1. Japoniško sušio neparuošite iš turimų produktų. Teks paišlaidauti ir įsigyti keletą būtiniausių ingredientų, kurių turėtų užtekti keliems kartams. Tai japoniški kibūs ryžiai, tamsiai žali džiovintų jūros dumblių lakštai – nori, saldžiarūgščio skonio ryžių actas ir vasabi – aitri žalsvos spalvos pasta, gaminama iš maltos japoniško krieno šaknies. Dar reikės sojų padažo ir marinuoto imbiero – gari.
2. Sušiui ruošti naudojami trumpagrūdžiai japoniški ryžiai, kurie yra truputį saldesni už įprastus, o išvirę būna kibūs. Iš birių ryžių niekaip nepavyks susukti standaus ritinėlio. Perkant ryžius nereikėtų taupyti, nes nuo jų priklauso galutinis rezultatas. Specialistai pataria pirkti specialiai sušiui skirtus užsienio tiekėjų ryžius, kurių galima rasti egzotiškų produktų skyriuose.
3. Kad sušio ritinėliai išlaikytų formą, labai svarbu tinkamai paruošti ryžius. Pirmiausia juos reikia gerai nuplauti, kad neliktų ryžių dulkių, kurios verdant išbrinksta ir virsta lipnia mase. Kai ryžiai apsivelia šiais „klijais“, juos labai sunku formuoti. Suberkite 2 stiklines kibių ryžių į gilų dubenį ir tris kartus perplaukite šaltu vandeniu. Suverskite į kiaurasamtį ir palikite nusivarvėti. Suberkite ryžius į puodą, įpilkite 2 stiklines vandens, prieš verdant pamirkykite bent pusę valandos, dar geriau – valandą. Uždenkite puodą ir užvirinkite ant didelės ugnies. Sumažinkite ugnį ir virkite maždaug 15–20 min., kol vanduo beveik išgaruos. Nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite pastovėti 10–15 minučių. Jei išvirę ryžiai pasirodė per minkšti, kitą kartą pilkite mažiau vandens.
4. Išvirę ryžiai turi būti ganėtinai birūs. Juos sulipina specialus sirupas. Nedideliame puode sumaišykite 2 šaukštus ryžių acto, šaukštą cukraus ir šaukštą jūros druskos, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps cukrus ir druska. Gautą sirupą atvėsinkite, supilkite į karštus ryžius ir atsargiai išmaišykite medine mentele. Leiskite ryžiams atvėsti. Ryžiai turi būti nei per šalti, nei per karšti. Idealiausia, kai jie yra žmogaus kūno temperatūros – maždaug 36,6 ºC.
5. Makizushi – tai ryžių ritinėliai, įdaryti daržovėmis arba žuvimi, susukti į jūros dumblių lakštus. Ruošiant makizushi į vidų galima dėti sūdytos arba keptos lašišos, tuno, ungurio, krevečių, krabų lazdelių, šviežių agurkų, avokadų, virtų morkų, šparagų, kepto omleto. Visi produktai turi būti geros kokybės ir kuo šviežesni. Prieš sukant į ritinėlius, žuvį ar krevetes būtina nusausinti, pjaustant agurką šiaudeliais reikia pašalinti minkštąją dalį su sėklomis, nes ten yra daugiausia drėgmės. Jei drėgmė pateks į ryžius, jie praskys ir sušis nepavyks.
6. Ruošiant sušį labai svarbu išgauti harmoningą skonį. Jei į vidų dedate minkšto ir švelnaus produkto, pavyzdžiui, lašišos, tai kartu dėkite ko nors traškaus, pavyzdžiui, agurko. Krabų lazdelės kuo puikiausiai derės su avokadu.
7. Sušiui sukti naudokite specialų bambukinį kilimėlį. Ant kilimėlio grublėta puse į viršų patieskite jūros dumblių lakštą, dėkite saują ryžių, pirštų galais paskirstykite ryžius, kad jie uždengtų beveik visą lakšto plotą, o sluoksnis visur būtų vienodo storio. Viršuje palikite maždaug 2 cm neuždengto lakšto. Ant ryžių išdėliokite juostelėmis pjaustytus ingredientus. Naudodama bambukinį kilimėlį suvyniokite standų ritinėlį. Labai stipriai spausti nereikėtų, nes ryžiai iškris per galus. Neuždengtą lakšto kraštą suvilgykite vandeniu, baikite sukti ritinėlį. Ranka paspauskite ritinėlio galus, kad jie būtų lygūs.
8. Supjaustykite ritinėlį gerai išgaląstu peiliu. Kad ryžiai neliptų prie peilio, ašmenis sudrėkinkite vandeniu. Atsižvelgiant į ritinėlio ilgį ir storį, jis pjaustomas į 6–8 dalis: maždaug 2 cm storio gabalėliais.
9. Japonijoje sušiai tiekiami išdėlioti ant porcelianinių arba medinių padėkliukų. Ruošiant sušį namuose, kuo puikiausiai tiks minimalistinio dizaino kvadratinė ar stačiakampė lėkštė. Išdėliokite ritinėlius lėkštėje, šalia įdėkite kelis marinuoto imbiero griežinėlius, išspauskite vasabi pastos, nedideliame dubenėlyje patiekite sojų padažo.
10. Ant sušio uždėkite šiek tiek vasabi pastos, imkite ritinėlį lazdelėmis, pamerkite į sojų padažą ir suvalgykite vienu kąsniu. Didesni sušiai valgomi keliais kąsniais. Gerai susuktas sušis kandant neturėtų subyrėti. Prieš ragaudamos kitokios rūšies ritinėlį užkąskite marinuoto imbiero, kad nesusimaišytų skoniai. Valgant sušius, nevalia skubėti, reikia skanauti. Tik taip pajusite tikrąjį jų skonį.
O taip sušį gamina profesionalas
Išbandykite!
|
Pasigaminkite marinuotų imbierų
Parduotuvėse parduodami marinuoti imbierai gana brangūs, be to, produkto sudėtyje yra priedų, kurie tikrai neprideda sveikatos. Jei neketinate išlaidauti ir rūpinatės artimųjų sveikata, marinuoto imbiero galite pasigaminti ir namuose.
Shutterstock nuotr./Marinuoti imbierai |