Kokybiškas, natūralus ir tinkamai vartojamas medus gali būti vaistas nuo daugelio ligų. Šį bičių produktą skubame pirkti ne tik tada, kai pasireiškia pirmieji peršalimo požymiai. Medų dažna šeimininkė naudoja įmantriems patiekalams gardinti ir grožio procedūroms: plaukų bei odos priežiūrai. Per dieną sveikas žmogus gali suvartoti 60–100 g medaus, o vaikams dar mažiau – ne daugiau kaip 30 g.
Su medumi reikia elgtis atsargiai ir žinoti jo ypatybes. Pavyzdžiui, jeigu vartosite šiltą arbatą su medumi, gali užkietėti viduriai. O jeigu gersite medų ištirpinę kambario temperatūros vandenyje prieš valgį – atvirkščiai.
Vartoti medų galima visiems. Jį galima vartoti net sergant diabetu, tačiau labai nedaug. Netgi jeigu esate alergiškas, galite pasirinkti tokį medų, kuris jūsų nepaveiks. Kiekviena medaus rūšis turi savo ypatumų.
Taip pat skaitykite: Manikiūro virtuozės „Instagram“ tinkle: pasisemkite idėjų
Grikių medus – medaus karalius. Jo spalvinė gama labai plati: nuo tamsiai geltonos su rusvu ar rausvu atspalviu iki tamsiai rudos, net juodos. Šis medus aštraus skonio ir kvapo, jame geležies ir baltymų žymiai daugiau negu kitose medaus rūšyse. Jį vartoja esant hemoraginiam insultui (kraujo išsiliejimas į galvos smegenis) bei širdies raumens nepakankamumui. Grikių medus stiprina organizmą ir ramina nervų sistemą.
Akacijų medus – šviesiausias, beveik baltas medus, su vos pastebimu kreminiu atspalviu. Palyginti gana ilgai nesikristalizuoja. Svarbu paminėti, kad kristalizuojasi visos medaus rūšys. Tiesa, greičiausiai kristalizuojasi medus, kuriame yra didelis gliukozės kiekis. Kristalų „grūdai“ gali būti ir smulkūs, ir stambūs. Manoma, kad jeigu medus kristalizuojasi stambiais „grūdais“, į jį yra pridėta cukraus. Tai ne visai tiesa. Štai, pavyzdžiui, grikių medui yra būdingi stambūs kristalai. O jeigu jis yra maišytas su kitos rūšies medumi, pavyzdžiui, dobilų, kristalai bus smulkūs.
Taip pat skaitykite: Supermaistas: žaibiška sveikatos dozė
Liepų medus – gana tirštas, šviesiai geltonas arba švarios gintarinės spalvos. Šviežiame liepų meduje ryškus tamsiai žalias atspalvis. Šis medus yra gera prakaitą varomoji priemonė, todėl jį vartoja sergant įvairiomis peršalimo ligomis bei gydo infekcijas.
Dobilų medus – šviesiai geltonos spalvos. Susikristalizavęs – beveik baltas. Naudojamas kepenų ligoms gydyti.
Barkūnų medus – šviežias būna nuo baltos iki šviesiai geltonos spalvos, o kai susikristalizuoja – visiškai baltas, kaip sako bitininkai, kaip sūdyti lašiniai. Šis medus puikiai tinka tiems, kurie kenčia nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Be to, jis pasižymi nuostabiomis skoninėmis savybėmis, skleidžia silpną, vanilę primenantį aromatą.
Kaip išsirinkti kokybišką medų?
Skonis, spalva ir kvapas toli gražu ne visi rodikliai, leidžiantys įsitikinti medaus kokybe ir natūralumu. Skystas, šviežias medus neturi būti drumstas. Norėdami nustatyti, ar medus pakankamai subrendęs, pamerkite į jį šaukštą. Brandus medus nuo šaukšto nuteka nenutrūkstama juosta, o kai jį vyniosite ant šaukšto, jis guls sluoksniais. Nebrandus (per anksti išimtas) medus paprasčiausiai nutekės nuo šaukšto. Kodėl tai svarbu? Nebrandus medus gali prarūgti.
Taip pat skaitykite: Trijų savaičių eksperimentas parodė, kaip kovoti su cholesteroliu
Medaus kristalizacija – natūralus ir geros kokybės požymis. Beje, kalbant apie medų, derėtų sakyti „kristalizuojasi“, o ne „cukruojasi“. Kaip juokauja bitininkai, jeigu medus „cukruojasi“, reiškia nusipirkote cukraus sirupo, o ne tikro medaus.
