Siūlome instrukciją, kaip išsirinkti tinkamą jautieną. Pravers kiekvienai.
Vadovaukitės skaičiais, sužymėtais paveikslėlyje.
1 – kumpis. Tinka kepti didesnį gabalą, gaminti vyniotinius.
2, 11 – kulninė. Tinka sriuboms, troškiniams.
3 – juosmuo. Su kaulais (šonkauliais) kepamas visas gabalas arba supjaustytas po atskirą kaulelį, taip pat galima virti ir troškinti. Šonkaulių vidurys, vadinamas antrekotu, tinka kepsniams.
4 – išpjova. Tai pati kokybiškiausia (ir brangiausia) skerdienos dalis. Ji tinka ir virti, ir kepti.
5 – papilvė. Tinka troškiniams, sriuboms.
6 – šonkauliai. Tinka tiems patiems patiekalams, kaip ir juosmens dalys.
7 – nugarinė. Tinka ir virti, ir kepti.
8 – mentė. Tinka maltinukams, makaronų padažams, Šepardo ir kitiems pyragams su mėsos įdaru.
9 – krūtininė su šonine. Tinka troškiniams, taip pat galima kepti mažesnėje kaitroje, bet ilgiau.
10 – krūtininė. Tinka kepti didesniais gabalais ir naudoti įvairiems įdarams. Dar – maltiniams, netikram zuikiui, mėsos padažams.