Skanių pietų!
Salotos
- Agurką nuplaukite ir perpjaukite išilgai į keturias dalis; supjaustykite griežinėliais ir sudėkite į salotinę. Iškaulinkite avokadą, šaukštu išimkite jį iš žievės ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustykite arba smulkiai suplėšykite salotų lapus. Daržoves sumaišykite, užpilkite citrinos sultimis, sėmenų aliejumi, įberkite juoduosius pipirus, krapus ir linų sėmenis.
- Viską gerai ir intensyviai išmaišykite. Avokadas turi šiek tiek aptirpti ir išsileisti, kad kartu su citrina bei aliejumi sukurtų šių salotų padažą.
Receptas iš tinklaraščio „Jogos mityba“
Avinžirnius galima naudoti ir nevirtus, o gerai pamirkytus. Daiginti avinžirniai yra minkšti lyg virti, o jų skonis daug turtingesnis.
- Supjaustykite arba sutarkuokite morkas, susmulkinkite datules, petražoles.
- Pakepinkite ir susmulkinkite riešutus.
- Paruoškite padažą sumaišydami visus ingredientus.
- Viską sumaišykite su avinžirniais, prieskoniais ir užpilkite padažu.
- Grikius išvirkite. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite gabalėliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite tarkuotas morkas ir smulkintą svogūną. Troškinkite, kol suminkštės.
- Suberkite į troškintas morkas grikius ir dar kiek patroškinkite. Pagal skonį pagardinkite pipirais, pasūdykite.
- Baltą varškės sūrį supjaustykite riekelėmis, įtrinkite smulkintais česnakais, ir apkepkite 160 laipsnių orkaitėje ant grotelių, kol sušils ir suminkštės (galima kepti ir keptuvėje).
- Į lėkštę suberkite troškintus grikius, ant viršaus išdėliokite sūrį.
- Ši mišrainė skani su šviežiomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, žalialapėmis salotomis.
Sriubos
1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje ir padėkite šiltai.
2. Mėsą sudėkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite prieskonius ir išminkykite. Iš gautos masės suformuokite maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Išdėliokite nepridegančiame kepimo inde ir pusvalandį kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.
3. Nuskustą morką sutarkuokite. Nuluptą svogūną supjaustykite žiedeliais, sumeskite į gilią keptuvę su įkaitintais riebalais ir 3–4 minutes pakepinkite.
4. Sudėkite verdančiu vandeniu nuplikytus, nuluptus, griežinėliais pjaustytus pomidorus ir maišydama troškinkite 5 minutes. Sumeskite atskiroje keptuvėje iki minkštumo pakepintas juostelėmis pjaustytas paprikas ir maišydama troškinkite dar 5 minutes.
5. Giliame puode užvirinkite vandenį su pienu ir trim šaukšteliais cukraus. Suberkite bazilikus, pipirus, likusį cukrų, sudėkite trintus česnakus ir maišydama porą minučių pavirinkite. Sudėkite troškintas daržoves, supilkite pomidorų sultis ir virkite 10 minučių. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Sudėkite ryžius ir išmaišykite.
6. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą natūralaus jogurto, įdėkite po kelis keptus kukulius ir apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.
1. Kopūstus sudėkite į verdantį sultinį, įmeskite laurų lapelį, kadagių uogas ir virkite, kol kopūstai suminkštės.
2. Porą nuvalykite, supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste. Sudėkite stambiai tarkuotas morkas ir dar truputį pakepinkite. Suminkštėjusias daržoves sukrėskite į verdančius kopūstus, suberkite moliūgų sėklas ir baikite virti.
3. Prieš patiekdami sriubą pagardinkite grietine. Skrebučius patiekite atskirame inde. Beje, kubeliais supjaustytą duoną geriau kepti ne keptuvėje įkaitintuose riebaluose, o paskrudinti orkaitėje.
1. Smulkiai sukapotą svogūną ir burokine tarka sutarkuotas morkas pakepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje.
2. Bulves supjaustykite kubeliais, kopūstą – juostelėmis, prieskoninus žalumynus susmulkinkite.
3. Viską išdėliokite į indelius, užpilkite sultiniu, uždenkite ir 160°C karštumo orkaitėje troškinkite maždaug 30 min.
Karštieji patiekalai
1. Vištienos filė išvirkite ir smulkiai suplėšykite šakute. Svogūnus ir česnakus susmulkinkite, morkas supjaustykite kubeliais.
2. Vištieną su smulkintomis daržovėmis apkepkite aliejuje. Įberkite miltų, žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir pakepinkite 2–3 min. Supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite, kol padažas sutirštės. Jei pasidarys pernelyg tirštas, galite įpilti šiek tiek vandens.
3. Į keptuvėje kunkuliuojantį padažą berkite žirnelius, smulkintus bazilikų lapelius (vietoj jų galite naudoti pesto padažą – reikės 1 šaukšto) ir dar kelias minutes pakaitinkite.
