Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką gaminsime šiemet: populiariausi patiekalai ant lietuvių Velykų stalo

Pagrindiniu Velykų šventės maistu taps margučiai, abejonių nėra, tačiau ką dar lietuviai gamina svarbiausiai pavasario šventei ir be kokių patiekalų neįsivaizduoja šventinio stalo?
Dabartinis Šv. Velykų stalas
Dabartinis Šv. Velykų stalas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Daugelis neabejodami sakytų, kad ant šventinio Velykų stalo būtinai turėtų būti mėsos patiekalas – vyniotinis, keptas kumpis, šaltiena, žinoma, yra ir mėgstančių įdomiau paruoštą žuvį.

Užkandžiams populiaru maišyti įvairias tradicines mišraines bei, žinoma, ruošti įdarytus kiaušinius. O štai saldžiosios šventės dalies karalienės ir karaliai – mielinės bobos ir pyragai su varške.

Pats metas rinktis, ką iš tradicinių patiekalų gaminsite šiemet!

Vištienos šaltiena su daržovėmis „Velykų sala“
Receptas: Vištienos šaltiena su daržovėmis „Velykų sala“
8 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.0 / 63
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 3.00 vnt. (šlaunelės)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (virti)
Žirniai: 200.00 g (konservuotų žirnelių)
Pupelės: 150.00 g (konservuotų)
Alyvuogės: 50.00 g (konservuotų juodųjų)
Ikrai: 50.00 g (dirbtinių juodųjų)
Porai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (ir 1 valg. š. džiovintų laiškinių česnakų)
Krapai: 1.00 arbat. š. (žalių)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žalio)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Želatina: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Vištieną išmirkykite.

2. Nulupkite nuo šlaunelių odelę, trumpai pavirkite ir nupilkite vandenį.

3. Toliau virkite vandenyje su druska, lauro lapeliais, juodaisiais pipirais, laiškiniais česnakais, čiobreliais, šakele rozmarino, morka, poru.

Virkite ilgai, kol mėsa visiškai atsiskirs nuo kaulų. Daržoves ir aromatingus prieskonius geriau dėti į virimo pabaigą. Jei norite, kad šaltiena būtų skaidresnė, pilkite daugiau vandens.

4. Žiedinius kopūstus pavirkite apie 2 min., kad būtų nepervirę.

5. Išvirusią mėsą supjaustykite, šiek tiek pasilikite pamaišymui su daržovėmis, likusia išklokite lėkštės dugną. Viduryje padėkite 3 stambiai supjaustytus kiaušinius.

6. Konservuotus žirnelius ir pupeles nuvarvinkite, įpjaustykite česnako, krapų, saują apvirtų žiedinių kopūstų žiedynų, įberkite pagal skonį pipirų, druskos, suberkite atsidėtą vištieną ir išmaišykite.

7. Mišrainę suverskite ant kiaušinių - suformuokite salą.

8. Recepto autorei prireikė pusės litro perkošto sultinio. Kadangi vištieną virė didesniame kiekyje vandens, norėdama, kad šaltiena tikrai sustingtų, dar papildomai ištirpino sultinyje didelį šaukštą želatinos.

9. Per kelis kartus, pilant šaukštu nuo lėkštės kraštų supilkite sultinį. Staigiai ir iškarto pilant „sala“ gali išsilakstyti. Galiausiai šiek tiek jau stingstančio sultinio užpilkite ir ant pačio vidurio - kad būtų tvirtas pagrindas florai ir faunai.

10. Kai drebučiai jau beveik sušalę, metas Velykų salą papuošti. Joje, kaip rodo nuotraukos iš interneto, auga palmės, jūra drumzlina, nes lavos gabalai „puošia“ pakrantę.

„Lavą“ suformuokite iš juodųjų ikrų, pakrantes, apželdinkite apvirtais žiediniais kopūstais. Palmės padarytos iš alyvuogių, suvertų ant rozmarino. Galiausiai labai paprastai pagaminkite viščiukus. Juos ir palmes sudėkite ant visai sustingusio pagrindo.

12. Prieš patiekiant, saikingai apšlakstykite citrina.

"Šio patiekalo receptą, išvaizdą sugalvojau pati. Gaminau pagal savo šeimos skonį, tad jame galima daug ką keisti - vietoj pupelių galima naudoti kukurūzus, užpilti galima ne vištienos sultiniu, bet atskirai išvirtu daržovių su prieskoniais nuoviru su želatina - bus skaidriau, bet aš gaminau tradiciškai."

