Laikymas. Jei planuojate juos sunaudoti per tis dienas, žalius baltymus ar trynius galite laikyti sandariai uždarytame indelyje šaldytuve. Jei norite juos išlaikyti ilgiau, užšaldykite šaldymo kameroje. Patogiausia tai daryti indelyje, skirtame ledukams. Verčiau paskirkite tam atskirą ledukų padėkliuką – taip būsite tikri, kad vieną gražią dieną Jūs ar Jūsų vaikai nesumaišys jų su kitos paskirties ledukais. Šaldiklyje kiaušinių trynius ar baltymus galite laikyti iki 6 mėnesių. Kai norėsite naudoti, tiesiog atšildykite šaldytuve.
Naudojimo galimybės. Yra gausybė receptų, kuriems reikalingi tik kiaušinių baltymai ar tik tryniai – saldžių ir nesaldžių, paprastų ir sudėtingesnių. Jeigu turite kelis likusius papildomus kiaušinių baltymus, iš jų galite:
- Iškepti baltymų omletą ar plaktą baltymų kiaušinienę,
- paruošti nesaldų pyragą su kiaušinių baltymais,
- įmaišyti baltymus į kepamus dribsnius,
- pasigaminti naminių saldainių „Marshmallow“
- išsikepti puikų pyragą „Angelų maistas“ (angl. „Angel Food“),
- nudžiuginti šeimą morenginiu tortu „Pavlova“,
- Iškepti visą skardą mažų šokoladinių morengiukų su šokolado glaistu (žr. receptą žemiau),
- Ir dar daug daugiau...
Jeigu sukate galvą, ką skanaus nuveikti su likusiais kiaušinių tryniais, tam taip pat yra ne vienas puikus pasirinkimas:
- gaminkite ledus – juk jau prasidėjo šiltasis sezonas (receptą rasite paspaudę ČIA),
- pasiruoškite naminį majonezą (receptą rasite paspaudę ČIA),
- pasigaminkite saldų, burnoje tirpstantį šokoladinį pudingą (receptą rasite paspaudę čia),
- Nustebinkite šeimą prabangiu „Crème brûlée“ desertu (receptą rasite paspaudę čia),
- suplakite sotų kokteilį (receptą rasite paspaudę čia),
- išvirkite makaronų su puikiu karbonarišku padažu (žr. receptą žemiau),
- ir paruoškite dar daug kitų puikių patiekalų!
Ne tik maistui, bet ir grožiui. Kiaušinis – maisto produktas, dažnai naudojamas kaip efektyvi kosmetinė priemonė. Jeigu mėgstate pasilepinti naminėmis veido ar plaukų kaukėmis, kiaušinių trynių ar baltymų likučiai tikrai neprapuls – panaudokite juos savo grožio puoselėjimui.
Siūlome išmėginti:
- Gaiviai veido odai
- Nuo išsiplėtusių porų
- Nuo užsikimšusių veido porų
- Sausiems ir lūžinėjantiems plaukams atgaivinti
- Norinčioms pagreitinti plaukų augimą
Akivaizdu, jog kiaušinių trynių ar baltymų likučiai kiekvieno iš mūsų namuose gali surasti savo vietą ir panaudojimo būdą – prieš išpildami likučius į kriauklę ar šiukšlių dėžę, stabtelėkite. Galbūt verčiau tai priimti kaip progą leisti sau pasilepinti grožio procedūromis? Galbūt paruošti šeimos pietums makaronų su karbonarišku („Carbonara“) padažu ar desertui iškepti burnoje tirpstančių lengvų morengų su šokoladu?
IŠ KIAUŠINIŲ BALTYMŲ
Morengai su šokoladu
Iš nurodyto produktų kiekio iškepsite apie 30 morengų su šokoladu.
Ingredientai:
- 70 g juodojo šokolado,
- 4 kiaušinių baltymai (apie 80 g),
- 200 g cukraus,
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto,
- 150 g juodojo šokolado glaistui,
- šlakelis pieno glaistui.
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 130 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
- Į nedidelį prikaistuvį įpilkite vandens – tiek, kad pora centrimetrų apsemtų dugną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo užvirs.
- Ant prikaistuvio dėkite dubenėlį (jo dugnas neturi liesti vandens paviršiaus) ir į šį dubenėlį suberkite gabalėliais laužytą šokoladą.
- Maišydami kaitinkite šokoladą, kol ištirps ir virs vientisa mase. Atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų.
- Į kitą dubenį sudėkite kiaušinių baltymus, suberkite cukrų. Statykite dubenį ant prikaistuvio ir kaitindami maišykite šluotele apie 2–3 minutes, kol cukrus ištirps ir baltymai taps karšti.
- Nuimkite dubenį su baltymais nuo prikaistuvio, supilkite vanilės ekstraktą ir elektriniu plaktuvu išplakite baltymus iki labai standžių putų.
- Į išplaktus baltymus supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą ir šiek tiek pamaišykite, kol gausite „marmurinę“ masę; šokoladas neturi visiškai išsimaišyti.
- Semkite po šaukštą paruoštos morengų masės ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp morengų kelių centimetrų tarpus.
- Džiovinkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol morengai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
- Perkelkite iškepusius morengus ant grotelių ir palaukite, kol visiškai atvės.
- Kol morengai vėsta, dubenyje ant „garų vonelės“ ištirpinkite dar 150 g juodojo šokolado su šlakeliu pieno.
- Padėklą ar didelę lėkštę ištieskite švaraus kepimo popieriaus lakštu.
- Merkite atvėsusių morengų apačią į tirpintą šokoladą ir perkelkite ant kepimo popieriaus.
- Palaukite, kol šokoladas sustings ir patiekite. Skanaus!
IŠ KIAUŠINIŲ TRYNIŲ
Spagečiai su „Carbonara“ padažu
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 3 porcijas makaronų.
Ingredientai:
- 250 g spagečių,
- žiupsnis druskos,
- 4 kiaušinių tryniai,
- 250 ml riebios grietinėlės,
- 100 g tarkuoto kietojo sūrio,
- ¼ puodelio šviežių petražolių,
- 100 g karštai rūkytos šoninės,
- 1 svogūnas,
- 3 skiltelės česnako,
- ¼ arb. š. maltų pipirų,
- ¼ arb. š. malto muskato,
- žiupsnis druskos.
Kaip gaminti
- Į prikaistuvį įpilkite vandens, pagardinkite druska. Užvirinkite ir išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Nepervirkite.
- Kol makaronai verda, dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, grietinėlę, tarkuotą kietąjį sūrį ir kapotas petražoles.
- Į didelę keptuvę sudėkite gabalėliais pjaustytą šoninę, suberkite smulkiais kubeliais supjaustytus svogūnus ir česnakus. Kepinkite ant vidutinio dydžio ugnies apie 5 minutes, kol svogūnai ir česnakai suminkštės, o šoninės gabalėliai taps traškūs.
- Į keptuvę sudėkite išvirtus makaronus.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir supilkite kiaušinių, grietinėlės ir sūrio plakinį. Išmaišykite. Karščio nuo svogūnų, šoninės ir makaronų užteks, kad kiaušiniai išvirtų, tačiau nesušoktų į gabaliukus.
- Pagardinkite maltais pipirais, muskatu ir druska. Maišykite makaronus, kol jie visi pasidengs padažu.
- Paskirstykite makaronus į lėkštes. Apibarstykite dar žiupsniu tarkuoto kietojo sūrio ir petražolėmis. Skanaus!