- Bulves nuskuskite, išvirkite sūdytame vandenyje ir sutrinkite.
- Kol bulvės virs, paruoškite maltą mėsą. Į keptuvėje įkaitintą aliejų sukrėskite maltą mėsą, truputį apkepkite. Tuomet suberkite smulkintus svogūnus ir kmynus, pasūdykite, įpilkite 100–200 ml vandens ir kepkite, kol mėsa visiškai iškeps.
- Į karštas trintas bulves įdėkite sviesto, maišykite, kol išsilydys. Tada sukrėskite grietinę ir gerai išmaišykite.
- Suberkite į košę keptą maltą mėsą ir vėl gerai išmaišykite. Jei košė jums atrodys pernelyg tiršta, galite dar įdėti grietinės arba, liesesnis variantas, įpilti norimą kiekį karšto virinto vandens.
- Tiekdamos galite apibarstyti košę žalumynais: krapais, svogūnų laiškais, bazilikais, rozmarinais ir pan.
Tai tikrai sotus ir populiarus patiekalas. „Piemenų pyragas“, tiksliau – vienas iš gausybės šio pyrago variantų, mėgstamas Didžiojoje Britanijoje. Jam galima naudoti bulvių košės likučius.
1. Gilioje sunkioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, česnaką, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Apie 5 min. kepkite, kol svogūnai įgaus aukso spalvą.
2. Sudėkite faršą, pamaišydama dar kepkite keletą minučių, paskui supilkite sultinį, Vusterio padažą, užvirkite. Troškinkite dar 10 min., kol skystis visai išgaruos.
3. Įkaitinkite orkaitę. Į formą sudėkite troškintą mėsą, o ant viršaus lygiu sluoksniu paskirstykite bulvių košę. Kepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol bulvės gražiai parus.
4. Jei mėgstate, ant viršaus galite užberti tarkuoto parmezano ir apibarstykite žiupsneliu kmynų. Palaikykite dar kelias minutes orkaitėje, kol sūris išsilydys. Tiekite su mėgstamu padažu. Skanu su šviežių daržovių salotomis, ypač pomidorų.
Plačiau skaitykite: „Savaitgalio pietums: pasaulio virtuvių patiekalai per pusvalandį“
1. Didelėje storasienėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite mėsą ir maišydami (geriausia – mediniu šaukštu) ant didelės ugnies kepinkite 5 min.
2. Apkepusią mėsą nustumkite į keptuvės pakraščius, sumažinkite ugnį, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus ir kepkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, griežinėliais supjaustytus salierų lapkočius, žiedeliais supjaustytus porus, pomidorų tyrę. Daržoves sumaišykite (mėsos nelieskite), supilkite sultinį, suberkite lęšius, pridenkite keptuvę ir troškinkite ant silpnos ugnies (retkarčiais pamaišykite).
3. Kai lęšiai suminkštės (maždaug po 20 min.), sudėkite „Worcestershire“ padažą ir viską sumaišykite (taip pat mėsą). Troškinį sukrėskite į ugniai atsparų indą, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais.
4. Paruoškite bulvių košę: stambiai supjaustytas bulves ir salierų šakniagumbius užpilkite verdančiu vandeniu ir ant mažos ugnies virkite 15–20 min. Suminkštėjusias daržoves nukoškite, užpilkite verdančiu pienu, sudėkite sviestą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sugrūskite košę.
5. Košę sukrėskite ant troškinio, išlyginkite paviršių ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 20 min.
1. Bulves nuskuskite, išvirkite pasūdytame vandenyje, sugruskite su karštu pienu ir sviestu.
2. Nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus. Nuskuskite morką, supjaustykite šiaudeliais.
3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, trumpai pakepinkite svogūnus ir morkas, sudėkite faršą, petražoles ir čiobrelius. Nuolat maišydama kepkite faršą, kol išgaruos beveik visas skystis. Supilkite sultinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir vis pamaišydama virkite troškinkite apie 20 min. Pabaigoje įmaišykite atšildytus žirnelius.
4. Kitoje keptuvėje išlydykite sviestą, įmaišykite miltus. Šį mišinį sukrėskite į mėsos troškinį, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Kai mėsos troškinys sutirštės, nukaiskite keptuvę nuo viryklės.
5. Stiklinį ar keraminį kepimo indą patepkite sviestu, sudėkite mėsos troškinį, tolygiai paskirstykite, ant viršaus sukrėskite bulvių košę.
6. Pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite, kol paviršius gražiai apskrus – apie 20 min.
Kulinaro patarimas. Bulvių košę galite pagardinti šviežiai tarkuotu muskato riešutu. Ant viršaus užberti tarkuoto sūrio. „Piemenėlių pyragą“ tiekite su savose sultyse konservuotais pomidorais arba marinuotais agurkėliais.
1. Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išvirkite sūdytame vandenyje. Dar karštas sutrinkite su pienu ir tarkuotu sūriu.
2. Faršą apkepkite su smulkintu svogūnu ir grūstu česnaku, sudėkite trintus pomidorus, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais, druska ir ant mažos ugnies troškinkite apie 20 minučių.
3. Į 4 nedideles ar 1 didelę aliejumi pašlakstytą kepimo formą dėkite bulvių košės, tada sluoksnį faršo ir vėl košės. Ant viršaus uždėkite kelis gabalėlius sviesto ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai apskrus.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Keptuvę patepkite aliejumi, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus ir maišydami kepinkite maždaug 5 min.
2. Storasienio puodo dugną taip pat patepkite aliejumi, sudėkite maltą mėsą ir kepkite, kol apskrus. Šaukštu sumaigykite susidariusius gumuliukus. Sudėkite pakepintus svogūnus, laurų lapus, suberkite čiobrelius, viršų tolygiai apibarstykite miltais ir gerai išmaišykite. Sudėkite pomidorus, įpilkite padažo, supilkite sultinį, pagardinkite pipirais ir maišydami užvirinkite.
3. Kai skystis puode pradės kunkuliuoti, uždenkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 45 min.
4. Kopūstą išskirstykite žiedynais, juos sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 15–20 min. Gerai nuvarvinkite ir sutrinkite elektriniu maišikliu. Įmaišykite jogurtą ir kiaušinio trynį, pagardinkite pipirais.
5. Į maždaug 2 l talpos apkepo indą sukrėskite paruoštą mėsos troškinį (išimkite laurų lapus), ant viršaus paskirstykite žiedinių kopūstų masę, apibarstykite duonos trupiniais ir apšlakstykite aliejumi.
6. Kepkite 180 °C orkaitėje 25–30 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė