Tad šį sezoną siūlome nepamiršti pasimėgauti sveikaisiais svarainiais, obuoliais, kriaušėmis, figomis ir, žinoma, spanguolėmis. Žemiau skaitykite, kokią naudą jūsų sveikatai turi šie vaisiai ir uogos bei išbandykite portalo Ji24.lt siūlomus receptus. Daugiau jų rasite mūsų rubrikoje RECEPTAI.
Svarainiai
Kriaušių ir obuolių skonį primenantys svarainiai rudenį be jokios abejonės yra vienas sveikiausių vaisių. Šie vaisiai, jų sėklos ir lapai jau nuo seno naudojami įvairioms ligoms gydyti. Švieži vaisiai dėl savo aitraus rūgštumo valgomi labai retai, bet iš jų pagamintas sirupas labai vertingas peršalus ar norint sustiprinti imunitetą. Visai žiemai saldėsių galima pasigaminti ant supjaustytų svarainių užpylus cukraus ir kelias dienas palaikius, kol iš vaisių išsiskirs sultys, tuomet sultis reikėtų supilti į atskirą indą, o svarainius padžiovinti orkaitėje.
Kuo naudingi? Svarainiai yra puikus vaistas ne tik sergantiems peršalimo ligomis, bet ir mažakraujyste, kadangi šiuose vaisiuose itin daug geležies. Svarainių vaisiai pagal biologiškai veiklių medžiagų sudėtį yra vieni vertingiausių, juose daug pektininių junginių, fruktozės, gliukozės, kalio, kalcio, fosforo, vario druskų. Šie geltonieji vaisiai taip pat pasižymi puikiomis antibakterinėmis savybėmis, todėl itin efektyviai kovoja su blogu burnos kvapu.
Siulome pasigaminti:
1. Kriaušes nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir pamerkite į parūgštintą vandenį, kad neparuduotų. Svarainius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
2. Puode užvirinkite vandenį su cukrumi. Į sirupą kiaurasamčiu sudėkite svarainių skilteles ir dalį kriaušių. Virkite 2–3 minutes. Išgriebkite viena eile sudėkite į dubenį ir atvėsinkite. Tame pačiame sirupe dalimis išvirkite likusias kriaušes.
3. Atvėsinę vaisius sudėkite į litrinius stiklainius ir užpilkite dar sykį užvirintu sirupu.
4. Stiklainius kaitinkite 90 laipsnių vandenyje 20 minučių. Užsukite.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Svarainius švariai nuplaukite, perpjaukite pusiau ir, išskobusi sėklalizdžius, supjaustykite skiltelėmis.
- Jas sudėkite į puodą, suberkite cukrų, uždenkite ir palikite 24 valandas pastovėti, kad išsiskirtų sulčių.
- Svarainių uogienę virkite ant mažos ugnies nuolat maišydama. Paviršiuje susidariusias putas nugraibykite.
- Kai masė pradės tirštėti, suberkite vanilinį cukrų, dar minutę pakaitinkite ir nukelkite nuo ugnies.
- Karštą uogienę sukrėskite į orkaitėje iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite.
Kulinaro patarimas. Svarainius galite virti su aronijomis – uogienė bus ne dailios gintarinės, o sodrios spalvos. Pagaminsite per 1 val. (neskaičiuojant svarainių laikymo laiko).
1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir druska iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius. Suberkite miltus ir kepimo miltelius. Suminkykite tešlą.
2. Tešla išlipdykite kepimo indą (truputį atidėkite trupiniams) ir valandą palaikykite šaldytuve.
3. Obuolius ir svarainius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, išimkite sėklas.
4. Paruoškite pudingą, kaip nurodyta ant pakuotės, atvėsinkite iki drungno ir supilkite į tešlos „krepšelį“.
5. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir nudžiovinkite.
6. Į pudingą susmeikite obuolių ir svarainių skilteles, užtrupinkite likusią tešlą, suberkite razinas ir smulkintus migdolus.
7. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 35-40 min.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
Obuoliai
Kiek daug gardžių ir kvapnių desertų galite pasigaminti iš obuolių: įvairių pyragų, keksiukų, bandelių su cinamonu ir obuolio skiltelėmis... Internete receptų ir įvairių pasiūlymų tikra gausybė, belieka tik išsirinkti! O jei smaližiauti pernelyg nenorite ir siekiate atsikratyti papildomų kilogramų, valgykite šviežius, ką tik iš sodo surinktus obuolius, juk jie slopina alkį. Šiuose vaisiuose gausu fruktozės, kuri palaiko pastovų cukraus kiekį kraujyje, todėl nekamuoja alkio priepuoliai ir nesinori kitokių saldumynų. O skrandyje išbrinkę pektinai ilgam suteikia sotumo, šalina riebalus ir cholesterolį. Be to, valgant sultingus obuolius, mažiau norisi gerti.
Taip pat skaitykite: Gardžiausi obuolių pyragai
Ganėtinai paprastą, tačiau itin kvapnų obuolių desertą pasidaryti galite vos per keletą minučių: supjaustykite keletą obuolių plonomis skiltelėmis ir sudėkite juos į keptuvę, įpilkite 2 šaukštus vandens ir įdėkite cinamono lazdelę. Kepkite obuolius ant mažos ugnies, kol jie suminkštės. Patiekite su liesu jogurtu ar mėgstamais ledais.
Kuo naudingi? Obuoliuose yra visų veikliųjų medžiagų (net 300!), būtinų gyvybei palaikyti. Daugiausia vitaminų C, K, P ir B grupės, kalio, kalcio, geležies, pektinų, fruktozės, beta karoteno, eterinių aliejų ir angliavandenių. Taip pat yra fosforo, kobalto, jodo, cinko, molibdeno, natrio, nikelio, chromo, fluoro, baltymų, amino rūgščių, raugintų medžiagų ir vandens. Dėl šių naudingųjų medžiagų obuoliai efektyviai mažina kraujospūdį, gerina miegą, ramina, lieknina, malšina alkį ir stabdo senėjimą.
Siūlome pasigaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 100 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite maltą cinamoną, muskatą, imbierą ir druską.
- Obuolius nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks ir aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni. Išimkite iš griežinėlių sėklas ir sėklalizdžius.
- Obuolių griežinėlius suberkite į dubenį su paruoštu prieskonių mišiniu. Lengvai ir atsargiai sumaišykite, kad obuoliai pasidengtų prieskoniais. Perkelkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, išdėliokite vieną šalia kito vienu sluoksniu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Tuomet apverskite griežinėlius ir kepkite dar 30–45 minutes, kol taps traškūs.
- Atvėsinkite ir iš karto patiekite.
- Kepimo formai ~15*15 cm. reikės tiek ingredientų.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir tolygiai jais padenkite kepimo indo dugną, kurį prieš tai šiek tiek patepkite aliejumi ir pabarstykite šiek tiek miltų.
- Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi, berkite miltus ir maišykite, kol gausis vientisa masė.
- Tešla turi būti kiek tirštesnė nei grietinė. Tešlą pilkite ant obuolių, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 min 180 - 200 C (priklauso nuo orkaitės).
- Iškeptą pyragą esant norui galima pabarstyti milteliniu cukrumi.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Ieva
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir pakepinkite karštame svieste.
- Suberkite apelsinų sultyse mirkytas razinas, citrinos žieveles, cukrų, cinamoną, gvazdikėlius, sukrėskite apelsinų džemą, dar kiek pakaitinkite, išmaišykite ir atvėsinkite.
BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
- Riešutus smulkiai sukapokite, jeigu razinos stambios, jas supjaustykite.
- Sumaišykite su medumi ir prieskoniais. Nupjaukite obuolių viršūnėles, vidų išskobkite.