Medaus kristalizacijos laikas priklauso ir nuo augalų, nuo kurių buvo suneštas nektaras, ir nuo medaus laikymo sąlygų. Vėsiose patalpose medus kristalizuojasi greičiau.
Skystas medus būna vasarą (liepą–rūgpjūtį). Vėliau (po 1–2 mėn.), priklausomai nuo rūšies, jis kristalizuojasi. Lapkričio mėnesį medus jau turėtų būti susikristalizavęs. Todėl jei skystas medus parduodamas žiemą ar pavasarį, jis arba pašildytas, arba nenatūralus (bitės buvo maitintos cukrumi). Atsiminkite, kad pašildžius medų, jis suskystėja, bet aukšta temperatūra (daugiau negu 45–50 °C) panaikina visas naudingąsias medaus savybes.
Taip pat skaitykite: Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Derindami maistą, galime ir sulieknėti“
Beje, susikristalizavęs medus kokybe nė kiek nenusileidžia skystam medui, jame išlieka visos naudingosios savybės. Todėl nerekomenduojama jo šildyti arba dėti į karštus gėrimus.
Pridedame patiekalų receptus, kuriems reikalingas medus:
Ingredientai
Soda:
2.00 valg. š. (užgesintos rūgštyje)
Cukrus:
240.00 g (1 st. - tortui ir 2 valg. š - kremui)
Kaip gaminti
|
Medaus tortas |
- Į dubenėlį sudėkite sviestą ir medų, ant silpnos ugnies ištirpinkite. Po to supilkite cukrų.
- Išplakite kiaušinius.
- Pravėsus medaus, sviesto ir cukraus „maišiniui“ supilkite į išplaktus kiaušinius. Po to dėkite miltus ir minkykite tešlą.
- Darykite reikiamos formos „blynus“.
- Paruoštus „blynus“ kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paruduos.
- Kremas. Sudėkite grietinę ir plakite. Plakimo metu dėkite cukrų ir rūgštelę. Želatina užpilkite šaltu vandeniu ir brinkinkite. Išbrinkus tirpinkite. Atvėsusią želatiną pilkite į plakamą grietinę.
- Darant tortą, kepti tešlos „blyneliai“ pašlakstomi kompoto, sirupo ar uogienės skysčiu. Tuomet tepamas ir daromas tortas. Atlikus visą smagų procesą, tortą geriausia palaikyti parą ar bent nakčiai.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Aistė Matulytė
Suskleisti
Ingredientai
Daigai: įvairūs - dėžutė 1.00 vnt.
Kaip gaminti
1. Kopūstą ir morką sutarkuokite. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais. Suberkite daigus, kapotas petražoles ir viską gerai permaišykite.
2. Dubenėlyje sumaišykite medų, alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, supilkite ant salotų ir išmaišykite.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Medus:
4.00 valg. š. (skystas)
Mėsos prieskoniai 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į šaltu vandeniu apšlakstytą skardą. Kepkite apie 30 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.
2. Susmulkinkite imbierą ir česnaką. Sojų padažą sumaišykite su medumi. Į masę įdėkite imbiero, česnako, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir prieskonių.
3. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos, šonkauliukus aptepkite medaus ir prieskonių mišiniu. Patiekalą patiekite su daržovių salotomis.
Suskleisti
Kaip gaminti
1. Į 4 l šalto virinto vandens sudėkite medų, griežinėliais supjaustytą citriną (nulupti nereikia), razinas, maišydami suberkite miltus, sudėkite mieles ir 24 val. palaikykite kambario temperatūroje.
2. Paskui į rūgstančią girą įpilkite dar 1 l šalto virinto vandens ir palikite, kol razinos ir citrinų griežinėliai iškils į paviršių.
3. Tada girą nukoškite, supilstykite į butelius, į kiekvieną įmesti po 2–3 razinas. Butelius užkimškite ir laikykite šaldytuve (geriausia – suguldytus). Po dviejų dienų medaus girą jau galima gerti.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
2.00 arbat. š. (marinatui)
Actas:
2.00 valg. š. (baltojo - marinatui)
Kaip gaminti
- Česnakus sutarkuokite arba išspauskite.
- Stikliniame dubenyje išmaišykite produktus.
- Keturias vištienos krūtinėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, aptepkite bei apvoliokite marinatu bei palikite šaltai marinuotis per naktį.