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Tunu įdaryti kiaušiniai
Receptas: Tunu įdaryti kiaušiniai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 121
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 10.00 vnt.
Tunas: 180.00 g (indelis)
Porai: 50.00 g
Sūris: 100.00 g („Džiugo“)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išvirkite, perpjaukite pusiau.

2. Išimkite trynį, jį sutrinkite, supjaustykite porą ir viską sumaišykite su tunu.

3. Mase įdarykite kiaušinius ir ant viršaus užtarkuokite sūrio.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Lietuviška šaltiena
Receptas: Lietuviška šaltiena
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.3 / 65
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (2 kiaulės kojos, 2 ausys ir 1 karka)
Morkos: 3.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g (šaldytų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (nemaltų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Druska: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą, švariai nuskustą, įtrinkite druska, pipirais, laurų lapeliais ir šaltai palaikykite parą.

2. Mėsą nuplaukite, dėkite į šaltą vandenį, įberkite po žiupsnelį juodųjų pipirų, kalendros grūdelių, įmeskite kelis laurų lapelius, pasūdykite ir virkite apie 3 valandas.

3. Likus virti maždaug 1 val. į tą patį puodą įmeskite 2 nepjaustytas morkas. Paragaukite, jei trūksta druskos ar prieskonių, įberkite dar.

4. Išvirusią mėsą išgriebkite, susmulkinkite peiliu, vėl suberkite į puodą ir sumaišykite su nuoviru.

5. Ant gilesnių lėkščių dugno išdėliokite morkų riekelių, šaldytų petražolių ir užpilkite mėsos bei sultinio mase. Padėkite į šaldytuvą sustingti.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Įdaryti kiaušiniai su įvairiais padažais
Receptas: Įdaryti kiaušiniai su įvairiais padažais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 69
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (kietai virti)
Majonezas: 3.00 valg. š.
Grietinė: 2.00 valg. š. (arba natūralus jogurtas)
Karis: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Kiaušinius nulupkkite, perpjaukite pusiau, išimkite trynius.

2. Česnakus sugrūskite, trynius pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite visus kitus recepte nurodytus produktus ir gerai išmaišykite.

3. Gauta mase įdarykite kiaušinių puseles ir apibarstykite susmulkintomis petražolėmis.

Suskleisti
Šaltiena
Receptas: Šaltiena
6 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 10.00 vnt. ((žirneliais pagal skonį))
Druska: 1.00 arbat. š. ((pagal skonį))
Petražolės: 1.00 vnt. ((šaknis))
Kiauliena: 4.00 vnt. ((kojos))
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Jautiena: 1500.00 g ((sprandinė arba mentė))
Morkos: 1.00 vnt. ((didelė))
Česnakai: 5.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Kiaulienos kojas nuplikykite verdančiu vandeniu. Sudėkite į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu, kad jis apsemtų mėsą 2–3 cm. Pastatykite ant mažos ugnies ir užvirinkite. Kiaurasamčiu nuimkite putas.

2. Daržoves perpjaukite per pusę ir 5 min. apkepinkite ant sausos ir įkaitusios keptuvės. Dėkite jas į puodą ir virkite kartu su kiaulienos kojomis ant pačios mažiausios ugnies 5 val.

3. Į puodą dėkite jautieną, lauro lapą, juodus pipirus ir druską. Užvirinkite ir virkite dar 1,5–2 val. Iš puodo su kiaurasamčiu išimkite mėsą ir daržoves. Sultinį nukoškite per kelių sluoksnių marlę. Uždenkite dangčiu ir palikite šiltoje vietoje.

4. Jeigu į šaltieną dėsite kiaulienos mėsą, pašalinkite visus kaulus, o pačią mėsą smulkiai supjaustykite. Taip pat supjaustykite jautieną ir susmulkinkite česnakus.

5. Supjaustytą mėsą dėkite į gilesnius indus, užbarstykite česnakus ir atsargiai, maža srove pilkite sultinį, švelniai maišydami šakute. Uždenkite maistine folija ir pastatykite į šaltą vietą.

6. Kai šaltiena sustings (priklausomai nuo indo dydžio, tai trunka apie 3–4 val.), buka peilio dalimi arba šaukštu atsargiai nuimkite į viršų iškilusius riebalus.

7. Apverskite lėkštę su šaltiena ant didesnio indo, uždenkite karštu rankšluosčiu ir supurtykite. Lėkšte turėtų lengvai nusiimti. Supjaustykite šaltieną porcijomis ir pateikite su krienais arba garstyčiomis.