- Pridėkite įdaro ir kepkite 200 0C apie 20 minučių. Kremui pagaminti užvirinkite pieną su išskobta vanilės ankštimi, kaitinkite ant mažos kaitros apie 10 min. paskui perkoškite.
- Trynius išsukite su cukrumi iki purumo, pamažu pilkite verdantį pieną ir maišykite.
- Nuolat maišydama kaitinkite ant silpnos kaitros, kol padažas sutirštės.
- Obuolius patiekite su vaniliniu padažu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros.
- Obuolius nuplaukite, nupjaukite viršūnėles prie kotelio ir išskobkite, palikdami neplonas sieneles. Šonus subadykite šakute, kad kepdami obuoliai „nesusprogtų“.
- Į dubenėlį sudėkite varškę, medų, vanilinį cukrų, cinamoną ir tarkuotą citrinos žievelę.
- Gerai išmaišykite ir ištrinkite šakute iki vientisos masės. Šia mase įdarykite obuolius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol obuoliai suminkštės.
- Obuolius patiekite šiltus, apipiltus skystu medumi ir apibarstytus saujele graikinių riešutų.
- Tešlą išimkite iš šaldymo kameros ir palikite ~15~20 min kambario temperatūroje, kad atšiltų.
- Tuo metu nulupkite ir supjaustykite obuolius, sumaišykite su 2 rūšių cukrumi ir cinamonu (galite užpilti šiek tiek citrinos sulčių, kad obuoliai nepatamsėtų).
- Tešlą šiek tiek iškočiokite, iš jos išpjaustykite norimo dydžio kvadratėlius.
- Ant kiekvieno kvadratėlio dėkite obuolių, ir patepę kraštelius tirpintu sviestu (kad geriau suliptų) suklijuokite.
- Bandeles patepkite lydytu sviestu ir pabarstykite 2 rūšių cukraus ir cinamono mišiniu.
- Kepkite ~20 min 180 laipsnių orkaitėje.
Skanaus!
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Kriaušės
Kriaušės, kaip ir obuoliai, yra nepamainomos rudeniško stalo palydovės. O ir panaudoti jas galite praktiškai visur: išsivirti kriaušių kompotą, pasigaminti gardų kraušių pyragą ar bandeles, išsikepti blynelių su kriaušėmis ar namiškiams paruošti gardžas virtas kriaušes su mėgstamu sirupu.
Kuo naudingos? Kriaušėse itin daug ląstelienos - vidutinio dydžio vaisiuje jos yra net 4 gramai (kad gautumėte tokią dozę, tektų suvalgyti pusantro puodelio rudųjų ryžių). Ląsteliena itin audinga turintiems aukštą kraujo spaudimą bei efektyviai padeda sureguliuoti cukraus lygį kraujyje.
Siūlome pasigaminti:
- Apelsiną gerai nuplaukite, išspauskite sultis.
- Vanilės ankštį perpjaukite per pusę, kruopščiai iškrapštykite sėklytes. Kriaušes nuplaukite, nulupkite, sustatykite į aukštą siaurą puodelį.
- Užpilkite rislingu, apelsinų sultimis, sukrėskite medų, suberkite nutarkuotas citrinos žieveles, vanilės sėklytes ir apie 12 min. pavirkite, kad kriaušės suminkštėtų, bet neištižtų.
- Kriaušes sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų ir atvėstų, tada išdėliokite į tris dubenėlius. Kol kriaušės vėsta, paruoškite šokoladinį užpilą: šokolado plytelę sulaužykite, sudėkite į karščiui atsparų dubenėlį, įpilkite grietinėlės, įberkite žiupsnelį cinamono ir maišykite, kol masė taps vientisa.
- Išpilstykite užpilą į tris dubenėlius su kriaušėmis.