- Kepkite ant grilio arba orkaitėje 10–15 minučių. Skanaus!
Receptą atsiuntė Indrė B., Gargždai
Suskleisti
Ingredientai
Sultys:
150.00 ml (apelsinų - šviežiai spaustos/ marinatui)
Medus:
50.00 g (marinatui)
Imbieras:
1.00 arbat. š. (traiškytas - marinatui)
Česnakai:
5.00 g (1 arbat. š. traiškyto - marinatui)
Apelsinai:
1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotų žievelių - marinatui)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį - marinatui)
Kaip gaminti
- Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus produktus. Į marinatą sudėkite vištienos filė, išmaišykite, dubenį uždenkite ir 10 minučių laikykite šaldytuve.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Iš dubens išimkite vištienos filė, gerai nuvarvinkite (marinato neišpilkite), dėkite į keptuvę ir ant nedidelės ugnies kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių – kol švelniai paruduos. Į keptuvę supilkite likusį marinatą ir dažnai vartydami kepkite dar 4–5 minutes.
- Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir supjaustykite griežinėliais. Į keptuvėje likusį padažą įpilkite sezamų aliejaus, gerai išmaišykite ir užpilkite ant vištienos. Apibarstykite kepintais sezamais.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Actas:
200.00 ml (raudono vyno - marinatui)
Medus:
200.00 g (marinatui)
Kaip gaminti
- Burokėlius nuplaukite ir išvirkite. Nulupkite ir sutrinkite stambia trintuve arba supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Nulupkite ir supjaustykite svogūnus. Susmulkintas daržoves sumaišykite, sukrėskite į stiklainius. Į puodą supilkite marinato produktus, kaitinkite, kol ištirps medus.
- Užpilkite ant daržovių stiklainiuose. Sandariai uždarykite, laikykite šaltai.
|
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Medus:
1.00 valg. š. (0,5)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (¼ - aitriųjų arba Kajeno paprikų)
Sviestas:
20.00 g (kambario temperatūros)
Druska:
1.00 žiupsnelis (jūros)
Kakava:
1.00 st. (¼ puodelio - miltelių)
Kaip gaminti
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir atidėkite į šalį.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, cinamoną ir aitriąją arba Kajeno papriką.
- Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, t. y. prikaistuvio kraštuose ims kilti burbuliukai. Išjunkite ugnį ir karštą grietinėlę supilkite į dubenėlį su šokoladu.
- Leiskite pastovėti apie minutę, kol šokoladas aptirps, o tuomet išmaišykite. Įmaišykite sviestą ir žiupsnį jūros druskos.
- Maišykite, kol sviestas ištirps, iki vientisos masės.
- Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kartais pamaišydami, kol masė bus tiršta, tačiau ne kieta.
- Pasiruoškite formuoti triufelius: padėklą, kepimo skardą ar didelę lėkštę išklokite kepimo popieriumi.
- Triufelių formavimui geriausiai tiktų mažas ledų kaušelis ar panašus įrankis, tačiau jeigu jo neturite, galite naudoti ir įprastą šaukštelį.
- Merkite įrankį, kurį naudojate, į karštą vandenį, paskui pasemkite tirštos šokoladinės masės.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus.
- Jei reikia, paformuokite juos šiek tiek sudrėkintomis rankomis, kad būtų gražios, nebūtinai idealiai apvalios triufelių formos.
- Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Indą su triufeliais dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
- Į lėkštę suberkite kakavos miltelius. Juose apvoliokite iš šaldytuvo išimtus triufelius.
- Iki patiekimo laikykite šaldytuve. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Grietinėlė:
200.00 g (riebios, ne mažiau 30 proc. riebumo)
Kaip gaminti
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Gausiai apibarstykite cinamonu.
- Cukrų, grietinę, kiaušinius ir medų sumaišykite, įmaišykite šaukštelį nugesintos sodos.
- Tuomet suberkite persijotus miltus. Tešla turi būti tiršta, bet ne per tiršta ir ne per skysta. Kad taip gražiai nuo šaukšto slystų, o ne varvėtų upeliu.
- Taigi į tešlą sudėkite obuolius ir išmaišykite.
- Visą masę supilkite į riebalais pateptą kepimo skardą ir į 170 C orkaitę valandėlei ar kol patys matysite, kad iškepęs.
Receptas iš tinklaraščio „Bitė motinėlė“
Suskleisti