Patarimas: Tai, kaip galutiniame variante atrodys šaltiena, priklauso nuo to, kaip supjaustysite mėsą. Jeigu itin smulkiai (pavyzdžiui per mėsmalę) – šaltiena bus labai „tanki“, beveik nepermatoma. Kulinarai rekomenduoja pjaustyti mėsą 0,5–0,7 cm gabaliukais.

Suskleisti
Kiaušinis-peliukas
Receptas: Žaismingi įdaryti kiaušiniai-peliukai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Dešrelės: 150.00 g (virtos; arba dešra)
Sūris: 60.00 g (tarkuoto fermentinio)
Ridikėliai: 2.00 vnt.
Morkos: 20.00 g (tarkuotų)
Salotos: 6.00 vnt. (lapai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, užpilkite šaltu vandeniu ir šiek tiek palaikykite. Vėliau juos nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite trynius.

2. Baltymų puseles sudėkite į atskirą dubenį.

3. Į kitą indą sukrėskite mažais gabalėliais supjaustytą virtą dešrą, sudėkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite.

4. Paruošta mase įdarykite kiaušinių puseles ir išdėliokite ant lėkštėje patiestų salotų lapų.

5. Iš pjaustytų ridikėlių atskirai pasidarykite peliuko ausytes, iš pipirų – akis, o iš morkos – nosytes.

Suskleisti
Velykinė lydeka, įdaryta kiaušinukais, lašiša, špinatais
Receptas: Velykinė lydeka, įdaryta kiaušinukais, lašiša, špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 31
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 3.00 kg (lydeka)
Lašiša: 250.00 g (šaldytos - filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja (lapelių)
Porai: 1.00 vnt. (stiebas - gabalas)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalas - stiebas)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžiosios)
Batonas: 4.00 riekės
Manai: 2.00 valg. š.
Pienas: 80.00 g
Grietinėlė: 80.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 13.00 vnt. (1 - vištos ir 12 - putpelių)
Pipirai: 3.00 žiupsnelis (penkių pipirų mišinio)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (pundelis krapai, petražolės)
Aliejus: 30.00 g
Druska: 1.50 valg. š.
Daržovės: 1.00 kg (Citrinos, alyvuogės ir norimos daržovės papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Lydeką nuskuskite, perpjaukite pilvą kuo mažesniu pjūviu, išimkite vidurius, gerai išplaukite.
  2. Žuvies mėsą atskirkite nuo odos ir ją sumalkite kartu su daržovėmis, žolelėmis bei piene mirkytu ir nusunktu batonu.
  3. Įmuškite kiaušinį, įdėkite tirpinto sviesto, grietinėlės, manų, suberkite druską ir prieskonius, išskyrus juodųjų pipirų ir citrinos mišinį, išmaišykite.
  4. Būtų gerai, kad toks ruošinys pastovėtų bent pusvalandį. Lašišos filė apiberkite juodųjų pipirų ir citrinos mišiniu.
  5. Į odą klokite žuvies faršo, nuplikytų špinatų, lašišos filė, virtų ir ką tik nuluptų kiaušinukų, vėl faršo. Užsiūkite ir subadykite adata.
  6.  Aliejumi apteptą žuvį paguldykite į aliejuotą skardą, dėkite į šaltą orkaitę ir 15 minučių kepkite 50 laipsnių temperatūroje.
  7. Dar 15 minučių kepkite 100 laipsnių temperatūroje.
  8. Po to į skardą, šalia žuvies, supilkite stiklinę vandens ir 50 minučių nustatykite 170 laipsnių temperatūrą.  
  9. Kai žuvis iškepa, iš pilvo išimkite siūlus, supjaustykite ir puoškite daržovėmis, alyvuogėmis, citrinomis.

Receptą atsiuntė Regina R., Alytus

Suskleisti
Įdarytas kiaukienos kepsnys
Receptas: Kiaulienos kepsnys su džiovintomis slyvomis ir vytintu kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 700.00 g (vientisas pailgas gabalas, be kaulų, tinka nugarinė ar sprandinė)
Kumpis: 12.00 riekės (vytionto; plonų riekelių)
Džiovintos slyvos: 12.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (nykščio dydžio šviežio gabaliukas, nuluptas ir sutarkuotas burokine tarka)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bulvės: 7.00 vnt. (didelės)
Čiobreliai: 4.00 vnt. (šakelės šviežio)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Dėkite kiaulienos gabalą ant lentelės ir aštriu peiliu padarykite gilų horozontalų pjūvį – turite suformuoti savotišką „kišenę“, į kurią dėsite įdarą.