4. Bulves nulupkite ir išvirkite. Nukošusi įmeskite gabalėlį sviesto ir kruopščiai sutrinkite. Sutrintą masę pasūdykite, užpilkite verdančiu pienu ir gerai išmaišykite, kad būtų puri, bet jokiu būdu neskysta.
5. Paruoštą vištienos ir daržovių troškinį supilkite į kepimo indą. Ant viršaus paskleiskite bulvių košę, užberkite tarkuoto sūrio.
6. Kepkite 220 °C orkaitėje 25–30 min., kol bulvių košė ir sūris apskrus.
1. Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje su šlakeliu aliejaus, gerai nuvarvinkite ir padėkite šiltai. Atminkite, makaronai ir druska beriami tik į verdantį vandenį, o verdant makaronus patartina kartkartėmis pamaišyti, kad jie nesuliptų ir nepriskrestų prie puodo dugno.
2. Pomidorų galus įpjaukite, vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
3. Svogūną ir česnaką nulupkite, susmulkinkite ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste. Į svogūnų troškinį sukrėskite pomidorus, šakute maigytą faršą ir vis pamaišydama kaitinkite, kol faršas patamsės.
4. Supilkite pomidorų padažą, suberkite prieskonius, dar 5 min. pakaitinkite ir nukelkite keptuvę nuo ugnies. Paruoštu padažu apliekite lėkštėse išdėliotus spagečius.
5. Tiekite apibarsčiusi tarkuotu parmezanu ir papuošusi bazilikų lapeliais.
- Vištos kulšeles ištrinkite visų marinatui skirtų produktų mišiniu ir nakčiai pastatykite į šaldytuvą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, į skardą sudėliokite marinuotą vištieną ir kepkite maždaug 30 minučių, arba kol ims skrusti jos odelės.
- Padažui skirtus produktus sumaišykite viename dubenėlyje, ištraukite iškepusią vištieną ir gausiai, tolygiai aptepkite kiekvieną kulšelę.
- Pašaukite į karštą orkaitę dar 5-8 minutėms.
- Apibarstykite žalumynais, o tada skanaukite su virtais ryžiais, arba kitu pasirinktu garnyru.
- Pagaminsite per 1 val, neskaičiuojant marinavimo laiko.
Receptas iš: g-blogas.lt
Desertas
- Kambario temperatūros Nutellą 8 minutes plakite su kiaušiniais.
- Gautą masę supilkite į nedidelę, kepimo popieriumi išklotą, kepimo skardelę.
- Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių.
- Kepkite tol, kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas, ištraukus, liks sausas ir neapsivėlęs tešla.
- Prapjaukite tik gerai atšalusį.
Receptas iš: g-blogas.lt
1. Dribsnius, miltus, cukrų ir sviestą išmaišykite (masė turi būti panaši į trupinius).
2. Sumaišykite su uogiene ir citrinų sultimis. Masę sudėkite į kekso indelius (galima dėti nedidelius kauburėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos) ir kepkite 180 °C karštumo orkaitėje 25 min.
3. Glajui cukraus pudrą išsukite su likeriu. Ant kiekvieno keksiuko dėkite po puselę riešuto, užpilkite glajumi ir palikite sustingti.
- Paruoškite pyrago pagrindą: sausainius sutrupinkite (patogu tai daryti elektriniu maišikliu). Trupinius kartu su cukrumi suberkite į dubenį, supilkite išlydytą sviestą ir gerai išmaišykite.
- 26 cm skersmens torto formą aukštais nuimamais kraštais patepkite šlakeliu sviesto, sukrėskite trupinių masę ir ranka gerokai paspauskite. Kraštelius suformuokite šiek tiek aukštesnius. Laikykite šaldytuve, kol prireiks.
- Paruoškite sūrio masę: į elektrinio plaktuvo indą sukrėskite rikotos sūrį, suberkite cukrų, miltus ir vidutiniu greičiu maišykite 2 min. Toliau plakdami kas pusę minutės įmuškite po vieną kiaušinį, supilkite grietinėlę, suberkite citrinų žievelę, vanilinį cukrų ir dar 30 sek. pamaišykite.
- Ant sustingusio sausainių pagrindo sukrėskite varškės masę. Torto formą įstatykite į skardą (orkaitė liks švari, jei pro nesandarius formos kraštelius ištekėtų riebalų).
- Iš pradžių 15 min. kepkite 180 °C karštumo orkaitėje, paskui temperatūrą sumažinkite iki 120 °C ir kepkite dar 1,5 val. Ištraukite iš orkaitės ir palikite šiek tiek praaušti.
- Paruoškite aptepą: grietinę sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi. Šia mase aptepkite dar šilto pyrago viršų ir 15 min. palaikykite 120 °C karštumo orkaitėje.
- Gatavą pyragą atsargiai peiliu atskirkite nuo formos kraštų, kad auštant nesutrūkinėtų viršus.