Restorano šefas Robertas Ščesnavičius pataria, kaip tinkamai paruošti smidrus

„Smidras – itin subtili daržovė ir šiandien labai madinga. Šią vasarą jų tikrai naudosime daug“, – sako Robertas, žinomas restorano šefas, turintis 40 metų šefo darbo patirties, o lietuviams geriau žinomas kaip laidos „Šefas rekomenduoja“ vedėjas, sutikęs pasidalinti smidrų gaminimo subtilybėmis su portalo skaitytojais.
Robertas Ščesnavičius
Robertas Ščesnavičius / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Perlaužk ir paragauk!

Smidrą aš visada perlaužiu ir paragauju. Jeigu jo žievelė yra labai jauna, jos tiesiog nereikia lupti. Kartais tereikia nupjauti kotelio galiuką. 

Virtuvės šefo teigimu, geriausias būdas išsirinkti smidrus – nesivaržyti ir tiesiog paragauti, nesvarbu kur juos rinksitės, turguje ar prekybos centre.

„Smidrą aš visada perlaužiu ir paragauju. Jeigu jo žievelė yra labai jauna, jos tiesiog nereikia lupti. Kartais tereikia nupjauti kotelio galiuką. Ne viršūnėlę, o tik apačią. Ji kartais būna sukietėjusi. Tačiau jei smidras tik ką skintas ir tikrai šviežias, jį galima valgyti ir žalią. Aš – tikras žalių smidrų gerbėjas“, – juokiasi Robertas.

Fotolia nuotr./Trinta smidrų sriuba
Fotolia nuotr./Trinta smidrų sriuba

Virti ir kaip virti

Štai kur klausimas! Visų pirma, Robertas atkreipia dėmesį į indą, kuriame ruošiatės virti smidrus.

„Reikalingas siauras puodas. Taip smidrai nesukris į vandenį, o jų viršūnėlės bus vos vos iškilusios, – smidrų ruošimo paslaptimis dalijasi Robertas. – Nepamirškite, kad vandeniu reikia užpilti tik kotelių apačią. Viršūnėlės suminkštės nuo garų“.

Virtuvės šefas primena, kad per ilgai verdami smidrai, o ir kitos daržovės, praranda skonį ir spalvą.

„Smidrai, kaip ir itališki makaronai, neturi būti išskydę. Šiandien restoranuose dažnai patiekiamos troškintos arba tik nuplikytos morkytės ir kitos daržovės. Man tai – labai skanu, o svarbiausia – sveika“, – sako Robertas.

Taip pat skaitykite: Gintarė Gurevičiūtė: „Vaisiams ir daržovėms laiko rasti tikrai nesunku“

Druskai – stop!

Smidrai itin greit sugeria druską. Tik persūdysite vandenį ir šparagai iš karto praras savo skonį. Smidras – subtili daržovė, jos tikrai neturi užgožti druska. 

Roberto teigimu, ruošiant patiekalus iš smidrų derėtų itin atsargiai elgtis su druska.

„Smidrai itin greit sugeria druską. Tik persūdysite vandenį, ir smidrai iš karto praras savo skonį. Smidras – subtili daržovė, jos tikrai neturi užgožti druska“, – sako Robertas ir priduria, kad dėl specifinio skonio smidrai dažnai yra ne visiems priimtini, tačiau išmokus juos derinti prie tam tikrų patiekalų, tampa tiesiog nepakeičiami. 

„Tai daržovė, kuri niekada nieko nesugadins“, – tvirtina virtuvės šefas.

Kas su kuo dera?

„Kas už šefą geriau žino, kas prie ko tinka? – šmaikštauja Robertas ir vardija patiekalus, kurių paruošimui naudoja smidrus: – Tai ir klasikiniai smidrai su olandišku padažu, salotos, įvairūs garnyrai. Be smidrų neapsieinu ruošdamas Lietuvoje jau visai pamėgtą rizotą.“

Roberto teigimu, pats virtuvės šefas prie patiekalo turėtų parinkti garnyrą.

„Kartais stebiuosi, kai manęs paklausia, ko norėsiu prie kepsnio. Prašau, pasiūlykite garnyrą! Man smagu, kai už mane parenka daržoves ir padažus. Juk dabar turime tiek vaisių ir daržovių. Nekopijuokite, kurkite savo madas!“, – sako R. Ščesnavičius.

Kiaulpienės su lašišomis ir šparagais
Receptas: Kiaulpienės su lašišomis ir smidrais
3 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 200.00 g (rūkytų lašišų filė)
Salotos: 2.00 vnt. (gūželė salotinių trūkažolių ir keli lapeliai „Ledkalnio“ salotų)
Kiaulpienės: 30.00 g (saujelė lapelių)
Smidrai: 50.00 g (t. y. smidrai; nedidelis ryšulėlis šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Alyvuogės: 30.00 g (saujelė juodųjų)
Baltos duonos riekelės 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (padažui)
Grūdėtosios garstyčios (padažui) 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys padažui)
Kaip gaminti

1. Visus salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite, pusvalandį palaikykite šaldytuve sandariame inde, didesnius suplėšykite ir išdėliokite į lėkštes.

2. Ant viršaus dėkite lašišų griežinėlių, berkite nuvarvintų alyvuogių.

3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis, išdėliokite ant salotų.

4. Duonos riekeles supjaustykite kubeliais, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

5. Smidrų galus nupjaukite, nuvalykite, koteliais žemyn sumeskite į puodą su vandeniu ir kelias minutes pavirkite. Išgriebkite ir nuvarvinkite, atvėsintus išdėliokite ant salotų.

6. Paruoškite žalumynų padažą. Svogūną susmulkinkite, sumeskite į elektrinį plakiklį, supilkite aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, apelsinų sultis, sukrėskite garstyčias, medų ir viską iki vientisumo suplakite.

7. Padažu apliekite salotas ir tiekite su skrudinta baltos duonos riekele.

Suskleisti
Salotos su šparagais
Receptas: Salotos su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 43
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (t. y. švieži smidrai)
Agurkai: 1.00 vnt.
Ridikėliai: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Gražgarstės: 50.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 arbat. š. (citrinų)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Šviežius smidrus išvirti (apie 15 min.), ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.

2. Ridikėlius supjaustyti skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplauti ir  nuvarvinti.

3. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėti į salotinę, pasūdyti, įberti pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišyti.

4. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilti ant salotų ir išmaišyti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių puseles.   

Suskleisti
Smidrai su olandišku padažu
Receptas: Smidrai su olandišku padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 400.00 g (šviežių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Sviestas: 100.00 arbat. š. (pusė pakelio)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. žaliųjų citrinų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.

Suskleisti
Brusketa su smidrais
Receptas: Brusketa su smidrais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 12
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 12.00 vnt.
Fetos sūris: 150.00 g
Duona: 4.00 riekės (čiabatos duonelės)
Džiovinti pomidorai: 4.00 vnt. (aliejuje)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (tyro)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis šviežiai spaustų sulčių)
Kaip gaminti
  1. Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
  2. Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
  3. Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
  4. Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
Suskleisti

Kur pirkti smidrus ir kitas daržoves?

Gali būti, kad visai netrukus smidrų, o ir kitų daržovių užaugintų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje lietuviai ims vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri praeitais metais pradėta ir Lietuvoje.

Šios kampanijos tikslas – paskatinti Lietuvos gyventojus pradėti gyventi sveikiau ir per dieną suvalgyti bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves. Būtent tiek rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

fhfhj-541aeeb03a00e

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis