Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Žydų virtuvė. Kokia ji?

Kam nusišypsojo laimė viešėti Izraelyje, lyg susitarę tvirtina, kad šios tautos patiekalai labai gardūs. Žinoma, mes negalime perteikti autentiškų skonių. Tiesiog – siūlome išmėginti keletą patiekalų...
Žydų virtuvės skanėstai
Žydų virtuvės skanėstai / Shutterstock nuotr.

Dažniausiai išskiriamos dvi šios virtuvės kryptys: aškenazių ir sefardų. Pirmoji – kuklesnė, mat aškenazių (Europoje gyvenusių žydų) moterys mokėjo ruošti taupiai, kukliai, bet skaniai. Sefardų virtuvė, paveikta arabų ir Viduržemio jūros virtuvių, – turtingesnė ir įvairesnė.

Abiejose virtuvėse laikomasi košerinio maisto gaminimo taisyklių. Jokiu būdu viename recepte nemaišomi mėsa ir pieno produktai, nevartojamos jūrų gėrybės.

IŠBANDYKITE!

Muchamara
Receptas: Muchamara
5 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.7 / 15
Receptas
Ingredientai
Juoda duona: 2.00 riekės (padžiovinta)
Pipirai: 3.00 vnt. (saldieji)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusė)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Saldžiuosius ir aitrųjį pipirą iškepkite orkaitėje, riešutus ir česnaką susmulkinkite.
  2. Tada viską sumeskite į plaktuvą, pridėkite cukraus, duonos, acto, kuminų, druskos, citrinos sulčių ir suplakite į košelę.
  3. Toliau plakdami, supilkite aliejų. Prieš pateikdami į stalą, apibarstykite žalumynais.
Suskleisti
Įdaryta žuvis
Receptas: Įdaryta žuvis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 122
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1.00 vnt. (lydeka arba karpis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 5.00 vnt. (4 vnt. žuviai, 1 vnt. ir saujelė lukštų sultiniui)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (žuviai ir sultiniui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui ir 2 valg. š. sultiniui)
Morkos: 2.00 vnt. (sultiniui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvepiantys - sultiniui)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Kaip gaminti
  1. Žuvį išdarinėkite: atsargiai ištraukite nugaros kaulą kartu su šonkauliais. Išimkite minkštimą ir jį pasūdę, pagardinę pipirais, padėkite 20 minučių į šaldytuvą. Oda turėtų nesuplyšti ir nenutrūkti nuo galvos.
  2. Tuo metu pakepinkite susmulkintus 2 svogūnus, o kitus stambiai supjaustykite.
  3. Žuvies minkštimą sumalkite, pridėkite apkeptų ir žalių svogūnų ir dar kartą sumalkite.
  4. Įmuškite kiaušinį, pasūdykite, įberkite cukraus ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, pridėkite džiūvėsėlių.
  5. Žuvies odą susiūkite, viduryje palikdami skylę, į kurią tilptų šaukštas. Prikimškite žuvį faršo ir užsiūkite.
  6. Į puodą sudėkite apskritimais supjaustytas morkas, stambiai supjaustytą svogūną ir žuvies kaulus, suberkite svogūnų lukštus, o ant jų dėkite žuvį.
  7. Atsargiai įpilkite tiek vandens, kad ją apsemtų. Pasūdykite, suberkite prieskonius, įberkite cukraus. Užvirkite, nugriebkite putas, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir neuždėję dangčio virkite maždaug valandą.
  8. Paskui atvėsinkite, nupilkite sultinį, žuvį atšaldykite šaldytuve maždaug 3-4 valandas. Tada ištraukite siūlus ir supjaustykite porcijomis.
Suskleisti
Chala
Receptas: Chala
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 1.00 st. (šiltas)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Mielės: 1.00 valg. š. (sausos)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aguonos: 1.00 sauja (arba sezamai)
Kaip gaminti
  1. Mieles ir cukrų įmaišykite į pusę stiklinės šilto vandens.
  2. Įberkite šiek tiek miltų ir palikite 15 minučių.
  3. Aliejų, 2 kiaušinus ir druską suplakite, supilkite į mielių tešlą, tada supilkite miltus ir minkykite, kol masė nebelips prie dubens kraštų. Jei ji vis limpa, pridėkite dar miltų.
  4. Kitą dubenį patepkite aliejumi, į jį sudėkite tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir šiltai palikite pakilti. Po 2 valandų ją šiek tiek apspaudyti ir nakčiai padėkite į šaldytuvą.
  5. Išėmę dar kartą išminkykite, padalinkite į du gabalus, paskui iš jų suformuokite po 3 juostas ir supinkite į kasą.
    Schutterstock nuotr. / Pynutė
    Schutterstock nuotr. / Pynutė
  6. Paruoštą kepinį dėkite į riebalais pateptą skardą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pakilti valandai. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kiaušinį suplakite su trupučiu druskos ir cukraus, aptepkite pynutes. Apibarstykite jas aguonomis arba sezamais.
Suskleisti
Bulvių plokštainis su porais
Receptas: Kugelis su porais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 70
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt.
Porai: 3.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Porus supjaustykite apskritimais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, tada suberkite kubeliais supjaustytą cukiniją.
  2. Apkeptas daržoves išimkite, bulvę sutarkuokite burokine trintuve, viską sumaišykite, įspauskite česnaką, įberkite ciberžolės, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
  3. Tada suberkite miltus, įmuškite kiaušinius.
  4. Į kepimo formą įpilkite aliejaus, sukrėskite masę, vėl užpilkite aliejaus.  Kepkite 200 laipsnių karštyje, maždaug 15 minučių.
  5. Tada karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių.
  6. Patiekite su žalumynais ir citrinos griežinėliu.
Suskleisti
Morkų cimesas
Receptas: Morkų cimesas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 8
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Slyvas pamirkykite, paskui supjaustykite juostelėmis.
  2. Nutarkuokite citrinos žievelę.
  3. Stambiai sutarkuokite morkas, suberkite slyvas, citrinos žievelę, cukrų, sviestą ir patroškinkite apie 15 minučių.
  4. Pabaigoje apibarstykite cinamonu.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos