Pusryčiai: ką patartina valgyti, o ko – ne

Kavos puodelis, jogurto indelis ir stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių – būtent taip dauguma iš mūsų įsivaizduoja tobulus pusryčius.
Omletas su daržovėmis
Omletas su daržovėmis / Fotolia nuotr.

Kaip yra iš tikrųjų? Tiesa yra ta, kad kai kurie tuščiu skandžiu vartojami produktai gali duoti daugiau žalos negu naudos. Pateikiame produktų sąrašą, kuriuos galima, o kurių – ne valgyti pusryčiams.

NEREKOMENDUOJAMA

1. Mitinių kepinių

Mielės erzina skrandžio sieneles ir skatina dujų kaupimąsi.

2. Saldumynų

Cukrus skatina insulino gamybą ir tuo pačiu alina kasą. Visa tai gali sukelti cukrinį diabetą.

3. Jogurto ir kitų rūgštaus pieno produktų

Skrandyje esanti druskos rūgštis panaikina visas jogurte ar kituose rūgštaus pieno produktuose esančias gerąsias bakterijas. Todėl šių produktų nauda organizmui, valgant juos tuščiu skrandžiu, yra lygi nuliui.

4. Kriaušių

Kriaušėse itin gausu grubios augalinės ląstelienos, kuri gali erzinti skrandį.

5. Pomidorų

Pomidoruose esanti rūgštis, kontaktuodama su skrandžio sultimis, didina jo rūgštingumą. Tai gali sukelti skrandžio opą.

6. Agurkų ir kitų žalių daržovių

Tuščiu skrandžiu valgomos žalios daržovės dėl juose esančių rūgščių,skatina rėmenį, sukelia dujų kaupimąsi ir diskomfortą skrandyje.

7. Bananų

Žinoma, kad bananuose yra labai daug organizmui reikalingo magnio. Tačiau jeigu valgysite bananus tuščiu skrandžiu, magnis pasisavins pernelyg greitai, dėl ko širdžiai teks labai didelės apkrovos.

8. Prieskonių

Prieskoniai erzina skrandžio gleivinę ir didina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Tai gali tapti įvairių virškinamojo trakto ligų priežastimi.

9. Šaltų ir gazuotų gėrimų

Tokie gėrimai traumuoja skrandžio gleivinę ir blogina jo kraujo apytaką. Dėl šios priežasties maistas yra blogiau virškinamas.

10. Citrusinių vaisių

Citrusiniuose vaisiuose itin daug rūgščių, kuriuos, patekusios į tuščią skrandį, sukelia rėmenį, skatina gastritą bei skrandžio opą.

TAIP PAT SKAITYKITE: 4 prisirišimo tipai: kuriam priklausote jūs ir kaip tai veikia jūsų santykius?

REKOMENDUOJAMA

1. Avižinę košę

Saugo skrandžio gleivinę nuo druskos rūgščių poveikio. Be to, avižinėje košėje gausu ląstelienos, kuri mažina cholesterolio kiekį.

Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutų sviestu
Receptas: Avižinių dribsnių košė su bananais ir riešutų sviestu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 105
Receptas
Ingredientai
Pienas: 1.00 puodelis
Vanduo: 1.00 puodelis
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Avižiniai dribsniai: 120.00 g (stambūs)
Bananai: 1.00 vnt. (1 didelis, gerai prinokęs košei ir keli griežinėliai viršui išdėlioti)
Žemės riešutų sviestas: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (po 1 valg. š. košei (arba medus) ir viršui pabarstyti)
Kaip gaminti
  1. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną ir vandenį, pagardinkite vaniliniu cukrumi ir druska. Kaitinkite ant vidutinio didumo ugnies, kol užvirs. Užvirus, suberkite į prikaistuvį avižinius dribsnius. Sumažinkite ugnį ir maišydami virkite apie 3 minutes. Įmaišykite iki vientisos masės sutrintą bananą ir virkite dar kelias minutes, kol avižiniai dribsniai taps minkšti ir sugers beveik visą skystį.
  2. Nuimkite prikaistuvį su koše nuo ugnies. Įmaišykite žemės riešutų sviestą ir rudąjį cukrų (arba medų). Gerai išmaišykite. Uždenkite puodą dangčiu ir palaikykite kelias minutes, kol košė pilnai išbrinks.
  3. Paruoštą košę sudėkite į dubenėlius. Apibarstykite dar žiupsneliu rudojo cukraus ir ant viršaus išdėliokite kelis banano griežinėlius.
  4. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Idėja iš: www.pastryaffair.com

Suskleisti

2. Grikių košę

Švelniai stimuliuoja virškinamojo trakto darbą. Grikiuose taip pat gausu organizmui reikalingų baltymų, geležies ir vitaminų.