1. Kriaušes perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite griežinėliais.
2. Į puodą supilkite vyną, cukrų ir pusės citrinos sultis. Užvirinkite ir nukelkite nuo viryklės.
3 Į sirupą sudėkite kriaušes, palaikykite 10 minučių, tada išgriebkite ir sudėkite ant popierinių servetėlių.
4. Iškočiotą sluoksniuotą tešlą supjaustykite 2 cm pločio ir 20 cm juostomis. Jas apdėkite kriaušių skiltelėmis, suvyniokite ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
5. Sviestą ištirpinkite, į jį įmaišykite miltelinį cukrų, cinamoną. Mišiniu aptepkite pyragaičius. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 12–14 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir su puse kiekio cukraus plakite, kol pasidarys purūs. Baltymus išplakite su likusiu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Miltus, kakavą ir krakmolą sumaišykite ir suberkite į trynių masę. Įmaišykite trečdalį baltymų masės, paskui pamažu likusią. Biskvito tešlą maždaug 1 cm storio sluoksniu supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių. Iškeptą biskvitą padėkite ant drėgno milteliniu cukrumi pabarstyto medvilninio rankšluosčio (kad kepimo popierius liktų viršuje).
2. Kriaušes nulupkite, perpjaukite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite griežinėliais. Vyną užvirinkite su cukrumi, sudėkite kriaušes ir virkite apie 10 minučių. Nukelkite nuo viryklės ir atvėsinkite. Nuo biskvito nuimkite kepimo popierių.
3. Kremui skirtą pieną, cukrų ir aguonas užvirinkite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir išplakite su pieno mase. Ją įstatykite į palengva verdančio vandens vonelę ir plakite, kol pasidarys kremo tirštumo. Želatiną ištirpinkite, supilkite į kremą, išmaišykite ir atvėsinkite šaldytuve. Baltymus išplakite su grietinėle ir pamažu sumaišykite su atvėsusiu kremu.
4. Biskvitą pašlakstykite kriaušių likeriu. Ant viršaus paskirstykite kremą.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
- Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę. Pašalinusi sėklytes, nulupkite, supjaustykite kubeliais.
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, sukapokite. Imbierą nulupkite, sutarkuokite.
- Visas daržoves ir vaisius krėskite į gilesnį troškinimo puodą, suberkite gvazdikėlius, cinamoną, druską, cukrų, supilkite actą ir vis pamaišydama kaitinkite, kol išgaruos skystis ir tyrė sutirštės.
- Sukrėskite į nedidelius užsukamus stiklainėlius, juos statykite į puodą su karštu vandeniu, pridenkite steriliais dangteliais ir kaitinkite 30 min.
- Pikantišką kriaušių tyrę sandariai užsukite ir laikykite šaltai.
- Ypač tinka tiekti su paukštiena ir kumpiu.
- Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu šalto virinto vandens, palikite išbrinkti.
- Keturias nuluptas kriaušes supjaustykite kubeliais, likusias neluptas – plonais griežinėliais.
- Konditerio patarimas. Smulkinti vaisiai nepatamsės, jeigu apšlakstysite juos šviežiomis citrinų arba svarainių sultimis.
- Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sudėkite į plakimo indą, suberkite cukrų, plakite iki purumo.
- Konditerio patarimas. Šaldytuve atvėsintų kiaušinių trynius su cukrumi greičiau išsuksite. Į baltymus prieš plakant gerai įberti žiupsnelį druskos – bus standesni.
- Sukrėskite su kepimo milteliais sumaišytą rūgpienį, gerai išsukite. Po šaukštą įmaišykite miltus, paskui smulkintas kriaušes, galiausiai supilkite išplaktus kiaušinių baltymus.
- Konditerio patarimas. Prieš dėdami į tešlą smulkintas kriaušes, nuvarvinkite citrinų sulčių perteklių, antraip pyragas neiškils.
- Gautą masę tolygiai paskirstykite kepimo popieriumi išklotoje apvalioje formoje. Prismaigstykite plonų kriaušių griežinėlių.
- Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 1 val. 15 min.
- Konditerio patarimas. Į tarpelius tarp kriaušių griežinėlių galite įberti migdolų drožlių ar kokių nors rūgštesnių džiovintų uogų, pavyzdžiui, spanguolių.
- Kiaušinių likerį sumaišykite su grietinėle. Maišydami plona srovele supilkite karšto vandens vonelėje ištirpintą atvėsusią želatiną.
- Stingstančiu kremu apliekite atvėsusį pyragą, pusvalandį palaikykite šaldytuve.
- Konditerio patarimas. Kremą galite ruošti su mėgstamų uogų, airiško kremo ar grietinėlės likeriu.
Figos
Egzotiškosios kriaušės formos ir maždaug dvejų graikinių riešutų dydžio figos valgomos šviežios, džiovintos ar konservuotos. Iš šviežių figų verdama uogienė ir džemas. Troškintos figos yra tipiškas prancūziškas delikatesas, vertinamas gurmanų ir valgomas kartu su žąsų kepenėlių paštetu (Foie gras), mėsa arba sūriu. Nors pačių skaniausių figų paragausite tik Egipte, Turkijoje ar Alžyre, tačiau jų galima įsigyti ir Lietuvos prekybos centruose. Džiovintos figos taip pat yra puikus užkandis nenorintiems priaugti papildomo svorio ir siekiantiems organizmą aprūpinti kalciu.
Taip pat skaitykite: Džiovintų vaisių maistingumo lentelė
Kuo naudingos? Figos skatina kūrybinį darbą. Jose esančios į aspiriną panašios medžiagos skystina kraują, geriau aprūpina smegenis deguonimi ir stimuliuoja protinę veiklą. Negana to, figose kalcio yra tiek pat, kiek ir pieno produktuose, tad jei nesate įvairių jogurtų ar varškės mėgėjai, savo mitybos racioną dažniau papildykite šviežiomis ar džiovintomis figomis.
Siūlome pasigaminti:
1. Figas nuplaukite, nusausinkite ir įpjovę iki pusės padalykite į 4 skilteles. Sudėkite į kepimo indą. Į kiekvieną figą atsargiai praskėtę įdėkite sviesto, įpilkite brendžio ar viskio, apšlakstykite medumi, užbarstykite riešutų ir cinamono.
2. Paruoštas figas šaukite į 180–190 laipsnių orkaitę (įjunkite keptuvo funkciją) ir kepkite apie 15 minučių arba kol taps minkštos ir karštos.
3. Tiekite šiltas su išsiskyrusiu padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sluoksniuotą tešlą šiek tiek pakočiokite ir išspauskite norimo dydžio apskritimus. Apskritimus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
2. Figas nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite. Sūrį sutrupinkite pirštais.
3. Į kiekvieno apskritimo viduriuką dėkite figų, sūrio, pabarstykite graikiniais riešutais ir cinamonu. Pyragėlius kepkite 180 laispnių orkaitėje 15–20 minučių arba kol gražiai parus.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Figas porą valandų pamirkykite arbatoje. Išmirkusias supjaustykite ir sudėkite į elektrinio maišiklio indą. Ten pat sudėkite pakepintus riešutus, susmulkintus svogūnėlius, sugrūstus česnakus, nuvarvintus pomidorus.
2. Nutarkuokite geltonąjį citrinų žievelės sluoksnį, iš vaisių išspauskite sultis. Į indą su figomis supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles, įpilkite aliejaus, įberkite prieskoninių žalumynų ir viską sutrinkite.
3. Gatavu figų aptepu aptepkite duonos riekes ir kepkite 200 °C orkaitėje 10 min.
4. Ant kiekvieno sumuštinio uždėkite po dvi ančiuvių puseles ir iš karto patiekite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
- Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti.
- Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
- Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu.
- Ant viršaus užberkite riešutų.
- Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio.
- Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Tiekite su skrudinta duonos riekele.
Spanguolės
Šios ryškiaspalvės, vitaminų, mineralų ir organinių rūgščių turtingos rudens uogos, kurios puikiai išsilaiko iki pavasario, tinka ne tik imunitetui stiprinti ar kisieliui virti, bet ir pikantiškiems padažams bei valgiams ruošti. Tereikia nebijoti paeksperimentuoti. Spanguolių džemai su svogūnais, užpilai su tarkuotomis apelsinų žievelėmis – nepamainomas pagardas paukštienos ir žvėrienos valgiams. Beje, ar žinote, kad į spanguolių pagardus galima berti cinamono, gvazdikėlių, vanilės, apelsinų, citrinų žievelių ir pilti sulčių? Kaip ir kitos rūgščios uogos, spanguolės dera su saldžiais vaisiais: kriaušėmis, abrikosais, vynuogėmis...
Taip pat skaitykite: 5 sveikiausios rudens sezono daržovės ir receptų pasiūlymai
Kuo naudingos? Spanguolės itin naudingos sergantiems šlapimo takų uždegimais, jos taip pat efektyviai kovoja su įvairiomis širdies ligmis ir vėžiniais susirgimais. Spanguolės aprūpina organizmą vitaminu C, taip pat normalizuoja inkstų ir šlapimo pūslės darbą. Be abejo, tinkamiausios šviežios uogos. Kad būtų skaniau, spanguoles galite sutrinti su medumi. Kasdien suvalgydami bent po kelis šaukštus tokios tyrės, ne tik padėsite inkstams, bet ir labai sustiprinsite imuninę sistemą.
Siūlome išbandyti:
1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Elektriniu plaktuvu išsukite sviestą ir cukrų. Maišykite, kol masė taps puri, po vieną įmuškite kiaušinius. Suberkite vanilinį cukrų ir tarkuotas citrinos žieveles, sukrėskite grietinę. Dalimis įmaišykite miltus. Tešla turi būti tiršta.
3. Sukrėskite ją į kepimo popieriumi išklotą ir sviestu pateptą skardą, tolygiai paskirstykite.
4. Ant tešlos berkite su dviem šaukštais miltų sumaišytas spanguoles. Pašaukite į 190 °C temperatūros orkaitę, kepkite 30 min.
5. Uždenkite folija, kad uogos nesuskrustų, ir kepkite dar 30 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar pyragas iškepė. Palikite atvėsti. Prieš tiekdama pabarstykite miltiniu cukrumi.
1. Duoną supjaustykite vidutinio dydžio riekutėmis, iš abiejų pusių paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.
2. Varškę ir rikotą iki vientisos masės išsukite su grietinėle ir medumi, įmaišykite nutarkuotas citrinų žieveles, suberkite cinamoną.
3. Ant atvėsintų duonos riekelių saikingai tepkite sviesto, tada gausiai rikotos ir varškės masės. Ant viršaus dėkite po šaukštelį bruknių džemo.
4. Užkandėlę išdėliokite ant medinio padėkliuko, šalia dėkite šviežių čiobrelių šakelių.
- Spanguoles supilkite į formą.
- Jas užpilkite grietinėle, cukrumi, įmeskite kelias rozmarinų šakeles ir skrudinkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Tokį garnyrą gardu tiekti su paukštiena ar žvėriena.
- 1,5 l vandens užvirinkite. Krakmolą sumaišykite su trupučiu šalto vandens.
- Spanguoles su cukrumi ir likusiu vandeniu suplakite elektriniu trintuvu. Nuolat intensyviai maišydami su vandeniu sumaišytą krakmolą lėtai supilkite į verdantį vandenį.
- Toliau intensyviai maišydami užvirkite kisielių.
- Nukaiskite nuo ugnies, supilkite trintas spanguoles ir gerai išmaišykite.