2. Slyvas nuplaukite ir stambiai supjaustykite, pusę kumpio juostelių susmulkinkite. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite slyvas, smulkintą kumpį ir tarkuotą imbierą (jei naudojate), įberkite pipirų. Sudėkite šį mišinį į kiaulienos gabale padarytą „kišenę“.

3. Apgaubkite kiaulienos kepsnį likusiomis vytinto kumpio juostelėmis dėdami jas skersai ir taip, kad kraštelis kiek dengtų ankstesnę juostelę. Apdėliokite čiobrelių šakelėmis ir apsukite visą mėsos gabalą tvirtu lininiu siūlu ar specialia virvele kepsniams, surišdami galuose.

4. Nedidelį kepimo indą pašlakstykite aliejumi ir dėkite ant dugno paruoštą kepsnį, iš šonų sudėliokite nuskustas ir perpus perpjautas bulves, kurias dar pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, čiobrelių lapeliais.

 

5. Patepkite aliejumi ir kiaulienos kepsnį, o tada užpilkite ir paskirstykite per visą jo viršų šaukštą medaus, pabarstykite pipirais ir trupučiu druskos.

6. Dėkite kepimo indą į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min., jei pernelyg dega kepsnio viršus, pridenkite jį folijos gabalėliu. Po 30 min. sumažinkite karštį iki 180 °C ir kepkite kepsnį dar 15 min. Išimkite iš orkaitės, gerai apgaubkite visą kepimo indo viršų folija ir leiskite pastovėti apie 20 min.

7. Pjaustykite kepsnį riekėmis, patiekite su bulvėmis ir, kol patiekalas kepė, paruoštomis lengvomis salotomis.

Suskleisti
Kiaulienos sprandinės vyniotinis su grybais
Receptas: Kiaulienos sprandinės vyniotinis su grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 66
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1200.00 g (sprandinės)
Grybai: 400.00 g
Morkos: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Sprandinę perpjaukite, bet ne iki galo. Kad gautųsi vienas didelis, nelabai storas gabalas.
  2. Iš visų pusių gardinkite druska, pipirais. Grybus supjaustykite griežinėliais.
  3. Morkas sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite.
  4. Dėkite į keptuvę grybus, apkepinkite, pridėkite morkas, pakepinkite 5 minutes.
  5. Pridėkite svogūną, uždarykite dangtį ir ant mažos ugnies troškinkite apie 10 min.
  6. Per visą sprandinės gabalą tolygiai išdėliokite įdarą.
  7. Susukite mėsą labai standžiai.
  8. Dėkite į kepimo maišėlį, o maišelį gerai suspauskite 5 spaustukais po visą plotą. (turi gautis, kaip parduotuvėje vynioja vyniotinius).
  9. Dėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą.
  10. Leiskite atvėsti maišelyje ir tada supjaustykite gabalėliais.
  11. Skanu tiekti su salotomis: pomidorais, porais, druska, pipirais. Gardinti alyvuogių aliejumi. Bet galima ir dėti ant duonos vietoj dešros. Skaniau ir sveikiau. Šaldytuve gali išbūti ne vieną dieną.
Suskleisti
Kepsnys su bulvėmis
Receptas: Kepsnys su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 66
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (sprandinės)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės: 1.00 kg
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (2 - 3 šakelės)
Kaip gaminti
  1. Mėsą švariai nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite į keturias dalis.
  2. Česnaką ir svogūną nulupkite. Česnaką supjaustykite griežinėliais, svogūną – šiaudeliais ir išmaišykite su 4 šaukštais aliejaus, žiupsniu druskos, pipirų ir saldžiąja paprika. Mišiniu įtrinkite mėsos gabalus, sudėkite juos į kepimo maišelį ir per naktį laikykite šaldytuve. Likusius svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais.
  3. Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais. Svogūnus ir rozmarinų šakeles sumaišykite su likusiu aliejumi, žiupsniu druskos, pipirų ir užpilkite ant bulvių. Jas dėkite į kepimo indą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
  4. Mėsą išimkite iš marinato. Pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, pasūdykite. Sudėkite į kepimo maišelį, užriškite ir dėkite į kepimo skardą su trupučiu vandens. Troškinkite orkaitėje 20–25 minutes žemiau bulvių. Kepsnį patiekite su keptomis bulvėmis.  
Suskleisti
Trigubas mėsos kepsnys
Receptas: Trigubas mėsos kepsnys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 24
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (višta)
Jautiena: 250.00 g (filė)
Kiauliena: 300.00 g (mažos filė)
Kumpis: 150.00 g (virto jautienos labai plonai pjaustyto)
Sviestas: 50.00 g
Džiūvėsiai: 70.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 1.00 st. (0,5 - tarkuoto fermentinio)
Žemės riešutai: 2.00 valg. š. (smulkintų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių smulkintų)
Špinatai: 50.00 g (lapų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Vištą nukaulinkite (prapjaukite nugaros dalyje, kad kuo daugiau mėsos liktų prie odos ir odą palikite vientisą, kad būtų galima ištiesti).
  2. Nukaulintą vištieną apibarstykite prieskoniais, druska, pipirais.
  3. Jautienos filė supjaustykite plonomis juostelėmis, pasūdykite. Taip pat pasūdykite ir kiaulienos filė.
  4. Į keptuvę dėkite 50 g sviesto, 2 šaukštus aliejaus ir dėkite smulkiai pjaustytus svogūnus ir česnakus.
  5. Pakepinkite, kol suminkštėja. Palikite kelioms minutėms atvėsti.
  6. Tada dėkite susmulkintas petražoles, džiūvėsėlius, smulkintus riešutus, įmuškite kiaušinį ir viską sutrinkite trintuvu.
  7. Vištieną ištieskite oda į apačią, ant jos dėkite nuplautus špinatų lapus, ant jų dėkite juostelėmis pjaustytą jautienos filė, tada tepkite trintuvu sutrintą masę (svogūnų, džiūvėsių, riešutų), tada ties viduriu dėkite virto jautienos kumpio griežinėlius ir galiausiai kiaulienos filė.
  8. Viską gražiai susukite, vištienos odos kraštus susiūkite siūlu, tada  dar apriškite šį vyniotinį siūlu.
  9. Vyniotinį aptepkite išplaktu kiaušinius ir truputį apšlakstykite alyvuogių aliejumis.
  10. Tada dėkite į kepimo rankovę, o po to į skardą, kurią iki pusės pripilkite vandens.
  11. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie vieną valandą.
  12. Iškeptą kepsnį išimkite į lėkštę ir paliekite kelioms minutėms atvėsti.
  13. Tada išimkite siūlus ir atsargiai pjaustykite.

Skanaus!  

Receptą arsiuntė Gintarė Kamandulytė

Suskleisti
Netikras zuikis
Receptas: Netikras zuikis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 74
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (malta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (baltymai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1/4 puodelio smulkiai sukapotų)
Salierai: 1.00 vnt. (šakniagumbiai 1/4 puodelio smulkiai sutarkuotų)
Pomidorų padažas: 1.00 st. (1/4)
Džiūvėsiai: 1.00 st. (1/4 maltų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti

1. Visus recepte nurodytus produktus, išskyrus mėsą, sudėkite į elektrinio maišiklio indą ir, įjungus mažiausią greitį, sutrinkite.

2. Į paruoštą tyrę sudėkite maltą mėsą ir maišikliu arba rankomis išminkykite vienalytę masę. Suformuokite dailų kepaliuką ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 1 val.

3. Šį patiekalą skanu valgyti ir karštą, ir šaltą. Tinka sumuštiniams.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Vištienos kepsnys su džiovintais vaisiais
Receptas: Vištienos kepsnys su džiovintais vaisiais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Faršas: 800.00 g (vištienos filė)
Razinos: 1.00 sauja
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja
Lazdynų riešutai: 1.00 st. (saujelė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (0,3)
Vištienos prieskoniai: 3.00 g (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu ir grietinėle. Česnaką susmulkinkite ir su vištienos prieskoniais, pipirais ir druska sudėkite į paruoštą faršą, gerai išmaišykite. Razinas ir džiovintus abrikosus išmirkykite šaltame vandenyje. Džiovintus abrikosus, riešutus susmulkinkite ir su razinomis sudėkite į faršą, išmaišykite.

2. Masę sukrėskite į aliejumi apšlakstytą kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Kepsnys skanus tiek karštas, tiek šaltas.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Purus vištienos kepsnys
Receptas: Purus vištienos kepsnys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (500 - 600 vištienos filė)
Šaldytos daržovės: (morkų ir žirnelių mišinys) 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 1.00 st. (0,5)
Vištienos prieskoniai: 1.00 g (žiupsnelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Filė supjaustykite siauromis juostelėmis ir pabarstykite vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Į maltą filė įmuškite kiaušinį, supilkite grietinėlę, pagardinkite vištienos prieskoniais, pipirais, druska ir labai gerai išmaišykite. Morkų ir žirnelių mišinį atšildykite, nuvarvinkite ir suberkite į paruoštą faršą.

2. Kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Iš faršo formuokite pailgą kepsnį ir dėkite į skardą. Ant viršaus išdėliokite vištienos juosteles.

3. Kepsnį uždenkite folija ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir dar kepkite 170 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Vištienos vyniotinis su sezamų sėklomis
Receptas: Vištienos vyniotinis su sezamų sėklomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 35
Receptas
Ingredientai
Faršas: 350.00 g (350 - 400 vištienos filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovintos slyvos: 5.00 vnt. (saujelė)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Karis: 2.00 g (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (nedidelė saujelė)
Vištienos prieskoniai: 2.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Vištų krūtinėles sudėkite ant medinės lentelės, uždengtos polietilenine plėvele, ir labai plonai išmuškite. Faršą sumaišykite su smulkintu česnaku, kiaušinio tryniu, pipirais, druska, vištienos prieskoniais ir kariu.

2. Ant vištienos filė plonai paskleiskite faršą, ant viršaus sudėkite slyvas ir suvyniokite. Viršų pabarstykite prieskoniais ir sezamų sėklomis. Jei turite laiko, vyniotinį per naktį palaikykite šaldytuve. Paskui susukite į marlę, suriškite lininiu ar medvilniniu siūlu, dėkite į kepimo skardą, įpilkite stiklinę vandens ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

3. Jei kepant vanduo išgaruotų, įpilkite dar. Iškeptą dar karštą vyniotinį paslėkite ir laikykite per naktį šaltoje vietoje. Tada išvyniokite ir tiekite.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Netikras zuikis su žaliosiomis alyvuogėmis
Receptas: Netikras zuikis su žaliosiomis alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 57
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 700.00 g (700 - 800 malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Batonas: 3.00 riekės (3 - 4)
Grietinėlė: 200.00 g
Alyvuogės: 1.00 st. (0,5 žalių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (smulkinti švieži arba džiovinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Svogūną nestambiai sutarkuokite (bet ir ne pačia smulkiausia tarka). Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą sudėkite į grietinėlę, kad išbrinktų. Į maltą veršieną sudėkite batono ir grietinėlės masę, tarkuotą svogūną, įmuškite kiaušinį, suberkite rozmarinus, pipirus, druską ir gerai išmaišykite. Geriausia, jei masę apie 10 minučių paplaktumėte elektiniu plaktuvu.

2. Į paruoštą mėsos masę sudėkite alyvuoges ir atsargiai išmaišykite, kad nesusitrintų. Šlapiomis rankomis suformuokite zuikį, dėkite į aliejumi apšlakstytą formą, apšlakstykite patį zuikį ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Netikras zuikis su kiaušiniais
Receptas: Netikras zuikis su kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 77
Receptas
Ingredientai
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Faršas: 700.00 g (700 - 800 kiaulienos)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (4 - kietai virti)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (mišinys pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, pagardinkite pipirais, druska ir žolelėmis. Į aliejumi pašlakstytą pailgą kepimo formą dėkite trečdalį faršo, tada eile sudėkite luptus kiaušinius. Kiaušinius apdėkite paruoštu faršu.

2. Ant viršaus sudėkite likusį faršą. Viršų gerai rankomis apspauskite. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje 40–45 minutes, kol gražiai apskrus.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Mėsos vyniotinis
Receptas: Mėsos vyniotinis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 84
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 1200.00 g (aš dariau iš karbonadinės, nes tik tokią tuo metu turėjau, bet buvo sausoka, tad siūlau imti riebesnę)
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai malti)
Mėsos prieskoniai (mėgstami): 1.00 arbat. š.
Šoninė (plonos virtos juostelės): 200.00 g
Agurkai: 100.00 g (marinuoti)
Svogūnai: 2.00 vnt. (arba 3)
Kaip gaminti
  1. Iš mėsos padarykite išklotinę ir iš abiejų pusių pabarstykite druska, pipirais ir prieskoniais, ant vienos pusės užtepkite garstyčias.
  2. Ant mėsos dėkite šoninės juosteles, o ant šoninės – plonomis juostelėmis pjaustytus marinuotus agurkus.
  3. Ant agurkų dėkite žiedais supjaustytus ir pakepintus svogūnus. Atsargiai viską susukite ir užtvirtinkite krapštukais.
  4. Vyniotinį įdėkite į kepimo „rankovę“ ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 1 val., po to atverkite „rankovę“ ir dar pakepkite, kol gražiai apskrus.

Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“

Suskleisti
Velykinis zuikis
Receptas: Velykinis zuikis
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 125
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 700.00 g (malta)
Miltai: 2.00 valg. š.
Manai: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (malti)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (3)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (maža, saldžioji)
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Putpelių kiaušiniai (virti): 10.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Į dubenį sudėkite maltą vištieną, pasūdykite, suberkite prieskonius, miltus, manų kruopas, įmuškite kiaušinį, supjaustytą svogūną ir išmaišykite.

2. Likusias daržoves įmeskite į karštą vandenį, apvirkite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Kepkite apie 50 min orkaitėje.

3. Į kepimo formą įdėkite dalį paruoštos vištienos, tada sudėkite daržoves ir nuluptus putpelių kiaušinius ir uždenkite viską likusiu vištienos faršu.

4. Pašaukite viską į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 min.

Receptą atsiuntė Evelina Daukševič

Suskleisti
Sausainiai „Velykų tema“
Receptas: Sausainiai „Velykos“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.7 / 34
Receptas
Ingredientai
Margarinas: 200.00 g („Vilnius“)
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 300.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Miltelinis cukrus: 150.00 g
Sultys: 3.00 valg. š. (3–4 valg. š. citrinų)
Spalvoti pabarstukai: 1.00 sauja
Šokoladas: 100.00 g (tirpintas)
Kaip gaminti

1. Išsukite minkštą margariną su paprastu ir vaniliniu cukrumi, kiaušiniu ir likusiais biriaisiais produktais.

2. Iškočiokite 0,7 cm storio lakštą ir formuokite kiaušinių, zuikio ar kitos norimos formos sausainius. Sudėkite juos į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą.

3. Kepkite apie 20 min. iki 150–170 °C įkaitintoje orkaitėje.

4. Paruoškite glajų: miltelinį cukrų išsukite su citrinos sultimis. Aptepkite juo sausainius. Viršų papuoškite pabarstukais ir / ar tirpintu šokoladu. Skanaus! :)

Receptą atsiuntė Elina Skaržinskienė

Suskleisti
Velykinis keksas
Receptas: Velykinis keksas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 46
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 140.00 g
Pienas: 150.00 ml
Razinos: 75.00 g
Miltai: 300.00 g
Migdolai: 30.00 g
Mielės: 5.00 g (sausos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 5.00 g
Cukrus: 100.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Spalvoti pabarstukai: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Mieles ištirpinkite šiltame piene. Įberkite truputį nusijotų miltų ir gerai išmaišykite, uždenkite dangčiu ir valandą palaikykite šiltoje vietoje.

2. Apelsiną nulupkite ir išspauskite sultis.

3. Į likusius miltus suberkite druską, cukrų, įtarkuokite sviestą, įmuškite kiaušinį, supilkite apelsinų sultis ir raugą. Užminkykite tešlą ir palikite dar valandai.

4. Razinas nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir 10 minučių palikite pastovėti. Sudėkite jas į tešlą, įberkite tarkuotų apelsino žievelių ir dar kartą išminkykite.

5. Migdolus perliekite verdančiu vandeniu ir 10 minučių palikite, tada nulupkite, susmulkinkite ir įmaišykite į tešlą.

6. Kepimo formą apšlakstykite vandeniu, sudėkite į ją tešlą ir dar 20-25 minutėms palikite. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir kepkite keksą 45 minutes.

7. Kai iškeps, išimkite iš orkaitės, truputį ataušinkite ir papuoškite milteliniu cukrumi bei pabarstukais.

Receptą atsiuntė Evelina Albrektaitė

Suskleisti
Velykinis citrininis keksas su razinomis
Receptas: Velykinis citrininis keksas su razinomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 74
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 230.00 g
Sviestas: 80.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š.
Miltai: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (1,5)
Citrinos: 1.00 vnt. (3 arbat. š. tarkuotos žievelės ir 0,4 stikl. sulčių)
Razinos: 1.00 sauja (mirkytos)
Grietinė: 175.00 g
Kaip gaminti

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Supilkite ištirpintą sviestą, aliejų ir grietinę. Kepimo miltelius suberkite į miltus ir viską gerai sumaišykite.

2. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, razinas, supilkite citrinos sultis ir viską maišykite iki vientisos masės.