3. Kukurūzų košę

Šalina iš organizmo toksinus ir sunkiųjų metalų druskas, normalizuoja skrandžio mikroflorą ir ilgam suteikia sotumo jausmą.

4. Daigintus kviečius

2 valg. š. daigintų kviečių yra apie 15 proc. rekomenduojamos paros vitamino E dozės ir apie 10 proc. rekomenduojamos paros folio rūgšties dozės. Daiginti kviečiai taip pat švelniai stimuliuoja virškinamojo trakto darbą.

5. Kiaušinius

Kiaušiniai pusryčiams – efektyviausias būdas sumažinti suvartojamų kalorijų skaičių per likusią dienos dalį.

Virti kiaušiniai be lukšto
Receptas: Virti kiaušiniai be lukšto
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 64
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (mėgstamų -svogūnų, petražolių)
Kaip gaminti
  1. Atsiplėškite maistinės plėvelės kvadratą ir ją įtieskite į puodelį/plastikinį indelį/dubenėlį...
  2. Užberkite smulkintų žalumynų/svogūniukų...
  3. Užvirkite didesnį puodą su vandeniu. Vandens turėtų būti apie 5 cm aukščio, kad nepasidėtų verdami kiaušiniai ant dugno...
  4. Uždėkite po gabalytį sviesto į dubenėlius su plėvele, arba šiek tiek kokoso aliejaus (nebūtinai; viskas pavyko ir be to). Įkulkite po kiaušinį į plėvele išklotus dubenėlius, plėvelės kraštus suimkite ir suriškite siūlu, ar tiesiog gerai užsukite...
  5. Į užvirusį vandenį puode dėkite plėvele susuktus lauknešėlius taip, kad dangčiu prispaustumėte lauknešėlių galus, ir jie laikytųsi bei taip virtų...
  6. Virkite apie 10-12 minučių, arba kol pabals baltymas. Nepervirkite.
  7. Sugriebkite lauknešėlių kraštelius ir atidenkite puodo dangtį. Lauknešėlius atidarykite ir kiaušinius išverskite ant špinatų lapų, ant žalių salotų lapų ar ant apskrudintais krašteliais juodos duonos riekės... Pabarstykite druska ar pipiriukais... 

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti

6. Arbūzą

Šis vaisius suteiks organizmui reikalingą skysčių kiekį. Be to, arbūzuose gausu likopeno, kuris būtinas geram regėjimui ir širdies sveikatai.

7. Mėlynes

Tyrimai parodė, kad reguliarus mėlynių vartojimas pusryčiams gerina atmintį, normalizuoja spaudimą ir medžiagų apykaitą.

Traškūs dribsniai su mėlynėmis
Receptas: Traškūs dribsniai su mėlynėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 14
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 400.00 ml (natūralaus)
Mėlynės: 1.00 sauja (šaldytų)
Dribsniai: 1.00 st. (sauja - įvairių rūšių)
Riešutai: 1.00 valg. š. (po šaukštą - įvairių, kapotų)
Džiovinti vaisiai: 1.00 valg. š. (įvairių, džiovintų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Vanilė: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kokosų drožlės: 3.00 arbat. š. (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (pagal skonį - sulčių)
Kaip gaminti
  1. Plastikiniame dubenėlyje sumaišykite dribsnius, riešutus, džiovintus vaisius. Įberkite cinamono, vanilės, kokosų drožlių. Nedideliame puodelyje virš garų ištirpykite medų.
  2. Sumaišykite su aliejumi, įspauskite kelis lašus citrinos sulčių ir tolygiai apšlakstykite dribsnių ir riešutų mišinį.
  3. Paruoštą masę gerai išmaišykite ir plonyčiu sluoksniu paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
  4. Vis pamaišydama kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol dribsniai dailiai apskrus ir taps traškūs.
  5. Svarbu neperkepti, nes dribsniai labai greitai apskrunda. Paruoštą masę atvėsinkite. Tiekite su jogurtu ir mėlynėmis.
Suskleisti

8. Bemielę viso grūdo miltų duoną

Šioje duonoje esantys angliavandeniai ir kiti naudingi elementai yra būtini mūsų organizmui.

9. Riešutus

Pusryčiams suvalgyti riešutai gerina virškinamojo trakto darbą bei normalizuoja skrandžio sulčių rūgštingumą.

10. Medų

Ryte pavartotas medus padeda pažadinti organizmą ir suteikti jam energijos visai dienai. Medus taip pat gerina atmintį ir didina laimės hormono serotonino kiekį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Produktai, kurių nepatartina valgyti tuščiu skrandžiu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų