centruose. Kartais sausainius galima pakeisti biskvito papločiu.
Kiaušiniai. Daugelyje receptų iš kiaušinių pirmiausia paruošiamas plikytas kremas. Tai pašalina salmoneliozės riziką. Jei kiaušiniai nebus kaitinami, turite būti tikra, kad jie pakankamai dezinfekuoti, pavyzdžiui, pamirkyti sodos tirpale.
Maskarponė. Svarbiausias tiramisu ingredientas – riebus (apie 55% riebumo) maskarponės sūris. Jį galima pakeisti mažesnio riebumo rikota.
„Marsala“. Tai itališkas spirituotas vynas, kurio paprastai pilama ir į kavą, skirtą sausainiams sulaistyti, ir į kremą. Šį vyną puikiai pakeičia šlakelis migdolų ar kavos likerio, brendžio ar romo.
Kakavos milteliai. Juos galite pakeisti šokolado drožlėmis ar tirpintu šokoladu.
Tai įdomu
Žinovai sako, kad tikras tiramisu privalo būti sluoksniuojamas apvalioje formoje. Tiesa, minėtoje Romos kavinėje patiekiami stačiakampio formos gabalėliai ir niekas tuo nesiskundžia.
Siūlome išbandyti!
|
|||
|
|||
|