3. Gautą tešlą supilkite į sviestu pateptą kepimo formą ir apie 40–50 min. kepkite 175 °С temperatūros orkaitėje.

Receptą atsiuntė Audra S.

Suskleisti
Netikras zuikis arba užsieninis „meat loaf'as“
Receptas: Netikras zuikis arba užsieninis „meat loaf'as“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 83
Receptas
Ingredientai
Neriebi malta mėsa (recepte: jautienos kumpis, kiaulienos išpjova, keli gabaliukai kalakutienos) 700.00 g
Cukinijos: 300.00 g
Salierai: 3.00 vnt. (3-4 kotai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3-4 skiltelės)
Sviestas: 20.00 g (20-30 g)
Petražolės: 4.00 vnt. (4-5 šakelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Migdolai: 100.00 g (smulkinti)
Sūris: 100.00 g (tarkuotas kietasis)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (neaštrios)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūsti)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Svogūną, česnakus bei salierų kotus supjaustykite ir patroškinkite svieste ant labai mažos ugnies.

2. Cukiniją nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Troškintas daržoves (svogūnus, česnakus ir salierų kotus), cukiniją ir petražoles sumalkite mėsmale arba susmulkinkite smulkintuvu. Gautą vienalytę masę supilkite į mėsą, suberkite likusius produktus ir gerai viską išmaišykite.

4. Faršą sudėkite į pateptas aliejumi formas, ant viršaus uždėkite ir prispauskite petražolių lapelius. (P. S. Viršų patepkite aliejumi arba galite padaryti mišinį iš šaukštelio garstyčių, sojų padažo, skysto medaus ir citrinos sulčių. Taip pat galima viršų patepti šaukšteliu majonezo ir pabarstyti saldžiųjų paprikų milteliais.)

5. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 50-60 minučių.

6. Netikrą zuikį galite patiekti ir karštą ir šaltą.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Suskleisti
Senovinė mielinė boba
Receptas: Senovinė mielinė boba Velykom
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.0 / 8
Receptas
Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežių; įmaišalui)
Vanduo: 100.00 ml (šilto įmaišalui ir dar 1 šaukštas glajui)
Cukrus: 200.00 g (tešlai ir dar 1 šaukštelis įmaišalui)
Miltai: 570.00 g (tešlai)
Pienas: 350.00 ml (šilto; tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos; tešlai)
Apelsino žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos; tešlai)
Migdolų ekstraktas: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušinių tryniai: 10.00 vnt. (tešlai)
Sviestas: 115.00 g (minkšto; tešlai)
Razinos: 1.00 st. (mirkytų rome; tešlai)
Romas: 1.00 valg. š. (glajui)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (glajui)
Cukraus pudra: 200.00 g (glajui)
Kaip gaminti

1. Ruošiame įmaišalą. Mieles ištrinkite su cukrumi ir ištirpinkite šiltame vandenyje. Leiskite šiek tiek pastovėti, kol mielės lengvai paviršiuje suputos – apie 10 min.

2. Ruošiame tešlą. Į virtuvinį kombainą suberkite pusę miltų, supilkite šiltą pieną ir druską. Išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite suputojusias mieles. Vėl išmaišykite.

3. Suberkite cukrų, apelsinų ir citrinos žieveles, migdolų ekstraktą. Įjunkite kombainą ir tegul ten viskas maišosi. Po vieną įleiskite trynius. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir gabaliukais sumeskite minkštą sviestą. Tešla tegul maišosi apie 10 min. – kada ji atlimpa nuo sienelių, tai jau ženklas, kad viskas. Tešla turi būti minkšta ir blizganti. Dabar tešlą uždenkite rankšluosčiu ir leiskite jai pakilti dvigubai. Procesas trunka apie valandą ar ilgiau.

4. Razinas nusausinkite. Suberkite jas į tešlą ir išminkykite.

5. Kepimo formas ar formą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais ar džiūvesėliais, perteklių iškratykite. Tešlos dėkite 1/3 formos. Uždenkite rankšluosčiu ir leiskite pakilti dar kartą – apie 1 val. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35–40 min. arba kol iškepa. Ištraukite bobą ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių.

6. Ruošiame glajų. Puodelyje pašildykite romą su vandeniu, suberkite cukraus pudrą ir supilkite citrinos sultis. Viską gerai išmaišykite. Apliekite bobą glajumi.

Suskleisti

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 originalūs būdai nudažyti velykinius kiaušinius. Pravers net skutimosi putos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais